Alina Mungiu-Pippidi

Oferta liberală pentru România pe înțelesul tuturor

Premierul Florin Cîțu a ajuns șeful PNL – mai exact, un fel de majordom care reprezintă pe stăpânul casei la liberali. Ce oferă liberalii sub Iohannis-Cîțu României?

Pentru că au cîștigat președinția (că asta e tot ce au cîștigat) și au serviciile secrete, ei oferă următoarele:

 1. O guvernare fără majoritate transparentă pe timp de pandemie și criză, pe bază de acoperiți și de dosare, tehnic un guvern minoritar, care nu se teme de alegeri, pentru că manipulează ce rezultă din orice alegeri, și de asta nu mai caută politicieni cu charismă sau performanți.
 2. O guvernare militarizată, cu alegerile, vaccinarea, controlul fondurilor europene, integritatea și multe altele scoase de sub control civil, cînd în țările civilizate din Europa sunt miniștri femei și la Apărare, ca să semnalizeze că europenii vor pace, nu război, și numai instituțiile civile se ocupă de cele de mai sus.
 3. O guvernare misogină, cu femeile din partid puse la ”Grupuri Vulnerabile” și ”Români de pretutindeni”, sau la Muncă. Orice părere ați avea despre Gorghiu, Anisie și Turcan, a le considera inferioare cumva lui Bode și compania e cu totul deplasat, iar la armata de vreo 30 de vicepreședinți a avea doar 3 femei (10%) și pe zonele astea de nivelul Congo.
 4. O guvernare parohială, cu Robert Sighiartău (who is he?) la Externe, ca să fie clar că PNL nici nu concurează cu urmașii lui Adrian Năstase și ADIRI din zona de Externe ca Bogdan Aurescu sau Leonard Orban cu care președintele se simte așa de bine (l-a pierdut pe Mihalache doar), și se mulțumește doar să mai bage niște pile pe la consulate sau  ambasade fără a avea pretenții să influențeze și ce politică facem, deși în vremurile astea numai standard nu ar trebui să fie politica externă.
 5. O guvernare monopolistă, în controlul complet al fondurilor de rezervă și PNRR, rețeta corupției, care se ține prin împărțeala de pomeni la UDMR și primarii opoziției.
 6. O guvernare care a relativizat statul de drept, cu împiedicarea votării moțiunii de cenzură, infiltrarea conducerii principalului partid de opoziție cu oameni de la SRI, presiuni asupra Curții Constituționale și Avocatului Poporului, și evident continuarea intervenției în justiție, acolo unde PSD încerca să intervină legal, schimbînd (cel mai adesea) necuvenit legile, PNL nici nu își bate capul, că nu e nevoie să schimbi legea ca prostul în văzul lumii, e destul să o ocolești.
 7. O guvernare la fel de meritocratică precum partidul, cu oamenii pe care opinia publică independentă îi voia în frunte (Bolojan, Motreanu) trași pe linie moartă tocmai pentru că sunt buni și mai autonomi ca alții (să ne înțelegem, anchete se pot face oricui, Motreanu și are, așa că e ipocrit din partea presei să îi întrebe pe ăștia de ce nu se luptă pe față cu Iohannis și serviciile. Nu au cum, de aia. În schimb Sorin Câmpeanu, mutat direct din guvernările PSD, e model de succes național și internațional.
 8. O contraperformanță economică, cu o creștere economică bazată pe consum (mall-uri deschise indiferent de incidența COVID) și mărirea deficitului de cont curent, o economie de nunți, botezuri și festivaluri.
 9. O contraperformanță sanitară, cu cei mai mulți morți de Corona din Europa zilele astea și sub 30% vaccinați, cu comunele de centură din București iarăși închise și secțiile de ATI din toate orașele mari fără un loc.
 10. O guvernare propagandistică, dovedită că a mințit în legătură cu numărul de morți de COVID și că dezinformează cu bună știință cînd, în loc să vedem zilnic procentul de supraviețuitori de la ATI și cîte din cazurile care ajung acolo sunt de nevaccinați ne comunică ce procent din teste a fost pozitiv și alte lucruri irelevante. Tot managementul pandemiei sub Florin Cîțu a fost cinic și criminal, și e anchetat doar că a achiziționat prea multe vaccinuri, ceea ce e irelevant, în loc să fie anchetat pentru abuzul în serviciu de a fi intervenit frecvent peste epidemiologi și a fi lăsat Bucureștiul în afara scenariului roșu peste limita legală, că avea el un congres de cîștigat.

În condițiile astea, felicit pe cei care au susținut mereu că nu există stat paralel iar zilele astea prin presa SPP analiștii lor pretind că ei au fost primii care l-au descoperit (da, măi băieți, statul paralel sunt alte servicii, mai ales cînd cîștigă ele) și pe societatea civilă care a fost așa chioară la demonstrațiile Rezist! că a crezut că ea singură umple piețele alea prin mușchii proprii, iar azi trebuie să angajeze hamali să ajute la cărat megaciolanul la congresul PNL, că e greu de dus în patru oameni cît le-au mai rămas.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

29 thoughts on “Oferta liberală pentru România pe înțelesul tuturor

 1. ionas

  Pentru ca PNL , chiar cu binecuvintarea presedintelui si sfintul duh al serviciilor secrete pogorit asupra sa, sa poata guverna de unul singur in totala impunitate trebuie un presedinte inteligent.
  Indiferent de santajele cu dosare penale sau comenziile date justitiei de catre servicii
  Iliescu, Constantinescu si Basescu au fost inteligenti.
  Chiar si PSD-ul si UDMR cu tot apetitul pentru bani ii va ocoli in final .
  Nici baronimea locala nu va fi linistita cu toate asigurarile lui Catu si stapinului sau ca vor fi facuti multimilionari in euro virtuali fiind dat liber la ciordit ( planul A Saligny se poate schimba in timp).
  Ceea ce vedem acum este inceputul sfarsitului . Va fi interesant.

  Reply
 2. Ion

  Singura inițiativă cu adevărat liberală din ultimii ani (vreo 31) a fost începutul de curățenie la Justiție, întreprins de USR. Nu mă (mai) dau în vând după USR, însă nu-i prea greu de demonstrat că fără stat de drept n-ai nici piață liberă, nici ne-întrepătrunderea puterilor, nici Securitate interzisă la zburdat prin economie și politică, și-n esență nici libertate. Ceea ce un **** ca Cîțu pur și simplu nu înțelege. Nu știu cât de mult ar fi înaintat și cât de mult este decis USRPlus să intre pe teritoriul acestei lupte capitale pentru viitorul României și al românilor, însă fără dreptate suntem niște borfași balcanici la marginea civilizației.

  Reply
 3. Gabriel Rădeanu

  Am ajuns „din lac in puț” pentru că refuzăm să evaluăm și să folosim partea pozitivă a evoluției din societatea românească.Am rămas înnămoliți în obsesia corupției omniprezente,pe care o întreținem ca formă artificială de eliberare a constintelor noastre,drept modalitate de curățare arogantă a propriilor păcate și-sau eșecuri morale!
  Suntem atât de lipsiți de personalitate, încât am externalizat la modul concret autoritatea morală din România prin MCV-ul Uniunii Europene,și „întregul popor de bine” susține orbește doar partea represivă a autorităților!
  Dacă privim statul( cum de altfel și este din punct de vedere filozofic)…drept sumă a convențiilor funcționale din societatea românească,statul pare dublat,pare paralel,deoarece există o difracție vizibilă între statul descris de Constituție și statul real,unde toate conflictele devin mai devreme sau mai târziu obiecte de activitate ale Curții Constituționale!
  In crăpătura dintre cele două imagini se situează România concretă, România reală, România lui Catu,plus Româniile abisale,de coșmar,conspirate,traumatizate,din subconștientul nostru mioritic!
  Restul poveștii e mai prozaic decât credeți.
  Singurul obiectiv justificat,posibil,logic in orice analiza psihologică corectă,pentru domnul Iohanis,este „să-si asigure” prin Câțu viitorul de președinte al PNL,pentru că fără mandat prezidențial i- ar fi fost imposibil să-l de-a jos pe Orban!Vom vedea!?! Câțu „s-a spurcat” și el cu Putere!
  Așa că,chiar dacă guvernul pică (situație convenabilă într-un fel PNL-ului din perspectivă electorală),cei doi,au ieșit câștigați!
  Știu,pentru ca să mă faceți să râd, veți invoca motive morale, naționale,sau alte rațiuni superioare,care sunt abandonate sau chiar motive mai vulgare ca obligațiile față de organizația (mă rog „susținătorii” care l-au votat) de partid PNL,care merită un „Qui pro Quo”.Ei bine,nici pe astea nu dau doi bani;
  Iar la nivel de societate civilă,suntem în Evul Mediu.Lumea se adună numai dacă e vorba despre decapitarea vreunei „personalități”!!!

  Reply
  • Dumitru

   „am externalizat la modul concret autoritatea morală din România prin MCV-ul Uniunii Europene” Asta presupune ca romanii au facut-o singuri. Ceea ce nu e adevarat. Fara influentele straine, Basescu ar fi zburat la referendum, iar justitia ar fi fost poate imperfecta, insa mai aproape de notiunea clasica de „justitie” decat porcaria stil asiatic (chinezesc/rusesc) de acum. Cei care ar trebui sa-si puna cenusa in cap sunt cei care au sustinut deschis si vocal basismul si mai apoi ideologia stupida anti-PSD (care inlocuia un continut ideologic real).

   Reply
   • Gabriel Rădeanu

    Se pot prelua modele de structuri morale de la alte natiuni,dar să te duci zilnic cu basca-n mana la ambasade,consilii și comisii de-ale altora și să-ntrebi „autoritatea” dacă e bine să te duci la toaletă,e situația clasică ( la români) de vasalitate fanariotă,care golește de conținut și pune in ilegalitate conceptul de națiune română.
    Am acceptat MCV-ul,cu gândul, că lasă că-i păcălim noi,cu combinatiile noastre specific românesti…Si uite așa am construit la indicațiile lor, buldogul mecanic chemat DNA,de care se tem toți dulăii buni sau răi din presă sau justiție,ce să mai vorbim de celelalte javre!
    Și lăsați-l în pace pe „parșivul” de Băsescu,că a fost deștept,spre deosebire de ăștia.

    Reply
 4. Dumitru

  Cred ca ajung sa fiu de acord cu 99% din articol (maxim pana acum). Singura afirmatie la care nu subscriu este cea legata de „societatea civila”, despre care eu pretind in continuare ca nu exista in Romania (sau, mai precis, ca e o facatura).

  Reply
  • carcotasul

   din pacate pt dvs., ea exista si e muuuult mai isteatza si mai activa decat dvs. Iar USRPLUS a facut mult mai mult decat i se acorda pe-aici; de-un par agzemplu, s-a pozitionat ferm pentru controlul cheltuirii banului public prin PNDL si, in perspectiva, prin PNRR. Drept consecinta, s-a vazut aruncat afar de la guvernare si n-a ezitat sa se arate solidar cu toti membrii sai prigoniti. E putin lucru ? Dvs. ce ati facut, concret, in acest sens ? Cred ca nimica, afara de a posta pe ici, colo tot felul de „rautatzi” (am ocolit utilizarea celui mai potrivit cuvant).

   Reply
   • Laur22

    @codrutza
    simpatica faptura
    „Societatea civila” din Ro este tot atat de „civila” cat este shi miscarea talibanilor ori Lashkar-e-Taiba.
    Ca sa itzi explic cum arata o societate civila autentica am sa itzi dau un exemplu:

    Erau civil doi refugiatzi greci vecini de apartament care au profita de laxitatea regulilor de precentzi anti incendiu din ro care au scos pe scara blocului o masutza micutza micutza micutza cam cat s aincapa pe ea doua table de sah cu doua taburete de lemn .
    Masutza pe care au pus o fatza de masa shi o vaza cu o floare.
    Masutza la care uneori ieseau cei doi ca sa bata o tabla la un nechezol shi o chiparoasa ca in casa nu se putea deoarece nu asha „nu imi imputzi mie casa cu fumul tau shi a nesimtzitului tau de atarnache”

    Cam asha arata scocietatea civila.
    Niste civili care se aduna ca sa isi faca viatza mai buna deoarece au o ideea despre cum se poate face acest „mai bine” prin ei , cu ei shi pentru ei.

    In rest …. Lashkar-e-Tayyaba.

    Altfel despre oferta liberala am o intrebare :
    De la Basescu incoace ce cand nu doar ca s-au implementat da chiar s-au rostit vorbele memorabile „deciziiile pralamentului nu sunt suverane deorece aceste se bazeaza pe niste majoritatzi de conjunctura ” majoritatzi care s-a demostrat ca pot fi ajustrate shi fara trecerea pe la urne, cam asta am trait

    Ma rog minus recordul la COVID pe care Basescu l-a rata pentru ca nu prea re disponibil COVIDUL altfel el s-a straduit a incercat sa inchida spitale daaa nu prea i-a ieshit cu ieshirile din sistem pe cat shi-ar fi dorit el.

    pentru totzi fanii UE am o intrebare de fapt doua:
    prin ce difer aceasta de East India Company, asta number one
    shi number two – de ce sub british Raj india a scazut de la 17 % din economia mondiala la 3% din aceasta shi a reushit sa isi demanteleze 3 industrii in care ea era in mod secular de la imperiul roman incoace lider mondial : textila , metalurgica (otzelul de damans sa forja de fapt cu otzel indian) shi a constructzie de corabii.
    India a fost mai multe secole la rand inainte de ocuparea sa de catre EIC lider mondial in cele trei industrii, industrii care i-au fost eradicate deorecea nu asha …. erau mai profitable sa fie altundeva.

    altminteri pentru cei care cred ca „am outsorce autoritatea morala”
    https://learn.culturalindia.net/siraj-ud-daulah.html
    Cand nawabul ere in mod aproape unanim recunoscut ca „a wicked man”

    „The jealousy and enmity within Siraj ud-Daulah’s court had never died down. While Mir Jafar was still angry over Mohanlal’s promotion, the traders of Bengal were not happy with the Nawab’s administration as they never felt safe about their wealth under Siraj ud-Daulah’s reign. After learning about a conspiracy at Siraj’s court, which aimed at overthrowing the Nawab, William Watts, the court representative of ‘East India Company’ informed Robert Clive about the impending conspiracy.

    After getting to know that the conspirators were Mir Jafar, Yar Lutuf Khan, Rai Durlabh, Omichund, and several other officers within Siraj ud-Daulah’s army, the British chose to support the conspirators. Subsequently, Mir Jafar entered into a treaty with the British, which stated that Mir Jafar would be made the new Nawab for his support towards the British during their battle against Siraj ud-Daulah. Also, the British had agreed to pay a huge sum of money to Mir Jafar, should he succeed in helping the British dethrone the Nawab.”

    Va pare cunoscut ?
    Nation building ceva ?
    Fostering and supporting discontent ceva ceva ?

    Ca nu zic ca dementza lui Siraj ud-Daulah trebuia lasata sa contnue dar ideea de a-i implica pe britanci in lupta interna din Bengal ….. s-a sfarshit rau.
    Shi din nefericire noi roamanii din Romanai pare-se ca vrem sa repetam istoria Indiei.
    Ii bagam pe altzii in borshul nostru shi ami apoi ne miram ca respectivii vor sa isi traga partea lor din el.

    Altminteri ce pot sa zic o „economie de nunți, botezuri și festivaluri” e preferabila uunei economii de inmormantari shi parastsuri

    Shi intrebarea mea numarul doi chiar e serioasa deorece shi in prezent fundamentul ideologic, principiile politicile duse de British Raj in India sun considerate piloni ai „bunei gurvernari” shi cu toate astea rezultatele pe termen mediu shi lung pentru indieni au fost proaste. De ce ?
    Shi nu , nu , nu a fost o catastrofa rapida ci doar un slowly and inexorably slippery slope down – un declin incet shi inexorabil o continua hemoragie continua de capital shi de talent.

    Ce dracu a lipsit de intr-o tzara de dimensiunea unui continet nimic nu s-a legat ?
    Aceiashi intrabare care mi-o pun de ca TSMA a resusit cata vreme vecinii lor de peste drum UMC nu prea.
    Ca sa nu mai spun de ce nu doar India (SCL) da nici macar Singapore (SCSM) nu au avut un succes macar partzial comparabil cu cel mediu al Taiwanului. De ce ?

    Altminteri da o guvernare monopolistica, militarizata , parohiala, misogina al carei stat de drept hahaha e cu plicuri galbene e rau dar nu ar fi ce-a mai mare problema.
    O guvernare propagandistica o guvernare care isi cladeste propria sa realitate paralela prin media aservita este o imensa problema.
    Deoarece oricat de bine ai fi intentzionat ai fi , daca in loc sa faci un lucru potzi sa faci media sa spuna ca lucrul a fost facut in cele din urma vei prefera sa faci virtual lucrul respectiv in loc sa il faci in mod real.

    Tot asha cumn s-a facut in Ro anticoruptzia tot asha acu se pregatesc sa termine procesul shi cu educatzia shi cu sanatatea.
    „Acu trebuie sa fii foarte bogat ca sa itzi permitzi sa itzi tzii copii la scoala” asta n-an zis-o eu ci Dragosh Patraru.
    Pas cu pas, pas cu pas.

    Noua ni se pare ca traim intr-o lume fictiva , o lume cladita de altzii din fumuri pe care ni le baga in cap. Din nefericire noi cu totzii traim intr-o lume rela lume pe care refuzam sa o vedem, o lume reala diferite de lumea de fumuri de la noi in cap.
    Poate ca ar fi cazul sa revenim in lumea rela.
    In lumea in care trebuie sa shi faci nu doar sa ii platesti ori „convingi” pe altzi sa zica ca ai facut.

    Reply
 5. Catalin

  Pacat ca un om ca Bolojan nu a fost considerat util iar o goarna impreuna cu batista sa(nu stiu exact care din aceste doua obiecte valoreaza mai mult dar am o banuiala) va continua sa promoveze ceea ce cred stapanii lui ca inseamna liberalism. Realitate virtuala. Probabil ca la urmatoarele alegeri vom fi pusi sa alegem intre un cal si un porc daca subunitatile de presa si tv ne vor convinge ca vorbesc (creierul nu e un subiect de discutie, cantitatile sunt deja comparabile cu ce e pe „piata”).

  Reply
 6. marian

  „Generali, ofițeri de armată, judecători, jurnaliști și profesori au fost arestați cu sutele în urma evenimentelor din Turcia. Motivația nu a întârziat să apară, în spațiul public se vorbea despre cei reținuți drept elemente ale statului paralel… În 2016, procurorii au ajuns la concluzia că acuzațiile aduse clubului Fenerbahce au fost opera susținătorilor lui Gulen, care s-ar fi infiltrat în justiția și poliția din Turcia… CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci dintre cei șapte cetățeni turci expulzati ”

  Prea multi oameni sufera sub acest pretext. Nu veti reusi sa faceti credibila expresia copiata in rezolutia PSD.

  Reply
  • Ghita Bizonu'

   matale crezi ca PSD a inventat su apa calda?

   Eu am intalonit expresia État parallèle in reviste si carti fratuzesti .. acum peste 40 de ani. Inevitabil legat de un „complot sinarhist” ce ar fi datat de prin anii 20. Un gnl erau acuzati simpatizantii OAS .
   Ce e cu Synarhia nu am reusit sa ma lamuresc . insa stat paralele sau deep stat denuste o sitiatie in care o parte a birocratiei „inalte” plus „serviciile” plus o parte a condfucerii armatei au o „agenda” proprie „paralela” care n nu este supusa uneio dezbateri democratice.
   V si amricanescu deep state

   Reply
 7. Bérenger

  ”Pentru că au cîștigat președinția (că asta e tot ce au cîștigat) și au serviciile secrete…”.
  Cine pe cine are?

  Reply
 8. T. Bucur

  Stimata Doamna, va rog sa urmariti Jurnalul video de azi al d-lui Cristoiu pe blogul personal si sa va exprimati si Dvs. opinia legat de posibilitatea formarii unui Guvern de Mare Coalitie PNL-PSD dupa modelul de succes din Germania.

  Reply
 9. donjoe

  Atenție mare cu procentul de vaccinați din ATI, că se interpretează prea leneș-intelectual ca fiind doar un semn al eficacității vaccinului. Or nu, el e și un semn al procentului de vaccinați din rândul bătrânilor, care și post-vaccin rămân mult mai expuși riscului de spitalizare decât tinerii. Deci mulți bătrâni vaccinați => relativ mulți vaccinați în ATI. Deci e cumva contraintuitiv: ar fi mai bine pentru România să vadă o proporție mai mare de vaccinați în ATI pentru că ar însemna o proporție mai mare de vaccinați în toată populația și în special în rândul bătrânilor. Ce vedem acum cu proporție mică de vaccinați în ATI e un semn și al eșecului campaniei de vaccinare.

  Reply
 10. Mircea

  Democrația „originală” post-„loviluționară” este de fapt o formă „eternă și fascinantă” a unui model fanariot de „spoils-system” .În care „programele” și „ideologiile” sunt doar de fațadă, premiul cel mare fiind accesul la banul public. Partidul câștigător împarte partizanilor și sprijinitorilor săi comenzi și lucrări publice, de regulă proaste-calitativ și obligator supraevaluate,posturi publice generos remunerat, tantieme prin consillile de administrație ale companiilor de stat ,adesea falimentare,dar cu posturi de conducere retribuite cu salarii de cinci cifre . Țara ca o pradă…Nu s-a schimbat o iotă din magistrala analiză făcută de I.L. Caragiale societății românești în profeticul și mereu-actualul eseu ” 1907, din primăvară până-n toamnă „..

  Reply
  • marius

   cresc taxele pe cocioabe si ghetouri iar preturile la utilitati nu se plafoneaza… a anuntat ceauseasca de la bruxelles.
   anul viitor sare in aer toata Romania de o suta de ori mai rau ca in 89. Iohanis o sa aiba soarta lui ceausescu

   Reply
 11. Robert

  Daca nu exista societatea civila Costache privatiza sanatatea, iar pensionarea se facea de la 70 de ani. Acum eu intreb de ce nu era buna initiativa PSD cu amnistia si gratierea? Le-ar fi anulat toate dosarele de santaj la servicii, nu? La fel si cu evaziunea fiscala, nu e mai bine ca statul sa-i stoarca de bani pe evazionisti in loc sa cheltuie bani cu procese, puscarie plus bani pentru ca nu respecta drepturile si demnitatea persoanelor in detentie?

  Reply
 12. Arion Iulian

  Trebuie adaugate lipsa reflexului democratic si neasumarea respunderii pentru deciziile adoptate.
  Anul trecut au murit 60 000 de bolnavi de cancer,
  fata de 50 000 in anul precedent.
  De ce?
  Pentru ca nu au avut acces la tratamente,
  spitalele fiind transformate in spitale – suport covid.

  Este un atentat la sanatatea publica,
  ce poate fi asimilat crimelor impotriva umanitatii.

  Daca presedintele Johannis, premierul Orban si Arafat ar fi fost
  pusi sub acuzare,
  Actualul premier ar fi dat curs ofertei ministrului apararii,
  care a infiintat unitati spitalicesti de campanie destinate combaterii pandemiei.

  In 2015, Actualul ministru al apararii,
  a inclus in strategia apararii,
  pandemia ca risc major la siguranta nationala.
  A actionat in consecinta.
  https://adevarul.ro/news/societate/ce-mai-mare-numar-decese-cancer-anul-trecut-1_6020f92c5163ec4271bf5ab7/index.html

  Reply
 13. Dumitru Drinceanu

  Just, intaresc si adaug. Este o perceptie vizionara. PNNR nu prevede nimic pentru agricultura!!! Ingerinta in alegerile interne din pnl a unor institutii ,,echidistante”, incurajarea delatiunii si tradarii intr-o natiune devastata de neincrederea cauzata tocmai de aceste tare si coruptie. Subordonare totala corporatiului globalist prin aaceptarea criminala a cresterilor preturilor la energie, ignorand total resursele interne si necorelarea istorica cu nivelul de trai, o cauza a falimentului si destructurarilor statale, subventiile pentru o parte a populatiei fiind paliativ diversionist, o tradare grava a intereselor majore ale natiunii. Subsidiriazarea actului medical, perceput unanim ca si capcana letala, blocarea comunicatelor publice comparative internationale, cauzal analizate, ale ATI din spitalele suport covid s.a…

  Reply
 14. Goagl

  @hidden GDPR Cine il promoveaza pe Daniel Funeriu, protejatul lui Pahontu, in presa online? Urmareste astra si te vei lamuri care e presa SPP.

  Reply
 15. Dumitru Drinceanu

  AMP a sustinut totdeauna ca implicarea serviciilor in politica si afaceri, adaug coruptia, sunt dusmanii democratiei, care coboara stacheta competentei si blocheaza revolutia morala, fara de care statul insusi este periclitat.

  Reply
 16. tempor1k

  La punctul 2
  „O guvernare militarizată” – in guvernarile liber DEMO-cratice de pe la noi am ajuns la marginea prapastiei, cu actuala guvernare „militarizata” imaginea ar fi a unui bocanc care ne da un sut pentru a cade in prapastie.
  Punctul 9:
  – chiar credeti ca sistemul nostru sanitar spagar a pierdut mirosului banilor cu COVID-ul Cati bani se castiga per cap COVID. Nu va iluzionati, in acest sistem militarizat fara scrupule nu mai exista alta boala decat covid.
  Si la cati bani / injectat se invart este o alta poveste pe care nu o credeti.
  Pentru unii bani vorbesc mai mult decat niste simple ratiuni elementare de existenta a omenirii pe aceasta planeta.
  Din pacate in ultima vreme aceste simple ratiuni existentiale sunt anihilate pe toate căile.

  Reply
 17. mafalda

  Zicerea :Buturuga mica ce rastoarna carul mare are si ea limitele ei .Un partid mic (USR) raportat la cei doi dinozauri ai politicii romanesti si numim PNL si PSD a incercat marea cu degetul sau ghiulul cu AUR incercind sa impuna ei un candidat ce era de drept decizia PNL, conditionind retragerea chiar a sefului de partid PNL din functia de Premier .Este evident ca nu poti face asa ceva indiferent cit ajutor ai avea din exterior .De aici inainte totul este previzibil. Guvernul cade la vot in Parlament . Citu ramane cu un guvern interimar cu puteri reduse dar suficiente spre a dezvolta partial Romania si de arata cu degetul pe cei care restrictioneza obtinerea banilor din PNNR ce puteau fi folositi de mai toate comunitarile ,mici si mari ,din Romania .Alegeri anticipate nu se pot face decit in masura in care exista un consens general al partidelor parlamentare si exista acceptul Prsedintelui ce poate (nu este obligat )sa dizolve Parlamentul .Astfel! daca nu se creeza o majoritate parlamentara Citu ramane premier pina ce aceasta majoritate este formata .Procedura de confirmare, a unui guvern ,va fi reluata pina cind Partidele din Parlament prezinta Presedintelui o majoritate .USR e pus in situatia (pierde electorat la greu ) de a cere reintorcerea neconditionata fie raminerea intr-un No Man’s Land (nici in caruta nici in teleguta ) neputind fi nici parte a unei aliante de facto cu PSD si nici nu poate reveni la guvernare devenind astfel nepracticabil ca participant in vreo alianta politica .Intreaga scena ne arata un guvern Citu minoritar(pina in 2024 ) care va fi sprijinit punctual de parlamentarii opozitiei si de unii useristi ce nemaivavind , nici un rost in lumea politica , vor pleca spre alte partide .Ideea de demitere a Presedintelui , plimbata si ea ca si cea a anticipatelor este doar garagata la TV , garagata ce mizeaza pe lipsa de cunostere a cetateanului . Referendumul de demitere trebuie sa cumuleze 30 de procente (ca prezenta fizica la vot )din intreaga lista a celor ce voteaza in Romania cifra ce se aproprie de sapte milioane de cetateni ca si participare in conditiile in care toti votantii presedintelui nu vor merge la vot alaturi de cei dezintersati .Probabilitatea de a se putea atinge acesta cifra tinde spre zero .Intr-un anume fel , daca tineti minte , Presedintele a fost blocat in declansarea unor alegeri anticipate chiar de catre CCR si acum Presedintele se foloseste de aceea decizie spre a putea mentine (foarte multa vreme )un guvern Citu minoritar .Parlamentarii sunt persoane alese (nu numite )fix pentru un mandat de patru ani si nimeni nu ii poate scoate din functie ,n acest interval de timp , decit daca sunt tradatori de tara , criminali dovediti ,daca au decedat sau daca ei insasi renunta ,printr-un consens general, la functiile avute determinind Presedintele sa dizolve Parlamentul.

  Reply
  • Cepuletti

   Da nu e nevoie de demitere, doar de suspendare pentru ca cea care vine sa poata desemna un premier care sa fie votat in parlament.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *