Daniel Befu

“Ocupați amfiteatrele”, la Timişoara: noaptea au făcut bannere, ziua au pichetat Prefectura

Studenţii de la Universitatea de Vest din Timişoara au fost printre primii care au ocupat amfiteatrele, alături de colegii lor de la Constanţa şi Galaţi (detalii aici). Ei şi-au arătat astfel nemulţumirea faţă de faptul că vocea nu le este ascultată, dar şi că educaţia este subfinanţată. Studenţii au anunţat că refuză să părăsească universitățile până când revendicările lor nu vor fi acceptate. La Timişoara, rectorul Marilen Birtea s-a declarat de partea studenților.

IMPORTANT: La ora publicării acestui material (miercuri seara), studenții din București întâmpină opoziția conducerii Universității București în organizarea unei acțiuni similare cu cele de la Galați, Constanța și Timișoara. Cu amănunte vom reveni într-un articol separat (România Curată).

REVENDICĂRILE STUDENȚILOR; AICI.

***

Prima noapte de proteste a fost una pașnică, dar harnică, la Timişoara. Ocupanții amfiteatrului A13 din UVT, de 115 locuri, au confecționat bannere, brățări de protest, banderole și măști de pus pe figură. Au venit cu salteaua din cămin, au făcut chetă și au luat mâncare, împărțind-o și cu colegii lor lefteri, s-au jucat, au cântat, au ascultat muzică și au sforăit studențește. România Curată a intervievat câțiva protestatari, ca să ia pulsul evenimentelor după prima noapte de “Occupy amfiteatrele” .

Pe Vlad Cherecheș (21 de ani, licențiat în Informatică, la master la Studii de Dezvoltare Internațională), l-am găsit scăldându-se în acordurile trupei  Subcarpați, pe care o adoră, definind-o ca “folclor adus pe hip-hop”. El e liderul  echipei care a organizat operațiunea de ”cucerire” a amfiteatrului, prin obținerea încă de luni a acordului Consiliului de Administrație al UVT:  “M-am implicat pentru că îmi pasă și chiar cred că putem schimba ceva. Nu mă aștept la schimbări peste noaspte, cu pași mici, din victorie în victorie, o să reușim să schimbăm societatea. Vocea e mică, dar impactul mediatic e destul de mare. Sper să crească și numărul de participanți. Aseară am fost 70, în contextul în care n-am anunțat niciunde mișcarea asta. La ora 6 intram în amfiteatru, la 6.30 dădeam un comunicat de presă și am apoi anunțam eventul pe Facebook și îl răspândeam pe diverse rețele de socializare. Azi noapte s-au făcut bannerele. Au fost 15 oameni care au stat toată noaptea, unii au dormit, alții n-au dormit. Eu la un moment dat am plecat să-mi iau ceva de mâncare și  când am vrut să vin aici am căzut lat în cămin și m-am trezit la 6. Am lipsit vreo 4 ore. Azi dimineață am avut și o pichetare în fața Prefecturii. Am fost vreo 40 de oameni, cu banderole la gură, simbolizând că vocea noastră nu e ascultată. Am avut și discuții cu prefectul pe care l-am luat de pe scări când urca dimineața spre serviciu. Șase dintre noi am fost primiți în biroul lui. A spus că va transmite mai departe poziția noastră. Evident, ce altceva putea să facă”.

Numărul  de  participanți poate părea mic în contextul în care Timișoara e al treilea centru universitar al țării, cu 35.000 de studenți, dintre care Universitatea Timișoara , locul unde are loc protestul ”Ocupați amfiteatrele” are 14.000, însă Vlad Cherecheș are deja o strategie pe care a început să o aplice, pentru ca până în weekend numărul protestatarilor să crească simțitor: „O luăm și noi pas cu pas. Știm și noi cât de greu sunt de mobilizat oamenii, pentru că nu înțeleg, pentru că e un dezinteres care adoarme societatea, pentru că tinerii sunt greu de mobilizat pentru lucruri, însă avem câteva exemple de mobilizări reușite în spate. Avem campania pentru Roșia Montană, avem toamna trecută cu mobilizarea Generației Facebook și consecințele ei, adică ce s-a întâmplat la alegeri. În seara asta sperăm să fie amfiteatrul plin. E și în funcție și de ce se întâmplă la București, ce o să fie. Până în weekend sigur nu părăsim baricada, vedem după weekend dacă e cazul să ne mutăm și în Politehnică să avem și acolo un amfiteatru să fie cât mai variat. Astăzi o să ni se alăture și colegii de la Universitatea din București, sperăm să ni se alăture și de la Cluj, și de la Iași”. Conform lui Vlad, cei mai mulți dintre protestari provin de la specializările Științe politice, Științele comunicării și Științe economice.

Bogdan (22 de ani, din județul Arad, student la Facultatea de Matematică și Informatică) e unul din protestararii care a stat pe baricade toată noaptea: “Aseară am început o dezbatere pe tema participării studenților la luarea deciziilor în universități, după care ne-am strâns aici în amfiteatru, ne-am adus de mâncare, ne-am adus apă, am stat împreună aici, am povestit, am jucat board games, am ascultat puțină muzică, am cântat la chitară și când ne-am simțit obosiți am pus capul pe pătură câteva ore ca să fim odihniți azi. Am dormit cu schimbul, pe rând. Avem o saltea mare, adusă din cămin și câțiva saci de dormit și acolo am dormit toți grămadă, atâția când am încăput”.

Răzvan Codreanu (25 ani, din Timișoara, student la Facultatea de Comunicare și Mediere în Conflictele Sociale):  “Azi noapte am făcut afișe, flyere,am luat cearșafuri de le-am pictat, le-am pregătit. Cearșafurile nu știu de unde s-au luat (zâmbește când spune asta – n.r.), am luat banderole de pus la gură, le-am tăiat, le-am pregătit. Le-am luat cu noi la eveniment, acolo unde am protestat, la Prefectură și dorim să mergem în mai multe săli de curs, să invităm lumea să participe activ la ocuparea amfiteatrului și scopul nostru e să facem cât mai mulți studenți să ia atitudine”.

Cel mai proaspăt ”protestatar” e chiar rectorul UVT, Marilen Birtea, care a declarat pentru România Curată: “Ei deja sunt o voce solidară pe multe puncte pe care eu și alți rectori le gândim la fel și această manifestare, «ocupați amfiteatrele», e una simbolică, e o mișcare internațională ca idee, nu una de frondă,  în sensul că protestarii dau lumea afară din amfiteatru. Noi am discutat cu ei şi s-au dus într-un amfiteatru unde nu sunt procese didactice, nu au perturbat procesul educațional în niciun fel. E o formă standardizată la nivel european de a face un protest. Mă bucur că noi la Universitatea din Timișoara nu creăm roboți, care doar sunt profesioniști, ci creăm cetățeni, care să aibă un spirit civic. Care să fie o voce socială în a-și apăra drepturile și-i îndemnăm la asta. Să nu fie o înregimentație globală, un sistem robotizat. Demersul lor e încă un sistem de alarmă tras sistemului educațional și României în general că în această direcție nu mai putem merge fără consecințe negative. Mesajul e adresat decidenților politici. Gestul simbolic al lor, repetat în mai multe universități din țară. O să le punem la dispoziție dacă au nevoie de anumite facilități. Avem aparatele de cafea în universitate cu fise, pot să le folosească, portarii să aibă grijă să fie bine păziți, să nu le perturbe cineva activitatea de protest, iar dacă au alte solicitări îi ajutăm dacă putem”.

Studenții laudă solidarizarea conducerii UVT cu ei, însă o cataloghează drept singura opțiune pe care rectorul o avea: “Rectorul ne susține pentru că nu cred că și-ar face o imagine foarte bună dacă nu ne-ar susține”.

ocupare 1 ocupare 2 ocupare 3 ocupare 4 ocupare 5 ocupare 6 ocupare 7 ocupare 8 ocupare 9 ocupare 10 ocupare 11 ocupare 12 ocupare 14 ocupare 15 ocupare 16 ocupare 17 ocupare 18 ocupare jandarmul


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *