Pe 18 februarie, Elon Musk a redistribuit pe pagina sa de X o postare cu declarația lui Călin Georgescu, potrivit căreia în prima zi în care va ajunge președinte ”va interzice rețeaua Soros în România”. Re-postarea, care a ajuns la 39,7 milioane de vizualizări, nu intră, însă, la categoria ”fake news”, pentru că domnul Georgescu chiar a făcut o asemenea declarație cu iz penal la o televiziune din România.
- O altă postare despre România figurează, însă, într-un raport al News Guard (proiect de monitorizare și combatere a dezinformării), printre cele mai virale știri false promovate de Elon Musk pe contul lui de X, unde are 218 milioane de urmăritori. Cumulat, pe contul lui Musk, dar și pe alte rețele de dezinformare, știrea falsă legată de România s-a apropiat de 80 de milioane de vizualizări. Fake-news-ul a fost promovat atât de conturi ale unor politicieni și partide de extremă dreaptă europene, dar și de rețele de dezinformare pro-Kremlin.
- Cele 28 de știri false analizate de News Guard (în care e inclusă și cea legată de România) au strâns 825,2 milioane de vizualizări și 4,8 milioane de aprecieri doar pe pagina lui lui Musk de pe X.
- Printre postările verificate și declarate ca fiind false, se numără cele potrivit cărora SUA ar fi cheltuit 50 de milioane de dolari pentru prezervative distribuite în Gaza ori 7 milioane pentru studiul magiei, că USAID ar fi plătit 6 milioane de dolari pentru promovarea turismului în Egipt ori pentru vizitele unor vedete de la Hollywood în Ucraina, că în Ucraina ar fi murit mii de soldați ai NATO sau că guvernatorul Californiei ar fi semnat un act prin care s-ar fi oprit distribuirea de apă necesară stingerii incendiilor din Los Angeles.
Experții în monitorizarea dezinformării, arată că, în mod cinic, Elon Musk a recunoscut că distribuie și va distribui ”unele lucruri incorecte”. În timpul unui eveniment de presă din Biroul Oval din 11 februarie 2025, Elon Musk a răspuns la întrebarea unui reporter despre promovarea afirmației false conform căreia SUA au plătit 50 de milioane de dolari pentru prezervative în Gaza, declarând: „Unele dintre lucrurile pe care le spun vor fi incorecte și ar trebui corectate”, notează cei de la News Guard.
Potrivit autorilor raportului, NewsGuard a analizat afirmațiile răspândite de Musk de când a cumpărat Twitter (acum X) în octombrie 2022. ”Analiștii noștri au documentat 28 de afirmații cu privire la subiecte semnificative în știri, fie generate sau stimulate de Musk pe platforma sa, pe care analiștii noștri le-au stabilit că sunt false, deoarece au fost infirmate, negate de surse de încredere sau lipsite de vreo bază factuală. Toate aceste 28 de afirmații apar în baza de date NewsGuard a Amprentelor de dezinformare, care este un catalog de afirmații care au câștigat o vizibilitate semnificativă online. Amprentele includ explicații detaliate, cu citate, de ce analiștii noștri cred că afirmația este falsă”, se arată în preambulul raportului.
UE NU a anulat alegerile din România
Printre cele 28 de postări incluse la categoria de informații false e și cea potrivit căreia Uniunea Europeană ar fi anulat alegerile din România din 2024 și ar putea face același lucru în Germania.
Pe 10 ianuarie 2025, Musk a postat din nou această afirmație și a adăugat: „Comportament tiranic”. Postarea a primit 28,9 milioane de vizualizări și 216.000 de aprecieri .
Dezmințire: Curtea Constituțională a României – nu Uniunea Eeuropeană – a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din țară, după ce serviciile de informații române au raportat o ingerință rusească pe scară largă în alegerile. UE nu are puterea de a anula alegerile naționale.
Analiza propagării știrii false
Fostul comisar european Thierry Breton nu a spus la radioul francez că Uniunea Europeană a anulat alegerile din România și ar putea face același lucru în Germania dacă partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) va câștiga, se arată în analiza detaliată făcută de News Guard (versiunea integrală, în engleză, a demistificării știrii false legată de România, aici). Afirmația, răspândită de proprietarul X, Elon Musk, de politicieni anti-UE și de utilizatorii rețelelor sociale falsifică, de fapt, un interviu cu Breton.
Mai exact, comentariile făcute de Breton în limba franceză în cadrul unui interviu, din 9 ianuarie 2025, difuzat atât la postul de radio francez RMC, cât și de canalul de televiziune francez BFMTV au fost denaturate. În timpul interviului, Breton a discutat despre influența online a lui Musk, care a susținut în mod deschis AfD înaintea alegerilor anticipate din Germania din februarie 2025.
Referindu-se la munca UE de combatere a dezinformării online și a interferențelor electorale, Breton a spus: „Deocamdată, să ne păstrăm calmul și să ne aplicăm legile în Europa atunci când riscă să fie ocolite sau când, dacă nu le aplicăm, pot duce la interferențe. S-a făcut în România (aplicarea legii naționale – n.a.) și bineînțeles, dacă va fi nevoie, va trebui făcut în Germania.”
În niciun moment al interviului, Breton nu a spus că UE a anulat alegerile din România din 2024. Breton a respins afirmația într-un răspuns din 11 ianuarie 2025 la o postare X a lui Musk care amplifica afirmația. „Nu @elonmusk: UE NU are niciun mecanism pentru a anula orice alegere oriunde în UE”, a spus Breton într-o postare X în limba engleză.
Cum a apărut narațiunea falsă
Conturile de rețele sociale de extremă-dreapta care promovează narațiunea falsă au distribuit un clip din comentariile lui Breton, prezentându-le în mod greșit drept o recunoaștere că UE a anulat votul din România și amenință acum să se amestece în alegerile anticipate din februarie 2025 din Germania.
Cea mai timpurie apariție a afirmație falsă identificată de NewsGuard a fost o postare pe X din 9 ianuarie 2025, în franceză, de către utilizatorul anti-UE @gyver_angus_2, care a distribuit un clip din interviul cu Breton, dar l-a citat greșit într-o legendă în care spunea: „Vorbele lui Thierry Breton despre „anularea alegerilor” din Germania, cum s-a făcut în România, sună ca fiind democratic pentru tine?”
Unde s-a răspândit narațiunea falsă
Narațiunea s-a răspândit în franceză, engleză, germană și italiană, mai ales pe X, conform unui instrument de analiză a rețelelor sociale folosit de NewsGuard.
Politicienii francezi naționaliști și anti-UE, printre care Nicolas Dupont Aignan, liderul de extremă dreaptă al Partidului Patrioții, Florian Philippot, și Virginie Joron, un membru de extremă dreaptă în Parlamentul European, au susținut de asemenea afirmația. Joron a distribuit clipul cu Breton menționat mai sus într-o postare X din 10 ianuarie 2025, care spunea în franceză: „Fostul comisar al UE Thierry Breton, recunoaște că sunt gata să anuleze alegerile în #Germania, așa cum au făcut-o în #România!” Postarea lui Joron a strâns 643.000 de vizualizări, 4.000 de aprecieri și 3.000 de repostări începând cu 13 ianuarie 2025. Joron a distribuit afirmația și pe paginile ei de Facebook și Instagram două zile mai târziu.
Afirmația falsă a căpătat amploare în limba engleză după ce @daily_romania, un cont X în limba engleză care îl susține deschis pe Georgescu, candidatul de extremă dreapta la președinția română, a declarat într-o postare X din 10 ianuarie 2025: „Fostul comisar UE admite că UE a fost responsabilă pentru anularea alegerilor din România”. Postarea a strâns 30 de milioane de vizualizări, 34.000 de aprecieri și 15.000 de repostări începând cu 13 ianuarie 2025 (după data monitorizării News Guard, postarea a ajuns la 31,4 milioane de vizualizări – n.a.).
Proprietarul X, Elon Musk, a amplificat narațiunea distribuind postarea lui @daily_romania pe 10 ianuarie 2025 și comentând cu referire la Breton, „Comportament tiranic”. Postarea lui Musk a acumulat 28 de milioane de vizualizări, 218.000 de aprecieri și 52.000 de repostări începând cu 13 ianuarie 2025.
Clipul lui Breton a fost distribuit și de @visegrad24, un agregator de știri conservator polonez care a răspândit mai multe afirmații false, într-o postare X din 11 ianuarie 2025, în engleză, în care afirmă: „Fostul comisar european Thierry Breton spune că UE are mecanisme pentru a anula o potențială victorie electorală a AfD: „Am făcut-o în România și o vom face, evident, dacă va trebui în Germania”, a strâns 18,9 milioane de vizualizări, 12.000 de aprecieri și 5.000 de repostări începând cu 13 ianuarie 2025.
Narațiunea a fost împinsă de mai multe site-uri web despre care NewsGuard le-a descoperit că publică în mod repetat afirmații false sau înșelătoare, inclusiv site-urile în limba franceză ReseauInternational.net, Qactus.fr, CrashDebug.fr, Profession-Gendarme.com și LeMediaen442.com, precum și Italy.NewsPravda.com, o rețea italiană de site-uri Pro-Kremlin, deținute în mod anonim, despre care NewsGuard le-a descoperit că publică în mod repetat informații greșite.
Alte afirmații false demistificate în raportul News Guard din această săptămână
Afirmația falsă că USAID a cheltuit 6 milioane de dolari pentru a finanța turismul în Egipt.
Pe 5 februarie 2025, Musk a republicat afirmația că USAID a cheltuit „6 milioane de dolari pentru turism în Egipt”, adăugând: „Risipirea nebună a banilor tăi de impozite!” Postarea a primit 10,4 milioane de vizualizări și 89.000 de aprecieri.
Dezmințire: Fondurile USAID pentru Egipt au fost cheltuite pentru transport rural și programe de asistență economică pentru locuitorii din Sinai de Nord, Egipt, nu pentru turism.
Afirmația falsă conform căreia USAID a cheltuit milioane de dolari americani de la contribuabili pentru a finanța vizitele în Ucraina ale unor celebrități, printre care actorii Ben Stiller și Angelina Jolie
„Știai că USAID și-a cheltuit dolarii publici pentru a finanța excursii cu celebrități în Ucraina, totul pentru a crește popularitatea lui Zelensky în rândul americanilor?” , e o postare pe care Musk a distribuit-o pe 5 februarie 2025. Postarea a avut 4,2 milioane de vizualizări și 27.000 de aprecieri .
Dezmințire: Afirmația că USAID a plătit pentru vizitele celebrităților în Ucraina este fără temei, creată într-un videoclip despre care se pretinde în mod fals că ar fi de pe site-ul ENews. Analiștii NewsGuard au concluzionat că videoclipul fals pare să fi fost creat de agenți ruși de dezinformare.
Afirmația falsă că cercetarea finanțată de USAID a dus la crearea COVID-19
Pe 2 februarie 2025, Musk a republicat afirmația că USAID a finanțat „cercetarea care probabil a condus la crearea COVID-19”, adăugând că USAID „a finanțat cercetarea armelor biologice, inclusiv COVID-19, care a ucis milioane de oameni”. Postarea a strâns 46,9 milioane de vizualizări și 231.000 de aprecieri .
Dezmințire: Niciun proiect de cercetare finanțat de USAID nu a studiat SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, înainte de apariția pandemiei. Și nu există nicio dovadă că COVID a fost conceput ca o armă biologică.
Afirmația falsă că guvernul SUA a alocat 50 de milioane de dolari pentru a fi cheltuiți pe prezervative în Gaza
La 28 ianuarie 2025, Musk a postat din nou afirmația că administrația Biden era pe cale să trimită „50 de milioane de dolari pentru a finanța prezervative pentru Gaza” și a adăugat: „Vârful aisbergului”. Postarea lui Musk a primit 46,8 milioane de vizualizări și 300.000 de aprecieri .
Dezmințire: NewsGuard nu a găsit nicio dovadă că SUA ar fi alocat 50 de milioane de dolari pentru prezervative în Gaza, pe baza unei analize a rapoartelor de cheltuieli federale și a contractelor guvernamentale către organizația nonprofit care se presupune că a primit fondurile. Un înalt oficial Biden a declarat pentru CNN că cele 50 de milioane de dolari sunt „imaginare”.
Pe parcursul anului fiscal 2023, USAID a finanțat un total de 7,1 milioane de dolari pentru prezervative masculine, în principal pentru țările africane pentru combaterea SIDA, potrivit unui raport federal. După cum sa menționat mai sus, Musk însuși a sugerat mai târziu în briefingul său de presă din Biroul Oval că afirmația este „incorectă”.
Afirmația falsă că guvernatorul California Gavin Newsom a refuzat să semneze o declarație care ar fi furnizat mai multă apă pentru a lupta împotriva incendiilor din Los Angeles din ianuarie 2025
La 8 ianuarie 2025, Musk a postat o captură de ecran a unei postări Truth Social, a președintelui Trump, care spunea: „Guvernatorul Gavin Newsom a refuzat să semneze declarația de restabilire a apei prezentată lui, care ar fi permis milioanelor de galoane de apă, din excesul de ploaie și topirea zăpezii din nord, să curgă zilnic în multe părți ale Californiei”. Postarea a strâns 38,2 milioane de vizualizări și 305.000 de aprecieri .
Debunk: O astfel de declarație nu a existat niciodată, potrivit biroului de presă al lui Newsom. Mai mult, oficialii din Los Angeles au spus că problemele cu debitul apei în unii hidranți au fost cauzate de modificările presiunii apei, nu de lipsa de apă.
Afirmația falsă că guvernul SUA a cheltuit 7 milioane de dolari pentru a studia magia. în 2024
Pe 27 decembrie 2024, Musk a republicat o declarație de la DOGE în care susținea că guvernul a cheltuit „7 milioane de dolari pentru diverse proiecte care studiază magia”. Musk a răspuns cu un emoji cu fața dreaptă, strângând 49,1 milioane de vizualizări și 59.000 de aprecieri .
Dezmințire: Deși un raport al senatorului Rând Paul arată că 389.000 de dolari din 7 milioane de dolari subvenționați au finanțat producția unui podcast despre istoria și practica magiei în SUA, restul celor 7 milioane de dolari au mers către proiecte care nu au legătură cu magia, potrivit unei recenzii NewsGuard.
Notă comunității care corectează revendicarea: „6,3 milioane de dolari din suma de 7 milioane de dolari alocată pentru „magie” au fost pentru un muzeu de știință pentru copii din Minot, Dakota de Nord. Minot este cunoscut drept „Orașul Magic”. Apropierea de Baza Forțelor Aeriene Minot poate explica legăturile cu DoD ca sursă de fonduri.”
Afirmația falsă că aproape 2.500 de soldați NATO au murit în Ucraina
Pe 6 februarie 2023, Musk a răspuns la o postare în care afirmă că 2.458 de soldați NATO au murit în Ucraina cu „O pierdere tragică de vieți omenești”. Răspunsul a câștigat 18,1 milioane de vizualizări și 63.000 de aprecieri .
Dezmințire: Nu există rapoarte credibile că soldații NATO au murit în războiul Rusia-Ucraina. În timp ce țările NATO au furnizat Ucrainei atât finanțare, cât și armament, soldații din aceste țări nu au fost trimiși în Ucraina sub steagul NATO.
Voi puteti spune ce vreti. Eu sunt vorbitor cvasi-nativ de franceza, lucrand aici de 25 de ani. Chestia cu pronumele nedefinit “on” e o pacaleala. In vorbire curenta (si in contextul interventiei lui Breton) inseamna “nous”. Toti francezii au inteles “am facut-o in Romania si o vom face in Germania”.
))) fiecare crede ce vrea; însă dincolo de credințe mai sunt și faptele; iar factual, de la Brexit la alegerile de anul trecut din Ro nu au fost dovezi de presiuni ale UE de anulare; între timp văd că JD Vance continuă să dea lecții de moralitate și principii europenilor, legate de respectarea votului cetățenilor, după ce acum patru ani grupul lui a luat cu asalt Capitoliul ca să nu respecte nici rezultatele alegerilor, nici cele ale Justiției care le-au validat – a se scuti cu ”moralitatea” asta