Moise Guran

Nu, salariile bugetarilor nu îngheaţă. Dar sistemul este îngheţat în comunism.

Aşa-numita îngheţare a salariilor bugetarilor este doar o prostie propagandistică, dar partea cu adevărat nefericită este că, la 25 de ani de la căderea comunismului, statul şi angajaţii săi încă mai neagă esenţa progresului, dată de libera concurenţă de competenţe.

Altfel spus, neştiind sau nedorind să legalizeze cumva un sistem de salarii diferite pentru bugetari care ocupă aceleaşi posturi, statul îi plăteşte la fel. Atâta doar că oamenii nu muncesc la fel, chiar dacă au aceeaşi fişă a postului şi aceleaşi diplome. Unii sunt mai vrednici, alţii mai blazaţi, unii mai dornici să înveţe lucruri noi, alţii mai interesaţi de şpăgi…

Plata egală presupune muncă egală, ceea ce este în esenţă o aberaţie, căci şi bugetarii sunt oameni, iar nu maşini, n-au cum să muncească la fel.

Oricum, vă spuneam, nu e vorba de nicio îngheţare a salariilor, atâta timp cât,anul viitor, creşte de două ori salariul minim (o dată la 1 ianuarie, iar apoi, la 1 iulie) iar legea bugetului prevede şapte excepţii în care salariile pot creşte. Una dintre ele se referă la modificarea indicilor de bază rezultaţi în urma modificării salariului minim. Ceea ce înseamnă că, în toate instituţiile publice în care salariile se calculează după o formnulă de tipul de x-ori salariul minim pe economie, salariile vor creşte.

Ceea ce e bine, încă o dată, subliniez,salariile trebuie să poată creşte, dar asta numai în măsura în care ele mai pot să şi scadă. Salariile celor mai buni şi mai eficienţi bugetari pot creşte şi în condiţii de scădere a cheltuielilor statului, dar asta nu o pot reglementa Ponta şi Vâlcov de la Bucureşti, asta ar trebui să o stabilească fiecare şef de instituţie publică în parte.

De aceea zic, ar fi fost mult mai deştept ca în loc să proclame, de ochii lumii, o îngheţare care nici nu e reală a salariilor bugetarilor, artizanii bugetului public ar fi putut să îngheţe cheltuielile salariale pe instituţii. De exemplu, primăria X – ai avut anul ăsta 5000 de lei pentru salarii, tot 5000 de lei primeşti, dar poţi creşte cui vrei salariul, poţi concedia sau mai poţi angaja oameni, dacă te încadrezi pe salarii mai mici, important este ca, pe total, să stai în acest buget de 5000 de lei. Acesta este un mod capitalist de a lucra cu oamenii, un mod care încurajează perfomanţa.

În loc de asta, plata egală a unor salarii pentru, teoretic, muncă egală, nu face decât să refuleze concurenţa normală şi umană, că şi bugetarii sunt oameni, în domeniul şpăgilor pe care fiecare dintre ei le face.

Iar altfel, 2015 va fi primul an în care cheltuielile de personal ale administraţiei locale vor fi mai mari decât cele ale administraţiei centrale, dacă vă spune ceva chestia asta.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Nu, salariile bugetarilor nu îngheaţă. Dar sistemul este îngheţat în comunism.

  1. Munteanu

    Sunt indignat ca se intretine un conflict intre angajatii la stat si cei angajati de privati. Cica angajatii la stat ar fi pomangii iar cei privati traiesc din munca lor. In realitate ambele categorii sunt pomanagii doar ca asteapta pomana din surse diferite. Statul e nevoit sa respecte legi si distribue pomana legal conform legilor. Privatii incalca toate legile caci nimeni nu are voie macar sa intre in intreprinderile lor si daca ar intra ar constata ca nu exita angajati Negrii si majoritatea angajatilor Albi sunt rudele patronului.

    Reply
  2. DanBruma

    D-le, cum poti spune asemenea aberatii? Dupa d-ta primaria este firma primarului ca sa poata stabili el salariile cum vrea? Nici intr-o firma privata nu se stabilesc salariile fara nici o regula chiar si numai prin prisma salariului minim obligatoriu. Modul capitalist de a lucra cu oamenii se poate aplica acolo unde se urmareste un profit si nu intr-o institutie non profit cum este primaria. Si apoi faptul ca nu se ingheata salariile in el insusi este un stimul de performanta pentru salariatii primariilor. Daca cineva vrea sa concureze cu altcineva la cutite nu are decat sa mearga in privat. In administratia publica nu ai nevoie de concurenta intre oameni care fac acelasi lucru pentru simplul motiv ca fac acelasi lucru, concurenta in domeniul public nu se situeaza acolo ci la un alt nivel si anume la ocuparea posturilor de conducere, e chiar o concurenta acerba acolo. Revizuieste un pic cunostintele, d-le, pentru ca ne servesti chestii cu totul nule pe situl asta. Bineinteles cu cateva exceptii.

    Reply
  3. Gore

    Da, chestia asta imi spune multe. Daca va uitati pe site posturi guvern, veti vedea cate posturi au fost scoase la concurs anul acesta. Primariile ,si nu numai, si-au umplut organigrama. Mai ales acum, spre sfarsitul anului. Nu au mai tinut cont daca au sau nu, fond de salarii…o sa vada ei cum se descurca la viitoarele rectificari bugetare. Bun, dar pana atunci? Prin luna mai vor incepe cu “primariile nu mai au bani”, bugetul este stramtorat”, etc. Apoi apare un politruc cu ranjet de hiena si spune> se impun restructurari la nivel local si central. Si incepe”epurarea” sistemului pe principiul cine nu e cu noi, sa plece! Pleaca cine trebuie, raman obedientii, se mai ingroase putin randurile somerilor, dosarelor in instanta. De cele mai multe ori, din vicii de procedura fostul angajat castiga, sindicatele s-au specializat in asa ceva. Statul trebuie nu numai sa-i angajeze inapoi pe cei disponibilizati, dar trebuie sa ii si despagubeasca cu toate salariile de care i-au privat pe parcursul judecatii. Suntem normali? Ne batem joc nu numai de resurse, dar si de oameni si de familiile lor, care sunt tot resurse. Da, stiu, o sa spuneti ca sistemul privat este cel care asteapta cu bratele deschise forta de munca eliberata de stat . Nu, numai ca nu asteapta, sistemul privat nu exista. Ceea ce apare pe site-ul ANOFM ca fiind posturi vacante , sunt niste fake-uri publicate de firme, la insistentele statului, pentru ca da bine statistic……….. Acestia suntem, in cateva “crampee”!

    Reply
  4. Griguta

    Si cine va decide cui trebuie sa ii creasca salariul? Inspectorul scolar, cel numit pe criterii politice? Directorul institutiei, cel numit tot pe criterii politice? Si cui ii va creste salariul? Celui care pune la CV ca a cumparat matura ca activitate de dirigentie, e prieten cu directorul si cu inspectorul si matura aceea conteaza mai mult decat orice alte activitati ar avea rivalul lui? Parintii mei au fost profesori de liceu, eu insumi am fost trei ani asistent universitar. Ceea ce spuneti dumneavoastra e frumos, dar imposibil de pus in practica.

    Reply
  5. MarK

    Primul clasat in Turul Frantei a facut 90 de ore, ultimul clasat cu aproximativ 6.5% mai mult, penultimul cu 5.5% mai mult. Cel de pe locul 10 fost depasit de primul cu 0.3%. E normal, ca oamenii nu sunt masini. Pentru aceste diferente infime, primul a luat totul iar ceilalti mai nimic. Poate unii nici cat sa traiasca decent. Si toti au contribuit la spectacol, si toti au muncit la fele si toti au cam aceleasi nevoi. Si dupa tine Moise asta e normal si ar trebui sa se aplice si la functionarii publici. Ca si acolo sunt angajati doar oameni presupusi priceputi, care castiga experienta si sunt promovati dupa merit. Obsesia ta pentru “valorile” dreptei te face de multe ori sa sari calul, altfel fiind indiscutabil un jurnalist respectabil. Auzi, libera concurenta la ghiseu!
    Poate vei spune ca oamenii sunt promovati( in clase de salarizare presupun) mai degraba pe pile decat pe merit, caz in care posibilitatea unor salarii diferentiate nu ar face dacat sa agraveze coruptia si injustitia.

    Reply
  6. Emil

    Ultimele 3 comentatori – Gore, Griguta si MarK, expun o realitate pe care, în viziunea dvs. reductivistă, nu o luaţi în calcul. Restul e propagandă ieftină.

    Reply
  7. SIa

    in sistemul de salarizare public e dezastru dupa mine sunt recent angajata dupa ordonanta 9 866 ron cu vechimea am primit 932 BRUT studi superioare fac de toate de la plati…pana la buget CFPP externalizat nu am nici un spor sau indemnizatie,cand a crescut salariul minim am ramas cu acelasi pt ca vechimea e inclusa in salariu de baza si deci mult timp o sa fiu probabil cu salaruiul minim ;iar o pers nou angajata o sa fie cu salariul mai mare sau cel mult egal cu o pers de 20 de ani in institutie care merge numai cu salariul minim

    Reply
  8. Marcela

    Domnule Guran,
    E bine ca ati ridicat problema salariilor bugetarilor, care este foarte sensibila.
    E pacat ca o abordati superficial, pompieristic.
    In esenta, prin cresterea salariului minim se aplatizeaza zona inferioara a salariilor bugetarilor.
    Un debutant ajunge sa aiba salariul egal cu un salariat cu experienta. Angajatul cu experienta (si conteaza enorm experienta profesionala in administratie, ca altfel tot reinventam roata) este complet demotivat. Ajung cu totii “tot o apa si un pamant”. Cei care mai stiu cate ceva. Asa se deprofesionalizeaza administratia publica si toata populatia are de suferit.
    Ar trebui sa analizati mult mai profund subiectul.

    Reply
  9. Marcela

    Si DA, au inghetat salariile (la nivelul anului 2009) angajatilor cu experienta.
    Sapati mai adanc in subiect.

    Reply
  10. Grig

    Ei bine, daca va preocupa atat salariile bugetarilor, ar trebui sa va faceti lectiile corespunzator! In alta ordine de idei, cred ca articolele tale, Moise, sunt citite, sau bine zis, comentate, doar de bugetarii care chiar traiesc cu salarii minimaliste, 750-1500 lei/luna; cealalta categorie de bugetari, cea favorizata – magistrati, curtea de conturi, dna, sri, sie, sau chiar functionarii care lucreaza la Parlament – nu sunt interesati de soparlitele tale. Intr-o primarie de comuna cel mai mare salariu, in afara de primar si vice , este de 1700-1800 lei. Cand salariul minim pe ec. creste, de fapt creste salariul femeii de serviciu, al portarului, al muncitorului, al fochistului. Din 2010 a crescut ca Fat Frumos salariul minim si a ajuns din urma salariul consilierului juridic, al contabilului, al economistului, al inginerului pentru ca salariul acestora din urma nu a mai crescut exact din 2007, cand s-a dat O.G. nr.6. Prin urmare, domnule Guran, cand intretineti focul pasiunii bugetari versus privati, faceti mentiunile necesare,daca le cunoasteti! In acest contex, ar trebui sa trageti alte concluzii – ca de exemplu ca femeia de serviciu va fi incurajata sa munceasca la fel cum munceste consilierul juridic ………..

    Reply
  11. ana

    salariile bugetarilor au ramas ca in octombrie 2008, in afara de invatamant sanatate magistratura care au mai ciupit cate ceva,
    salariile nu pot creste cum vrea ordonatorii de credute ptr ca exista legea 284/2010
    premii, prime sau alte sporuri nu avem dreptul
    salariul minim pe economie aproape s-a dublat
    cand ne-au taiat salariile au spus ca avem mai mult ca cei de la privat, dar salariile de la privat nu corespund cu realitatea, realitatea este ca pe hartie au 1500 iar in mana iau 3000 lei, in schimb la bugetari totul este pe fata nu putem ascunde declaratiile si nici statele

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *