Adriana Zehan

Noua normalitate, încă la nivelul unui ideal – experiența petiționării primăriilor din județul Cluj

Finanțarea adecvată a educației – aceasta este noua normalitate pe care ne-o dorim cu toții în sistemul educațional românesc, la care contribui prin intermediul proiectului “Școli curate”, în care sunt implicată ca ambasador la nivelul județului Cluj.

Proiectul“Scoli curate are ca obiectiv modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a unităților de învățământ din întreaga țară. În contextul pandemic, am realizat că se poate finanța și educația într-un mod corespunzător privind anumite aspecte, însă vrem ca acest lucru să devină o nouă normalitate, nu să existe numai în situații limită.

Informându-mă, am realizat că…acum a fost suficent bugetul pentru a se cumpăra masti, soluții dezinfectante și produse de curățenie pentru instituțiile școlare în care elevii din clase terminale s-au reîntors pentru 2-3 săptămâni. Nu e curios acest lucru pentru noi care suntem obișnuiți fără săpun, hârtie igienică, ce să mai vorbim de soluțiile dezinfectante din școli?!  Sau acestea ar trebui să fie folosite numai în timpul unei pandemii?! Răspunsurile sunt sigură că sunt diverse, însă eu sunt sigură de faptul că o igienă potrivită trebuie ținută indiferent de situație, de către oricine. Acum, cum presiunea este mare, responsabilitatea la fel de însemnată și ea,  majoritatea instituțiilor școlare, cât și consiliile locale ce au acordat fondurile necesare și – au făcut treaba. Ca prin minune au apărut toate fondurile pentru produsele de curățenie, dezinfecție. Nu știu ce să mai cred… Oare chiar să nu ne dăm seama că această “normalitate altfel” ar trebui să fie noua normalitate, în care instituțiile școlare să fie dotate cu toate produsele de igienă necesare, atât elevilor cât și cadrelor didactice? Bineînteles, excluzând instituțiile școlare ce nici măcar nu au grupuri sanitare în interior, ci acestea se află în curte…și nu, nu este un număr mic de astfel de școli, este unul de aproximativ 1180, înregistrat la începutul primăverii anului 2019!  (sursa datelor: internet, raport al Ministerului Educației și Cercetării)

Tot iresponsabilitate și superficialitate am întâlnit și în demersul pe care îl realizez de 3 luni în cadrul proiectului, bineînțeles cu mici excepții.

În această fază a proiectului “Scoli curate” am avut de-a face cu mai multe tipuri de oameni ce dețin și funcții publice în cadrul primăriilor. Inițial, către fiecare primărie au fost trimise cereri ce priveau finanțarea educației în respectiva localitate a județului Cluj. Apoi, cu greu am făcut rost de un număr de înregistrare pentru cererile respective, trimise de aproximativ 2 luni. Acest lucru fiind posibil numai cu multe telefoane date, în repetate randuri. Nu mă deranjează timpul pe care l-am investit în acest demers, însă indolența unora a fost de-a dreptul obositoare, ajungând să fie ironică, după promisiuni ce rămâneau doar la nivelul unor idei. Însă, următoarea etapă, după cea cu numerele de înregistrare a fost să telefonăm primăriile ce nu au trimis răspuns cererii în termenul legal de 30 sau chiar 60 de zile, în cazul unora. Am apelat fiecare primărie problematică, de la unele însă am obținut totuși un răspuns, chiar dacă a fost incomplet. Această serie de telefoane a fost mult mai dificilă, mulți nici nu știau că nu ne-au trimis un răspuns, au rămas și ei foarte uimiți să afle că persoanalul primăriei nu-și îndeplinește sarcinile ce țin de propria profesie.

Primarul unuia dintre orașe a spus că este copleșit de toate problemele pe care le are la nivelul orașului, precum violența, sărăcia și altele. Atunci, de ce mai ocupă o funcție publică dacă nu este capabil să rezolve problemele care există la nivelul comunității? Niciodată nu pot fi rezolvate toate neregulile, sunt conștientă, dar totuși, dacă ocupi o funcție publică trebuie să-ți asumi niște responsabilități și mai mult, trebuie să ai control asupra a ceea ce se întâmplă. Sustragerea nu este o soluție! Să închizi ochii, să dai dovadă de neprofesionalism e cel mai ușor, de aceea am ajuns unde suntem. Iresponsabilitate, lipsă de respect față de cetățeni, acestea sunt câteva trăsături ce îi caracterizează pe unii reprezentanți din funcții publice cu care am și discutat la telefon. Acesta nu este un caz singular, la fel s-a întâmplat și în cazul unui primar ce și-a chemat secretarul și l-a înjosit de față cu mine care eram de cealaltă parte a firului pentru faptul că nu își face treaba. Însă, tu ca primar, nu ar trebui să ai in subordine toți angajații? N-ar trebui să răspunzi de ceea ce se întâmplă în primărie, să te asiguri dacă totul decurge asa cum ar fi nevoie, intr-un mod resposabil?! Jignirea și batjocura nu sunt rezolvarea niciunei probleme pe termen lung! Un control mai bun, implicarea și efortul ficăruia ar contribui mai mult la schimbare decât violența verbală!

Însă, cu mult timp și răbdare, în urma unor liste negre postate pe rețelele de socializare, am reușit să obținem răspunsul de la 70 din cele 81 de orașe/comune de la nivelul județului Cluj, privind finanțarea educației și transparența acesteia. Pe această listă neagră, mai avem câteva promisiuni solide cu semnătură persoanală a unor funcționari, câteva primării care ne închid telefonul în nas și în fine altele care nu ne mai raspund. Acestea sunt în numar de 5: Aghireșu, Sic, Măguri-Răcătău, Ciurila, Tureni. În cazul în care nu vor răspunde cererilor trimise pe baza legii 544/2001, urmează să fie chemate în judecată.

Da, pare o treabă foarte ușoară doar citind, însă când vezi câtă lipsă de profesionalism și nepăsare există, lucrurile se schimbă dramatic. Trebuie să recunosc că au fost și primării punctuale, ce și-au făcut treaba. Acestea ne-au comunicat un raspuns cererilor trimise în termenul legal. Cei de la polul opus, însă, pe lângă scuzele pe care ni le spuneau de fiecare dată, rămân oamenii ce NU sunt demni de a reprezenta o comunitate, într-un fel sau altul. Dar, în cazul acestora, ar trebui să intervină membri comunității, însă, cum a spus și George Orwell, un faimos critic și jurnalist britanic: “Un popor ce alege politicieni corupți, impostori, hoți și trădători nu este victimă, ci complice”.

În curând va fi lansat un raport cu privire la situația finanțării educației pe raza județului Cluj, de asemenea va avea loc și o conferință de presă în care eu și ceilalți 4 colegi ai mei, ambasadori, împreună cu coordonatorul județean vom prezenta raportul scris.

Și da, cred în schimbare, acolo unde este un minim de potențial vizibil și sunt de părere că orice pas înainte face posibilă schimbarea. Indiferența, fără implicare, menține situația constantă, neechilibrată.

Adriana Zehan este ambasador Școli curate în județul Cluj, activează în cadrul unui club de debate și se descrie ca o persoană dornică de a schimba ceva în intituțiile școlare, începând de la baza materială, la relația dintre elevi și profesori.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *