Gloria Graur

Noi suntem dornici de schimbare. Tu ești?

Ești din Cluj? Ești elev, părinte sau profesor?  Te interesează ce se întâmplă la nivel educațional în România? Atunci te provoc să citești articolul mai departe și să îți dai seama că există și mai multe probleme decât cele pe care tu le-ai auzit sau chiar simțit pe pielea ta într-o școală din România.

Hai să discutăm despre burse. Dacă până acum nu ai mai auzit de așa ceva, hai sa învățăm împreună. Bursa școlară este o suma de bani, pe care orice elev cu media mai mare de 8,50 ar trebui sa o primească în fiecare lună a unui an școlar, aceasta fiind bursa de merit. Alte tipuri importante de burse sunt, cea socială: care are rolul de a sprijini accesul la educație pentru elevii care nu dispun de resursele necesare sau se află în pragul de sărăcie, bursă care, după părerea mea, este și cea mai importantă. A treia categorie fiind bursa de studiu care poate însemna un venit suplimentar, necesar costurilor ce țin de creșterea și educarea copiilor.

Acest termen de burse apare și în Legea educației naționale. Și ca să vă demonstrez că mi-am făcut temele înainte de a acuza și a arăta cu degetul, art. 82 și art.105, alin. (2), lit. d), impune acordarea burselor școlare ca fiind o obligație legală a autorităților locale.

Înțeleg ce spui, dar de ce este atât de importantă această bursă școlară? Se pot gândi unele persoane.

La nivel macro-social putem spune că bursele școlare reprezintă un drept al elevilor pe care statul român ar trebui să-l garanteze. Dacă am aplica acest articol de lege așa cum ar trebui, efectele ar fi pozitive: ar scădea rata abandonului școlar, fenomen întâlnit la scară largă în România, copiii ar fi mult mai motivați să învețe, pentru că munca lor ar fi răsplătită. Normal, dacă există efecte pozitive, există și efecte negative dacă nu aplicăm acest articol de lege și anume: copiii s-ar lăsa de școală înainte să facă măcar clasele obligatori, să nu mai vorbim de familile care nu își permit să trimită copiii la școală ci tot ce pot ei face e să muncească pentru a aduce bani în casă.

În județul Cluj avem comune care nu dau burse de studiu sau nici măcar sociale, să nu mai spunem de cele de merit sau performanță. Dar, normal, avem și comune care dau burse, spre exemplu Gherla, ca bursă de performanță oferă 500 de lei pe lună, merit – 70 de lei pe lună, studiu – 70 de lei pe lună, iar ajutor social – 50 de lei pe lună. 

Acum să facem un exercițiu: dacă ai fi în cazul acesta în Gherla și să zicem că ești un elev de nota 10, mergi la toate olimpiadele și iei 500 de lei în fiecare luna, ce ți-ai lua de ei? Eu, sincer, mi-aș lua tot ce aș prinde la mână sau i-aș strânge, dar din nou, depinde de situația financiară în care se află familia ta. Dar, tot în Gherla bursa socială este 50 de lei. Ce ai face acum 50 de lei dacă te-ai afla în prag de sărăcie? Le-ai da-o părinților să îi pună pentru mâncare sau cheltuieli sau rechizite noi. 

Acum că ați realizat cât de important e să ai o bursă, gândiți-vă la ce ați face dacă ați avea o  bursă socială în valoare de 10 lei.

Nu se poate, nu există așa ceva! Ați spune unii dintre voi…

Dar există! În comuna Cuzdrioara, bursa socială este de 10 lei pe lună. Nu o să vă mai pun întrebarea ce v-ați lua de 10 lei, poate deja vă gândiți la asta. Vă spun ce mi-aș lua eu: un pix cu 50 de bani, 2 caiete și un covrig ca să mă recompensez singură pentru munca depusă. Mai mult nu ai ce, mai ai 2 lei maximum, pe care poate i-aș da părinților să îi pună deoparte pentru mancare.

Ați ajuns la finalul articolului? Dacă da, atunci puteți auzi și felul nostru de a încerca să rezolvăm această problemă. Noi, echipa de la Școli curate, ne punem încrederea în voi, cei care citiți acest articol că o să fiți aliații noștri în următorii pași.

Noi, 5 liceeni: eu (Gloria Graur), Alexandra Halmaghi, Adrian Zehan, Delia Dobrovăț, Mihnea Morar și coordonatorul local al proiectului, Tobias Pasăre, vom încerca să mergem în următoarea etapă în fiecare din comunele în care voi vă aflați și să aducem în fața primăriilor problemele pe care le-am sesizat cu privire la învățământul din întreg județul Cluj.

Dacă dorești să afli despre mai multe probleme din județul nostru, intră pe Raportul Școli curate pentru județul Cluj, raport care conține date despre trei indicatori pe care noi îi monitorizăm: bursele pentru elevii, investițiile în școli și cheltuielile cu bunuri și servicii, precum și multe alte problemel ale învățământului clujean.

Echipa Școli curate din județul Cluj


Gloria Graur este ambasador Școli curate și voluntar al Societății Academice din România în județul Cluj. Îi place să învețe lucruri noi și să îi ajute pe cei din jurul ei, fiind principalul motiv pentru care activează în cadrul acestui proiect.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Noi suntem dornici de schimbare. Tu ești?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *