Daniel Befu

Noi filmări la poarta fabricii Schweighofer, cu Gabriel Păun (Agent Green) agresat sub ochii Poliției. Polițiștii se distrează pe seama activistului, în timp ce remorca cu lemn tăiat ilegal intră în fabrică! Vezi filmările și cum au clasat autoritățile cazul!

Procurorii au dat decizie de neîncepere a urmăririi penale în cazul polițiștilor care au asistat (fără a interveni, ba chiar distrându-se!) la agresarea lui Gabriel Păun, de la Agent Green, de către agenții firmei de pază angajate de Schweighofer-Holzindustrie, la Sebeș. Activistul de mediu critică însă decizia anchetatorilor: “Săptămîna trecută Agent Green a fost informată oficial de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba că nu există consecințe legale pentru polițiștii din Sebeș care nu au intervenit și nu au oferit sprijin pentru Gabriel Păun atunci cînd acesta a fost agresat de paznicii companiei Holzindustrie Schweighofer pe domeniul public”.

După ce a fost atacat de un paznic mai agresiv al BGS (societatea angajată de către Schweighofer să asigura paza fabriciid e la Sebeș), Gabriel Păun a vrut să facă o plângere la echipajul de poliție prezent la fața locului, dar culmea, n-a putut, aceștia refuzându-l și trimițându-l la plimbare: „M-au agresat și mi-au dat cu spray lacrimogen în ochi, nas și gură. Am avut o reacție alergică puternică de la unul dintre ingredientele sprayului și puteam muri. Am cerut polițiștilor aflați la fața locului să cheme o ambulanță și am insistat să fac o plângere. M-au tratat ca pe râie și mi-au zis să merg la secție să fac plângere. Mi-am chemat singur ambulanța și am fost dus la spital pentru îngriijiri”.

Ca reacție la pasivitatea autorităților, Agent Green a pregătit o versiune actualizată a video-investigației privind arborii tăiați din Parcul Național Retezat care au intrat pe poarta fabricii Schweighofer-Holzindustrie din Sebeș. Filmările arată limpede modul batjocoritor al polițiștilor din Sebeș care i-au întors spatele activistului de mediu împroșcat în plină figură cu un spray lacrimogen de unul din bodyguarzii BGS prezenți la poarta fabricii austriece din Sebeș. Păun reclamă că a fost agresat pe domeniul public (strada Industriilor din Sebeș), la cel puțin 20 metri de poarta Schweigjofer și că politia s-a îndepărtat în momentul agresiunii revenind doar după ce camionul a intrat pe poarta fabricii iar agresiunea se consumase. Agenții de poliție au ignorant rugămintea lui Păun de a face o plângere și de a chema o ambulanță și au ales să facă glume pe seama acestuia. Filmările prezintă de asemenea cum Poliția din Hațeg care oprise același camion a dat drumul transportului, deși acesta fusese confirmat în repetate rânduri ca fiind ilegal. Nici Poliția Hațeg și nici cea din Sebeș nu au completat rubrica numarul 9 din avizul de însoțire a mărfii, deși erau obligați prin lege să o facă. Mai mult, filmarea prezintă documentele prin care Garda de Mediu și ITRSV au amendat compania care a tăiat în Retezat (Susai Servcom SRL) pentru nereguli la exploatare în autorizația de mediu și pentru că avea probleme cu avizele de transport. Urmare a investigației tăierilor ilegale ale Agent Green din Parcul Național Retezat, rezultat al monitorizărilor din perioada februarie – noiembrie 2014, compania austriacă de Schweighofer Holzindustrie s-a angajat să își îmbunătățească sistemul de trasabilitate prin care să refuze arbori din Retezat și din toate celelalte parcuri naționale.

Agresiunea de la poarta Schweigofer pentru arborii din Retezat a fost clasata!Sprijină Campania Agent Green, SHARE ș…

Posted by Agent Green on 29 Iunie 2015

Gabi Păun va face plângere la forurile superioare, după soluția data de procurorul de caz: „Nu îmi vine să cred că un apărător al justiției a clasat din pix un caz ca acesta. O Europă întreagă a văzut filmările cu incidentul de la poarta Schweighofer. Credeau că nu mai avem și alte filmări care să arate pe cine apără de fapt polițiștii din banii noștri publici? Nici măcar paznicul BGS, un instabil psihic cu antecedente nu a fost pedepsit. Ceva este putred acolo la Sebeș, în județul Alba. Cred că acest caz este de competența unor foruri mai înalte. Cazul nu se poate închide așa. Ne-am face de râs țara în ultimul hal la capitolul combaterea corupției. Săptămâna aceasta facem plângere la prim procuror, unde sperăm să se facă dreptate. Dovezi mai clare de atât nu se poate. Cazul a fost deja relatat pe larg de BBC, Spiegel, presa austriaca, italiană și lista continuă. Cât de puternică o fi mafia pădurilor dacă până acum acest caz văzut de milioane de europeni se mușamalizează?”.

România Curată l-a intervievat pe Ionuț Besnea, consilier principal în cadrul Serviciului Sistemelor Informatice în Silvicultură din subordinea Ministerului Mediului, care ne-a explicat că în situația în care un camion cară două remorci cu lemne din care doar una are avize (întocmai cum e speța lemnului provenit din Parcul Național Retezat recepționat de fabrica din Sebeș) înseamnă că cea de-a doua remorcă cară lemn ilegal. Iar cel mai mare concern european de prelucrare a buștenilor nu s-a sfiit să-și păteze onoarea, acceptând să prelucreze lemn dintr-un transport ilegal. Întrebarea care se naște este ce s-ar fi întâmplat dacă transportul nu ar fi fost oprit și nu s-ar fi constatat două remorci în loc de una? Oare SRL-ul cu pricina ar fi declarat că a tăiat din parchet respectivul volum de masa lemnoasă? Cert este că în timp ce 112 și centrala din Ministerul Mediului decretau transportul de lemne ca fiind ilegal, polițiștii din Sebeș (aceiași care au făcut bâză de Gabriel Păun după ce un bodyguard BGS l-a împroșcat cu spray lacrimogen) au zis că e legal.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Noi filmări la poarta fabricii Schweighofer, cu Gabriel Păun (Agent Green) agresat sub ochii Poliției. Polițiștii se distrează pe seama activistului, în timp ce remorca cu lemn tăiat ilegal intră în fabrică! Vezi filmările și cum au clasat autoritățile cazul!

 1. Nicolae Dorobantu

  iohannis si ponta au jucat teatru pentru a opri protestele in strada, si-au batut joc de o tara intreaga in privinta stoparii masacrarii padurilor, amandoi sunt doua slugi ale mafiei lemnului.

  Reply
 2. Liber Cugetator

  Probabil ca pentru astfel de vitejii considera majoritatea lui Ponta ca politistii merita pensii speciale!

  Reply
 3. Ion Glodeanu

  Incredibil. Să faci treaba poliției iar pentru ajutorul dat și după ce ai fost agresat, polițiștii să te numească circar. Oare când se v-a face dreptate?

  Reply
 4. Gregorio Rizo

  Vai de ia ordine si liniste publica,sa se duca acel politist si sa isi dea demisia daca asa intelege el sa isi faca datoria,ba mai mult de atata nici nu a actionat pentru a detensiona situatia de fapt de la fata locului.Ce se poate intelege din acest lucru decat faptul ca una e cainele cu coada.Unde sunt autoritatile care sa verifice legalitatea trasporturilor de lemne,silvici,politisti,garda de mediu,etc.Decat la un singur lucru ne putem gandi ca acolo ceva pute rau de tot.

  Reply
 5. Doru Subtirica

  Ce s-a mai intamplat cu promisiunea ca exportul de lemn brut va fi oprit pana in august? Si de ce ANAF-ul nu se sesizeaza referitor la transporturile ilegale procesate de abator? Cum pot aparea in acte lemnele cumparati la negru?

  Reply
 6. cosmin

  Anaf e pornit pe cei fără pile care încearcă sa facă ceva corect dar din cauza legilor proaste nu reușesc. Nu au ei treaba cu nici o mafie ca doar sunt pe o mana. Corb la corb nu scoate ochii….

  Reply
 7. adi

  cred ca ar trebui acolo facuta o supraveghere non-stop si paza asigurata de o firma de body-guarzi, legal adica.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *