Daniel Befu

Născut beizadea. Creșterea și descreșterea lui Vlad Cosma, de la cel mai tânăr afacerist de succes la cel mai tânăr parlamentar trimis în judecată

De Mircea Cosma, PSD-ist de seamă, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, s-ar zice că știm tot. Ei nu chiar tot. De exemplu cum s-a inițiat fiul său în „economia reală”, cum a ajuns acesta miliardar la 21 de ani, parlamentar la 29 şi subiect de anchetă DNA la 32.

Era 2002. Jumătatea Guvernării Năstase. Vlad Cosma avea 19 ani şi abia absolvise liceul. La vârsta când tinerii se distrează, Vlad avea vise de om de afaceri. Iar Ploiești-ul era locul unde visele uneori deveneau realitate. A fost inspirat în demersul său „de Bill Gates și de Sebastian Ghiță, coleg de liceu, dar cu trei ani mai mare”, care începuse să cucerească patria cu petrol și IT „made in Ploiești”. Așa că, deși fiu de baron local, Vlad a decis să își ia zborul din cuib. A înființat un SRL la țară, cu domeniul principal de activitate „prelucrarea informatică a datelor”: Oznet SRL. Un an, două luni și două săptămâni nu s-a auzit absolut nimic despre destinul SRL-ului din satul Tătărani.

Apoi a venit ziua de 16 februarie 2004, când am aflat că SRL-ul de la sat era un adevărat succes. Cititorii din toată țara, care în acea zi din februarie 2004 și-au cumpărat Jurnalul Național de pe tarabe, au găsit un articol plin de emoţie: „Miliardari la 21 de ani”. Eroul principal era nimeni altul decât „beizadeaua” Vlad Cosma.

Un text din care aflăm cum cinci tineri „s-au impus pe internet” și că firma lor are o cifră de afaceri de 100.000 lei „la un an de la înființare”. Cităm din Jurnalul Național: „Vlad Cosma, Florian Mănicuță, Costin Ciobanu, Lucian Maxim și Gabriel Stoian au închiriat un birou, și-au adus computerele de acasă și au început să creeze pagini de internet”. Aflăm cum „se pricep atât de bine la asta încât au câștigat un concurs internațional”, că „primii clienți i-au găsit în orașul lor natal, Ploiești”, apoi că au început să bată din ușă în ușă la „toate firmele importante din oraș”. A fost o chestiune de câteva luni până când „au început să-i caute clienți din ce în ce mai importanți. Așa au reușit să obțină un contract cu o rafinărie, apoi cu un important grup industrial”. Tot story-ul acesta are și o filosofie în spate, exprimată de „decanul de vârstă, la 21 de ani” al echipei de IT-iști: Vlad Cosma. Cităm din Jurnalul Național: „Am ieșit din liceu și ne-am gândit. Ce știm noi să facem? Răspunsul a fost simplu: „Ne pricepem la computere”. Aşa că ne-am făcut o firmă și ne-am apucat de treabă. Nu ne-a fost ușor. În primul rând, trebuie să te pui la curent cu noile tehnologii, altfel ți-o iau alții înainte. Apoi mai este și facultatea…” (AICI).

La finalul articolului, super-eroii se fălesc cu câteva site-uri create de ei: www.drumulfructelor.ro, www.urbanromania.ro, www.tiabploiesti.ro, www.ssb.ro, www.iridex.ro.

România Curată a constatat că respectivele „comenzi” de site, mai sus înșirate, fie vin dinspre firme favorizate de deciziile lui „tata” Mircea Cosma, fie dinspre firme care aveau legături cu acesta.

1. Conform bilanțurilor fiscale depuse la ANAF, vedem că firma Oznet SRL, fondată de Vlad Cosma, a avut în primul an de funcționare o cifră de afaceri de 237.000 lei cu un singur angajat și un profit de doar 35.000 lei. În 2004 numărul de angajați a ajuns la doi și cifra de afaceri a sărit la 347.000 lei, în anii ce-au urmat, ea variind între 130.000 și 337.000 lei pe an, numărul de angajați până în 2013 rămânând același: 2. Cifra de afaceri a avut un comportament ciclic, crescând semnificativ în anii electorali 2004, 2008, 2009 și 2012. La fel și profitul. Vlad Cosma a pus această evoluție pe seama ”derulării de contracte cu americanii după articolul din JN” și a ”diversificării și către imobiliare ulterior, anii 2007 și 2008 fiind ani de boom”.

2. Analizând portofoliul de pagini web create de firma fiului lui Mircea Cosma, constatăm că site-ul www.drumulfructelor.ro e pagina de prezentare a unui proiect al CJ Prahova demarat în primul mandat de președinte al lui Mircea Cosma (2000-2004) (AICI). Asta înseamnă că Vlad Cosma a executat prin SRL-ul său pagina web a unui proiect al CJ Prahova, când tatăl său era președintele CJ. Cosma junior ne-a declarat că, deși a făcut site-ul pentru CJ, nu a cerut niciun leu, ci a făcut-o ”benevol”.

3. Site-ul www.iridex.ro aparține companiei Iridex Group, cunoscut ca unul din actorii cei mai importanți de pe piața deșeurilor menajere. Grupul Iridex este controlat de milionarul Corneliu Pascu, fost senator (2000-2008) din partea PC, ales pe liste comune cu PSD. Grupul Iridex a prins în județul Prahova unul din cele mai importante contracte ale sale, rampa ecologică de la Boldești Scăeni. Bazele contractului au fost puse prin protocolul semnat în 14.11.2000 de Iridex cu CJ Prahova, al cărui președinte era Mircea Cosma (http://www.ploiesti.ro/Hotarari/22%20decembrie%202000%20bune%20de%20web/280%20aprobare%20protocol%20IRIDEX.htm). Asta înseamnă că SRL-ul lui Vlad Cosma a fost ”comisionat” de Iridex Group să facă o pagină web, în contextul în care tatăl său, Mircea Cosma, oferise un bănos contract pe bani publici către Iridex.

4. Site-ul www.ssb.ro aparține tot milionarului Corneliu Pascu, apropiatul lui Dan Voiculescu. De asemenea și SSB a încheiat în Ploiești, conform unei investigații a Rise Project, contracte de colectare cu Primăria, Electrica, Spitalul Judeţean, Regia de Transport Public. Și compania SSB a plătit bani către fiul lui Mircea Cosma, pentru a-i realiza o pagină web. Când Mircea Cosma n-a mai prins fotoliul de președinte al CJ Prahova, la alegerile din vara lui 2004, nu s-a mai sfiit și a apărut ca asociat în firma Ecoprod Energy SRL, având printre asociați Iridex Group, pe Corneliu Pascu și pe Sebastian Ghiță (fost membru PC, migrat la PSD).

5. Corneliu Pascu a fost partener de afaceri al lui Dan Voiculescu. Atât Voiculescu, cât și Pascu au lucrat în comunism cu „străinătatea”, Voiculescu cu ICE Dunărea, iar Pascu ca director tehnic la „Antrepriza Română”, care presta lucrări utilitare în țările prietene. O parte din trustul media al lui Voiculescu chiar a funcţionat în clădirea Iridex din Băneasa, iar Iridex a preluat franciza postului local din Prahova al Antena 1. Deci inclusiv articolul din Jurnalul Național în care se aduceau elogii „geniului afaceristic al debutantului Vlad Cozma” vine în contextul în care grupul din jurul lui Dan Voiculescu avea în acea perioadă interese economice majore în Prahova, după cum am arătat mai sus.

6. În articolul laudativ din JN la adresa lui Vlad Cosma&Co, aflăm că „așa au reușit să obțină un contract la o rafinărie”. E vorba de rafinăria Petrobrazi, parte a Petrom, care la momentul publicării articolului era societate deținută 100% de stat (AICI) şi care era mulsă de clasa politică. La guvernare la acel moment era PSD, care controla Petrom, iar tatăl IT-istului Vlad era lider marcant al social-democraţilor.

7. Tot din JN aflăm că au reușit apoi să prindă un contract cu „un important grup industrial”. Site-ul www.tiabploiesti.ro aparține TIAB (Trustul de Instalații și Automatizări București) SA București, sucursala Ploiești. Tranzacționată pe bursă, cu un ultim pachet de acțiuni scos la vânzare de stat în 2004, TIAB ajunge să fie controlată în 2007 de Vinci Energies România, parte a Grupului Vinci, unde Octavian Morariu funcționase ca manager internațional înainte de a fi numit secretar de stat în Guvernul Năstase. Octavian Morariu e și el unul dintre cei care au prins o felie din ”piața deșeurilor” din județul Prahova, pe baza unei decizii controversate a președintelui CJ Prahova, Mircea Cosma, conform Rise Project. De altfel, firma Vitalia Servicii pentru Mediu, cea care a primit contractul de la Mircea Cosma, era controlată de Morariu și de Sebastian Ghiță. După cum am arătat mai sus, Ghiță a și devenit asociat pe față cu Mircea Cosma în intervalul 2005-2007, dupa ce Cosma n-a mai fost președinte de CJ.

8. Ultimul nume de site din portofoliul firmei lui Vlad Cosma este www.urbanromania.ro. Intrând pe site, afli că aparține grupului ICIM Urban, fostă ICIM Nova, unde a fost director Mircea Cosma. La momentul la care Vlad Cosma presta servicii de web design pentru ICIM Urban, firma fusese cumpărată de Ștefan Oprea. Acesta e beizadeaua lui Nicolae Oprea, viceprimarul PSD al Ploieștiului de la acea vreme. Din grupul de firme Urban mai fac parte Urban Consult, Urban Electric și Urban Office. Presa vremii scria că, de fapt, prin firmele Urban se încasau bani de la companiile care voiau să dezvolte business-uri pe raza Ploieștiului. Conform Hotnews (http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1267259-bani-publici-pentru-copiii-sefilor-psd-ploiesti.htm), firma Urban Consult se ocupa cu tot ce ținea de relația dintre municipalitatea Ploiești și terțe firme. Era un SRL cu rol de „facilitator”. Acest lucru se vede și din portofoliul de clienți ai Urban, de la centre comerciale, la puncte de lucru ale unor societăți mari (AICI), care toate au avut nevoie de elaborarea de documentații fie pentru PUD-uri, fie pentru obținerea certificatelor de urbanism, autorizatiilor de construire sau a celor de funcționare. Mai mult, partenerul de afaceri lui Oprea Jr, Mihail Ștefănescu, are dosar penal pentru evaziune fiscală în care a implicat și ICIM și Urban (AICI). Ca să vorbim și despre responsabilitate socială în stil prahovean, ICIM Urban iubește sportul, așa că a sponsorizat CSU Asesoft Ploiești. La fel ca Sebi Ghiță (AICI). Despre comanda de site venită dinspre Urban, Vlad Cosma a declarat că are la bază „cele două bannere pe care le-am pus pe niște stâlpi din oraș și faptul că la nivelul anului 2002 nu existau în Ploiești firme care făceau site-uri”.

9. Ca povestea „miliardarului la 21 de ani” să fie completă, am aruncat un ochi și la colaboratorii lui Vlad Cosma din firma Oznet SRL. Lista prezentată de Jurnalul Național suna așa: ”Vlad Cosma, Florian Mănicuță, Costin Ciobanu, Lucian Maxim și Gabriel Stoian au închiriat un birou și-au adus computerele de acasă și au început să creeze pagini de internet”. Zece ani mai târziu, it-istul Costin Ciobanu, unul din asociații SRL-ului dat ca model de JN, apare ca acționar semnificativ în cea mai mare firmă de panotaj stradal din România, Euromedia, controlată în realitate de Sebastian Ghiță (AICI). În Euromedia, alături de Costin Ciobanu a fost și Ovidiu Semnescu, personaj reținut în dosarul „Apa Nova”, instrumentat de DNA, prin care o grupare de gulere albe, prin mită, a reușit să cumpere voturile din Consiliul General al Capitalei, pentru scumpirea nejustificată a prețului apei, în favoarea concernului francez Veolia. Același Costin Ciobanu a fost, în perioada ianuarie 2012 -februarie 2015, membru al unei rețele din care făcea parte și Sebastian Ghiță, care a încercat disimularea originii ilicite a sumei de aproximativ 10 milioane euro, conform unei investigații a Rise Project (AICI). Un altul dintre asociații firmei Oznet Srl, Lucian Maxim, apare ca suspect într-un dosar penal, după ce a fost folosit de Mircea Cosma ca paravan pentru diverse tranzacții cu terenuri în care a vrut camuflarea numelui său. (AICI).

Referitor le problemele legale ale colaboratorilor săi din Oznet SRL, Vlad Cosma a declarat pentru România Curată că nu are nicio legătură cu ele. De asemenea, Vlad Cosma a declarat că relația sa cu Lucian Maxim e independentă de relația lui Maxim cu Mircea Cosma. Mai mult, a declarat că „Lucian Maxim n-a avut nicio treabă cu Oznet SRL”, caz în care nu se explică cum, la nivelul anului 2004, reporterul Jurnalul Național a introdus pe lista de parteneri din Oznet fix un nume pe care peste 10 ani îl vedem pomenit de procurori în legătură cu implicarea în tranzacții dubioase efectuate de Mircea Cosma.

În concluzie, România Curată a constatat că niciunul din site-urile realizate de firma lui Vlad Cosma nu este independent de prezența într-o formă sau alta a lui „tata”. La zece ani, opt luni și două zile după articolul din Jurnalul Național, în care Vlad Cosma era alintat drept „decanul de vârstă la 21 de ani” al unui grup de IT-iști grozavi, pe Digi 24 apare un reportaj (AICI) inspirat din analele DNA (AICI), din care cităm: „La 32 de ani, Vlad Cosma deţine recordul de a fi cel mai tânăr parlamentar trimis în judecată. A avut o ascensiune fulminantă… „.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Născut beizadea. Creșterea și descreșterea lui Vlad Cosma, de la cel mai tânăr afacerist de succes la cel mai tânăr parlamentar trimis în judecată

 1. Reta

  Pacat ca nu le puneti si pozele acestor infractori! :)
  In rest, articol foarte fain si titlul e foarte haios.

  Reply
 2. florin

  Sint curios daca astia au facut ei site-urile, sau au „externalizat” chiar activitatea principala a firmei, platindu-i pe altii sa faca site-urile, evident cu mult mai putini bani decat isi luau ei pe contracte. Contractele si platile pentru servicii fictive sint o practica foarte folosita de politicieni pentru a-si colecta parandaraturile si destul de greu de probat in instanta.

  Reply
 3. sofia covaci

  Amendament: domnul Mircea Cosma este inca presedintele C.J.Prahova. In ultima perioada se tine de inaugurarea statuilor.

  Reply
 4. lila

  BRAVO Daniel , inca un articol bine documentat , asa cum le scrii tu.In Prahova mafia lui Cosma e o prapastie fara fund si are serviciile la degetul cel mic.

  Reply
 5. Kylo Ren

  Sa fie fericit ca e roman !
  Daca era chinez eram invitați pe stadion la execuție iar tac-su, nea Mircica se cauta in fund sa scoată bani de glont….

  Reply
 6. adrian

  Statul maximal e totdeauna plin de infractori. N-ati invatat asta deja?Reduceti influenta statului in societate si ati redus coruptia. Ce-i asa de greu?

  Reply
  • autorul

   asta încearcă toții Mircea Cosma&Sons să ne ajute să facem. Să scăpăm de tot ce mai are statul, ca după aia să fim cu toții privați. Ei patroni, noi ai lor.

   Reply
 7. Marius

  Cine locuieste sau a locuit in blocurile de pe Muzicanti isi aduce aminte de celebrele grafitti cu „CIOCOS” de acum 15…20 ani. Erau scrise pe toate blocurile, pe zidurile gradinitei si scolii 10, pe Alimentara din colt si pe Brutarie. Aceasta reprezinta prescurtarea numelor CIOBANU-COSMA. Erau „talentati” de pe atunci in asa zisul Web Design. Imi amintesc in primul rand un grafitti scris pe Blocul 9: „CIOCOS – OUT OF LAW”. Interesant!! Cata sinceritate… Ciobanu si Cosma sunt 2 dintre cei mentionati in articol.

  Reply
 8. Adriana Negruti

  Da, creativa natie… Din pacate cam prea disperata sa nu ramana de caruta in randul smecherilor si numai pe aceasta linie se manifesta creativitatea in loc de autoimunizare la influenta daunatoare a acestei specii omenesti…
  Bun articol. Cat de multe astfel de analize sunt necesare pentru a detecta si curati aceasta tara de aceasta specie de smecheri…Din pacate am ramane cam putini, ca boala disperarii de a nu ramane de caruta in sirul smecherilor s-a extins atat de tare incat a devenit virtute.
  Cum sa fie respectata o institutie ca DNA intr-o astfel de tara?!

  Reply
 9. Nenu Daniel

  Incerc sa il inteleg pe Negulescu-Portocala.A vrut sa ii traga niste pedale iepureste drei Cosma si a fost refuzat.Nu inteleg de ce trustul Antene iau acest clan infractional Cosma in brate

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *