Dorin Tudoran

Monopoly + Discretion – Accountability = Corruption

În 2018 se împlinesc trei decenii de când unul dintre cei mai străluciți specialiști în domeniu, profesorul Robert Klitgaard, a dat această imbatabilă definiție a corupției.

Cleptocrația românească postdecembristă este unul dintre tablourile ce se potrivesc perfect în rama conceputuală oferită de profesorul american.

Cele trei condiții în care înflorește corupția (monopol economic și politic, putere decizională discreționară și impunitate) își găsesc locul ideal sub pavilionul navei amiral a corupției postdecembriste românești – PSD.

Nu că oameni ai altor partide, alianțe politice și clienții lor nu și-ar fi vârât mâna până la umăr în mormane de bani care nu erau ai lor. Și-au băgat. Nu că DNA, sub conducerea dnei Laura Codruța Kövesi nu calcă și în gropi. Calcă.

Dar nimeni în România postdecembristă nu a bătut recordurile stabilite de PSD, aliații și clienții lor. De aceea nimeni nu luptă, cu adevărat pe viață și pe moarte, împotriva anticorupției cum o fac PSD, aliații și clienții lor.

Raportul întocmit și prezentat de dl ministru al Justiției, Tudorel Toader, prin care își întemeiază decizia de revocare a dnei Kövesi este încă o dovadă a acestui război împotriva oricărei șanse de redresare.

Dna Norica Nicolai, liberală de Bruxelles, atrage atenția că, în cazul în care președintele Klaus Iohannis nu parafează decizia propusă de dl minstru Toader, România se va confrunta cu o criză constituțională.

Președintele este criticat, deseori, că ar fi surd, orb, mut, că vorbește mai bine germana și engleza decât româna, că e mai mult alpinist decât constituționalist, că ar călători prea mult în locuri exotice.

În cazul de față, ar fi spre binele României aflate sub papucul cleptocrației ca președintele Iohannis să se afle în vacanță, undeva prin Caraibe, unde să rămână surd, orb și mai ales mut la demersul minstrului Toader.

Din cel puțin trei motive.

Primul – a spus deja ce a avut de spus în legătură cu activitatea dnei Kövesi: “Mi-am exprimat în repetate rânduri opinia că Direcția Națională Anticorupție și conducerea DNA fac o treabă foarte bună, poziție pe care o mențin.” Raportul dlui Toader nu are prin ce să schimbe opinia președintelui.

Al doilea – până la urmă, orice criză constituțională poate fi depășită. Dna Nicolai poate da o mână de ajutor — ca și în alte dăți.

Al treilea – nerezolvată, criza indusă României de cleptocrație și apărătorii ei poate transforma țara într-o tristă cvadriplegică a Europei. Și, într-un asemenea caz, nici măcar Cimitirul Vesel de la Săpânța n-ar mai putea oferi României o groapă de ajutor.

O mână de ajutor de la toți cei cărora s-au săturat de corupție ar fi mai potrivită.

În sfârșit, nu dna Kövesi defăimează România, cum mormăie ministrul Toader. Corupția defăimează România. Sau, dacă e mai pe gustul dlui Toader – corupția duce faima României peste tot în lume.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Monopoly + Discretion – Accountability = Corruption

 1. Nelu Stiuca

  Coruptia (imoralitatea, necinstea) dezvoltata in ultimii 28 de ani afecteaza cvasi – totalitatea domeniilor sociale si in ultima instanta pe cetatean, de la ale carui drepturi si interese fundamentale porneste insusi conceptul de securitate nationala.
  Lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate trebuie sa constituie problema centrala a institutiilor fundamentale ale statului, care au competenta in domeniu deoarece dupa 28 ani de la evenimentele istorice, din decembrie 1989, cind a fost marcat momentul trecerii de la COMUNISMUL – STALINIST la LIBERTATE – DISCRETIONARA, societatea romaneasca a ajuns la stadiul de IMORALITATE NATIONALA.
  Sub forma unei ecuatii coruptia se poate exprima astfel;
  CORUPTIE = MONOPOL + PUTERE DE DECIZIE – OBLIGATIA DE A DA SOCOTEALA cuiva.
  Coruptia reprezinta un factor de injustete sociala care intretine si amplifica saracia, afectind, grav dezvoltarea economica singura sursa de securitate credibila si temeinica. Sumele de bani si foloasele care fac obiectul mitei, sau altor infractiuni de coruptie ori crimei organizate sunt scoase din circuitul economic normal si au o destinatie oculta, reprezentind venituri ilicite din care o parte sunt spalate iar alta contribuie la amplificarea flagelului si la cresterea riscului de securitate nationala si de pierdere a suveranitatii tarii.
  CONSOLIDAREA CONTINUA A RELAŢIILOR DINTRE CRIMINALITATEA ORGANIZATA SI CORUPTIE explica legatura puternica existenta intre infractiunile scop si infractiunile mijloc. Astfel, de cele mai multe ori, structurile criminalitatii organizate utilizeaza coruptia ca un mijloc de asigurare a protectiei si promovare a activitatilor ilicite, ascunderea sumelor de bani, provenite din aceste delicte, se face prin ingenioase inginerii financiare si prin asa zisele metode de spalare a banilor folosindu-se de “cartitile” din sistemul judiciar si serviciile secrete.
  Actele de coruptiei si de crima organizata au impact direct asupra dezvoltarii economice si sociale, distrug beneficiile potentiale ale pietei libere, distorsioneaza regulile economiei eficiente si zadarnicesc capacitatea organismelor statului in prevenirea si combaterea acestora.
  – CORUPTIA si INCOMPETENTA contribuie la cresterea continua a saraciei si la furnizarea unor servicii publice de slaba calitate sau necorespunzatoare privind, asistenta sociala, cea medicala, de invatamint, accesul la justitiei, etc., acestea dovenindu-se de cele mai multe ori inaccesibile pentru anumite categorii sociale defavorizate.
  Acapararea pirghiilor, functiilor si rolului statului de catre gruparile criminale pozitionate in structurile puterii din esaloanele 1, 2 si 3 afecteaza insusi modul de formare a legilor si reglementarilor sau a unui sistem juridic care sa functioneze pe principii de echitate;
  – CORUPTIA reprezinta o povara GREA pe umerii natiunii, contribuind la cresterea nejustificata a imprumuturilor externe, cheltuielilor bugetare si nebugetare ale statului, a inflatiei si la finantarea indirecta continuua a structuirilor criminale;
  – CORUPTIA si INCOMPETENTA nu permit instituirea unui sistem de recunoastere obiectiva a valorilor umane, a meritelor si performantelor in politica, in exercitarea actului de guvernare, a profesiei sau de promovare a justitiarilor, functionarilor publici, cadrelor medicale ori din educatie pe baza principiilor de competitivitate si moralitate, nu permite asigurarea independentei si integritatii acestora. Acest flagel permite formarea unor dinastii(gasti) in toate domeniile viietii (mai ales in politica, administratie, ordine publica, justitie, etc) condamnand Romania la feudalizare si destramare;
  – CORUPTIA determina, scaderea standardului de viata si inechitate în distributia corespunzatoare a venitului national (produsului intern brut), a bogatiilor naturale ale tarii,acaparate de “baietii destepti”, impiedica formarea clasei de mijloc in Romania, care ar oferi stabilitate si soliditate sociala;
  – Costurile CORUPTIEI, nu se pot limita a fi reflectate numai de efectele directe respectiv mita si traficul de influenta, ele au impact inclusiv asupra deteriorarii mediului economic, înconjurator ecologic si a gradului de informare mediatica reala;
  – CORUPTIA impiedica inclusiv manifestarea si functionarea legilor firesti ale economiei eficiente si democratiei reale sau normalitatii;
  – CORUPTIA produce amenintare, riscuri, insecuritate si nesiguranta locala, zonala si globala;
  – CORUPTIA afecteaza grav viata politica. Cei care au jucat un rol important în desfasurarea evenimentelor din decembrie 1989, nu ca tortionari si aveau proiecte marete de perspectiva pentru viitorul Romaniei sau care poate mai detin inca sunt absenti din viata publica de astazi, unii au fost spupusi la amenintari, alti au emigrat deoarece au fost oripilati de parsivismul, incompetenta si imoralitatile pe care le-au vazut dezvoltandu-se in jurul lor;
  – CORUPTIA genereaza dezechilibre economice(zonale), sociale si alte fenomene societale imprevizibile si duce la folosirea abuziva si irationala a resurselor naturale ale tarii; aurul verde ( padurile), aurul negru (titeiul), potentialul hidraulic al bazinelor hidrogeografice ale Romaniei, marmura, granitul, calcarul, apa minerala, etc.
  Pe termen scurt si mediu diversele forme de manifestare ale coruptiei si marii criminalitatii pot avea CONSECINTE deosebit de grave asupra suveranitatii si securitatii nationale prin:
  – Pierderea credibilitatii Romaniei ca tara angajata ferm catre integrarea Europeana, in special sub aspectul capacitatii de a utiliza deplin si efectiv fondurile Europene si de a proteja interesele financiare ale Comunitatii impotriva fraudei, coruptiei si criminalitatii in general;
  – Dezorganizarea sistemelor de conducere statala si de executie precum si dereglarea mecanismelor administrative, juridice şi economice ale statului;
  – Esuarea procesului de reformare, in special de natura economica, institutionala si administrativa;
  – Scaderea drastica a moralului populatiei si erodarea increderii in factorii politici de conducere, in justitie si administratie si cei mai grav în democratie;
  – Perturbarea si slabirea functionarii sistemelor de furnizare a serviciilor edilitare esentiale si necesare unui trai decent.
  CORUPTIA insotita de crima organizata reprezinta factori de subminare a potentialului economic national favorizind dezvoltarea economiei subterane, iar amplificarea si generalizarea acestui fenomen constituie o cauza importanta pentru precaritatea componentelor economice ale suveranitatii si securitatii nationale.
  CORUPTIA IN ROMANIA are forme de organizare supersofisticate, este planificata, in majoritatea cazurilor este generata de crima organizata si escaladata prin mistificarea adevarului in instantele judiciare sau uneori si in presa.
  Evaluarea dimensiunii coruptiei este extrem de dificila, deoarece coruptia este un iceberg caruia nu-i vedem decit suprafata sau virful fara a sti cu siguranta cita gheata ascunde in adincime. Cresterea gradului de coruptie peste o limita maxima admisibila, de suportabilitate sociala, poate ameninta insasi existenta unei civilizatii.

  Reply
 2. Dumitru

  Superba definitia. DNA pare sa aiba un monopol asupa cuvantului „justitie”, isi manifesta autoritatea discretionar, si refuza (fara consecinte) orice forma de evaluare si responsabilitate. Definitia insasi a coruptiei.

  Reply
  • MIB

   Serios? Pai „justitie” fac si comisiile parlamentare, ai caror membri au o groaza de experienta juridica, majoritatea din pozitia de inculpati. Isi manifesta autoritatea discretionar, adica nu accepta numirile politice in structura. Responsabilitatea in fata infractorilor e buna si asa cum e, iar evaluarea din ultima saptamana nu poti decat s-o refuzi. Daca nu esti pesedist cu ochelari de cal si interese.

   Reply
 3. gabriel radeanu

  De acord cu ideea ca nu sefa DNA defaimeaza Romania.Chiar este printre putinele personaje,care trebuie sa vorbeasca de coruptie mai tot timpul.Dumneavoastra prin articolul acesta,obsesia media de la schimbarea guvernului tehnocratic incoace,masele de nemultumiti sau dezamagiti de rezultatul ultimelor alegeri ,inrolati ad-hoc in miscare anti-coruptie si alte aderente extra-nationale defaimeaza Romania cu o voluptate organica masochista.Coruptia este la fel peste tot,numai in Romania este condiment national.Anticoruptia din pacate,nu este eficienta in privinta recuperarii prejudiciilor,sufera de decalaj temporal,de parca ar avea sediul pe alta planeta,este autocrata si auto-suficienta si poarta simbolistica nationala rasturnata,de parca prezenta intr-o casa a infirmierului de la capul bolnavului,face din aceasta o gospodarie de invidiat.E dreptul dumneavoastra sa aveti opinii politice consolidate,insa folosirea unui pacat comun si universal,ridicat artificial la rang de epidemie nationala,ca inlocuitor de argumentatie ideologica,nu poate fi decat lamentabil sau machiavelic.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *