Andrei-Mihai Tănase

Mitul cuantumului minim al burselor. Util sau dăunător?

Inevitabilul s-a produs.

Săptămâna trecută, Guvernul, într-o schemă electorală, a ales să distrugă sistemul de acordare a burselor în România. Cum?

A ales să aplice, în mod total eronat, un articol de altfel util din Legea educației naționale, impunerea unui cuantum minim pentru bursele elevilor.

Da, nu am negat niciodată, e necesar un cuantum minim al burselor cu scopul de a evita situațiile unde bursele sunt infime, ex. 4 lei/lună. Totuși, amplificând conceptul că ideile bune rămân pe hârtie, iar aplicarea lor le transformă în himere, guvernul a ales să impună un cuantum minim de 100 lei pentru burse, fără să aloce bugetul necesar.

Măsura luată este una nelegală, plecând chiar de la norma care reglementează activitatea autorităților publice, Codul Administrativ, care,  la art 79 alin. (1) ne spune următoarele:

„(1) Transferul de competențe, precum și exercitarea acestora se fac concomitent cu asigurarea tuturor resurselor necesare.”

În cazul de față nu se mai aplică ideea unei contribuții partajate pentru acordarea burselor elevilor între autoritățile locale și cele centrale, așa cum Legea educației prevede. Acest principiu era valabil atunci când autoritatea locală avea dreptul de a stabili cuantumul burselor, în limita resurselor bugetare disponibile.

În situația de față, obligarea autorităților de a acorda burse de minim 100 lei reprezintă un angajament teoretic al autorității centrale de a asigura banii necesari îndeplinirii acestei obligații. În absența lui, ne aflăm într-un conflict juridic care va genera următoarele situații:

  • Unde nu se dau burse și primarii până la momentul de față ridicau argumentul lipsei fondurilor de la bugetul de stat, nefondat, de altfel, așa cum și instanțele au confirmat, acum acest argument va avea validitate, sub cortina normei pe care am precizat-o mai sus. Astfel, acțiunile pe care reprezentanții elevilor le întreprindeau până acum ca să obțină acordarea burselor vor fi sabotate.
  • Acolo unde se dau burse sub cuantumul minim va exista ipoteza psihologică și juridică ca numărul de localități care acordă burse să scadă, având în vedere că primarii se vor agăța de această lipsă a fondurilor de la bugetul de stat. Astfel, nu trebuie exclusă varianta ca unii dintre primari să aleagă să nu dea deloc burse argumentând că ar încălca legea dacă dau sub cuantumul stabilit de Guvern și că nu au resurse să dea peste el.

Spre exemplu, în Municipiul Constanța, bursa de merit era 50 lei/lună. Hotărârea de Consiliu local pentru anul în curs nu a fost aprobată încă și tind să cred că nici nu va fi aprobată prea curând, având în vedere contextul legal.Acolo unde se dau burse peste minimul aprobat de Guvern pentru unele din tipurile de burse, lucrurile fie vor rămâne la fel, fie se vor scădea cuantumurile la anumite categorii ca să se echilibreze cu cele unde se dădea sub cuantumul minim.

Normele adoptate trebuie să aibă o utilitate, să ușureze procesele administrative, să creeze o coerență, nu o confuzie și o stare de fapt mai rea decât înainte de adoptarea lor. Mă întreb, în cazul de față, ce utilitate avea acest HG fără alocarea bugetului?

Având în vedere toate acestea, apelul meu merge către organizațiile de elevi și nu numai de a ataca în contencios hotărârea de guvern și de a sparge mitul pe care autoritățile l-au creat: acela că hotărârea e necesară și utilă, mit crezut de altfel și de oameni din societatea civilă de la care mă aștepam la o privire în perspectivă și nu una limitată.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *