Daniel Befu

Ministerul Mediului nu știe cum s-au cheltuit fondurile europene pentru Ariile Protejate

Spre finalul scurtului său mandat ca Ministru al Mediului și ca Vicepremier, Daniel Constantin a declarat, ca răspuns la o interpelare a lui Mihai Goțiu, în calitatea sa de senator USR, că Ministerul Mediului n-are habar de ce se întâmplă în propria-i ogradă referitor la alocările de fonduri pentru elaborarea de Planuri de Management. Ministrul Mediului a declarat că ministerul pe care-l conduce nu știe nici către cine s-au dus sumele importante de bani europeni, cheltuite cu elaborarea acestor studii de mediu. Cităm mai jos fragmentul din interpelarea parlamentară referitor la problematica volumului și destinației fondurilor alocate Planurilor de Management, precum și răspunsul vicepremierului Guvernului României de până acum o lună și jumătate:

Interpelarea vicepreședintelui Senatului: ”vă solicităm să…faceți publică lista entităților de stat sau private care au dispus de finanțare publică în cadrul proiectelor POS-Mediu, Axa 4, cu menționarea cuantumului finanțărilor pentru fiecare”.

Răspunsul vicepremierului Guvernului: ”Referitor la beneficiarii proiectelor aprobate pentru finanțare în vederea implementării Axei prioritară 4- Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecția naturii”, prin Programul Operațional Sectorial Mediu (POS Mediu), menționăm că prin ordonanța de urgență a Guvernului nr. 85/2014, pentru aprobarea unor măsuri de eficientizare a sistemului de gestionare a instrumentelor structurale, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 940/22.XII.2014, activitatea și structurile Autorităților de Management aferente Programului Operațional Sectorial Mediu, au fost preluate de Ministerul Fondurilor Europene, în prezent activității, atribuțiilor și personalului fiind preluate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene”.

Practic, din răspunsul ministrului Mediului, care deși a fost formal asumat prin semnătură de către demnitar, în mod cert a fost elaborat de către aparatul tehnic al Ministerului Mediului, rezultă fie că acest minister este depășit de situație, fie că nu face publică ”cel puțin o parte” din lista beneficiarilor milioanelor de euro din fonduri UE atribuiți pentru elaborarea acelor Planuri de Management. Asta deoarece în mod normal, chiar dacă licitațiile și atribuirea contractelor de realizare a Planurilor de Management ale ariilor protejate au fost făcute de Ministerul Fondurilor Europene, Planurile de Management, odată finalizate, au fost depuse spre aprobare de entitățile care au contractat banii europeni, la Direcția de Biodiversitate a Ministerul Mediului, ajungând rând pe rând atât pe masa ministrului, cât și a secretarilor de stat și a unor directori din minister pentru a primi OK-ul acestora.

În cazul în care răspunsul ministerului s-ar fi dorit a fi transparent, s-ar fi putut comunica măcar acele cazuri știute de aparatul tehnic al ministerului, de entități care au beneficiat de fonduri UE pentru a elabora Planuri de Management al ariilor protejate. Asta cu atât mai mult, cu cât la data transferului structurii care gestiona contractarea fondurilor UE dinspre Ministerul Mediului spre Ministerul Fondurilor Europene, o parte din contracte fuseseră semnate chiar de angajații ministerului.

Din aceste considerente, România Curată face apel la Ministerul Mediului să facă publice numele tuturor entităților juridice de care are cunoștință, care au contractat bani publici pentru a elabora aceste Planuri de Management.

De asemenea, în interpelarea parlamentară a senatorului Mihai Goțiu, care anterior intrării în politică a fost activist de mediu și jurnalist (ultima oară în echipa România Curată), acesta cere ca hărțile disponibile online pe site-ul operat de Ministerul Mediului să se actualizeze în format SHP cu zonarea internă a ariilor protejate. Ministerul Mediului a recunoscut în răspunsul oferit, că nu a actualizat decât în parte limitele zonării parcurilor naționale și naturale publicate pe site-ul său, promițând însă că o va face cât de curând. În realitate, conform unui expert în ecologie consultat de România Curată, din totalul de 14 Parcuri Naționale și 18 Parcuri Naturale ale României (exceptând de la numărătoare Rezervația Biosferei Delta Dunării), au fost actualizate zonările din doar 3 Parcuri Naționale (Călimani – unde fișierele datează din 2011 și Piatra Craiului și Munții Măcinului, unde fișierele datează din 2014). Situația este una absurdă, în contextul în care funcționarii Ministerului Mediului- locul unde sunt depuse Planurile de Management, care conțin inclusiv hărțile zonărilor- ”trebuie doar să ia niște fișiere din planuri și să le trimită la IT-ist ca să le urce pe site”.

Și referitor la acest aspect, România Curată solicită Ministerului Mediului să fie transparent și să posteze online limitele exacte ale zonelor de protecție strictă și integrală, așa cum apar ele în Planurile de Management aprobate de Ministerul Mediului, pentru ca ONG-urile de mediu să poată monitoriza mai ușor orice abuzuri asupra naturii în acele zone.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Ministerul Mediului nu știe cum s-au cheltuit fondurile europene pentru Ariile Protejate

 1. Codreanu'

  Foarte buna interpelarea! Cu date concrete si asistenta tehnica de specialitate, direct din Directia Biodiversitate! Foarte slab raspunsul! Arata neputinta Directiei Biodiversitate din Ministerul Mediului.

  Reply
  • Acid

   Asistența de specialitate nu e din Direcția Biodiversitate: acolo omerta silvică e fără breșă.

   Reply
 2. Cris

  De multe ori lasati impresia ca va impotmoliti luptind cu ministerele si guvernele cind de fapt solutia imediata este in…. CONTABILITATE.
  Le cereti conform legii 544 sa va furnizeze documentul ROGOP (Registrul operatiunilor generatoare de obligatii de plata) si pe cel de Buget si aflam singuri pe ce s-au dus banii!

  Reply
 3. Florin Stoican

  In Romania nici macar o lista oficiala cu toate ariile naturale protejate nu gasesti!
  Normal e sa existe pe pagina autoritatii responsabile o lista oficiala cu toate ariile naturale protejate, impartite pe categorii si judete/regiuni, cu suprafete, limite si zonare in format digital, cu istoricul administrarii lor de la infiintare, cu datele de contact ale administratorilor si custozilor, cu situatia indeplinirii contractelor de catre acestia si rapoartele lor de activitate, cu regulamentele si planurile de management in format electronic.
  Ma rog, normal ar fi ca statului roman sa-i pese de patrimoniului natural national.

  Reply
 4. Dumitru Drinceanu

  De ce ong SAR nu efectueaza acest control? Daca nu se exercita un control public permis prin lege si daca nu sunt trasparentizate alocarile de finantari, coruptia sau risipa raman la discretia administratiei.

  Reply
 5. R.A.

  La interpelare parcă a răspuns cel mai frustrat drujbar din Romsilva (ceea ce nu-i deloc exclus). Oare ce-ar fi ca demersurile să fie continuate la Bruxelles? Pentru că și ei au dat bani și nu sunt entități private… Și după ce fac un control, poate pun o clauză în acordul relativ la Brexit privitoare la pădurile României. Cunoscătorii știu de ce.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *