Daniel Befu

Ministerul Mediului, cu ajutorul mai multor ONG-uri de mediu, a creat „Inspectorul Pădurii”, un fel de „Big Brother Bun” prin care hoții de lemne pot fi monitorizați online de cetățeni

În prima decadă a lunii decembrie s-a inaugurat aplicația IT „Inspectorul Pădurilor”, un software menit să ofere o monitorizare în timp real a tuturor locurilor din România unde se taie lemne. În acest fel se „transparentizează” pentru public activitățile de tăiere a masei lemnoase, iar hoții de lemne pot fi mult mai ușor prinși, fiindcă „Inspectorul Pădurilor” este o metodă automată de identificare a tăierilor ilegale din Romania.

Un mare plus adus de aplicație e posibilitatea de depistare a companiilor care debitează lemn din păduri virgine, Parcuri Naționale și Parcuri Naturale, deoarece cetățenii obișnuiți care utilizează platforma online, ”vor putea observa alerte provenite de la sateliți care indică cu mare acuratețe si odată la câteva zile (între 2 și 7 zile în funcție de satelit) orice modificare în structura vegetației forestiere de pe teritoriul României”. În plus, ”Inspectorul Pădurilor” accesează în timp real și baza de date Sumal a Ministerului Mediului Apelor si Pădurilor, ”extrăgând informatii despre actele de punere în valoare, locatiile de unde se incarcă transporturi de masă lemnoasă si informațiile aferente acestor puncte”.

Pe pagina prezentare a proiectului, se face o descriere pe înțelesul publicului a ce înseamnă fiecare dintre termenii tehnici cu care operează Ministerul Mediului atunci când vine vorba de controlul tăierilor de arbori: ”Actele de punere în valoare provin de la marcările de arbori care se desfăsoară pe tot parcurul anului cu ajutorul unor dispozitive mobile. În momentul marcărilor se culeg si coordonatele GPS ale arborilor propusi spre exploatare. Aceste puncte formeaza pe hartă o zona care primeste un numar si formeaza un APV (act de punere în valoare.

Ulterior acest APV este vândut si, atunci când se începe exploatarea, primeste o autorizație de exploatare și începe să fie fizic exploatat. Dupa ce este în exploatare, din acel APV, se începe transportul. Fiecare transport trebuie să obțină înainte de a pleca, de la locul de încărcare un cod unic. Acest cod se obține doar după ce s-au introdus informațiile despre transport, inclusiv locația de unde s-a cerut codul.

Portalul va conține și un API (set de reguli), care va permite accesul automat la toate informațiile prezentate în mod public pe acest portal (layere, coordonatele de transport si metadatele aferente,actele de punere în valoare,etc), pentru ca si alti actori interesati să poată face analize care să ducă la stoparea tăierilor ilegale de pădure. Sistemul foloseste imagini optice și radar de medie și înaltă rezoluție de la misiunile Sentinel 9, Landsat și altele”.

inspectorul-padurii-ilustratie-1

România Curată a dialogat cu Orieta Hulea, manager al Programului Dunăre – Carpați România al WWF, care ne-a explicat cum s-a născut aplicația „Inspectorul Pădurilor”, în care un rol important l-a jucat și organizația din care face parte: „WWF susține sistemele de trasabilitate a lemnului începând din 2008 (apariția sistemului SUMAL), desfășurând o activitate continuă și consecventă de promovare a lor ca instrumente eficiente de reducere a fenomenului de tăieri ilegale. Sistemul wood tracking a fost adoptat în 2014, cunoscut de atunci ca Radarul Padurilor, iar acesta a fost lansat în versiunea de aplicație pentru telefoane mobile în iulie 2016. Aplicația a fost elaborată de Ministerul Mediului cu susținerea mai multor ONG-uri de mediu”.

Tot Orieta Hulea de la WWF ne prezintă și elementele de noutate aduse de software-ul ”Inspectorul Pădurilor”: ”Aplicația oferă informații despre validitatea transportului de lemne, precum și importante elemente de identificare a respectivului transport, cum ar fi de exemplu volumul, sortimentul, data încărcării, specia etc”.

Una din consecințele pozitive generate de darea în folosință a acestei aplicații este că ”sistemul a decongestionat sistemul de apel a numărului de urgență 112, oferind un instrument simplu și direct de a identifica legalitatea unui transport de lemne. Totodată stimulează mult mai bine implicarea tuturor oamenilor preocupați de păstrarea naturii, oferind o pârghie directă și transparentă de verificare a legalității”, conform activistei WWF.

inspectorul-padurii-ilustratie-2Reprezentanta ONG-ului de mediu recunoaște însă că sistemele de monitorizare a tăierilor de lemne dezvoltate de Ministerul Mediului sunt perfectibile: ”Pentru WWF Romania, dar și pentru a mări și mai mult eficienta acestui sistem, este nevoie de o analiză publică a eficienței aplicației și a sistemului în intregul lui, dupa 2 ani de utilizare. Doar așa putem elimina lipsurile și îmbunătăți eficacitatea acțiunilor de combatere a tăierilor ilegale din pădurile Romaniei”. De altfel și Alex Teleagă, membru al unui alt ONG de mediu, ”Asociația Altitudine”, care desfășoară activități de protecția mediului în munții Țarcu, a remarcat că deși softul este performant și îți arată în timp real ”zonele roșii” în care se taie lemn ilegal, Ministerul Mediului sau autoritățile subordinate nu au instituit și un sistem de alarmare, care să alerteze automat Garda Forestieră și restul autorităților competente, atunci când programul depistează de pildă că tăierile se suprapun cu coordinate GPS dintr-o pădure virgină sau dintr-o zonă de protecție strictă ori integrală a unei arii protejate.

Iubitorii de mediu interesați care  vor să folosească aplicația ”Inspectorul Pădurilor”, o pot accesa aici: www.inspectorulpadurii.ro

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *