Daniel Befu

Lupta împotriva fracturării hidraulice continuă în Vestul României. Pregătiri pentru referendumul de săptămâna viitoare și ce se așteaptă de la Klaus Iohannis

Cauzele de mediu mobilizează tot mai mult locuitorii comunelor din Vestul țării. Aproximativ 300 de locuitori ai comunei Săcălaz, aflată la o distanță de 11 kilometri de Timișoara, au participat ieri (sâmbătă) la o adunare de informare și de pregătire a referendumului care va avea loc săptămâna viitoare. Au fost proiectate filme legate de rezistența de la Pungești, dar și despre efectele nocive asupra mediului și sănătății, cu exemple ale unor comunități din SUA unde se exploatează gaze de șist. Terenurile din comuna Săcălaz este inclusă în concesiunea EX10 Parța, concesionată către ADX Energy Panonia, care a angajat firma lui Ovidiu Tender, Prospecțiuni SA, pentru cercetări.

Bianka Amandi Budai, președinta Asociației Pro Mediu Timiș , organizatoare a adunării, a declarat pentru România Curată: “Au venit localnici de toate vârstele. S-au strâns 300 de oameni în Căminul Comunal. I-am avut invitați pe domnul inginer Mircea Goloșie și pe domnul inginer Alexandru Herlea, care ne-au povestit puțin și despre radioactivitate și ce efect are asupra apei potabile în primul rând, care este contaminată de această metodă de extracție a gazelor. A venit și inginerul agronom Dimitrie Muscă de la Curtici, interesat și el de subiect. A venit inclusiv primarul Săcălazului care a îndemnat oamenii să meargă la vot duminica viitoare, pentru că este o decizie importantă de luat și i-a îndemnat să voteze NU, adică împotriva fracturării. Duminica viitoare ne așteptăm la cât mai mulți votanți. E pentru sănătatea lor. Sperăm să vină majoritatea. Acest referendum poate stopa accesul firmei Prospecțiuni SA pe terenurile oamenilor”.

Duminica viitoare, cei 6.800 de locuitori ai Săcălazului și ai satelor aparținătoare vor putea hotărî dacă vor sau nu să vadă în viitor pe ogoarele lor răsărind sonde care extrag gazul metan prin metoda fracturării hidraulice. Deși, oficial, Prospecțiuni SA a declarat că face prospecțiuni doar pentru resurse de hidrocarburi convenționale, coordonatoarea Asociației Pro Mediu Timiș a afirmat că ar fi, de fapt, un șiretlic, exemplificând prin precedentul petrecut la Pungești: “Prin prospecțiuni ei fac o hartă a tuturor hidrocarburilor ce se află în pământ, inclusiv a gazelor de șist. Dacă se găsesc gaze de șist. Perioada prospecțiunilor e singura perioadă când oamenii se pot împotrivi, pentru că resursele naturale sunt ale statului și statul poate expropria oamenii de terenurile lor. Dacă se vor găsi gaze de șist pe teritoriul Săcălazului, oamenii vor fi în primul rând expropriați și în al doilea rând vor trebui să sufere consecințele fracturării hidraulice. Deci dacă ei fac hărțile acestea, ei au dreptul de a cere prioritar exploatarea lor, așa cum a făcut și Chevron-ul. Acum trei ani a declarat că ei nu caută gaze de șist în perimetrul Bârlad și după 2 ani s-a văzut ce s-a întâmplat și chiar dacă acum au anunțat că se retrag, ei au contractul de concesiune pe 45 de ani, care e cea mai lungă perioadă din toată Europa. În 45 de ani multe se pot întâmpla. Mai ales că în vest experții au confirmat că există resurse de gaze de șist și noi credem că asta caută de fapt”.

***

”Noi luăm în serios ce a spus președintele”

 “Înainte de a fi ales, domnul președinte Iohannis a pus pe Facebook o postare în care a afirmat ce va face el în privința gazelor de șist și a zis că va acționa în așa fel că nici o comunitate nu se va mai trezi ca Pungeștiul, peste noapte, fără consultarea oamenilor, cu un asemenea proiect. Noi luăm în serios ce a spus președintele, chiar dacă a fost într-un mesaj pe Facebook, pentru că până la urmă Facebook-ul e cel care l-a ales președinte”.

Bianka Budai, Asociația Pro Mediu Timiș, întrebată despre ce urmări se așteaptă dacă rezultatul referendumului va fi unul împotriva fracturării hidraulice

***

sacalaz 1 sacalaz 2 sacalaz 3


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Lupta împotriva fracturării hidraulice continuă în Vestul României. Pregătiri pentru referendumul de săptămâna viitoare și ce se așteaptă de la Klaus Iohannis

 1. flesh

  Schimbarea climei ca urmare a încălzirii globale are potențialul de a distruge civilizația. Încălzirea globală este provocată de metanul care se scurge în atmosferă și de dioxidul de carbon rezultat din arderea cărbunilor, petrolului și gazelor. De aceea, a exploata gaze de șist nu are niciun sens, pentru că nu ar trebui să le ardem, dacă nu vrem să ne autodistrugem.
  Acesta este motivul principal pentru care nu trebuie să exploatăm gazele de șist, dar motivele secundare (poluarea pânzei freatice, emisiile de metan care provoacă cancer, cutremurele, elementele radioactive care ajung în apă) sunt, de asemenea, valabile.

  Reply
 2. Tempor

  Consecintele exploatarilor prin fracturare hidraulica se reflecta si in cresterea activitatiii seismice. Americanii au ajuns la concluzia ca aceste exploatatii declanseaza seisme in lant cu o magnitudine cuprinsa 2-4 grade pe scara Richter. Lacomia nu cunoaste are limitele.
  Cat despre incalzirea climatica aceasta se datoreaza unui cumul de factori, unul din principalii factori fiind impanzirea atmosferei terestre cu unde radio artificiale cu mare incarcatura energetica. Pana la inceputul sec. XIX, singurele unde radio naturale (de slaba incarcatura energetica) erau cele provenite din Univers. Exploziile solare isi urmeaza cursul lor normal, insa energia cu degajata de Soare are un cu totul alt impact (mecanica cuantica) asupra atmosferei terestre actuale, deja supraincarcate energetic.
  La mai toate conferintele mondiale de mediu, dezbaterile sunt centrate (cu buna stiinta, intentionat) numai pe concentratia de CO2 omitandu-se si ceilalti factori, care nu exclud poluarea cu CO2 dar, care contribuie si afecteaza grav clima terestra.

  Reply
 3. wzd

  M-as mira foarte tare sa li se permită.
  La Pungești li s-a respins dreptul constituțional la referendum (pentru demisia primarului care i-a vândut) chiar si acum, în zilele astea, post….
  Daca nici primarul pe care l-ai ales sa te reprezinte si care te-a vandut, nu mai poți sa-l demiți, oare unde poți sa te mai adresezi legal?
  Si ce sens mai poate avea democrația ?
  Totul e numai de fațadă, niște vorbe frumoase dar fără nimic altceva, în realitate situația e mai ceva ca la mafie.

  Reply
 4. Florin Stanciu

  TICALOSIA CU GAZELE DE SIST CONTINUA.S-A RETRAS CHEVRON,DAR MAI SUNT VREO 20 DE FIRME
  CARE AU PRIMIT APROBARE DE PROSPECTIUNI DUPA CARE URMEAZA SI EXPLOATAREA,CA LA NOI NU
  II DERANJEAZA NIMENI SA COMITA ILEGALITATI. UNELE DIN CELE 20 DE FIRME SUNT CUNOSCUTE,CUM AR FI
  GAZPROM-RUSIA, MOL-UNGARIA,CARE CRED CA ARE CA VARF PANONIA,ALTELE NO NAME DE PRIN
  CANADA, AUSTRALIA SI ALTE COLTURI ALE LUMII ASTEIA. ACESTE FIRME DUPA CATE AM AUZIT INCALCA
  DREPTUL DE PROPRIETATE AL POSESORILOR TERENURILOR,CHIAR AMENINTA SI CU PLANGERI PENALE,
  IMPOTRIVA ACESTORA. AUTORITATILE STATULUI,PRIMUL MINISTRU SI POLITICIENII SE FAC CA NU VAD SI NU
  AUD CE SE PETRECE,CU ALTE CUVINTE NU ESTE NIMENI IN RO CARE SA APERE ROMANII. PRIN URMARE
  NE DISTRUGEM REZERVELE DE APA SI PAMANTUL,IAR LA SFARSIT DUPA CE INCETEAZA EXPLOATAREA SI
  PLEACA SMECHERII ,RAMANEM CU BOMBE PT. MEDIU PE CARE VA TREBUI SA LE NEUTRALIZAM NOI CU BANII
  NOSTRI SI CUM NU AVEM BANI VOM RAMANE DOAR CU MEDIUL SI APA DISTRUSE, IN LOC SA PROTEJAM SI SA
  CONSERVAM APA SI MEDIUL. IN REZUMAT,DESI S-AR PUTEA SPUNE MULT MAI MULTE ASA VAD EU LUCRURILE.
  TARI CA GERMANIA,FRANTA SI ALTELE DIN UE NU AU DAT CURS EXPLOATARII GAZELOR DE SIST,LA EI DE CE
  SE POATE SI LA NOI NU ?RASPUNSUL IL STIM TOTI,I-MI PLACE SA CRED.

  Reply
 5. GEO CRASANOIU

  Lucrarile de prospectare executate de catre Echipele de achizitie de date seismice din cadrul S C PROSPECTIUNI
  S A Bucuresti SUNT DE CEA MAI PROASTA CALITATE . In urma acestor lucrari se obtine o IMAGINE SEISMICA FOARTE PROASTA , o informatie slaba , datorita numarului mare de SONDE GOALE , ramase dupa efectuarea exploziei .Procentul sondelor BUNE ( care au ramas INTACTE ) dupa efectuarea exploziei in
  zonele prospectate in localitatile MOSOAIA , SMEURA , CATEASCA , TOPOLOVENI din judetul ARGES ESTE 0 % . Pentru a se intelege mai bine MUNCA IN BATAIE DE JOC pe care o fac cei de la prospectare , trebuie sa precizez ca din 144 sonde 114 AU RAMAS GOALE ! La controlul efectuat NU AM GASIT NICI O SONDA INTACTA . Intr–o zona cum a fost cea mentionata mai sus TREBUIA SA RAMANA TOATE SONDELE INTACTE . ROMANIA ARE INCA MARI ZACAMINTE DE GAZE NATURALE CONVENTIONALE SI PETROL ,dar ele NU POT FI DEPISTATE in urma unor astfel de LUCRARI EXECUTATE DE MANTUIALA .
  INTRECERE SOCIALISTA E CE FACETI VOI
  NU VA GANDITI LA TARA , LA ELE EI NEVOI
  SUNT GAZE NATURALE SI MARI REZERVE SANT
  DAR ELE NU–S GASITE SI RAMAN IN PAMANT
  NE– ATI PACALIT CONTINUU DE DOUA’ SICINCI DE ANI
  MEREU PE LUCRARI PROASTE , VOI V–ATI SCALDAT IN BANI

  CA S–A AJUNS LA SIST A VOASTRA ESTE VINA
  SI LUPT CA ADEVARUL SA– NVINGA MINCIUNA
  PACALITI ROMANII CA FACETI PROSPECTARE
  DAR DUPA–A VOASTRA ” MUNCA ” , O SONDA N– APARE .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *