Liviu Antonesei

Lighioana chinezeacă și alte lighioane (Jurnal din celulă și ogradă)

Cum se vede, urnalul merge ai departe! Lucovid introduce egalitatea între culte, elibrerîndu-le și oe cele cu tradiție, eu îmi reînnoiesc o promsiune mai veche, iar liderii comuniști chinezi și-au pus tricouri cu mîneci scurte, să-și arate mușchii…

Lucovid a făcut dreptate!

În prima versiune a HG de prelungire a stării de alertă erau eliberate din carantină două culte importante ale românilor, jocurile de noroc, cu celebrele păcănele în frunte, și templele negoțului, mallurile. Dintr-o scăpare sau nu știu eu din ce alt motiv, erau omise toate celelalte lăcașe de cult, de la enorma Catedrală la cea mai mică moschee din Dobrogea sau bisericuță de lemn din Maramureș. Pe bună dreptate, șefii cultelor au mîrîit energic spre Lucovid și guvernul său discriminatoriu, așa că în versiunea finală a HG au fost eliberate toate lăcașele de cult. E ceva trist și comic în decizia asta, nu mă refer doar la completare, ci la măsura în ansamblu. La ce bun prelungirea cu încă o lună a stării de alertă cînd cele mai puternice focare potențiale de extindere a epidemiei au fost redeschise cu toatele? Mister, groază și lapte bătut. Pentru că, fie pericolul extinderii este de fapt foarte mic, și atunci prelungirea stării de alertă e lipsită de sens, fie acesta este mare și atunci Lucovid & Asociații se fac vinovați de „zădărnicirea” extinderii epidemiei! Tertium non datur…

Și mai este o curiozitate cu prelungirea stării de alertă. Deosebit de instaurarea acesteia, în urmă cu o lună, de data aceasta premierul a ocolit Parlamentul, a decis cu de la sine putere că nu este nevoie de votul în camerele legiuitoare. De ce a fost nevoie prima oară, iar a doua oară e greu de priceput. Constituțional și legal vorbind, în rest știm de ce a ocolit puterea legislativă, PSD are destule obiecții, unele pe deplin întemeiate, cum ar fi redeschiderea spitalelor care stau goale pentru pacienții obișnuiți, mai ales că destui cronici au început să moară cu zile. În această situație, de abuz caracteristic al executivului, PSD amenință cu introducerea unei moțiuni de cenzură la sfîrșitul stării de alertă. Bun, trecînd peste faptul că marele partid amenință cu asta de luni de zile, introducînd în schimb moțiuni simple fără efect, ce va face dacă Lucovid va prelungi starea de alertă de cîte ori are el chef? Ocolind legiuitorii, desigur! Nu va face nimic, în fapt pesediștii nu se vor la putere pînă la alegeri, fie acestea la termen sau întîrziate. Interesul lor este erodarea actualului guvern și a liberalilor pînă la capăt. Și de altfel, primesc o excelentă mînă de ajutor chiar de la adversarii lor!

Cauzele și asocierile

Acum vreo zece zile, un prieten timișorean mi-a trimis proiectul unui apel către cetățeni referitor la absența reacțiilor față de abuzurile, ilegalitățile și furăciunile practicate de controlorii stărilor speciale iniațiate de la 15 martie încoace. Textul mi s-a părut bun, eram de acord cam cu toate cele semnalate și denunțate acolo. Mi-am întrebat amicul despre inițiatorul/ inițiatorii apelului și după cîteva zile mi-a dat numele unuia dintre ei, anunțîndu-mă că el nu semnează. Citind numele, l-am anunțat că nici eu nu pot semna în compania cu pricina. Numele în sine nu contează, dar fundamentalismul ortodoxist, ca oricare altfel de fundamentalism, nu mă îndeamnă la pasiuni. Ieri, alți prieteni mi-au trimis apelul semnat de vreo 30 de persoane, îndemnîndu-mă la semnat. Cu atît mai puțin am fost dispus să fac asta citind lista de nume, erau acolo vreo cinci fundamentaliști și vreo patru politruci, unii de rang înăltuț. Or, așa cum mi se pare important dacă bei vinul dintr-un pocal curat sau din unul mizerabil, mi se pare și că are importanță împreună cu cine iei o atitudine. Am făcut destule greșeli în această privință de-a lungul acestei vieți destul de lungi, ca să recidivez la o vîrstă mai degrabă matură! Ceea ce am eu de spus, în numele meu, spun în acest jurnal și mă bucur că am mulți cititori și că este preluat de mai multe site-uri, pagini de Facebook, bloguri etc. Nu mă deranjează criticile, observațiile, completările, nici măcar injuriile. În fapt, în cei vreo 15 ani de articole în Cotidianul și apoi Adevărul, m-am imunizat la așa ceva. Și oricum, e preferabil să fii înjurat pentru tine însuți și opiniile tale decît pentru diverse asocieri conjuncturale, fie acestea și „pentru binele cauzei”!

Comuniștii chinezi își arată mușchii!

Pare tot mai limpede că, în China, epidemia a izbucnit de prin august anul trecut, prin urmare liderii comuniști chinezi au ascuns lumii problema, nu vreme de două luni, ci de circa jumătate de an. Nu știu dacă OMS a cunoscut lucrurile încă de atunci, dar peste două luni tot au ținut paravanul chinezilor. De asemenea, devine la fel de limpede că virusul nu e o lighionă ivită pur și simplu din dărnicia mamei natură, ci că a fost manipulat și scăpat din laboratorul de la Wuhan. Am susținut asta încă de la sfîrșitul lui ianuarie, inclusiv aici, dar am fost contrazis de prieteni, care au avut mai multă încredere în primul studiu efectuat, e adevărat la comanda OMS. Între timp, multe alte studii, laureați ai Nobeluluipentru medicină, servicii secrete – cele din Five Stars – dar și fostul șef al celui mai important serviciu secret britanic au adus argumente greu de contrazis în această privință. Deși în toată prioada aceasta s-a făcut tot ce se poate pentru discreditarea cercetătorilor care nu suferă de obediență față de OMS. Laureatul Nobel francez a fost combătut pentru că e în vîrstă și acum s-ar ocupa de memoria apei. Așa o fi, dar ce au unele cu alta? Despre cercetătorul japonez a fost diseminată informația că și-ar fi retras afirmațiile. Doar că asta pare să se fi întîmplat într-un mod complet contrar culturii japoneze – aceasta n-a fost retrasă de el, ci de un asistent doctorand al său. Cine cunoaște cît de cît cultura japoneză știe că așa ceva ar fi imposibil!

Pe fondul acestor revelații, dar și din pricina modului complet totalitar de a reacționa la pericol – din păcate, preluat la sfatul OMS și de democrațiile cu tradiție – , imaginea internă și externă a regimului comunist chinez este în cădere liberă, a ajuns la fel de proastă ca în momentul represiunii de la Tien an Men. Se adaugă și măsurile pe care sînt nevoite să le ia acum, la al dpilea val, în bunul stil chinezesc, pentru că nu au învățat nimic din experiența sud-coreeană. Cu imaginea externă au încercat dregerea busuiocului prin masivele ajutoare umanitare trimise în zonele roșii. Ce să facă însă cu imaginea internă? Ca întotdeauna în cazul regimurilor dictatoriale au inventat diversiunea externă. Prin urmare, au declanșat represiuni inimaginabile în Hong Kong, teritoriu autonom, în conformitate cu acordul semnat. Au trimis avioanele de luptă în spațiul aerian al Taiwanului, iar recent au provocat un incident la frontiera cu India, în Himalaya, producînd mai multe zeci de victime. Nu știu ce efect vor avea aceste acțiuni asupra opiniei publice interne, dar pe plan extern e clar că liderii comuniști chinezi se joacă cu focul… În momentul de față, Occidentul ar trebui să arate că e o forță. Nu cred că sancțiunile economice, oricum nu aplicate de toți, mai au vreun efect, e nevoie de completarea lor cu sancțiuni politice, aplicarea unui fel de carantină…

Liviu Antonesei blog


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Lighioana chinezeacă și alte lighioane (Jurnal din celulă și ogradă)

 1. Neo

  Intotdeauna, in politica globala, ceea ce pare evident nu e decat o perdea de fum. De la inceput n-am fost deloc surprins ca de cate ori a fost vorba despre China, in contextul coronavirusului, a aparut si sintagma: statul comunist. Am trait 33 de ani intr-un regim comunist si m-am intrebat uneori: de ce a dorit sistemul capitalist sa distruga comunismul, acest sistem experimental, totalitar, dictatorial si ineficient economic ? Numai din compasiune pentru popoarele respective ? Ce gluma buna ! Din fericire traiesc in capitalism acum si raspunsul pare evident: din spaima sa nu apara in lume si a treia cale. Care acum poarta intamplator un nume: China. Iar pandemia nu e decat pretextul perfect pentru a incheia socotelile. Si de o parte si de alta. Istoria este ca o melodie frumoasa ale carei versuri se schimba dupa cum bate vantul schimbarii. Sa incercam totusi sa intelegem ce se intampla inainte sa fie scrisa ultima strofa.

  Reply
 2. G

  Problema Occidentului este că nu mai are ingineri care să facă să funcționeze o fabrică de șosete (spre exemplu), iar toate junele care-ar putea lucra la mașinile de făcut și de împachetat șosete sunt la facultate și plecate cu Erasmus să frece menta.
  FIRE, cum zice americanul: Finance, Insurance and Real Estate. Munca e pentru mexicani, chinezi, indieni, nepalezi, vietnamezi etc.
  Noi, occidentalii și pastișele lor (ca să nu rămânem noi românii pe dinafară!) suntem adepții altei ideologii: anume că o societate, cu cât e mai inegală și cu cât are mai mulți miliardari, cu atât e mai bună și mai sănătoasă. Și mai credem că pe lume există doar învingători. Și-n general murim proști, cu osebirea că 1 % dintre noi mor și bogați.

  Reply
 3. MAKE

  Dle autor,
  Este usor de cazut in capcana teoriei conspiratiei. Dv adaugati la un raport stiintific ce analiza variatia secventei ARN a virusului pentru a concluziona faptul ca acesta incepuse sa se raspandeasca inca din septembrie, in liniste, acoperit de tipica raspandire a gripei obisnuite. In timp ce acest raport este credibil, afirmatia dv ca in China s-a stiut de acest virus inca din acel moment este evident o bizarerie si un fals evident. Iar dovada o reprezinta eforturile de configurare a testelor RT-PCR pentru a le face selective doar pentru noul coronavirus. Daca ati putea determina faptul ca fabricantii de teste lucrau deja pe secventa de proteine specifica inca din septembrie, atunci da, aveti o carte de jucat. Altfel este doar o minciuna. In lipsa unor teste specifice, care au fost dezvoltate in luna decembrie-ianuarie, lucru pentru care exista dovezi concrete, chinezii nu aveau cum sa stie ca usoara aglomerare din octombrie la spitale din motive respiratorii era altceva decat o gripa.

  Reply
  • Liviu Antonesei

   @) Make
   Eu am folosit informații – exclusiv – publice, apărute și în presa noastră. Și cele oricjnd aglomerația de a spitalele din Wuhan de la sfîrșitul lui august trecut, și cele privind recentele cercetări australiene privind originea virusului. Probabil că, dacă n-ar fi fost vorba despre China, care nu mi se pare oriccum campioana adevărului, aș fi folosit un „dacă” în prima frază… De dragul Dumneavoastră, îl adaug… Dar dacă nu știam din august, din decembrie nu aveau cum să nu știe, cum nu aveau cum să nu știe și Dnii de la OMS. Poate vă amintiți alerta trasă de cercetatporul chinez, arestat, eliberit pentru că poulația îl socotea erou șio mort la puțină vreme tocmai de virus…Ghinion! Astea n-au vreo treabă cu vreo teorie a conspirației, am consumat ceva ebergie pe parcusul notelor ca să le resping…

   Reply
   • MAKE

    Eu sunt destul de sensibil la acest subiect pentru ca este un mare motiv de disputa internationala. Aceasta s-a infierbantat atat de mult incat americanii au pus chestiunea confiscarii / anularii datoriei SUA catre China (care se numara in trilioane), Germania a aruncat niste vorbe similare despre nota de plata. Chinezii au replicat ca cer si ei despagubiri pentru alte necazuri produse de Vest.
    … In saptamanile recent lucrurile par a fi intrat in surdina… dar nu se stie niciodata.

    Eu sustin ca este evident un lucru nedemonstrat ca chinezii stiau cu ce se confrunta. Si ca ar fi putut opri focarul asa cum azi nemtii gasesc un abator cu sute de oameni infectati si il opresc.

    In primul rand, studiul genetic al evolutiei ARN plaseaza evenimentele mai departe de Wuhan. Deci povestea cu piata aflata la cateva sute de metri unde s-a dus sa manance un cercetator infectat pare plauzibila doar in scenarii de filme ieftine.
    La momentul cel mai probabil la care virusul fie a facut saltul si s-a raspandit (din fermele de porci sau dintr-un laborator, sau poate din ambele), probabil august-septembrie 2019, simptomele erau doar de gripa/raceala la cateva sute de oameni. Imaginile despre care vorbiti cu masinile din parcarea spitalelor nu indica un aflux exagerat de mare. Doar oarecum mai mare. As aprecia la ochi sub +100%, poate peste +50%. In mod evident usoara crestere a traficului catre spital poate ridica semne de intrebare. Dar cine sustine ca in China s-ar fi stiut inca din acea perioada despre acest nou coronavirus, asta necesita dovezi suplimentare, altfel este doar manipulare.

    Este evident si documentat ca autoritatile locale simteau ca ceva se intampla in luna decembrie, cand a si aparut acel avertizor de integritate pe 30 decembrie.

    Daca discutia se pune de ce chinezii nu au oprit sarbatorile cand era vorba de o pneumonie ciudata… apoi trebuie sa se uite la primele cazuri documentate. Sunt acolo cazuri care nu justifica transmiterea aeriana foarte usoara ci doar contactul foarte apropiat, locuitul impreuna mai mult timp. In asemenea conditii, este de inteles frica autoritatilor locale chineze de a anula manifestarile publice. Doar sa ne uitam la mitingul electoral al lui Trump de acum cateva zile dintr-o zona cu infectii in crestere.

    A plasa vina pe autoritatile chineze pentru timp pierdut in decembrie, da, sunt de acord. Dar sunt si virusologi care spun ca era deja prea tarziu. Aici trebuie adaugata si Italia care a reprezentat focarul de raspandire in Europa prin statiunile de ski desi stia si de avertismentul doctorului si de multe alte informatii.
    A plasa vina pentru perioada august-noiembrie, asta necesita mult mai multe dovezi, ceea ce pana acum nu exista. Eu doar la aceasta perioada ma refer.

    Reply
 4. G

  Când s-a trasat granița dintre Polonia și URSS, după al doilea război mondial, s-a ajuns la casa unui polac, care trebuia tăiată pe mijloc. Ca să evite situația, comuniștii l-au întrebat: vrei în Polonia sau în URSS? Omul a zis, vreau în Polonia, c-am auzit că-n URSS sunt niște friguri groaznice.
  Așa și noi, ne frământăm despre ce-o fi, dac-o fi fost și cum o fi fost în China. Dar ați vrea să trăiți într-un bloc din Beijing și să vă zidească ușa mâine pe motiv de covid? Sau să vă ia partidul la ochi? Sau să vă ia în fișe poliția din Hong Kong?
  Occidentul nu mai e o forță, din nefericire. Imperiul American este în declin, iar Europa este un dominion condus de clovni insipizi. Japonia e o țară de bătrâni, iar Australia și Canada își rumegă liniștea dată de depărtarea geografică de sursele de entropie.
  Cât despre incidentele apărute exact când trebuie, chinezii aplică o metodă veche, americană: când simți că-ți scade prestigiul de borfaș, iei pe unu mai plăpând, îl pui cu spatele la zid și-i cari pumni și picioare, să vadă toți cine ești. De fapt e tot o metodă chinezească, descrisă frumos în cele 36 de stratageme, pe vremea când Europa nu era invadată de nimeni pentru simplul motiv că nu era atractivă pentru jaf. Nici o apărare brutală a drepturilor omului cu petrol din Venezuela sau Iran, nu-i exclusă, dar nu de către Chinezi, ci de Republica Chineză Ailaltă, fostă Uniunea Sovietică Ailaltă.
  @Neo: așa e, cazanul clocotește, iar proștii cred că istoria are un sens, e logică și-și ridică fusta ca să-i vedem noi legitățile!!

  Reply
  • MAKE

   @G, o fi China cu bube pe față. Dar nici cu Germania nu mi-e rușine. Da, nu sudează ușa la bloc. Dar tocmai au înconjurat cu un gard metalic cartierul
   BBC: „Tönnies workers living in this housing block are now quarantined behind a fence”
   Tot municipiul este în lockdown iar cartierul unde locuiau muncitorii fabricii de procesare a cărnii este izolat complet iar locuitorii sunt închiși în blocuri în spatele unui gard păzit de poliție și armată. Care-i diferența față de China? Niciuna.

   Reply
   • G

    Încearcă totuși și traiul în China, așa, ca să fie comparația mai robustă. Nu-i nici Germania vreun paradis, închid și ei, mai ales auslanderi, dar …

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *