Dorin Tudoran

Leul în iarnă și Iarna din leu

De când a descălecat de pe leul de la Cotroceni (statuia Geniului), Traian Băsescu interpreteză rolul ”omului orchestră”. Explicația fostului personaj principal din vodevilul ”Președintele jucător” este “lipsa opoziției”. Așa că, se opune el, omul orchestră.

Dacă ar fi fost ales președinte în ziua de 16 noiembrie 2014, ne spune Traian Băsescu, Victor Ponta nu mai stătea agățat în pomul de Crăciun în rol de premier. A mai promis, și când era președinte, că nu-l va desemna niciodată pe Ponta să formeze guvernul. Totuși, l-a  desemnat.

De fapt, cum nu a mai putut candida a treia oară, Traian Băsescu ne spune ce ar fi făcut sosia lui, Elena Udrea, dacă ajungea președinte. Știm și noi – înainte de orice, nu ar fi făcut nici arest preventiv, nici pușcărie. Nici Cocoș nu rămânea fără creastă; ar fi rămas, cum ne-a fost prezentat timp de zece ani, un pedelist cinstit și generos.

“Am momente în care mi se pare că, după instalarea la putere a lui Iohannis, se face un spectacol prin care oameni numiţi de mine încearcă să arate cât sunt de utili şi noii puteri, iar asta mă deranjează”.

Interesant.

Pe mine mă deranjează că, în mintea lui Traian Băsescu, România este un fel de hotel în care angajații publici și demnitarii de stat sunt un fel de ospătărițe sau cameriste aflate la dispoziția clientului din apartamentul prezidențial. De “lingătorii de clanțe”, ce să mai zic?

În funcție de toanele clientului (un soi de CEO al Statului de drept preferențial), de clanța ușii atârnă fie cartonașul cu “DO NOT DISTURB”, fie cel cu “MAKE UP MY ROOM”. De “PLEASE” , nici nu poate fi vorba, fiindcă știm de la Traian Băsesecu că “vă rog nu face parte din vocabularul unui președinte”.

De clanța ușii pe care Traian Băsescu pare să o fi luat cu el, când a plecat de la Cotroceni, atârnă cartonașul de mai jos.

images-1

Andrei Cornea publică în revista 22 (aici) un text foarte interesant. Numai că, dacă ești mai slab de înger, ai putea înțelege că toți cei care l-au susținut pe Traian Băsescu necondiționat au avut dreptate, ceilalți s-au înșelat. Iată finalul textului:

Da, omul Băsescu e de plâns. Da, politicianul Băsescu, ajuns într-o surprinzătoare unitate de vederi cu Dan Voiculescu, e un spectru. Dar ceea ce a fost cândva programul lui Băsescu e viu și așa trebuie să rămână.”

Ușor de zis, greu de făcut.

Nu doar programul lui Traian Băsescu e viu. Viu e și Traian Băsescu. Și dacă tocmai el se dezice de programul său, cum ar putea fi apărat acesta din urmă împotriva celui dintâi, fără a se recunoaște că o anumită “unitate de vederi” nu e deloc surprinzătoare?

Cred că Andrei Cornea se înșeală când scrie “Azi, Traian Băsescu s-a sinucis politic.”

Politic, Traian Băsescu s-a sinucis de mult, asistat de “medici” și “surori medicale” care i-au cântat în strună, chiar și atunci când comitea lucruri inacceptabile.

Unii dintre cei care ni l-au “psihanalizat” pe Traian Băsescu fie drept “un președinte pentru alte coordonate istorice”, fie drept “un Henric al V-lea”, se trudesc acum cu întrebări care frământă întreaga omenire – “A avut Stalin mustață?” sau “A fost Beria un bun toboșar de jazz?”

Peter O’Toole a făcut un rol magistral în Leul în iarnă. Traian Băsescu face un un rol lamentabil, rolul vieții sale, în Iarna din leu. Probabil că diferența se explică și prin faptul că primul a jucat alături de Katharine Hepburn; al doilea – alături de Elena Udrea.

Ce ți-e și cu “coordonatele istorice”!

 

sursa: dorintudoran.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *