Lucian Davidescu

La ce folosea protocolul Parchet-SRI? Turnesolul Ghiță

Ce sunt protocoalele Parchet-SRI? Depinde de lectură….

Pentru unii, metoda prin care o mână de oficiali rău-intenționați de-ai statului și-au făcut un sistem prin care să acapareze resursele statului, să-și asigure impunitatea în fața legii și să își poată elimina „legal” rivalii.

Pentru alții, metoda prin care o mână de oficiali bine-intenționați ai statului au reușit să depășească piedicile puseîn lege uneori în mod intenționat, astfel încât să-i ducă pe corupți – ideal pe toți corupții! – după gratii.

Până aici, alegerea ține de opinie, sentiment sau intuiție…

Dar ce spun faptele?

Să-l luăm ca exemplu pe „agentul haosului” din acest moment: Sebastian Ghiță.
Este un penal, un inculpat, un fugar.

Dar n-a fost așa tot timpul. A început ca „penal”, a continuat ca politician și om de afaceri de succces pentru a închide cercul tot ca „penal”.

Hotnews are o rubrică permanentă cu dosare de corupție.

Cel mai vechi este Tracia-Asesoft, cu titular Sebastian Ghiță. Faptele sunt din 2000, dosarul din 2002. Între timp, Ghiță a primit achitări pe bandă rulantă iar în cele din urmă dosarul a fost închis.

După multă vreme, s-au deschis altele, din cauza cărora milionarul este azi refugiat la Belgrad.

Între timp, Ghiță a făcut afaceri prospere cu statul. A vândut software de calitate cel puțin îndoielnică la toate nivelurile statului. În cele mai iinocente cazuri, le-a provocat coșmaruri funcționarilor și contribuabililor care trebuia să-l folosească.

În posibil cel mai grav, a făcut parțial inoperabil un întreg sistem de urgență – situație anchetată până la nivel de DLAF.

Ar fi vrut să dea șpagă inclusiv la Bruxelles, potrivit unei informări primite de șeful SRI George Maior pe mailul personal, spart de Guccifer.

Era parlamentar, membru în comisia de supraveghere a SRI.

Participa la chefuri la vilele de protocol ale serviciului, făcea concedii în Seychelles cu prim-adjunctul, umbla prin tot felul de beciuri și podgorii.

Calitatea? „Persoană cu informații de interes pentru securitatea națională”

În tot timpul ăsta, nu l-a atins nimeni cu o floare.

Alții în jurul lui picau ca muștele. Vântu (altul care mai bine de un deceniu n-a fost deranjat de nimeni), cu care se certa pentru o televiziune, a ajuns prima oară la pușcărie pe un dosar în care era înregistrat de însuși Ghiță. Irina Socol de la Siveco, o firmă cu care era în „competiție”, a ajuns la pușcărie pentru că s-a împrumutat de la cămătari.

Din 2009, momentul în care s-a semnat protocolul, în varianta de bună credință dialogul Parchet-SRI despre Ghiță ar fi trebuit să sune așa:

Procurorii sună la SRI: „Ce aveți despre ăsta?” / „Iată!” / „La brutărie!”

Sau SRI sună la procurori: „Avem unul de al nostru, o «persoană cu informații de interes pentru securitatea națională», care le cam comite!” / „Dați încoace. La brutărie!”

Prea multă vreme, mecanismul s-a gripat undeva. Protocolul a funcționat în sensul protejării asset-ului.

A durat încă șase ani – și sute de milioane supte de la stat! – pentru ca Ghiță să cadă în sfârșit în dizgrație și să se aleagă cu propriile dosare. Peste cei zece ani dinainte.

Cu Ghiță și alții ca el închiși la vremea lor, istoria ar fi arătat altfel, probabil de nerecunoscut. Dar cu mai puțină corupție decât acum, nu mai multă!


Vedeți toate articolele România Curată despre protocolul Parchet-SRI


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *