Liviu Antonesei

Jurnal din celulă și ogradă (14). Cu update – KWI o dă la întors!

Da, biserica strămoșească și puterea și-au dat mîna, au semnat un acord și tocmai au premeditat o crimă colectivă. Țineți minte aceste patru nume, patru cavaleri ai Apocalipsei – Daniel Ciobotea, Klaus Werner Iohannis, Ludovic Orban și Marcel Vela. La o săptămînă după Paște, vom începe să aflăm și numele victimelor, infectați și morți, iar numărătoarea se va prelungi cîteva săptămîni după aceea. Cum vedeți, jurnalul merge mai departe…

Liviu Antonesei – Jurnal din celulă și ogradă (14)

O crimă multiplă cu premeditare

Nu era destul că popimea nu respectă nici cu fundul reglementările actuale privind evitarea răspîndirii virusului care se dovedește tot mai mult un ucigaș fără milă. Autoproclamații slujitori ai Domnului par mai degrabă trimișii necuratului pe pămînt într-o operațiune de cumplită pedeapsă. Multe din acțiunile lor se încadrează perfect în acea „zădărnicire” – sună ca naiba, ca o formulă din altă epocă – a răspîndirii molimei. Teodosie de la Pont a împărtășit nu cu o linguriță de unică folosință, ci cu o linguriță unică, ca și niște ciraci de la Cluj, sute de credincioși. Ca să nu rămînă mai prejos decît confratele său maritim, Mitropolitul de Iași s-a apucat să poarte oasele bietei Sfinte Parascheva prin tătă Țara Moldovei îngenunchind de-a valma fluturi și alți demnitari, caralii și credincioși pur și simplu. Despre ce distanțare socială poate fi vorba… Imaginile cu această formă de exhibiționism medieval au făcut ocolul mapamondului, dar înapoierea unui biet norod estic e chiar ultimul lucru care contează.

La Tîrgu Frumos, un popă și un diacon, dar de rit vechi, că prostia și nemernicia sînt democratic distribuite, au fost depistați pozitiv, dar asta după ce întîlniseră măcar două sute de credncioși, să-i spovedească, împărtășească, cu lingurița unică, dar mai ales pentru a le lua banii necesari unui nou lăcaș. La ora actuală, există deja șapte cazuri confirmate, iar tot orașul e sub spectrul groazei. Obrăznicia și nepăsarea față de viața oamenilor sînt atît de mari încît pînă și eminentul sforar al BOR, CEO/ PDG-ul celei mai mari și mai bogate corporații din țară, a simțit nevoia de a se stropși blînd la clericii răzvrătiți, care o țin langa cu deschiderea bisericilor de Paște și ținerea cu public a slujbei de Înviere. Din corul lătrătorilor fac parte și niște laici cu apucături extrem-dreptace și mă întreb serios cine pe cine instigă, popii pe extrem-dreptaci sau vițeversa, corul oricum cîntă la unison elegia morților care se anunță.

În vreme ce i dojenea prefăcut, fariseic, pe popii rascolnici, Excesivdemultpreafericitul trata pe sub mînă un acord cu guvernul, acord care s-a și încheiat azi, semnat fiind de Daniel Ciobotea, după numele de stare civilă, de care în curînd justiția va avea nevoie și, Marcel Vela, ministrul de interne. Țineți minte aceste două nume, dar nu-l uitați nici pe al lui Klaus Werner Iohannis, pentru că el este șeful suprem al stării marțiale fără lege marțială, Vela fiind executantul. De altfel, cel din urmă nici la șireturile de la pantofi nu se leagă fără acordul președintelui. Deși nu este decît un premier de paie, cred că trebuie să-l adăugăm și pe Lucovid Orban. Deci, țineți minte aceste patru nume, care azi au premeditat o crimă multiplă. Știm numele criminalilor, patru precum cei patru cavaleri ai Apocalipsei. În momentul în care, va dura între 5 – 6 și 14 zile, vor exploda cifrele referitoare la numărul contaminaților și al morților, vom cunoaște și numele victimelor. Aflu că, spre onoarea sa, ministrul sănătății s-a opus acestui plan scelerat, diabolic, care pare a urmări extinderea molimei, nu controlul acesteia. Dacă onoarea dlui Tătaru era mai robustă, ar fi demisionat din funcție, s-ar fi despărțit de această gașcă de potențial criminali.

Acordul semnat azi este mai întîi discriminatoriu în sensul cel mai fascist posibil. Îi distinge pe românii creștini ortodocși de toți românii de alte confesiuni. De aceste privilegii otrăvite nu s-au bucurat nici catolicii, nici protestanții care au sărbătorit Învierea acum cîteva zile, nici evreii care abia ies din Pesah. Cum vedem, este și antisemit! Fără oleacă de antisemitism nu există nici ideologie, nici politică, nici măcar viață socială cu adevărat românești, verzi cum s-ar spune. În al doilea rînd, acest acord introduce o nouă putere în stat. Nu era destul că face ce vrea în statul ăsta, ia bani de la buget, deși e o instituție particulară, ia cu japca pe ce pune ochii, are inițiative legislative, amintiți-vă referendumul care a căzut glorios, acum i se recunoaște în scris dar complet contra Constituției, un asemenea statut. Seamănă cu acordul, de tristă amintire, semnat de premierul cu unghiuță de scărpinat în ureche, de Radu Vasile cu un sociopat pre numele său Miron Cozma. Vă amintiți? Pacea de la Cozia, încheiată de un guvern al României tot sub presiune, atunci cu violența, acum cu afurisenia probabil!

În sfîrșit, acest acord este scelerat pentru că nu va fi respectat. Nu pentru că vreuna dintre părți n-ar vrea să-l respecte, ci pentru că nu va putea fi respectat, este imposibil de respectat. Oricît de minuțioasă pare planificarea din discursul lui Vela, oricît de minuțios va fi detaliat planul, înseamnă să nu știi nimic despre psihologia mulțimilor, cea a sărbătorii, despre proprii tăi subordonați, polițieni pe de o parte, popime pe de alta, ca să-ți închipui că lucrurile vor merge ca la carte. Popi depistați pozitiv sînt? Sînt, mai mult împrăștie deja boala. Polițieni depistați pozitiv sînt? Sigur că sînt. Exisrtă de bună seamă și printre mirenii ce vor fi selectați pentru împrăștierea luminii. Aș putea face de pe acum un inventar cuprinzător al sutelor, miilor de incidente, periculoase pentru sănătatea și viața credincioșilor. Dar îi las pe multînalții semnatari de acord să se ia cu mîinile de păr pe neașteptate. Și pentru că veni vorba despre discursul lui Vela, pe care l-am putut urmări siderat grație unui video pentru care îi mulțumesc prietenului Willy Totok, am avut senzația că el se bazează mai mult pe mila Domnului, nu pe priceperea omenească. În cele vreo zece minute, a amintit de enșpe mii de ori sintagma „lumina sfîntă”, de parcă aceasta ne-ar putea salva de molimă și de moarte, vorbea ca un magician păgîn ori ca un popă incult din vreo văgăună. Dacă ar fi vrut, îmi închipui că știe, Daniel Ciobotea ar fi putut să-i șoptească că Dumenzeu ne-a trimis în lume cu liber arbitru, cu posibilitatea de a alege binele și răul, inclusiv în ce ne privește, că el nu și-a păstrat vreo sarcină de a face minuni. Dacă nu ne ajutăm singuri, nu e datoria lui să ne ajute. Nu avem decît să ne luăm după cei cărora le-am dat dreptul să se ocupe de binele trupurilor și sufletelor noastre, fără să ne dăm seama că ei ne fac răul…

Acum trei nopți, blîndul Papa Francisc a dat o pildă extraordinară despre felul în care-ți poți sluji credința în vremuri primejdioase, în vremuri mai rele decît cele ale ciumei sau holerei. Singur în marea bazilică a slujit Învierea și s-a rugat pentru sănătatea și viața credincioșilor. Și cuvintele sale au fost auzite, ascultate și înțelese de sute de milioane de oameni din întreaga lume, din turma sa catolică, dat nu doar de aceasta. L-am ascultat și eu, care nu sînt catolic, și am simțit uneori că-mi pot da lacrimile. Dar cine din ortodoxia noastră, pe care trufaș o socotim singura dreaptă credință, ar putea vorbi așa? Popa ăla al lui Putin care binecuvîntează și luptă cu pandemia din avion? Teofan, Teodosie, Daniel? Să fim serioși, cavalerii morții nu pot duce mesajul și darul vieții…

Update – KiWI o dă la întors!

Nu am lipsit decît mai puțin de o oră din casă, că am și eu două ore de permisie pe zi, și mototolul Ficus național a și avut vreme s-o dea la întors! Că el nu știa nimic de marele acord dintre Interne și Patriarhie, că el se opune, că Lucovid și Pînză de Corabie au făcut totul de capul lor! Măi, să fie, ăia n-au curaj nici să se scarpine în fund fără să-i ceară voie și acum au făcut un fapt atît de grav, cu consecințe incalculabile, pentru că așa au avut ei chef. Știi o treabă, KiWi? Las-o jos că pute a dracului. Nu mă iluzionez de bună seamă că postarea mea l-a făcut să iasă în față, deși am trimis linkul și pe cele două adrese de presidency.ro pe care le am. Dar e clar că a existat cineva care l-a tras de mînecă. Sau poate, așa cum e el, și-a dat seama mai tîrziu!

Vela: „E un fake news că e un scandal și lumea e nemulțumită. Președintele a fost de acord cu acest lucru, la fel ca și prim-ministrul Orban. Aceste măsuri vreau să vă asigur că vin în sprijinul populației. Dacă nu am fi luat această decizie, în noaptea de înviere ieșeau mulți oameni și era imposibil să fie opriți de forțele de ordine. Plus că dacă am fi luat decizia de a îi opri am fi născut multe polemici între oameni și forțe de ordine.” Citiți fraza subliniată. Președintele nu știa?

Liviu Antonesei blog


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Jurnal din celulă și ogradă (14). Cu update – KWI o dă la întors!

 1. RO

  Mototoli suntem noi, dacă un mototol ni s-a părut salvarea acum cinci ani (cine l-a mai votat și anul trecut, a perseverat, deci e prost). Și dacă iese și ne ceartă un popă teodosnic și cercetat penal, tot mototoli ne numim. Și când ne citește opintit ordonanțe militare un băiat care pare că n-a făcut nici armata nici liceul. Și când luăm de apărător ale libertăților și adevărului un băiat tardiv ce nu poate renunța la boitul părului. Relația lui KWI cu popimea seamănă cu creșterea unor lighioane într-o cușcă: îl latră că e „domn străin” și papistaș sau pocăit până le aruncă ceva de ros. Dup-aia ne îndeamnă să stăm acasă cu aerul șugubăț al bețivului ieșit de la a 10-a cură de dezalcoolizare și care promite îndreptare.
  Popii despre care vorbiți nu cred că sunt în vreo relație cu Putin, ci așa sunt ei, niște bombe cu ceas naturale. De ce să intervină Putin prin Dughin sau prin mai știu eu cine? Istoria ne arată că biserica din Țările Române a fost mereu instrumentul stăpânilor, iar harul a fost purtat pe scaunul de patriarh așa cum competența și necolaborarea cu Securitatea a fost adusă în cabinetele de ministru și la președinție. Niște ierarhii laice peste tot, nici măcar naturale cât de cât, ci informal-oculte, păzite strașnic de arnăuți puși pe căpătuială și care știu în secunda doi dacă un „obiectiv” postează pe contul de FB o fotografie cu ciori, spre exemplu.
  Sărbătorile cu bine!

  Reply
 2. Valentin

  Intr-adevar , cele 2 protocoale au doua elemente definitorii si grave in acelas timp :
  1) instaleaza discriminarea intre credinciosii acestei tari ;
  2) la 14 zile dupa distribuirea anafurii si luminii , reprezentantii si voluntarii BOR vor suplimenta nr. infectatilor cu coronavirus in tara , fiind considerati raspandacii de serviciu .
  Ciobotea , Vela , Orban si Iohannis devin responsabilii de serviciu !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *