Delia Dobrovăț

Ipocrizia unui Președinte în „România Educată”

5 noiembrie 2020, Palatul Victoria, ședință de guvern în „România Educată”.

Președintele țării: “Există multe discuții în spațiul public despre oportunitatea organizării alegerilor în pandemie. Eu vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză. Democrația trebuie garantată!” A se reciti: “democrația nu poate fi pusă în paranteză”, dar școala pentru toți cei care nu au acces la orele online poate fi pusă în paranteză. Același sistem educațional care de luni va trece în toată țara în sistem exclusiv online. Școala pentru cei care nu au curent, internet, laptop, tabletă, telefon, poate fi pusă în paranteză. Dreptul la educație pentru toată lumea nu trebuie garantat? Democrația pare că înseamnă alegeri în absolut orice condiții, dar nu și școală sau liberă circulație, drepturi fundamentale de altfel.

La începutul pandemiei, în martie, puteam să spun că există o scuză a neprofesionalismului pusă pe baza faptului că situația a scăpat de sub control repede și s-a transformat în ceva imprevizibil, dar au trecut aproape nouă luni de atunci și nu pot spune că suntem într-o situație măcar puțin favorabilă pentru copiii din zonele defavorizate. 

Au trecut 5 luni de când am participat la dezbaterea online despre nevoile și perspectivele elevului din sistemul român de educație, organizată de USR, ce s-a realizat de atunci, ce s-a îmbunătățit, schimbat? Nimic, sau foarte puțin, ca și cum nimeni nu ne-ar fi băgat în seamă, ceea ce din păcate se întâmplă cu fiecare acțiune a elevilor și nu numai, atunci când ne asumăm o responsabilitate în fața colegilor și mergem să solicităm drepturile pe care statul are obligația să le acorde conform legilor în vigoare. Nu suntem de cele mai multe ori nici măcar ascultați, ce să mai spun de achitarea serviciilor față de noi.

Să ne gândim la scenariul pe care l-au prezentat în ședința de guvern, fără să ia în calcul problema de ansamblu a multor elevi din țară: lipsa laptopurilor, a internetului sau a curentului în unele cazuri. Ce vor face cei care de luni vor trebui să intre la orele online? A se lua în calcul aici atât profesorii cât și elevii, pentru că de nicio parte a taberei situația nu este favorabilă, vedem chiar și pe lângă orașele mari școli unde nu este aparatura necesară desfășurării cursurilor. 

Cauza acestor inepții care ne îngrijorează de la cei mai mici până la cei mai mari? Lipsa fondurilor ați spune. Poate, dar nu m-aș baza doar pe asta.

I-aș ruga pe cei care au fost prezenți la acea ședință de guvern să se pună în locul unui elev de clasa a V-a care are la dispoziție un telefon pentru orele online, telefon pe care îl mai împarte cu încă doi frați, unul care anul acesta trebuie să susțină evaluarea națională, și unul în clasa a 2-a, care de abia reușise în martie, la începutul pandemiei, să termine de învățat cum se scriu literele. Nu merge cu “învață cine poate, cine are cum”, fiecare elev trebuie să aibă acces la aceleași drepturi ca ceilalți. 

Ce soluție propun, mi-ați reproșa. Nu sunt eu cea care trebuie să găsesc rezolvări, sunt alții care cu acest lucru își justifică salariile. Poziția mea este să vorbesc pentru cei care nu au puterea să o facă, să ridic un semnal de alarmă și să trag la răspundere ce nu este constituțional: “negarantarea” dreptului la educație a tuturor elevilor care nu vor avea acces la orele online începând de luni, 9 noiembrie, conform ședinței de guvern.


Delia Dobrovăț este ambasador Școli curate în județul Cluj, face parte din clubul de debate al orașului și este implicată în organizarea competiției Cluj Open. În același timp este pasionată de conferințele TEDx, ajutând ca voluntar la desfășurarea acestora.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ipocrizia unui Președinte în „România Educată”

 1. nea fane

  Oare pana acum toti elevii au avut aceleasi drepturi? Toate scolile au avut curent,apa curenta,canalizare,toalete,incalzire centrala.?? Toate satele aveau trotuare care duceau la scoala??? A venit guvernul Orban si a distrus tot.A taiat curentul, a demolat toaletele,a spart trotuarele si toate celelalte, ba mai grav a inchis toate scolile. BRAVOS Delia Dobrovat! Ai mai gasit si alte distrugeri si nedreptati facute de IPOCRITII gasiti de tine????

  Reply
 2. Cititor

  Un sfat, dacă îmi permiteți: când vă eschivați într-un articol de la propunerea unei soluții nu faceți decât să dați impresia că sunteți depășită de problema pe care o abordați. Și atunci se naște firesc întrebarea privind legitimitatea /competența autorului de a aborda printr-un articol destinat publicării o astfel de problemă controversată -care vă amintesc că a divizat opinia publică între susținătorii deschiderii/închiderii școlilor. Faptul că nu vă obligă nimeni să produceți/găsiți dvs soluții nu vă scutește de la (soli)citarea unei opinii emise de un specialist. Altfel se poate interpreta că miza articolului dvs nu este rezolvarea problemei abordate ci atacarea unei persoane/instituții folosindu-vă de pretextul unei probleme la care nici măcar nu vă pricepeți (cel puțin nu suficient cât să propuneți o soluție). Mai ales că ne aflăm în plină campanie electorală și articolul poate fi folosit/citat de unii (prea puțin interesați de conținutul său) în scop exclusiv electoral doar pentru titlul său ireverențios la adresa unui adversar politic.
  Altfel, vă urez mult succes în cariera jurnalistică cu care cochetați.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *