Dorin Tudoran

Insuportabila imprevizibilitate a trecutului

Pentru politicianul român, trecutul reprezintă anotimpul cel mai imprevizibil al trecerii sale pe acest pământ.

Dl ambasador George Maior (fost Director al SRI) și dl președinte Traian Băsescu (fost șef al Directorului) își amintesc în chip foarte diferit momente cheie ale conviețuirii lor ierarhico-politice. Chiar și despre terțe persoane, cum ar fi dl Florian Coldea, cei doi au amintiri foarte diferite

Reporter: “Numele dumneavoastra a fost legat de un scandal recent, în care este implicat fostul dumneavoastră adjunct din momentul în care conduceați serviciile secrete și Sebastian Ghiță. Ce puteți să ne răspundeți?”

George Maior, ambasadorul Romaniei la Washington: “Ce să vă raspund? În primul rând eu am cooperat foarte bine la acea anchetă care s-a desfășurat în cadrul serviciului, deci eu am fost cel voluntar care am adăugat explicații suplimentare dacă a fost nevoie. Lucrurile au fost clare din punct de vedere al acelei cercetări. În 10 ani de zile SRI a devenit unul dintre cele mai puternice din lume, respectate, credibile și văd acest lucru și aici, văd peste tot acest fapt. Eu nu cred că putem revizui ceva ce pur și simplu a contribuit fundamental la racordarea României în circuitul euro-atlantic și de informații și de cunoaștere. Deci nu am să-mi reproșez nimic și îmi pare rău că domnul Coldea, care a contribuit enorm de mult la reformarea acestui serviciu, s-a decis să se retragă. Este tot ce pot să spun.”

Traian Băsescu: După episodul Paris din campanie, mi-am dat seama că a fost un joc operativ. Pozele au fost făcute demult și păstrate să fie folosite la momentul potrivit. Ținta nu era Udrea, ținta era Bica, dar au picat foarte bine în campanie împotriva Elenei Udrea. Eu am cerut un raport al serviciului pe care mi l-au dat, acum spun prima dată, am ținut cont de el, dar nu l-am crezut și atunci mi-am dat seama că deja au deraiat. Bun, era în luna noiembrie, mai aveam o lună de mandat, dar atunci am vrut să-l schimb pe Coldea, măcar să-i arăt că nu sunt naiv. Am avut o discutie lungă cu dl director Maior (fostul director SRI, George Maior, n.red.) pe această temă și analiza noastră a fost că, dacă l-aș schimba, toata lumea spunea că l-am schimbat pe eroul național Florian Coldea din cauza Elenei Udrea.”

Desen & © - DION

Desen & © – DION

Opinia excelentă pe care dl Maior o are și azi despre dl Coldea infirmă declarația dlui Băsescu potrivit căreia motivul nepedepsirii dlui Coldea ar fi fost teama că “lumea” s-ar fi poticnit iarăși de pictorialul zilnic al dnei Udrea.

Ce motiv ar fi avut președintele Băsescu pentru a-l destitui pe dl Coldea? Că și-a făcut datoria? Ehei, aici ar putea să se afle una dintre bubițe.

Parcă era vorba că SRI face fotografii doar pe teritoriul României, iar “fotoreporterii” Serviciului merg în străinătate doar ca turiști.

Parcă era vorba că la Paris, și în alte “lupanare”, merg să facă pictoriale doar “fotoreporterii”  SIE.

Dar aici a existat dintotdeauna o confuzie.

Vă amintiți momentul când, răspunzând unor întrebări puse de membrii unei comisii parlamentare care urma să avizeze numirea sa ca Director la SIE, la unele întrebări dl Claudiu Elwis Săftoiu a răspuns de parcă era propus director la SRI, nu la SIE?

Una peste alta, oricum ar interpreta dnii Băsescu și Maior trecutul lor comun de luptă, un lucru rămâne de netăgăduit: deceniul Băsescu – Maior a creat monstrulețul Sebastian Ghiță. Un cadou otrăvit oferit atât “securității naționale”, cât și “racordării României în circuitul euro-atlantic și de informații și de cunoaștere.”

Creatorii ar trebui să-și recupereze “produsul” spre a fi oferit/deferit de data aceasta Justiției. Sau nu se poate, fiindcă “securitate națională” și “racordarea la circuitul euro-atlantic” se împiedică, încă o data, de Hermesul dnei Elena Udrea? Chiar, ce mari secrete se află în geanta respectivă, de dârdâie toată lumea de frică?

Nu trebuie să lucrezi în domeniu pentru a ști că Serviciile nu se folosesc doar de oameni curați în colectarea de informații.

Pentru a penetra, să zicem, lumea proxeneților, nu o infiltrezi cu fete mari și călugărițe, ci cu ștoarfe. Altfel, nu informații culegi, ci praful de pe tobă.

Totuși, atunci când ștoarfele joacă un rol atât de mare pe cât am fost lăsați să înțelegem că l-a jucat Sebastian Ghiță, “securitatea națională” și racordarea României la “circuitul euro-atlantic” miros cam ca saltelele unui bordel.

Domnilor, scoateți-o pe domnișoara Sebi din bârlog, puneți furtunul pe ea, pieptănați-o și puneți-o la dispoziția Justiției. Jocul de-a bordelul securității naționale & integrării euro-atlantice pute rău de tot.

Pute ca o pereche de dihori dungați plimbându-se la braț prin saloane diplomatice.

P.S. Domnul Coldea “s-a decis să se retragă”? Să i-o spuneți lui mutu de la manutanță, domnilor! Până și naivul Vladimir Maiakovski a strigat, înainte de a se sinucide: “Nu trageți, tovarăși! Nu trageți!”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *