Antonia Pup

Începeți prin a nu mai plăti fondul școlii și a denunța șpaga din spitale

Educația și sănătatea, două drepturi inalienabile, încetățenite prin Constituția României și, totodată, două teme recurente în mai toate campaniile electorale postdecembriste. Constituția noastră din 1991, valabilă și astăzi, spune foarte clar că România este un stat social. Nu socialist, pentru sensibilii care nu stăpânesc termenul. În România, asta înseamnă că dacă ai tupeul să speri la o educație incluzivă de calitate sau la servicii de sănătate centrate pe nevoile cetățeanului ești condamnat fie la gargară populistă din partea opoziției, fie la tranzacționarea unor drepturi fundamentale de către putere.

A revenit pe agendă tema luptei împotriva corupției, ca un refren pe care îl cântăm la serbarea eșecului statului social care este România. La nivel înalt, tema este rostogolită și portretizată drept un cartof fierbinte, cine e mai corupt și mai vinovat? Noroc că Descartes are corespondent în realitatea mioritică, noroc că „corgito ergo sum” a devenit, în gura lui Nelu Tătaru, „toți suntem de vină”. Frumoasă axiomă, dar aceste cuvinte nu trebuiau să fie ale ministrului sănătății în exercițiu. Le acceptăm spășiți de la jurnaliști, de la critici, de la societatea civilă, dar nu de la cel care împarte vina în mijlocul unei tragedii naționale, cel care girează, din postura de ministru și candidat, o iresponsabilitate totală față de sistemul public de sănătate.

S-a murit într-un spital, domnule candidat PNL Tătaru, în timpul liber ministru!

Ceea ce mă deranjează aproape la fel de mult ca propagarea populistă a vinei (ce patriotard discurs!) este faptul că pentru unii lupta împotriva corupției rămâne un slogan de conjuctură. Nu putem, sub nicio formă, să ne sustragem sistemului și să continuăm să dăm vina doar pe sistemul pe care îl compunem – dar asta nu trebuie să ne-o spună miniștrii pentru că e contrar principiului răspunderii publice. Ne-o spun pentru că le e la îndemână – we are all in this together, right?

Vina noastră trebuie să fie conștientizată, dar nu atunci când e prea târziu, ci atunci când vedem că în școală se colectează fondul clasei și noi cotizăm cu bună știință, atunci când o voce ne dictează că dacă nu dăm șpagă doctorului o să murim în spital. Dacă chiar vreți să facem lupta împotriva corupției să fie mai mult decât un slogan și atât:

 • Denuntați practicile de tipul fondul clasei și fondul școlii chiar astăzi;
 • Nu mai dați bani pentru renovarea sălilor de clasă;
 • Nu vă mai dați copiii la meditații cu proful de la clasă;
 • Nu mai dați bani în plic la învățătoare de 1 și 8 martie;
 • Nu mai dați șpagă în spitale;
 • Nu mai cântați în strună primarilor care nu dau 1 leu pentru bursele elevilor;
 • Nu mai acceptați folosirea universităților drept departamente educaționale ale partidelor, iar lista poate să continue.

Atunci când ești cuprins de vălul ignoranței al lui Rawls, habar nu ai de ce contează ca tu să faci asta azi. O faci pentru că îți permiți – îți permiți să cotizezi la fondul clasei și vrei ce e mai bun pentru copilul tău, îți permiți să dai șpagă medicului, ce te interesează pe tine că închizând ochii și participând la această mică-mare corupție produci un efect în lanț (butterfly effect) pentru destabilizarea unor sisteme publice a căror accesibilitate și funcționalitate reprezintă chiar pilonii statului social România? Și da, pornește din școală, școala pentru care politicienii populiști par să fie mai degrabă gropari decât arhitecți.

Nu, nu suntem toți la fel de vinovați, dar unii continuă să fie mai egali decât alții, în România orwelliană în care toți strigă după depolitizare, inclusiv partidul aflat acum la guvernare; structural, nu există nicio diferență de natură morală între un manager de spital numit politic și un ministru al sănătății-candidat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Începeți prin a nu mai plăti fondul școlii și a denunța șpaga din spitale

 1. Dumitru

  Sunt pe-aici cateva fatuci care fac ideologie pura. De data asta, avem dreptul la ideologia anti-coruptiei. De ce spun ideologie? Pentru ca sunt lucruri care pe hartie suna bine, dar in practica nu. Iar autoarea articolului nu-i capabila sa faca diferenta intre idei bune (ultimele 5 punte din lista ei) si foarte proaste (primele doua).

  De ce primele doua idei sunt proaste? Pentru ca ele vor sa distruga practici ce nu sunt legate de coruptie. Banii de renovare chiar merg la renovare, iar fondul clasei exista si pe vremea mea, si se ducea in materiale didactice (mai sunt si exceptii, probabil, dar regula asta cred ca e). Sa platesti meditatii profesorului de la scoala, asta e coruptie. Sau sa dai bani cadou profesorului.

  Teoretic, romanii n-ar trebui sa plateasca nici pentru renovarea salilor de clasa. Dar faptul ca legea spune ca „educatia e gratuita pentru toti” nu inseamna ca statul Romania o si poate plati. La fel si cu legile date dupa Colectiv – Romania nu are banii ca sa plateasca sectii de arsi super-dotate pentru toti. Oamenii pot demonstra pentru asta cuprinsi de o sfanta indignare, politicienii pot vota legi, dar banii tot nu exista. Tot ce veti obtine este o spoiala care dispare la fiece eveniment mai dur (cum ar fi incendiul de la Piatra Neamt – doctorul de acolo a fost trimis in Belgia…).

  Reply
 2. marius

  Domnita, scumpa domnisoara lasati naibii sabloanele securiste de invinovatire a victimei si urlati la cei care detin puterea in acest sistem piramidal sa nu mai fure.
  Sa-i spui victimei sa nu mai dea spaga cind intra pe masa de operatie inseamna sa-l condamni la moarte… desteptarea si fara sabloane securistoide in gindire!!!

  Reply
 3. Adrian

  Punctul 0 : nu mai dați copii la școli la care nu sunt arondați, altfel orice din punctele 1-n devine permis.

  Sunt convins că nu-i cazul (părinților) autoarei, totuși era utilă, iar nu inutilă precizarea în finalul textului, de pildă.

  Reply
 4. Pinno

  Parerea mea este ca domnisoarei Pup ii finiseaza, ca sa nu zic scrie,
  cineva cu mare experienta in scris articolele. Am mai citit in presa articole avand-o ca autor pe domnisoara Pup. Am suficienta experienta sa-mi dau seama daca un text e scris de un elev, chiar exceptional, sau de un adult cu sute de mii de pagini scrise la activ. Doar exprimarile vocative „Orbane si Anisie” i le atribui integral acestei autoare! In rest o voi urmari sa vad la Tineretul carui partid ajunge, combate bine!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *