Natanael Iriciuc

Începerea școlii este în continuare un eveniment pentru care nu suntem pregătiți

De obicei se spune că din greșeli învățăm, dar se pare că acest lucru nu este valabil și la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, care după 3 luni și ceva de calcule și la mai puțin de două săptămâni de începerea anului școlar încă nu este pregatit pentru deschiderea școlilor!

În schimb, în toată această perioadă MEC a dat dovadă de lipsa asumării unor decizi, lăsând totul în sarcina autorităților locale, autorități care în aceasta perioadă sunt ocupate cu campania electorală și care nu au mare tragere de inimă să investească în educație, iar acest lucru îl veți vedea și în raportul județean Școli curate pe care îl vom lansa cât de curând.

Am vorbit cu câteva cadre didactice despre ceea ce a însemnat pentru ei trecerea peste noapte la un alt mod de predare. Nu toți profesorii au avut cunoștințele necesare pentru a susține orele online iar majoritatea au susinut că sunt deschise să participe la niște cursuri gratuite care să îi ajute să își dezvolte cunoștințele, însă majoritatea trebuie plătite din banii lor, susținând ideea că dacă MEC le-ar fi pus la dispoziție materiale necesare susținerii orelor online, totul ar fi fost mult mai ușor și am fi avut siguranța faptului că toate cadrele didactice sunt pregătite să înceapă predarea materiei.

Este foarte ușor sa predai ștafeta pentru a nu fi tras tu la răspundere, dar este total iresponsabil să nu te intereseze modul în care se predă materia și dacă toate cadrele didactice sunt pregătite să înceapă școala în actualul context.

Un aspect foarte important de care MEC ar trebui să țină cont este faptul că din 14 septembrie va începe o adevărată luptă pentru recuperarea materiei, iar elevii vor fi ca niște mașinării de acumulat informații. Ținând cont de faptul că la începutul acestui an va trebui predată și materia de anul trecut iar orele vor fi de 30 de minute, profesorii ar trebui să știe ce anume se va preda pentru a nu rămâne în urma cu materia de anul acesta, nu ar trebui ca programa să fie trimisă mai devreme sau se va trimite cu câteva zile de începerea școlii? Profesorii vor trebui sa se folosească de informațiile acumulate în această perioada și să își pregătească orele într-un mod cat mai atractiv și calitativ pentru ca fiecare elev să poată țină pas cu materia!.

Consiliul Național al Elevilor a lansat un raport privind modul în care sa înceapă anul școlar 2020-2021 și aș fi foarte curios dacă a ținut cineva cont de părerea elevilor… răspunsul îl bănuim cu toții.

Vă voi prezenta câteva statistici ale acestui raport, încurajându-vă sa îl citiți în întregime.

  • 50,4% dintre elevi au susținut că cea mai mare problemă cu care s-au confruntat a fost lipsa competențelor digitale în rândul profesorilor;
  • 40,8% au declarat că și-ar dori ca reluarea cursurilor sa înceapă în format fizic iar 30,3% au declarat că preferă reluarea cursurilor în format hibrid;
  • 50,7% dintre respondenți consideră că, în cazul continuării învățării online cel mai important lucru este adaptarea curriculei naționale, 49,6% consideră că este necesară formarea cadrelor didactice, 40% susțin că este nevoie de o platformă unică de învățare la nivel național iar 34% cred că prioritatea principală pentru ca învățarea online să fie calitativă este dotarea cu dispozitive conectate la o rețea de Internet.

Consider că acest raport a cuprins toate punctele esențiale pentru începerea unui nou an școlar calitativ și dacă vocea elevilor ar fi cu adevărat auzită și ascultată, am fi putut spune că suntem ceva mai bine pregătiți de începerea școlii… 

Natanael Iriciuc vine din Lugoj și este ambasador Școli curate în județul Timiș. De asemenea, „Naty” este membru al Consiliului elevilor în Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” în care învață și a fost ales ambasador junior în Programul ”Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *