Mihai Goțiu

Încă o victorie în Justiție și un pas înainte pentru demolarea Cathedral Plaza

”Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza”, a anunțat, astăzi (vineri), primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pe Facebook.

”După ce Curtea de Apel Suceava a anulat în 2010 autorizația de construire pentru Cathedral Plaza, proprietarul Millenium a solicitat în instanță obligarea Primarului Municipiului București la emiterea autorizației pentru intrarea în legalitate a clădirii. Litigiul a început în 2013 și s-a finalizat azi în primă instanță. Poziția mea constantă (inclusiv personal în fața instanței) a fost de respingere a cererii de intrare în legalitate și de desființare a clădirii”, a precizat Nicușor Dan.

”Dispoziția de desființare a Cathedral Plaza emisă de mine a fost suspendată de instanță tocmai pentru că exista o incertitudine cu privire la posibilitatea intrării în legalitate a clădirii. Soluția pronunțată azi de Tribunalul București schimbă datele problemei.”

Nicușor Dan

Primarul general al municipiului București a semnat decizia de demolare a Cathedral Plaza încă din luna iulie a anului trecut, dar povestea e lungă. A început prin 1998 (în urmă cu aproape un sfert de veac!), cu un ”acord verbal”, și a continuat fără expertize de risc (pentru clădirile din jur), împotriva revocării autorizației de construire, împotriva opoziției Bisericii Romano-Catolice (inclusiv cu implicarea Sfântului Scaun de la Vatican), împotriva poziției Academiei Române și a mobilizării și protestelor civice, a dus la modificarea legislației pentru ca asemenea aberații și agresiuni la adresa patrimoniului cultural să nu mai fie posibile și a ajuns în Justiție, primele demersuri (respinse) solicitând suspendarea lucrărilor (asta prin 2007, după ce autorizația de construire fusese deja revocată!).

În 2011 (acum mai bine de 10 ani!), Curtea de Apel Suceava a decis, însă, definitiv, că proiectul Cathedral Plaza a fost construit ilegal și că trebuie demolată clădirea. Recent condamnatul definitiv, fost primar al Capitalei, șpăgar și fugar de talie internațională, Sorin Oprescu, s-a făcut însă scut în favoarea dezvoltatorului: a inventat licitații pentru expertize suplimentare și a atacat în Justiție executarea silită (demolarea turnului). În 2015, Curtea de Apel Ploiești a respins, definitiv și irevocabil, acțiunea lui Oprescu. Bănuiesc că nu e vreo surpriză pentru cineva, că nici următorul primar al Bucureștiului, Gabriela Firea, n-a avut vreo intenție să deranjeze interesele marilor imobiliari și să pună în executare deciziile Justiției.

Mai mult, pe acest subiect:

Precedent uriaș împotriva haosului imobiliar: Nicușor Dan a semnat decizia de DEMOLARE a clădirii Cathedral Plaza, din București!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *