Mihai Goțiu

Precedent uriaș împotriva haosului imobiliar: Nicușor Dan a semnat decizia de DEMOLARE a clădirii Cathedral Plaza, din București!

SE ÎNTÂMPLĂ ȘI MINUNI!

E cea mai curajoasă decizie a unui primar din ultimul deceniu (cel puțin) împotriva haosului imobiliar și a intereselor clientelare care au distrus marile orașe ale României.

Cathedral Plaza e un caz școală: un mare investitor imobiliar s-a apucat să construiască ”ce vrea mușchiul lui” și ”unde vrea mușchiul lui”, cu acordul tacit al autorităților locale (că vorbim de taman Capitala României și de o măgăoaie de aproape 20 de etaje, nu e ca și cum ar putea vreun responsabil să spună ”n-am știut”, ”n-am văzut”, ”ne-am trezit cu ditamai mastodontul ăla acolo peste noapte și nu știm cine l-a parașutat”). Iar minunăția asta, pretinsă a fi ”dezvoltare urbană”, s-a plantat într-un loc unde ar fi trebuit să fie un parc și taman lângă (mai exact, deasupra) unui monument istoric – clădirea Catedralei Romano-Catolice, care a ajuns să arate ca un purice care se zgâiește la un elefant după ce turnul a fost terminat. Iar tupeul și cinismul au atins cote maxime, investitorul botezându-și ”opera” cu numele de ”Cathedral Plaza”.

Povestea e lungă. A început prin 1998 (în urmă cu aproape un sfert de veac!), cu un ”acord verbal”, și a continuat fără expertize de risc (pentru clădirile din jur), împotriva revocării autorizației de construire, împotriva opoziției Bisericii Romano-Catolice (inclusiv cu implicarea Sfântului Scaun de la Vatican), împotriva poziției Academiei Române și a mobilizării și protestelor civice, a dus la modificarea legislației pentru ca asemenea aberații și agresiuni la adresa patrimoniului cultural să nu mai fie posibile și a ajuns în Justiție, primele demersuri (respinse) solicitând suspendarea lucrărilor (asta prin 2007, după ce autorizația de construire fusese deja revocată!).

În 2011 (acum mai bine de 10 ani!), Curtea de Apel Suceava a decis, însă, definitiv, că proiectul Cathedral Plaza a fost construit ilegal și că trebuie demolată clădirea. Recent condamnatul definitiv, fost primar al Capitalei, șpăgar și fugar de talie internațională, Sorin Oprescu, s-a făcut însă scut în favoarea dezvoltatorului: a inventat licitații pentru expertize suplimentare și a atacat în Justiție executarea silită (demolarea turnului). În 2015, Curtea de Apel Ploiești a respins, definitiv și irevocabil, acțiunea lui Oprescu. Bănuiesc că nu e vreo surpriză pentru cineva, că nici următorul primar al Bucureștiului, Gabriela Firea, n-a avut vreo intenție să deranjeze interesele marilor imobiliari și să pună în executare deciziile Justiției.

Și, încet, încet, luați cu altele, oamenii (cu excepția celor direct afectați de proiect) au cam uitat de mizerie, amintindu-și doar dacă au mai avut drumuri prin zonă. În acest context, chiar dacă, în esență, ține de normalitate, decizia lui Nicușor Dan e cu atât mai curajoasă. Și reprezintă un precedent uriaș pentru toate aberațiile urbanistice ilegale care au distrus, mutilat ori sufocat marile orașe ale României, care au beneficiat până acum de un status-qou potrivit căruia ce e construit, construit rămâne, indiferent de argumente ale specialiștilor, opinie publică, lege și decizii definitive ale Justiției.

Mitul ”prea mare ca să fie demolat” a primit cu adevărat o lovitură la temelie! Aviz marilor tunari imobiliari, dar și celor care se bazează pe același mit când se apucă să construiască monstruozități, mai mari sau mai mici, în afara orașelor, în arii naturale protejate: mai devreme ori mai târziu, vă vine rândul tuturor!

Bravo, Nicușor Dan!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Precedent uriaș împotriva haosului imobiliar: Nicușor Dan a semnat decizia de DEMOLARE a clădirii Cathedral Plaza, din București!

 1. Victor

  a demolat Cismigiul nicusor al vostru iar la iarna dau faliment toate adiministratiile de bloc din cauza hotiei pretului la utilitati (apa rece, apa calda, caldura). nicusor si cu toti cei care sustineti nenorocirea politica neoliberala WOKE ne-ati bagat in ceausism

  Reply
 2. Ghita Bizonu'

  Da parca a inceput cu un accord demnat de IPS Robu ..
  Care, apoi s-a razgandit. Pe la etajul 3 s-a razgandit …

  Reply
 3. Stefan Brăgărea

  Și totuși, cei care nu au eliminat posibilitatea construirii ilegale, deși intra în atribuțiile lor de serviciu, nu plătesc ?
  Cu regrete, nu sunt dispus să îl aplaud pe dl Nicușor Dan.

  Reply
 4. Catalin

  „Aviz marilor tunari imobiliari, […]: mai devreme ori mai târziu, vă vine rândul tuturor!”
  Domnule Gotiu, sunteti extrem de optimist.

  Reply
 5. mariusmioc

  „modificarea legislației pentru ca asemenea aberații și agresiuni la adresa patrimoniului cultural să nu mai fie posibile”.
  Nu știu dacă conștientizați uriașul rău pentru societate care îl constituie faptul că, după ce un proiect de construcție e început, legislația se schimbă pentru ca proiectul să poată fi declarat nelegal.
  Vă place să vă semnalizați virtutea cu cauze precum „apărarea patrimoniului cultural” (deși catedrala catolică n-a pățit nimic și e doar speculație că ar putea păți) dar nu faceți decît propagandă pentru ideologia statului maximal. Nu ați fi dispuși din bani proprii să contribuiți la restaurarea vreunei clădiri istorice, civismul vostru se rezumă în a cere ca alții să dea bani pentru obiectivele considerate de voi importante.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *