Noul preşedinte a făcut, în sfârşit, primul său act de guvernare – a moşit un pact transpartinic pentru înarmarea României. E important, sunt de acord că e important, dar sunt câteva nuanţe în această înţelegere pe care trebuie să le spunem şi să le avem cu toţii în vedere.
Ceea ce trebuie să ştiţi, în primul rând, este faptul că cea mai mare parte a banilor alocaţi pentru Apărare va ajunge în avioanele F16 deja contractate, dar şi în antrenamentul, şi pregătirea piloţilor care vor lupta pe ele.
Un al doilea aspect important este acela că, prin majorarea bugetului Apărării la 1,7% la sută din PIB, într-o primă fază, necesarul de achiziţii al Armatei Române creşte, de la 15 %, cât a fost până acum, la aproape 75 %. Mai pe româneşte spus, vor avea motorină să pornească, cel puţin tancurile şi taburile garate, şi chiar să le repare pe cele stricate.
Un al treilea aspect de care trebuie să ţinem cont este faptul că, în contractele de Apărare, nu se aplică respectarea regulilor de transparenţă a licitaţiilor prevăzute de legislaţia europeană. Asta, datorită caracterului sensibil al acestui tip de contracte. Desigur, asta lasă mult loc pentru contracte cu dedicaţie, pentru că nimeni, nici eu nu ştiu, nici tu, nici chiar preşedintele României nu poate decide ce arme ar trebui să achiziţioneze armata română.Acestea sunt decizii luate de militari, ceea ce lasă loc de şpăgi, într-o zonă atât de sensibilă în care s-ar putea ca nici SRI-ul să nu aibă acces.
Aceste contracte nu se fac în funcţie de cel mai bun preţ neapărat, se fac în funcţie denevoile specifice de apărare ale fiecăreia dintre ţările europene. Acesta este şi motivul pentru care legislaţia europeană a permis derogarea de la regulile de achiziţie publică.
În prima sa intervenţie ca preşedinte, Klaus Iohannis a subliniat, însă, într-un mod extrem de clar faptul că această alocaţie uriaşă din bani publici pentru Armată trebuie să se întoarcă în economia românească şi să creeze locuri de muncă. Ceea ce readuce în discuţie contractele de offset, obligatorii, de fapt, în legislația noastră, dar care nu s-au folosit decât în cazul fregatelor cumpărate din Marea Britanie. Puţini mai ştiu, astăzi, de exemplu, faptul că acele contracte au salvat Romaero în plină criză economică. Ne-au fost utile fregatele? Poate da, poate nu, habar-n-am că nu mă pricep. Este cert, însă, faptul că un număr de muncitori de la Romaero au beneficiat de pe urma acelui contract de Apărare, chiar dacă, la vremea lui, şi acela a fost controversat.
În altă ordine de idei, ar fi bine ca Armata Română să aibă în vedere, în primul rând, achiziţiile făcute din România, de la unităţi ale Ministerului Economiei, iar dacă acestea nu pot produce armament la standardele de care este nevoie pentru apărarea României, atunci orice contract de achiziţii viitor trebuie să prevadă negocieri pentru investiţii care să creeze locuri de muncă în România.
Că tot vorbeam despre avioanele F16 … Aceasta achiziţie este un bun exemplu despre cum NU trebuie încheiată o achiziţie de acest fel. Ar fi interesant de văzut cum au vândut americanii de la Lockhed Martin avioane Turciei, investind apoi într-o fabrică de componente pentru viitorul avion F35.
sursa: biziday.ro
Suntem o tara in curs de dezvoltare cu pretentii.
Suntem saracii Europei dar vrem armament ultramodern- pretentii de tara bananiera.
Persupun ca Putin si Rusia vor avea extrasistole ca vom F-16.
Ca de obicei vecinii nostri unguri ne-au luat-o inainte: http://www.saabgroup.com/en/Air/Gripen-Fighter-System/Gripen-for-Hungary/
14 avioane multi-rol nou noute sunt in dotarea armatei ungare inca din 2012; acum Ungaria a ajuns sa faca politie aeriana pentru tarile baltice care nu au aviatia militara, in timp ce noi ne-am transformat pilotii militari in piloti kamikaze – nu trebuie sa mentionez cate mig-uri 21 “modernizate” am pierdut si cati piloti au murit in aceste sicrie zburatoare.
Pilotii militari “nu cresc” pe marginea drumului si sunt la fel de importanti ca si doctorii si profesorii; bineinteles atunci cand politicianistii romani au consfintit sa ajute “prietenii portughezi” si sa cumpere escadrila second-hand de F16, au avut cele mai bune intentii – si anume sa serveasca stapanul de la Washington care isi va trimite firmele din domeniu sa ne ajute sa modernizam aceste aparate si astfel Romania va avea un nou “Bechtel” de aceasta data “zburator” !!
Totul se va face pe banii celor care inca mai platesc taxe si impozite in aceasta tara – hmm, simt cum creste “patriotismul” in mine!
P.S. Pentru cei care inca mai cred in “gogoasa” F35 – aici un articol interesant in care rusii i-au peste picior stadiul de dezvoltare al acestui avion de vanatoare – http://rt-tv.f29hgb.ru/op-edge/219655-f35-gun-software-disaster
Dati o cautare pe internet si veti gasi numeroase analize si opinii care spun ca armata americana se pregateste sa ingroape proiectul dupa ce a aspirat miliarde de dolari degeaba si poate fi invins in lupta aeriana de aproape pentru ca nu are o mitraliera functionala :D – deci inclusiv Migurile noastre 21 daca se apropie de un F35 asa cum este astazi acest avion minune il doboara fara probleme :D.
iau si nu i-au
Acest pact național este , în opinia mea de simplu muritor finanțator din oficiu al mendrelor cârmuitorilor, o afacere pur politicianistă, mai mult decât anacronică. Zeci de întrebări mă neliniștesc. Prima, dar nu cea mai sâcâitoare: aceasta era, taică Iohannis, cea mai arzătoare problemă de pe ordinea de zi a existenței noastre danubiano-carpato-mioritice, parafrazându-l pe Nenea Iancu? Restul e cultură, educație și sănătate, pur băștinașe… Adică niște nimicuri., care ne prisosesc!
Pentru noi este necesar in primul rand: a) 3-4 escadrile de f16 falcon modernizat decent nu mai jos de nivelul 5.2( un avion de atac, dogfight, sigur,manevrabil cu incarcatura de razboi,testat cu succes in diferite teatre de operatii,piese de schimb-aici putem antrena si industria de profil ,inginerii ,tehnicienii daca suntem in stare?,deci un avion cost/manevrabilitate/siguranta acceptabil care inca mai face fata cu brio noilor generatii de avioane) . b)1 -2 escadrile de f 22 RAPTOR/f 35 sau o escadrila de RAFFALE./eurofighter,inclusiv Soim 93,95,99 cate o escadrila . c) naval 2-3 distrugatoare modernizate decent plus 3-4 fregate alaturi de cele existente compatibile sa efectueze toate tipurile de actiuni de lupta nava-nava,nava-submarin,nava-aer pentru a detine un oarecare confort atat naval cat si aerian. d) la capitolul terestru stam oarecum mai bine dar este loc intotdeauna de mult mai bine. Aceste necesitati trebuie sustinute de la bugetul de stat si antrenate fabricile competente din tara pentru a demonstra de ce sunt capabile ,opinia mea. Este bine sa tinem cont de relatia SUA-FRANTA si anume: – Franta este de fapt tara care a sustinut UNIREA PRINCIPATELOR=Romania –Sua este in momentul de fata cel mai tare aliat al Romaniei. Atat produsele militare americane cat si franceze sunt de top,insa de la francezi putem solicita mai rezonabil -offset-ul mult dorit pt industria de profil din tara. Cat despre Gripen, J-20 ,Su -Pak -Fa ,Mig-uri numai de bine si atat ,adica avioane doar pt demonstratii fara armament fara teste reale fara dogfight ( mig-urile au cam fost doborate),suhoiurile nu prea lovesc tinta decat de la distante mici,gripen-slab si doar defensiv. ( Unele impresii ale lui Guran sunt doar impresii)