Alina Mungiu-Pippidi

ÎN PNL SE DUCE O LUPTĂ PE VALORI ȘI PRINCIPII

Oricît m-am ascuns în casă vara asta, tot au ajuns la mine ecourile luptei eroice din PNL, care arată că nici cele mai mici mijloace – furat ștampile sau zgîriat adversarii – nu trebuie disprețuite cînd se duce o luptă crîncenă pentru principii și valori.

E drept că peneliștii, și odată cu ei noi toți, au în față o alegere clară.

Doar o tabără vrea să rupă net cu trecutul pedelist și penelist (cumpărat de funcții, parandărăt la toate contractele publice, în cotă mai variabilă ca la PSD, unde era tarif unic și mai scăzut). Vrea să o rupă cu politizarea funcțiilor de inspectori școlari și manageri de spital, și s-a prezentat de altfel cu planul complet al concursului național unic pe merit și reintroducerii sistemului avansării în carieră fără conexiuni de partid. Deja s-a negociat cu UDMR să se retragă ideea neconstituțională a politizării funcțiilor de prefecți, transformați de actuala coaliție nu în garanți ai ordinii, ci în garanți ai ordinii de partid, numai pe baza prezumției corecte că PSD gîndește la fel și deci nu va ataca la CCR.

Doar o tabără are un plan de creștere economică prin care să ne desprindem de locul 1 în Europa pe care îl ocupăm la procent de persoane fizice autorizate în economie și pe ultimul loc la procent de întreprinderi mici și mijlocii care cîștigă contracte publice, un plan de refacere (sau construcție) a întreprinderii mijlocii performante, cea din planul de competitivitate devenit desuet odată cu visul aderării la euro. Numai o tabără are un plan în care nu mai suntem economia cea mai vitală din Europa doar cît timp nici viitorii miniștri nu plătesc taxe și se autoangajează cu salariul minim în propriul SRL.

Doar o tabără are un plan verde ca să înlocuiască un PNRR plecat falit (ONG-urile ecologiste deja cer planurile Poloniei și României să fie respinse), un plan în care în sfîrșit găsim o alternativă pentru minerii noștri de lignit, gara Basarab devine centrul unei rețele de trenuri suburbane astfel că nu mai avem un oraș sufocat de navetiști cu mașina, termocentralele din București și Timișoara se închid treptat și avem panouri solare nu doar pe trei semafoare din București, că soare avem berechet. Soare și vînt, deci sigur la resursele astea există și planul pentru miliardele verzi.

Doar o tabără a venit la consfătuirea România educată cu înțelegerea și decizia fermă de a sprijini revoluția care ne trebuie, după ce a citit temeinic rezultatele de la evaluarea națională și Bac și a văzut cum se corelează cu procentul de populație rurală din județe. Numai o tabără a bugetat canalizarea și naveta școlară pentru aceste zone de abandon și eșec școlar, care ne trag economia în jos și a jurat să sprijine civilizarea românilor, adică educația sanitară, sexuală, cultura generală și libertatea școlilor care performează de a alege singure programa care se potrivește elevilor lor.

Doar o tabără a înțeles că liberalii nu pot abandona social democraților sau ungurilor sau ALDE sau oricui educația și sănătatea ca pe niște firme falite, unde nu e rost de făcut bani decît din manuale cretine băgate pe gîtul elevilor, sau mici deturnări din bugetul de asigurări sociale. Ca atare are și alt plan înafară de a transfera subvențiile de stat de la pacienții săraci la cei care nu au nevoie de ele, în numele egalității de tratament, mai ales că nu toți săracii votează cu PSD și nu sunt motive să le fie făcuți cadou în bloc.

Un singur lucru nu mi-e clar.

Care e tabăra aia? Ca să votăm cu ea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “ÎN PNL SE DUCE O LUPTĂ PE VALORI ȘI PRINCIPII

 1. CMC

  Pe unde ajunge PD-Lul e pamant parjolit!
  Sunt emanatia serviciilor si la Servicii nimeni nu invata cum sa construiasca. Acolo ideea de baza este cum sa-ti distrugi adversarul.
  Cand si-au bagat in poltica agentii, astia au facut ce au fost invatati. Au distrus tot. Ei nu ies in fata cu ce au facut. Ca au fost invatati doar cum sa distruga prin orice mijloace. Si de cand au intrat in politica sekuristii nu au facut decat sa distruga totul in tara asta. Ba chiar si tara asta, prin exportul de sekurism la in afara tarii, la Bruxelles, atunci cand interesele sekuriste i-au facut sa zugraveasca Romania ca fiind cea mai corupta tara din UE.
  Asta au fost invatati, asta fac. Mai mult nu pot…
  Dupa ce vor distruge PNL-ul (si asta in foarte scurt timp), PD-Listii isi vor cauta un alt cuib…Sa se dea iar fete mari…

  Reply
 2. Macku Tremur

  De ce cam toti ecologiștii si specialiștii in infrastructuri sunt in primul rand specializati in calculatoare, electronica, daca nu aitisti care nu platesc impozite, si absolvenți de studii politice siii-i… ???
  In peneLeu se duce alta Lupta… intre cei care vrea sa primeasca Ceva cat mai consistent, moca, fara sa merite nimic – ea nu are legatura cu noi, dezv, Romania, ori cu vreo Tabără!

  Reply
  • corect

   Uitati-va doar la istoricii gemenii si impostori din iasi, fartatzii lui MRU – fratii Cacinschi dan MOLDOVA, cu care au tot atatea in comun ca si UNGUREANU Razvan & Vidra!
   Adica, doar astfel de specimene fara ocupatie certa, cu niste studii … pot fi LIBERALI. Si niciodata vreun Malaxa, Tiriac, fratii Micula & Paunescu?

   Reply
 3. 1984

  Din când în când, vă iese câte-un articol de 10 plus – ăsta e unul dintre acelea. Când am citit titlul, am început să râd ca prostu’ – m-așteptam la o satiră acidă. Când l-am terminat, râsul a devenit amar.
  Cred că niciun responsabil cu imaginea-comunicarea din vreo organizație PNL nu se va obosi să vă răspundă, măcar cu vreun comentariu, dacă nu cu un drept la replică (partidele românești lucrează cu trolli doar în campaniile electorale, pare-se). Nu vreți primi niciun telefon de la Orban, nici de la Cîțu, ca să vă demonstreze că n-aveți dreptate, măcar parțial. Nici dac-o să vă intersectați cu ei sau alți „fruntași liberali” la vreo întâlnire, recepție, restaurant etc., nu veți avea discuții pe teme atinse aici. Ei execută un program, nu discută doctrină, nici societate, nici viitor. Decât dacă e despre bani.
  Ăsta e liberalismul românesc: o drastică restrângere a libertăților, în numele banului. O cățărare devălmășească de boieri pământeni pe piramida dregătoriilor sub privirea vițel-albastră a deținătorului de firman de domnie.
  O spoială ieftină, care miroase a ceea ce-a mirosit operațiunea Băsescu-PDL. Foarte probabil că unii dintre sforari se regăsesc în umbră la PNL, din moment ce marionetele lor, vopsite în liberalism, nu se pot mișca singure.

  Reply
 4. mafalda

  Comentariile sunt de prisos -degeaba ne facem- gura punga – fara a spune nimic concret, degeaba dorim sa impartim lumea in buni sau rai – nu exista asa ceva . Aflati cu totii -departe de lumea dezlantuita , ne uitam si noi la imensul gol al politicii romanesti si ne pozitionam intelegerea functie de ceea ce credem ca stim . Momentul de fata pune in fata o alegere ce are legatura cu viitorii opt ani ai Romaniei . De bine -de rau , pare ca ca ACUM CHIAR AVEM CE ALEGE . Fostul premier nu are cum cistiga alegerile generale din PNL fara sprijinul presedintelui Iohannis .Degeaba se dau de ceasul mortii prietenii mai noi sau mai vechi (stim foarte bine cum sau desfasurat ultimile alegeri parlamentare si care a fost tinta fostului premier )de ale carui servicii au beneficiat si altii atita vreme- cit Orban a fost premier . Fara decizia presedintelui natiunii ,ce a adus la un loc actuala coalitie ,PNL era acum in opozitie .Singurul care poate readuce votantii PNL, dezamagiti de greselile in cascada facute cu intentie sau poate nu , de catre fostul premier , chiar cu putina vreme inaintea alegerilor parlamentare (Inchiderea pietelor , obstructionarea participarii cetatenilor la unele adunari ce tineau de partea religioasa si de datinile stramosesti , ca si proasta gestionare , ca un intreg , a pandemiei si efectelor ei ) este actualul premier CITU. Citu ofera astfel sansa reintorcerii votantilor, de o viata ,in sinul PNL si ofera in acelasi timp posibilitatea celor indecisi de a se atasa deciziilor premierului CITU , ce este , fara putinta de tagada , artizanul opririi efectelor pandemiei ,al eliminarii tuturor restricitiilor ce ne incurcau viata , a redeschiderii economiei Romaniei , a investiilor deja vizibile in tot locul si a atragerii de fonduri masive de capital prin PNNR si alte imprumuturi cu dobinzi foarte mici si cu termene de rambursare laxe , pina in 2050. Hai sa recapitulam .Orban pierde alegerile parlamentare . O coalitie de trei partide este formata cu sprijinul presedintelui Iohannis . Un nou premier apare in persoana lui Citu . Ce putem vedea dupa sase luni de guvernare in coalitie ? Peste tot in tara se lucreaza la greu – autostrazi – drumuri rapide – cai ferate . Pandemia a fost corect abordata si rezultatatele sunt vizibile pentru toti . Economia , conform
  datelor IMS , este in refacere .Estimarea de crestere economica este de 7,4 Sumele de bani din PNNR vor veni si ele exact in luna septembrie .Romania Educata – programul Presedinteluinatiunii – incepe sa devina realitate . Mai toti ministrii isi fac treaba .Zi de zi vedem cum promisiunile facute sunt parte a deciziei guvernamentale (cititi legile si normele aparute pe site-urile guvernului ).Moneda Euro ramane constanta, in marja ei de putere .Preturile nu cresc semnificativ ba chiar pe anumite paliere scad . Premierul Citu ofera o sansa votantilor de partid sa revina la sustinerea acestuia si in acelasi timp ofera nehotaritilor o sansa de a vota pentru . Incet – incet Romania se pune pe roate .Deranjul , ce tine de critica adusa premierului este evident partinica si are in componenta eliminarea unora de la jaful banului public . Vulpea cind nu mai ajunge la struguri zice ca sunt acri cum stiut este si ca hotul striga hotii .Dupa ce timp de 31 de ani am baltit – ca natie – in aceasta forma de semi impostura politica si unde am mimat democratia este momentul se ne alaturam celor ce vor si pot sa reaseze tara pe drumul European si Occidental .Oferta Presedintelui natiunii si a noului sef de partid PNL(speram sa fie ales in septembrie actualul premier ) este de nerefuzat si are la baza tuturor deciziilor viitoare si banii din PNNR.Membrii de partid mai noi sau mai vechi (cu mici exceptii )se vor alatura in a sprijini acest nou drum al tarii .

  Reply
 5. Gabriel Radeanu

  Care valori?Care principii?Când toate interesele „posibile” în România sunt aliniate în spatele unui personaj lipsit de minime abilități comunicaționale,incapabil să inițieze măcar simbolic reforma instituției care l-a consacrat profesional.Sunt stupefiat de faptul că sibienii l-au dorit de atâtea ori …Suntem proști…este singura explicație!

  Reply
 6. Mirciulică

  Tabăra aceea este doar la nivelul electoratului . ” Clasa ” (?!) politică doar mimează interesul pentru problemele societății .Ea urmărește doar interesele proprii .PUNCT .

  Reply
  • marius

   p.s. aici se dezbate lupta pe valori si principii… noroc cu bulibasa Iohanis care sta in fruntea Romaniei educate

   Reply
 7. Ciobanul Bucur

  Doamna AMP, am citit recent o opinie avizata ca in PNL ar avea loc un avant al neoprotestantilor, Fara alte detalii. Se subintelege ca respectivii ar fi sprijinitorii premierului Catu.
  – Cunoasteti ceva legat de acest aspect?

  Reply
 8. Nila

  Nici o tabara nu vrea sa se rupa de trecutul pdl-ist, pnl-ist sau sa-i spunem direct psd-ist ca ei au inventat hotiile, ceilalti doar le-au adoptat cu stangacie. Nu se pot rupe, pentru ca trecutul asta e in gena poporului, mostenit de la colonistii romani, turci sau fanarioti, si asta e motivul pentru care suntem asa de toleranti la hotie. Daca vreo tabara ar avea un plan de crestere economica, s-ar fi inceput o reforma in administratia publica, in companiile de stat si in sistemul bugetar, care apasa salbatic pe mediul privat, si fara de care vom ramane sa muncim in genunchi pentru ca unele clase privilegiate sa o duca in continuare bine si usor. Habar nu aveti cati sclavi muncesc pana la epuizare in multinationalele din Romania pentru putin mai mult decat salarul minim, dand statului la sfarsit de luna jumatate din ce castiga , pentru ca statul ca statul roman sa poata plati pensii de zeci de mii de lei celor ce ies la pensie la 40 de ani, si salarii celor ce plimba hartii prin agentiile statului. Ati auzit vreo tabara sa vorbeasca despre milioanele de sclavi ce traiesc cu venituri de 1700-2200 lei pe luna, sa-si puna intrebari oare cum or trai oamenii astia? Sau ei or fi condamnati la viata asta, acum cand nici fuga peste hotare nu mai e asa de usoara. Pe munca lor se sprijina statul nostru hraparet, care ii inchiriaza la strainul pentru care lucreza iar la sfarsitul fiecarei luni nu uita niciodata sa ii talhareasca de 1/2 din venituri, dupa care le cere 19% din tot ce consuma, se incalzeste si lumineaza, plus alte accize si taxe. Cand vezi la tv diversi lideri de sindicat cum explica ca privatul plateste salarul minim pe hartie iar restul din mana la gri, te ia damblaua, pentru ca nu au dovezi ca o multinationala s-ar preta la asa ceva, dar nici nu-si pot inchipui cum traiesc oamenii aia cu 1700 de lei pe luna. Aveti dreptate sa nu puteti identifica vreo tabara preocupata de invatamant sau sanatate, mai ales dupa 2 mandate de „Romanie educata”, si nici vreo tabara preocupata de un plan verde pentru ca taierile salbatice de paduri continua nestingherite. Oameni ce muncesc pe branci si nu pot iesi din saracie au votat liberalii sedusi de vehementa cu care clamau reforma statului, in speranta ca nu va mai fi nevoie sa fie jefuiti ca sa intretina statul daca acesta devine mai suplu, dar cred ca liberalii ar avea un soc daca s-ar publica un sondaj dupa lunile astea de guvernare.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *