Mihai Goțiu

În numele creștinismului? În numele ortodoxiei? Bombardarea Catedralei Schimbarea la Față, din Odesa, monument UNESCO

Oamenii sunt oameni. Clădirile sunt clădiri. Nimic nu se compară cu pierderea unei vieți omenești, mai ales în mod violent și absurd, cum se întâmplă în timpul unui război. Dar nu poți trece ușor nici peste distrugerile aduse la pachet de un conflict, de la cele ale infrastructurii civile, la cele de mediu ori cele ce țin de spiritualitate. Iar bombardamentele din ultima săptămână, care au vizat Odesa, se încadrează în ultima categorie.

Dincolo de credința în sine (pe care fiecare dintre noi o are sau nu o are, dacă o are poate fi într-un Dumnezeu sau alt zeu, iar cea în Dumnezeu poate fi împărtășită în diferite confesiuni, practicant ori mai mult interiorizat), bisericile și/sau templele oricărei religii nu se rezumă doar la un loc de întâlnire cu Divinitatea, ci sunt, în primul rând, un loc de întâlnire cu alți oameni, oameni care împărtășesc aceleași valori și principii, reflectate în credința lor comună. Mai simplu spus, sunt locuri de întâlnire, de formare și consolidare a unei comunități. Și de cele mai multe ori, acestea sunt motivele pentru care asemenea edificii se află pe Lista Patrimoniul Mondial UNESCO, nu valoarea lor arhitecturală în sine.

Nu sunt adeptul marilor catedrale (ori alte mari temple, ale oricărei religii) – cu cât sunt mai mari și mai impunătoare, cu atât mai multe sacrificii și dureri se află la baza ridicării lor. Sacrificii și dureri ale unor oameni pe care nu-i vedem menționați printre ctitori ori în vreun catastif. Dar tocmai aceste sacrificii și suferințe sunt cele care sunt șterse când o bombă rade o asemenea construcție. Și nu credința în sine e atacată (dimpotrivă, aceasta iese mai întărită după asemenea distrugeri), ci comunitățile formate în jurul lor.

Și de aceea, distrugerea Catedralei Schimbarea la Față din Odesa doare. Indiferent că ești creștin sau nu, ortodox ori ba. Și e de neînțeles cum Patriarhul Chiril al Moscovei poate susține, în continuare, războiul din Ucraina. Cu atât mai mult cu cât, distrusă de sovietici în anii 30 ai secolului trecut și reconstruită la începutul anilor 2000, se află sub tutela Patriarhiei Ortodoxe a Moscovei. Ăsta e creștinism? Asta e ortodoxie? Astea sunt valorile pe care Putin le apără împotriva Occidentului ”decadent”? Și așa le apără?

***

Cât despre povestea propagandei Kremlinului, cum că distrugerea ar fi fost provocată de o rachetă anti-aeriană ”greșit manevrată” a Ucrainei, a se scuti… Că nu e pentru prima dată când rușii susțin că ucrainenii își aruncă singuri în aer teatrele, gările, barajele, clădirile civile. Și chiar dacă, în timpul apărării se pot face greșeli (momentan n-am văzut/citit despre vreo dovadă care să susțină povestea Kremlinului), responsabilitatea rămâne la agresor, în niciun caz la victimă.

***

Citește și:

Distrugere cu repetiție. În urmă cu aproape o sută de ani, sovieticii au aruncat în aer Catedrala Schimbarea la Față din Odesa. În 2023, monumentul UNESCO este din nou în ruine, după atacurile Rusiei

Ortodoxia nucleară, teologia ”lumii ruse” și rolul Bisericii Ortodoxe Ruse în războiul din Ucraina

***

Foto: Kostiantyn Liberov și Vlada Liberova/ Sursa: pagina de Facebook/ Volodimir Zelenski

***

Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “În numele creștinismului? În numele ortodoxiei? Bombardarea Catedralei Schimbarea la Față, din Odesa, monument UNESCO

 1. Catalin

  Am intrebat si la dl. Ernu, ce racheta a fost folosita? Exista informatii publice colectate de la locul exploziei in primele 24-48 ore(de exemplu fotografii ale resturilor ramase din racheta)?

  Reply
  • Mihai Goțiu Post author

   1) și dacă ar fi, ar fi aceeași neîncredere – ”asta zic ucrainenii” (că rușii nu au acces la zonă) 2) și dacă ar fi resturi de rachetă anti-aeriană ucraineană (cum pretind rușii), cauza e tot atacul; resturile unei rachete anti-aeriene pot cădea, și cad, asupra unei localități DUPĂ ce au distrus racheta de atac, la fel cum o rachetă anti-aeriană poate fi distrusă, la rândul ei, de o altă rachetă anti-aeriană; când ataci o zonă civilă, un oraș precum Odesa, ține doar de hazard să nu fie lovite zone civile, responsabilitatea e a atacatorului; legitima apărare e un principiu universal, responsabilitatea rămâne la atacator

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *