Sabina Spătariu

Greva din educație-drept fundamental și trezire la realitate

Cadrele didactice sunt de luni în grevă generală, stârnind tot felul de reacții cu privire la un drept fundamental al salariaților.

Pe de-o parte avem organizații din societatea civilă care susțin sindicatele și înțeleg faptul că aceasta grevă e pur și simplu o normalitate pentru un sistem care nu este tratat de decidenți cu responsabilitatea necesară.

Ariana Dudună, președinte al Asociației Elevilor din Constanța a transmis printr-o postare pe Facebook câteva dintre motivele pentru care asociațiile de elevi sunt solidare cu mișcarea cadrelor didactice.

“Susțin greva profesorilor în mod necondiționat, împreună cu asociațiile de elevi din țară. Orice apel la stoparea grevei reprezintă complicitate cu Guvernul. Dragi profesori: elevii sunt cu voi! Elevii sunt cu voi! Elevii sunt cu voi! O să o repet de câte ori este nevoie, cât să acoperim manipularea Guvernului. Mă dezic de orice declarație venită din partea oricui (politician, reprezentant al societății civile, etc.) care vă îndeamnă să opriți grevă.

Vă înțelegem, vă respectăm, vă susținem și vă iubim!”

Mai mult, Consiliul Județean al Elevilor din Bacău a anunțat că susține greva profesorilor, poziția acestora fiind denumită “Suntem cu toții în asta!”. Un titlu extrem de potrivit pentru a sublinia faptul că greva cadrelor didactice e despre noi toți.

Iar pe de altă parte, situații în care adulți în toată firea care amenință în mod direct cadrele didactice pentru că și-au permis să își exercite un drept consacrat de Constituție.

Șeful ISJ Maramureș a cerut directorilor să suspende contractele de muncă pentru profesorii care au intrat în grevă. Nici nu contează dacă a fost decizia dumnealui sau nu, faptul că reacționează așa este un motiv suficient de bun pentru a ne da seama că nu are ce căuta la conducerea unei structurii ce are legătură cu educația.

Iar comentariile negative sau reproșurile se întind până la cel mai înalt nivel, surse din Partidul Național Liberal au declarat pentru G4Media că Premierul Nicolae Ciucă a luat la rost reprezentanții sindicatelor, deoarece au ales un moment prost pentru a declanșa greva.

Comparând aceasta pot vedea totuși și o parte bună, aceea că există adolescenți care înțeleg că e perfect normal să se ia atitudine atunci când probleme sunt băgate sub preș.

E de la sine înțeles că vorbim despre o dezangajare față de toți actorii: profesori, elevi, părinți, societate civilă și până la urmă, întreaga țară. Revendicările sindicatelor fac referire la o parte din probleme majore din educație ( pe care de altfel le întâlnim în fiecare program de guvernare și campanie), dar acest lucru nu ar trebui să reprezintă un argument contra grevei. Consider că acțiunile profesorilor sunt un moment de care era nevoie de mult timp, societatea civilă a fost mințită ani la rândul și e de datoria tuturor să ne tragem aleșii la răspundere.

Aș fi nespus de bucuroasă să apuc ziua în care elevii și studenții să iasă în stradă în număr atât de mare. Avem prea multe exemple în care se uită de existența unor legi și reguli, inclusiv atunci când vorbim de întocmirea noilor legi din educației.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Greva din educație-drept fundamental și trezire la realitate

 1. SOCRATE

  SISTEMUL DE INVATAMINT se afla in cadere libera si incurajeaza analfabetismul precum si distribuirea contracost ilegala de diplome de liicenta si doctorat dar si certificate de studii de toate tipurile, impostorilor si cretinilor care pe baza lor pot inclusiv sa predea “prostologia” in institutiile de invatamint, inclusiv cel superior sau datorita sistemului politic clientelar sa ajunga in functii de decizie publica unde, din lipsa de potential stiintific, genereaza contraperformanta si implicit regres pentru viitorul natiunii romane. Aceste fenomene conduc in mod dramatic la dezvoltarea imposturii in Romania, cu toate consecintele sale nefaste “impostura si diletantismul genereaza coruptie si invers”.
  Slaba calitate a invatamintului romanesc nu poate fi sesizata si remediata de politicieni sau guvernanti deoarece majoritatea copiilor acestora invata si studiaza inca de la varste fragede in strainatate, cei mai multi cu finantare indirecta din banii publici. Cei care isi dau copii de mici la studii in afara tarii ori au familia stabilita in strinatate nu pot invoca motive serioase credibile pentru a face politica in Romania. Obiectivul lor de baza este sa-si umfle conturile cu bani furati din societatea romaneasca.
  Foarte multi parlamantari, guvernanti, oameni din administratie, justitie, ordine publica si aparare, animati de lacomie sau/si grandomanie, desi cerintele functiilor publice pe care se regasesc nu pot fi satisfacute intr-un mod onorabil, din diverse motive subiective inclusiv din INCOMPETENTA, acestia primesc sume importante de bani de pe urma catedrelor universitare (de stat sau particulare) pe care si le atribuie in mod abuziv si fictiv, bineinteles in virtutea functiilor detinute (unora dintre ei li se platesc intr-o zi cursuri de predare ce depasesc 24 de ore). Acesta este modul de actiune(operare) ce contribuie in mod fatal la decaderea actului de invatamint si totodata la ineficienizarea functiilor publice.
  Actiunile aventuroase, infantilice si iresponsabile intreprinse IN DOMENIILE INVATAMINTULUI SI SANATATII in perioada postcomunista (care au vizat doar estorcarea pe variate cai a banului public) de catre diverse grupuri mafiote au ca rezultat pe termen lung, condamnarea viitorului natiunii la incultura, lipsa de vigoare si regres economico-social.
  Institutiile statului sunt neperformante datorita dominarii lor de catre impostori submediocritati (cei valorosi ori specialisti adevarati, unii din motive de umilire altii din lacomie au trecut de partea celor care dauneaza interesului societatii ori s-au oferit cu orice risc sa slujeasca criminalitatii) sau clanuri constituite pe baza diverselor principii neortodoxe. In majoritatea situatiilor acestea functioneaza dupa cum le dicteaza interesele nelegitime , mai ales in cazul celor cu atributii de reglementare si de aplicare a legii care au inventat “FURTUL LEGAL”. Aceste anomalii sau aberatii dovedesc ca Romania ar fi tara fara rost ori ca n-ar avea nici un orizont pentru viitor. Mecanismele generate de institutiile “hibrid” (comunisto-capitaliste) ale statului experimentate de majoritatea romanilor le-au produs acestora mari deziluzii si grave dezamagiri, umilinta si dispret DETERMINANDU-I SĂ EMIGREZE.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *