Daniel Befu

George Simion explică incidentele de la Marșul pentru Basarabia: ”Nu am vrut să stăm închiși într-un țarc în fața Guvernului”

Acuzat în mai multe medii că ar fi avut tot felul de ”interese oculte” pentru a provoca incidentele violente de la mitingul de sâmbătă, George Simion explică într-un interviu pentru România Curată cum a ajuns să fie amendat, el și alți protestatari, cu suma uriașă de 3000 de lei. Simion spune că jandarmii le-au încălcat, de fapt, dreptul la liberă circulație protestatarilor, pentru că au vrut să-i țină închiși într-un țarc, în fața Guvernului. Liderul Platformei Unioniste ”Acțiunea 2000” mai spune că scopul marșului a fost să pună presiune pe politicieni pentru ca viitorul Parlament să voteze o declarație în favoarea unirii dintre Moldova și România.

De ce autoritățile s-au opus ca marșul vostru ”pro” unirea României cu Republica Moldova să aibă ca punct terminus Piața Universității?

Noi am avut o problemă mare cu autorizarea. Nu au vrut să ne dea autorizație. Au vrut neapărat cei de la Primăria Capitalei să ne țină la Piața Victoriei. Miza era să stăm la Guvern. Nu știu care era miza Primăriei. Știu doar că noi le-am făcut notificare prin care îi anunțam traseul marșului pe ruta Hanul lui Mancu, Piața Victoriei, Universitate și ei ne-au transmis: «Nu vă dăm voie în Piața Universității sub nici o formă»”. Au această problemă să dea autorizații la Universitate. Am zis: «Bine, dacă nu ne lăsați la Universitate, atunci lăsați-ne să modificăm traseul și să mergem la Parlament».

Care au fost traseele pentru marșul vostru în anii trecuți, când doamna Firea nu era primar?

Am avut diverse trasee. De la Piața Victoriei până la Parlament. Am oprit la hanul lui Manuc în 2014, altădată am oprit la Operă. De fiecare dată a fost diferit. Dar cam de fiecare dată am avut incluse în traseu și Guvernul și Parlamentul.

De ce crezi că v-a fost interzis marșul și în zona Parlamentului și s-a dorit să fiți direcționați cu traseul doar spre Guvern?

Ei n-au vrut să ne dea în nici un loc. Ei au vrut ca punct terminus ”Piața Victoriei”. Era clar interesul Primăriei. Primăria e clar vinovată, mai ales că viceprimarul Aureliu Bădulescu ne-a garantat când am avut o conferință de presă cu ei, că ne rezolvă să obținem dreptul să finalizăm marșul în Piața Universității. De fapt, așa am anunțat traseul de la bun început. Și la jandarmi le-am spus când ne-au întrebat traseul, că după Piața Victoriei o să mergem la Universitate.

 E posibil ca Primăria Capitalei să fi dorit să mențină traficul fluid în București și din motivul ăsta să nu vă fi lăsat să blocați Piața Universității? Fiindcă eu nu înțeleg interesul Primăriei de a nu lăsa un marș pașnic să aibă ”traseul lung”, ci doar ”cel scurt” până la Guvern.

Ne-au spus diverse motive:  fiindcă nu e ISU pe Calea Victoriei, apoi fiindcă prejudiciem RATB-ul, deși nici nu e RATB pe Calea Victoriei.

 Tu crezi că astea sunt doar pretexte și există și un alt motiv în spate?

Tu mă pui să speculez și nu cunosc foarte bine meciurile politice și nu vreau să mă implic în asta.

 De ce ai vrut să forțezi cordonul de Jandarmi, odată ajuns în Piața Victoriei?

N-am vrut să forțăm cordonul de jandarmi. Pe mine m-au luat după 30 de secunde de când am ajuns pe Calea Victoriei. S-a format cordonul și am fost săltat pe sus. Lumea care se agita se agita mai mult ca să mă lase jandarmii pe mine, să îmi dea drumul. Eu mă țineam de o bară și ei trăgeau de mine.

 Dar tu de ce ai vrut să străpungi cordonul lor și să dirijezi marșul pe Calea Victoriei, din moment ce nu ai primit autorizație să urmezi acel traseu? Sau vroiai să părăsești mulțimea și să mergi acasă? Ce vroiai?

Eu nu am vrut nimic. Am vrut să văd cum putem să mergem mai departe, ori să mergem pe trotuar, ori să o luăm pe altundeva, spre Piața Universității. Ei putea să ne lase să circulăm pe trotuar, de exemplu.

Adică voi vroiați să încălcați traseul stabilit anterior de către Primărie, că eu asta înțeleg…

Nu vroiam să mergem în țarc, că eram mari ne puneau într-un țarc în fața Pieței Victoria.

Voi n-ați vrut să fiți închiși în țarc. Asta era problema?

Nu. N-am vrut să stăm închiși în țarc în fața Guvernului. Era ciudat rău.

Această dorință a ta de străpungere a cordonului de jandarmi ca să o apuci spre locația unde ți s-a zis clar că nu ai autorizația să mărșăluiești, a fost un act de teribilism, de bravadă? În cadrul regulilor democrației mai există forța de a te exprima sau ești obligat să încalci un pic ”regulile jocului”, că altfel nu ești suficient de interesant pentru media?

Eu dacă încălcam ceva ca organizator, mi se dădea amendă ca organizator la finalul manifestației și asta era. În ultimii 3-4 ani s-au făcut o grămadă de manifestații care n-au fost autorizate. Eu am mers în întâmpinare și am cerut autorizarea, că puteam să zicem și noi:  «E protest spontan și asta e». Ultimul a fost cel pentru ridicarea imunității lui Oprea, care n-avea nici o autorizație.

Eu dacă făceam gesturi teribiliste erau filmate. Că au spus că îndreptam eu mulțimea în direcția aia. Nu e adevărat. Încă o dată, eu am stat 30 de secunde și m-au luat pe sus.

Deci, de fapt, tu ai considerat că a fost nedrept că ți-a fost încălcat de Primăria Capitalei dreptul de a mărșălui până la Universitate și ai vrut să-ți exerciți de facto acest drept, indiferent de ce scrie în nu știu ce ”hârtiuță răuvoitoare” a Primăriei? Am înțeles bine? 

Da. Asta e o interpretare a legii, cea cu autorizația eliberată de Primărie, pentru că în lege nu se vorbește de autorizare. În mod normal ar trebui să suficientă notificarea. Asta e o suprareglementare. Nu există așa ceva în lege.

Alături de tine cine a mai fost săltat de jandarmi?

Secretarul meu general Mihai Colgiu și doi oameni pe care nu-i știu, participanți la marș.

Cum ți se pare cuantumul amenzii primite, de 3000 de lei?

Mi se pare aberant. Mi s-a zis că am forțat cordonul. O să fie foarte interesant să demonstreze jandarmii pe filmări cum am forțat cordonul în momentul în care nu m-am apropiat de nimic, ci aveam mâinile ocupate și încercam să găsesc un negociator în jur din rândul jandarmilor, cu care să vorbim, să le cerem să mergem mai departe sub o formă sau alta. Și pe trotuar puteam să mergem și era dreptul nostru. Ne-au încălcat și dreptul la libera circulație, pentru că au băgat oamenii în țarc și nu i-au lăsat să plece de-acolo decât câte doi, câte doi.

 Dar de ce această organizare a Jandarmeriei? De ce v-ar fi vrut închiși în țarc ca într-o cușcă, într-o țară cu Guvern tehnocrat și o Primărie a Capitalei condusă de o fostă vedetă TV care a fost colegă de televiziune cu Mircea Badea, care țopăia cu pana-n fund în aceeași Piață a Victoriei, unde v-au băgat pe voi în țarc?

Nu știu ce înseamnă asta. E o chestie care a fost pregătită pentru noi. Nu știu dacă a fost gândită ca ”Mișcarea Unionistă” să sufere, pentru că noi întotdeauna am fost pașnici. Chestia asta ne dăunează grav la imagine. Nu știu dacă ne-a fost adresată nouă, nu știu dacă a fost adresată ministrului de Interne, ca să-i facă probleme, cum am auzit. Nu știu care a fost miza și nici dacă Primărița a pregătit-o. Astea sunt speculații. Eu știu că noi ne-am ales în mod gratuit cu probleme din partea lor, deși am coordonat un marș pașnic de 10.000 de oameni. Era foarte simplu să nu avem acest scandal lăsându-ne într-o formă sau alta să mergem la Universitate, sau măcar să negocieze cu noi și să ne aplice amenda pe care o considerau de cuviință.

Care a fost scopul acestui marș și care a fost rezultatul lui? 

Rezultatul până la urmă a venit. Am dialogat cu toate cele 7 partide politice care au strâns semnăturile necesare și o să fie prezente pe listele de vot la alegerile din decembrie. Scopul meu a fost să creez presiune asupra clasei politice. Partidele m-au chemat pe rând la sediile lor, să dialog. Cu toți am convenit asupra unui set de măsuri diferite pe fiecare partid și o măsură generală, că dacă majoritatea populației din Republica Moldova este în favoarea Unirii, partidele își asumă că parlamentarii lor vor vota în Parlamentul României o declarație de Unire.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “George Simion explică incidentele de la Marșul pentru Basarabia: ”Nu am vrut să stăm închiși într-un țarc în fața Guvernului”

  1. Liliana

    Nu cred ca guvernul ar putea sa faca ceva cand majoritatea populatiei din Republica Moldova nu doreste unirea cu Romania.Nici nu vreau sa-Imi imaginez ce ar putea provoca o populatie nemultumita de o astfel de unire! Din pacate am cunoscut tineri basarabeni (am lucrat cu ei)care au studiat in Romania, cu sprijinul statului nostru, insa cu o atitudine dispretuitoare fata de romani.Sper ca cei care au demonstrat erau sinceri.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *