Sorin Paveliu

Gândirea unui membru al cabinetului Cioloș, așa cum nu v-a fost prezentată șlefuită de PR (audio). Cine va lua șpârla?

Ministrul Vlad Voiculescu  (VV), a avut, zic eu, proasta inspirație de a organiza, săptămâna trecută, o intâlnire informală cu jurnaliștii.

Scopul presupus ar fi fost să le explice și mai în detaliu gândirea domniei sale față de aranjamentul cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pus la cale pentru a realiza primul parteneriat public privat din România pentru construirea de spitale, printr-un program, așa zis, pilot.

Deoarece, în teorie, fiind infomală, precum am zis, întâlnirea s-a desfășurat fără a fi acceptată inițial inregistrarea. Convenția a fost încălcată, aș zice natural, fiind vorba de jurnaliști. La un moment dat VV a sesizat că se fac înregistrări fără a mai solicita oprirea acestora. Înregistrarea mi-a fost oferită și mie prin amabilitate.

Nu ar avea rost să vă plictisesc postând în întregime fișierul audio al acțiunii de PR respective însă cred că măcar la aspectele, pe care le-am subliniat în repetate rânduri pe blogul Adevarul.ro, merită să fac unele comentarii, nu atât către public cât pro memoria, când va trebui să tragem linie.

Astfel de fronde am mai făcut în viață, când m-am opus vehement Programului de evaluare a stării de sănătate, inițiat și derulat de Eugen Nicolaescu, care a costat 128 de milioane de euro sau chiar protestând față de studiile de fezabilitate secretizate prin hotărâri de guvern în anul 2008, ale aceluiași ministru, de numai 3,2-4 milioane de euro pentru 8-10 proiecte de spitale, niciodată materializate, de care însă actualul ministru al sănătății ar trebui să țină cont! S-a dovedit că o singură voce nu are cum să se opună cu succes Guvernului, care are Puterea! A-l ingora astăzi pe VV ar fi un gest de tratament inegal fată de amintitul său predecesor, cu atât mai mult cu cât procesul pe care l-a demarat este practic imposibil de oprit, oricât de păgubos ar fi, conform propriei mele opinii!

Iată deci comentariile mele însoțite de extrase audio editate de mine (scurtate și periate de pauze fără a altera sensul celor spuse) din respectiva înregistrare (pentru audio, click pe link-urile cu albastru).

1. Atunci când nu mai este filtrată profund de către echipa de PR, fața ministrului VV nu mai arată la fel de ingenuu. Opinia domniei sale este căPoate că fiecare prim ministru oricât de prost sau de hoț ar fi, poate că vrea să facă nişte investiţii şi să taie nişte panglici. Şi să le şi facă bine ca să-i rămână numele. Dacă mai ia şi o spârlă pe lângă, e şi mai bine!”

vvv0 p8 – premierii vor sa le ramana si de-o spirla – extras

Oare asta este crezul lui VV și despre Dacian Cioloș sau despre colegii săi de cabinet?! Oare acesta este crezul domniei sale și în calitate de ministru?! Oau!

2. Șpârla ministerială amintită este însoșită și de alte exprimări mai puțin adecvate și feciorelnice, având în vedere faptul că interlocutoarele erau, în majoritate, reprezentante ale sexului feminin. Poate că aș fi trecut cu vederea acest limbaj colocvial, în parte vulgar, dacă exact cu o zi înainte nu ar fi condamnat ca inacceptabil limbajul fostului manager interimar de la spitalul Floreasca, între timp ajutat să demisioneze.”Daca ai nosocomiale de peste x atunci te belesc”,  ”ace, brice și carice (2),”
sau mai elegant, în limba engleză de această dată ”shit in, shit out!”

vvv0 p1 doi administratori selectie belesc

VVV3 p3 – contracte si carice selectie

vvv0 p8 -shit in – shit out- extras

3. Modelul său de parteneriat public privat care l-a făcut să se extazieze provine din Turcia, unde a avut ocazia anul acesta să viziteze un spital care s-a finalizat într-un singur an. Totuși este sceptic că aceeași performanță de timp poate fi realizată în România deoarece Turcia lui Erdogan este”o dictat.. pardon!”Desigur, aparent este o gafă minoră, venind de la un demnitar de rang atât de înalt! Totuși, dacă nu ești în stare să îți controlezi spusele, mai bine citește de pe hârtie, mai ales dacă speri ca partenerul privat să fie turc!

VVV3 p2 – spitalele se fac repede ca e dictatu. selectie

4. În ceea ce privește suma de 40 de milioane avansată pentru aceeași construcție în interviul acordat RFI, aceasta este scoasă din  studiul de fezabilitate amintit întro conferință de presă în 27 noi 2015 de către prof. Bubenek și nu include dotarea cu aparatură, IUCVB C.C.Iliescu fiind deja una din cele mai performante unități sanitare din țară, conform tocmai memorandumului elaborat de VV și aprobat de premier.

Bulversant este ca ministru declară cu sinceritate că habar nu are cât costă clădirea și că de bază este aprobarea primită de la Ministerul de finanțe de a angaja până la 100 de milioane pe spital!!!! Profesionalism pur!

vvv2 p4 – Paveliu a zis ca 30 de milioane costa un spital – extras 1

Iata totusi si link-ul catre interviul de la RFI din 28 august a.c.

5. Memorandumul, semnat de premierul Dacian Cioloș, oferea populației programul elaborat de VV ca soluție la infrastructura spitalicească îmbătrânită ”demararea unui program de modernizare a infrastructurii spitalicești, coerent, coordonat și profesionist.” Tot în același document suntem lăsați să credem că alegerea celor două spitale pilot s-a făcut în urma unei profunde și specializate analize. Managerii de spitale primesc o adevărată lecție de cum pot ocoli evaluarea necesităților reale, urmând exemplul sefului secției ATI de la spitalul Marie Curie, om de toată isprava prin devotamentul dovedit față de profesie. Totuși, insistența acestui om nu ar trebui să prevaleze în fața analizei nevoilor reale ale celorlalte spitale, a analizelor cost-beneficiu și a impactului bugetar. Cât despre profesionalismul și legalitatea demersului ce să mai spunem (Cârstoveanu fiind și consilier al lui VV – ceea ce îl pune într-un evident conflict de interese și avantaj față de restul managerilor de spital cu nevoi mai mici sau mai mari).omul ăsta (Cîrstoveanu) a visat să facă un spital …..mai mare, în care să-şi facă treaba ceva mai bine şi el şi colegii săi de acolo….. e proiectul vieţii lui, cu care a umblat la fiecare prim ministru şi la fiecare preşedinte din 2009 încoace. …Și aşa s-a și întâmplat, că nu este nimic de ascuns, că omul ăsta este unul dintre principalele motive pentru care ne-am legat şi de spitalul de acolo.)

6. Denumirea folosită în memorandum, de spitale pilot, este doar pentru impresia artistică, pentru a da speranțe și altor manageri că le vine rândul la investiții. VV recunoaște cu nonșalanță că”habar nu are dacă vor mai urma și altele, cu nu va mai fi pe aici (la MS)”

vvv0 p7 – de ce pilot extras

7. VV știe că există o multitudine de alte spitale care necesită upgradări pentru a se putea încadra în criteriile de calitate evaluate de Agenția de specialitate condusă de doctorul Vasile Cepoi. Deși știe că pentru mulți ani nu vor mai exista rezerve pentru investiții în clădirile spitalelor, lasă cu seninătate moștenire un mecanism conform căruia ministrii vor accepta scăderea ștachetei până la nivelul în care toate spitalele trec de pragul necesar acreditării!

vvv0 p3 – Cepoi selectie

8. Există un anume cinism în detaliile pe care VV le oferă jurnaliștilor. Astfel, bugetul MS pentru investitii în clădiri este ceva mai mic de 30 de milioane (din bugetul total anual de investiții de 100 de milioane de euro 70% se duc pe cheltuieli de urgență în aparatură). Se mai știe că aprobând cu generozitate creșterea bugetului alocat spitalelor zonale din Cluj, Iași și Craiova, la peste 200 de milioane de euro fiecare, scăzând finanțarea europeană,  bugetul MS va trebui crescut în anii următori cu minim 450 de milioane. Cum acești bani vor proveni tot din creditare dobânda și rata anuală pentru un credit de 450 de milioane cu o dobândă de 8% va fi de 41 de milioane de eruo la care se vor adăuga minim 8 milioane plățile lunare pentru spitalele PPP. Cu alte cuvinte, cum 50 de milioane sunt mult mai mult decit cele 30 de milioane din prezent,  ceea ce nu spune VV jurnaliștilot este ca daca proiectele sale spectaculoase vor fi puse în practică  în următorii 25 de ani MS nu va mai avea capacitatea financiară de a investi în nici un alt spital nou sau vechi!

vvv1 – p1 – finatele ms extras

9. Consultanța BERD are un preț ascuns și exagerat. Deși inițial Guvernu va plăti 450.000 de euro, în final România va plăti 4,5 milioane de euro pentru studii de fezabilitate finalizate și updatate chiar de echpa ministrului VV dacă nici una dintre firmele private recomandate de către BERD nu va câștiga licitația care va fi organizată anul viitor. Dacă însă licitația va fi câștigată de către una din firmele recomandate de BERD plata se va face din banii plătiți periodic de MS!

 Reporter: Şi atunci care este garanţia că lucrurile vor decurge exact cum le discutăm acum?  VVV…garanţii nu avem, însă o să trebuiască să plătească banii la BERD. Acolo noi punem 10%, ei or să spună că trebuie să mai punem 90%, o să trebuiască să plătească banii!

10. Ceea ce VV a ocolit să răspundă unei jurnaliste este faptul că perpetuarea de astfel de noi parteneriate public-privat au fost stopate în toate tarile europene în care s-au experimentat: Portugalia, Grecia, Ungaria, UK, în special deoarece beneficiile ipotetice nu sunt justificate de costurile exagerate

vvv1 – p3 – unde exista PPP in sanatate

11. Iar la final, să lămurim și ultima trimitere la adresa mea. Directorul Bubenek a expus într-o conferință de presă faptul că a fost bugetat de către MS să facă studiul de fezabilitate pentru o nouă clădire pentru a se muta din cea cu bulină roșie existentă. Acest aspect este semnificativ, reprezentând un argument puternic pentru ca MS să includă încă din acest an în pregătirea bugetului pe anul viitor finanțare pentru construcția acestei clădiri. Nu cred că VV nu a aflat acest lucru ci nu dorește să știe tocmai pentru a putea relua procedura, plătind cu generozitate din partea aceluiași minister 2,25 milioane de euro pentru un alt studiu de fezabilitate!

12. Este interesant ca acum VV invocă alegerea BERD având în vedere urgența, în special pentru IUBCV C.C.Iliescu, in luna februarie negocierile se duceau cu Banca Europeana de Investitii. Pentru a se permite acordarea unui contraact de asemenea dimensiune pentru consultanța BERD a fost introdus un articol 5 in OUG 40/2016 care la vremea emiterii nu lăsa să se înteleagă rațiunea sa. BERD va alea libertatea totală, conform memorandumului, de a selecta partenerii iar toate drumuri duc, așa cum am mai spus, în Turcia! O ultimă remarcă. Invocarea urgenței este încă o minciună. Conform experienței acumulate în Portugalia, durata minimă de la inițierea consultanței, până la finalizarea construcției este de minim 3,5 ani preparative și minim 2 ani constructia. Cu alte cuvinte, minim 5,5-6 ani sau mai mult!

vvv2 p7 – cum a fst ales BERD

În concluzie, semnalele de alarmă trase, nu si-au atins menirea (vezi Atenție la Vlad Voiculescu!, Dacian Cioloș anunță începerea privatizării sistemului sanitar ,Statul român garantează toți banii și va închiria clădirile spitalelor de la un privat cu experienta dovedită etc).

Câinii latră, caravana trece! Felicitări Vlad!

***

[1] Șpârlă – Denumire data combinaţiei de bauturi: cola + vodka. Cu variaţiuni: Cola + coniac, fanta lemon + vodka… http://www.123urban.ro/def/%C5%9Fp%C3%A2rl%C4%83

[2] caríci (caríciuri), s.n. – Penis, membru viril.; ace, brice și carice expr. (vulgară.)lucruri diverse / de tot felul

***

Text pre luat de pe blogul lui Sorin Paveliu


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Gândirea unui membru al cabinetului Cioloș, așa cum nu v-a fost prezentată șlefuită de PR (audio). Cine va lua șpârla?

 1. Tempor

  Acest guvern încheagă tot felul de idei venite de pe la organizațiile patronale boierești!
  Pe rol este și ideea ca toți angajații din toate sectoarele de activități economice și sociale să plătească toate impozitele de parcă o societate comercială nu are decât drept scop caritabil să ofere un loc de muncă!
  Adică nu are nici un motiv să plătească dări statului pentru că plătește impozit pe profit așa că nu mai are de ce să plătească partea lui din impozit pentru un salariat! De parcă un om (nu robot – dar și ăștia se mai defectează) nu se poate îmbolnăvi datorită diferitelor activități ce le prestează ca angajat!!!!
  Timpuri de pe vremurile boierilor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *