Dorin Tudoran

Fripturistul Ponta și pointillismul prezidențial

Dezbrăcarea publică a premierului de către președinte dovedește cât de profund și-a însușit Traian Băsescu tehnica de luptă numită pointillism, pe când era un civil iubitor de artă, bătând muzeele din Anvers în căutare de pereți dubli pentru nave românești și fredonând melancolic Dintre sute de catarge

Ca să n-avem vorbe:

POINTILLÍSM s. n. Tehnică picturală care constă în descompunerea petei de culoare în puncte și liniuțe de culori pure, ca un mozaic, din al căror amestec optic rezultă tonul dorit; școală de pictură modernă care folosește acest procedeu. [Pr.: poantilsm. – Var.: poantilísm s. n.] – Din fr. pointillisme.

Obișnuit să șteargă puntea Biruinței cu bucătari acoperiți nu doar de șorț, precum George Pădure, președintele — care mai întâi a înghițiat broasca prim-ministerială Victor-Viorel Ponta (PhD.) iar alaltăieri l-a ridicat pe premier la condiția de “ofițer acoperit” — îl degradează azi pe candidatul Ponta și-l trimite în tristă civilie, cu gradul pe care l-a avut întotdeauna – “doar un fripturist care s-a băgat și el în SIE ca să meargă la niște seminarii pe afară, nu a avut nicio misiune.”

Pe cale de consecință, putem înțelege că Victor Ponta nu a fost racolat de generalul SIE Cornel Biriș, ci de amiralul de contrainformații Grigore Vasiliu-Birlic, acel Canaris al românilor; Ponta nu a spionat-o pe Carla del Ponte, fost procuror anti-Mafia și fost Procuror-șef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie, ci pe producătorul de film Carlo Ponti, pentru a afla secrete despre viața soției acestuia, Sophia Loren, secrete cu care PSD-ul să o șantajeze pe Elena Udrea, când va dori Traian Băsescu să o facă președinte cu numele de cod “La ciociara”. De-asta ne și spunea Elena Udrea (căreia președintele nu-i șoptește informații secrete) că Victor Ponta nu a fost Agentul 007, ci Agentul 000.

Dacă tot e pe dezbrăcatul candidaților “în public”, poate ne spune SRI cum a fost convins primul candidat PMP – eșuat în candidat independent – Cristian Diaconescu, să o lase baltă și să se întoarcă la Elena Udrea în chip de Gianni Morandi (In ginocchio da te), penitență care a determinat-o pe Elena Udrea să informeze poporul că dl Diaconescu “dovedește că este un adevărat om de stat.”

La așa stat de drept, așa oameni de stat în genunchi! Mai tot politicianul român – incompatibil cu verticalitatea și adus în patru labe – devine un Everest local.

Totuși: de ce nu poate un PhD-ist să fie, simultan, și ofițer acoperit SIE, și fripturist? Păi, atunci în ce arte și meserii și-a luat Ponta doctoratul? Cum de l-a luat drept “ofițer acoperit” pe acest Pinocchio un om cu experiența de viață a dlui Băsescu, om care nu se descoperă nici când intră în biserica din Murfatlar la braț cu Robert Turcescu?

Evident că președintele nu a venit cu bomba taman acum, pentru a spulbera din calea Elenei Udrea un candidat (ba chiar doi, că și dom’ Teo e candidat și știe prea multe). Doar de aceea a și spus dl Președinte, la 17 septembrie,“Nu aș veni cu cumpletări acum, am și eu o oarecare planificare”.

Oarecare?

Domnul președinte o susține pe Elena Udrea “fiindcă nu minte”. Evident că nu minte. N-are nevoie. Are cine minți pentru ea.

Elena Udrea e bună de președinte și pentru că “are și puțin naționalism”.

Dar ce n-are Elena Udrea? Cu Mercedes 550, cu gentuțe Vuitton, sutiene Victoria’s Secret (arătate alegătorilor) și pantofiori Prada, e singura care poate striga peste gardul de la Curtici – “Băăă! Să vă intre în cap: Trianon ori ba, Pleșcoiul e al nostru!”

Doar cocălarul ăla de Iohannis trebuie belit că merge în BMW, ba mai și vorbește la telefon, în germană!, cu prietenii săi nemțălăi. Adică, să-și piardă timpul (devenit atât de prețios în campania electorală) băieții de la servicii ca să traducă pentru dl Băsescu, dna Udrea și alte părți dezinteresate cât de incompatibil e Iohannis cu firul scurt de la Cotroceni?

Abia mă lepădasem de orice rămășiță de băsism, când președintele aproape că mă citează în stil Ponta. Om sunt și eu, așa că mă laud cu ce a zis președintele (“E în fibra oricărui serviciu să își extindă capacitatea de a controla cât mai mult.”/… / ”serviciile au devenit extrem de puternice și performante și tentația oricărui serviciu e să acapareze cât mai mult control și influență”) și cu ce spuneam eu (aici) sau spre finalul textului de aici.

Poate că spusele președintelui despre setea de putere politică a serviciile române îl dezamăgesc pe fostul amabasador american la București, Mark Gitenstein, care declarase serviciile cu pricina drept apolitice, neimplicate în jocurile de putere. Dar asta e: președintelui Băsescu pielea îi este mai aproape decât cămașa. Că român e și el. Și vigilent cât cuprinde. Chiar și cel mai apropiat prieten al său, Platon, trebuie să accepte supremația adevărului.

18-e1275182425275

Ce-mi place la președinte este că, plecând, nu trage după el fața de masă – cum fac niște mahmuriți de la Curtea Constituțională Golden Blitz – și nu o lasă pe cea care îi va urma fără obiectul muncii:

“imediat după alegeri să se găsească o formulă prin care serviciile să fie ceea ce trebuie să fie, instrumente pentru adoptarea deciziilor politice corecte și nu cumva să ajungem la situația în care serviciile să poată controla un guvern, o comisie”. 

Dacă mi se permite: înțelesesem, de la domnul Președinte, că s-a și ajuns în această situație, nu? Și asta, chiar în timpul deceniului Băsescu.

Dacă nu, atunci ce caută Ilie Sârbu prin birourile DNA, că pe Viorel Hrebenciuc l-a găsit de mult? Mult e SIE și frumoasă limba ce-o vorbim.

Acum se modifică schimbarea și aflăm că nu, încă nu s-a ajuns? Abia de la 1 decembrie, dacă, Doamne ferește, Elena Udrea n-ajunge la Cotroceni? OK.

Cum rămâne, totuși, cu sloganul electoral dăruit moștenitoarei Elena Udrea: “Iliescu a protejat sistemul, Constantinescu a fost înfrânt, eu am îngenuncheat sistemul.”?

Aha! Pricep: președintele Traian Băsescu a îngenuncheat sistemul.

Președintele Elena Udrea va tăia capul sistemului îngenuncheat.

Președintele Monica Macovei, nu – nici în ruptul capului.

Președintele Klaus Iohannis va profita că sistemul e îngenuncheat, se va sui călare pe el, îi va da pinteni prusaci, nu înainte de a-l pune să mănânce din tava cu jăratic daco-roman: “Întremează-te, gloabă, că avem de pus la pământ statul de drept construit de Băsescu!”

Există vreo editură – dar, așa, una de Nobel – interesată să publice volumele de basme ale acestui Traian Ispirescu?

Sunt gata să scriu PrefațaPostfața a fost publicată de multă vreme.

 

sursa: dorintudoran.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Fripturistul Ponta și pointillismul prezidențial

 1. Codruta

  hmmm… :)
  D-le Tudoran, stilul asta nu prea va „prinde” (desi e FOARTE multa „substanta” in ceea ce ati scris) dar… daca tot ati pomenit de „agentul 000”, eu as zice ca, mai degraba, Ponta e „agentul 0|0” – daca stiti cam cu ce seamana asta in limbaj internaut ;) :D :D

  Reply
 2. Marga C.

  Există, oare, vreo speranță, oricât de plăpândă, ca „fripturiștii” și „pointilliștii” (de ieri și de azi) să aibă acces la această „galerie” de portrete? Și, dacă da, să aibă tăria, „bărbăția” de a se recunoaște în ele?

  @Codruța: mie, dimpotrivă, mi se pare că stilul acesta humoristic-savuros, neîncrâncenat, neranchiunos îl „prinde” de minune pe Domnul Tudoran. În fond, „ridendo castigat mores”, nu?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *