Mihai Goțiu

File din dosarul de colaborator al Securității al lui ”COSTICĂ”. Turnătorul de ieri, primarul de azi, ai cărui oameni ne urmăresc și ne amenință!

”Pârâtul a fost recrutat în calitate de persoană de sprijin, sub numele conspirativ ”COSTICĂ”, la data de 22.02.1988, pentru cunoașterea stării de spirit din rândul angajaților inspectoratului silvic și a sătenilor angajați ca gonași, deoarece ”șeful statului avea o cabană de vânătoare în zona Gurghiu – Lăpușna”. La aceeași dată a consfințit colaborarea prin semnarea unui angajament olograf. Precizăm că dosarul de rețea al cărui titular este pârâtul, nu are document de închidere, cel mai recent document, o notă informativă, datând din 29.06.1989”.

Șeful statului” care dorea să știe care e starea de spirit din zona cabanei lui de vânătoare era Nicolae Ceaușescu. Fragmentul este din cererea de chemare în judecată adresată Curții de Apel București, de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în 01.02.2017. Curtea de Apel București (CAB) a confirmat statutul de colaborator al Securității al lui ”COSTICĂ”, în 13.11.2017, iar decizia a rămas definitivă prin respingerea recursului de către Înalta Curte de Casație și Justiție din 5 martie 2020. Acest lucru nu l-a împiedicat pe ”COSTICĂ” să candideze, în septembrie 2020, și să câștige (pentru a 5-a oară) funcția de primar al comunei Gurghiu, din județul Mureș.

”COSTICĂ” e acum primar

Da, ”COSTICĂ” poartă, în civilie, numele de Dumitru Laurențiu Boar. Este primarul care primea raportul de la reprezentantul unei firme locale, care ne-a urmărit, în această lună, în timp ce documentam ilegalitățile legate de administrarea pădurilor comunei Gurghiu. Mai exact a drumului construit ilegal (Poliția și Garda Forestieră au confirmat, săptămâna trecută, că e de dosar penal) în mijlocul pădurii, pentru a facilita transporturile de lemne. Asta într-o zonă și într-un ocol silvic (Ocolul Silvic Gurghiu) cu renume național și internațional în tăierile ilegale de păduri. Mai multe detalii aici despre urmărirea și întâlnirea care s-a încheiat cu amenințări din partea reprezentantului firmei de casă a Primăriei Gurghiu (și a încă vreo 4-5 comune din zonă).

După episodul de la OS Gurghiu n-a fost chiar așa o surpriză să aflu că domnul primar Dumitru Laurențiu Boar are sentință definitivă de colaborator al Securității. Că de la un capăt la altul întâlnirea a duhnit a comportamente securistice – de la urmărire și amenințări până la siguranța omului care are sentimentul impunității. Că orice s-ar întâmpla, oricâte legi ar încălca, are destule relații și spate să scape, ba chiar să bage pe alții în dosare. Iar lectura motivării CAB, nu lasă loc de îndoieli.

Care au fost acuzațiile CNSAS, desprinse din notele informative semnate de ”COSTICĂ”. Că a turnat un coleg care voia să plece din țară. Pe altul că asculta ”Europa liberă” și purta discuții politice în care ”comenta negativ aspecte ale politicii și partidului și statului nostru”. Turnător tipic, fără nicio responsabilitate față de consecințele pe care le-ar fi putut suporta (și le-au suportat) victimele turnătoriilor lui.

A devenit turnător ca să scape de un dosar penal de înșelăciune

Cum s-a apărat ”COSTICĂ”? Aflăm tot din motivarea CAB. Cică ar fi fost strâns cu ușa de securiști să devină turnător. Nici mai mult, nici mai puțin, ”COSTICĂ” a devenit colaborator după ce Șeful Miliției locale i-ar fi spus că a primit ordin de la Securitate să-i facă dosar penal pentru ”speculă/comerț ilicit cu produse cu proveniență dubioasă, înșelăciune, iar tatălui său pentru sustragere de produse agricole de la ferma la care lucra ca tehnician agronom”.

Primarul din Gurghiu a ajuns să-și toarne colegii și vecinii la Securitate pentru a scăpa de amenințarea unui dosar penal pentru înșelăciune și speculă, iar tatăl lui de un dosar penal pentru furt. O recunoaște chiar primarul în întâmpinarea prin care spera că o asemenea justificare (!) l-ar putea scăpa de verdictul de turnător la Securitate!

Așadar, decât să ajungă el la pârnaie pentru înșelăciune și speculă, iar tatăl lui pentru furt, mai bine să înfunde pușcăria ori să aibă alte probleme consăteni și colegi care ascultau Europa liberă, criticau partidul, visau să plece din țară ori sacrificau bovine în curtea proprie!

Pentru ”COSTICĂ”, devenit, între timp, respectatul primar Dumitru Laurențiu Boar e de la sine înțeles că asta nu se pune, că nu poți primi patalama de turnător pentru ”atâta tot”. Noroc că pentru cei de la CNSAS și pentru mai multe complete de judecători, asemenea fapte sunt mai mult decât suficiente pentru a concluziona că informațiile pe care ”COSTICĂ” le-a furnizat Securității au îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului.

Că turnătorul ”COSTICĂ” nu s-a schimbat de când a îmbrăcat costumul ales al neamului și e apelat cu ”domnule primar” (nu cu ”bă, securistule!”, ”bă, turnătorule!”, cum ar merita) stă dovadă faptul că n-a văzut nimic ieșit din comun când reprezentantul firmei care a lucrat la drumul ilegal ne-a urmărit, i-a dat raportul și ne-a amenințat. Rămâne de văzut dacă și procurorul care va prelua dosarul penal al drumului ilegal se sperie ori ba de relațiile lui și de metehnele lui actuale de securist.

citește și:

INVESTIGAȚIE: Pe acest drum ne pleacă pădurile! Și cum am ajuns să fiu urmărit și amenințat în curtea Romsilva (VIDEO)

Uite de ce ne-au urmărit și amenințat în pădurile din Munții Gurghiu! Poliția și Garda Forestieră confirmă că e de dosar penal și că va fi sesizat Parchetul

***

Motivarea CAB o puteți citi, integral, aici. Mai jos, câteva fragmente ilustrative:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “File din dosarul de colaborator al Securității al lui ”COSTICĂ”. Turnătorul de ieri, primarul de azi, ai cărui oameni ne urmăresc și ne amenință!

  1. ROMANIA PA !

    SUNT PROBE SI ARGUMENTE CA IN DECEMBRIE 1989 LOVITURA DE STAT A FOST DECISA SI PROVOCATA DE SERVICIILE SECRETE ROMANESTI …………TOT ACESTEA SI URMASII LOR ASA CUM AU DISTRUS IN 34 DE ANI VALORILE NAIONALE VOR DISTRUGE SI NATIUNEA ROMANA IN INTREGIME……………

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *