Mihai Goțiu

Uite de ce ne-au urmărit și amenințat în pădurile din Munții Gurghiu! Poliția și Garda Forestieră confirmă că e de dosar penal și că va fi sesizat Parchetul

”În urma verificărilor efectuate au fost identificate aspecte ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de Reducerea suprafeței fondului forestier național, prevăzută și pedepsită de art. 106, alin. 1, din Legea 46/2008 – Codul Silvic, urmând a fi sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Reghin”. Asta scrie, negru pe alb, într-un răspuns transmis, luni, de Ministerul Afacerilor Interne deputatului USR de Mureș Adrian Giurgiu, despre controlul efectuat de Poliție și Garda Forestieră cu privire la legalitatea drumului forestier executat în Munții Gurghiului, în păduri administrate de Ocolul Silvic (OS) Gurghiu, respectiv OS Fâncel.

E vorba exact de drumul despre care am scris pe România Curată, în urmă cu o săptămână, a cărui legalitate am investigat-o împreună cu Horea Petrehuș de la Asociația Valori Superioare, în urma sesizărilor făcute de Adrian Giurgiu și pădurarul de la OS Fâncel Fabian Levente. După verificările și înregistrările făcute pe teren, am constatat că eram urmăriți de către reprezentantul firmei care a realizat drumul, care i-a dat raportul primarului din Gurghiu, Laurențiu Boar. Atât primarul, cât și reprezentantul firmei s-au auto-invitat la sediul OS Gurghiu, unde ne aflam, cel din urmă amenințându-ne la finalul întâlnirii.

Toate detaliile drumului ilegal, explicațiile fanteziste ale primarului și reprezentanților OS Gurghiu, precum și amenințările primite le puteți citi aici:

INVESTIGAȚIE: Pe acest drum ne pleacă pădurile! Și cum am ajuns să fiu urmărit și amenințat în curtea Romsilva (VIDEO)

E interesant că și Curtea de Conturi a trimis un răspuns, de un tupeu incredibil. În esență, reprezentanții instituției spun că la începutul anului 2023 au efectuat un audit la Direcția Silvică Mureș (în subordinea căreia se află atât OS Gurghiu, cât și OS Fâncel), că ei sunt autonomi (adică nu fac verificări în urma sesizărilor primite, ci unde și când vor mușchii lor), și că la viitorul audit la DS Mureș vor verifica și cele semnalate. Când va fi următorul audit? ”Când vrea mușchiul lor”, evident…

Dincolo de tonul sfidător, răspunsul Curții de Conturi e (ca să ne exprimăm în concordanță cu subiectul investigației) total… pe lângă drum. Pentru că NU cei de la OS Gurghiu (ori OS Fâncel) au făcut drumul în cauză, ci… Primăria Gurghiu. A spus-o, cu subiect și predicat, chiar primarul din Gurghiu, Laurențiu Boar, care a negat doar intervenția pe partea care e administrată de OS Fâncel (mai puțin de 10% din lungimea drumului ilegal). La Primăria Gurghiu (nu la ocolul silvic) e de făcut audit și control de către Curtea de Conturi, legat de modul în care s-au cheltuit bani pentru un drum care, oficial, în acte, NU există, ba, mai mult, după cum spun reprezentanții MAI, în urma controlului făcut cu Garda Forestieră, reprezintă elementele constitutive ale unei infracțiuni!

Că de-asta era așa agitat domnul primar, de-asta a dat buzna peste noi, când eram la sediul OS Gurghiu, de-asta eram urmăriți de șeful firmei de casă a Primăriei Gurghiu (și a încă vreo patru primării din zonă) și de-asta ne-a amenințat omul.

Mă rog, cu sau fără auditul tupeiștilor de la Curtea de Conturi, dacă tot a ajuns dosarul pe masa procurorilor, aștept să verifice, fără să-i mai tragă cineva de mână, și aspectul ăsta – cât și cum s-a plătit, din bani publici, pentru comiterea a ceea ce polițiștii și inspectorii Gărzii Forestiere spun că prezintă elementele constitutive ale unei infracțiuni.

IMPORTANT: Repet, ca să nu există dubii: să nu ne facem iluzii că drumul ăsta ar duce către vreun cătun izolat, că ar urma să deservească vreo comunitate; nici măcar pretextul ăsta nu poate fi invocat. E, pur și simplu, un drum menit să facă mai ușor transportul lemnelor tăiate. Și, nota bene, a lemnelor tăiate într-un ocol silvic ”renumit” pentru tăierile ilegale de păduri!

***

Cum arată drumul ilegal:

***

În timp ce discutam, la OS Gurghiu, despre drumul ilegal, inginerul de fond forestier Vasile Steinbach a fost sunat de primarul din Gurghiu, care voia să vorbească cu… mine. Să încerce să mă convingă că ce faptă bună e să faci un drum pe care să plece copacii din păduri:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *