Alina Mungiu-Pippidi

Fiecare popor trebuie să-i învingă pe talibanii săi

Cea mai complicată problemă din istoria unei națiuni este controlul violenței. Trecerea de la violența anarhică la monopolul statului, singurul îndreptățit să poarte arme și să exercite corecții, pe urmă îmblînzirea puterii statului prin drepturile omului și contractul social sunt căile pe care națiunile dezvoltate au reușit în sute de ani să evolueze de la dreptul celui mai tare la domnia legii. Lupta cu corupția e ultimul episod, corupția fiind cea mai puțin agresivă formă de violență, prin care cine are puterea extrage cu forța mai mult decît are dreptul. Dar tot violență e, pentru că abuzul de putere care rezultă în profit se face în detrimentul celui mai slab. O favoare a cuiva rezultă într-o discriminare a altcuiva.

Controlul violenței e incomplet la multe din națiunile contemporane. Multe țări în curs de dezvoltare au un număr de agenți care lucrează în securitatea privată mai mare decît numărul celor de la stat. În Brazilia copiii înstăriți merg la școală cu bodyguardul de frică să nu îi răpească cineva. În Mexic sunt răpiți inclusiv poștașii, pentru suma mizeră de răscumpărare pe care o poate plăti familia lor. În unele țări din Africa se călătorește ca în Evul Mediu, călătorii se grupează mai mulți ca să facă față bandiților, și chiar în dezvoltata Africă de Sud e bine să nu oprești dacă îți face un autostopist semn pe autostradă (dar sistemul de justiție e mult mai bine cotat decît cel din România). Multe țări țin alegeri, dar rezultatul alegerilor e determinat prin violență în Africa sub-saharană mai peste tot, de la intimidarea oponenților grupului celui mai tare la furtul regulat al urnelor.

În această luptă pentru dezvoltare, mult mai ușoară decît acum 400 de ani pentru că avem modele de dezvoltare pe toate continentele și în toate culturile – oricine poate găsi o țară cultural compatibilă din care să se inspire – există un grup cu totul special de bandiți – bandiții ideologici. Ei pot să fie marxiști – am avut cazuri de hoți la drumul mare, dar altfel cu manifeste sociale maoiste în Asia, America Latină, etc, – sau religioși, cum sunt talibanii. Dacă guerillele marxiste sunt de bandiți universaliști (adică măcar în teorie toată lumea e egală la ei), bandiții fundamentaliști, care vor să conducă și să își aproprieze resursele unei țări fără să îi aleagă lumea sunt contrariul. Ei au agenda oficială de a discrimina pe cei slabi – femeile în primul rînd.

Faptul că în secolul XXI nu există o poliție internațională capabilă să eradicheze pe talibani sau pe Boku Haram, care răpesc fetițe din școli în Nigeria, e foarte trist, dar nu e nou. Ce e nou este că, chiar atunci cînd agenda de Securitate se aliniază cu cea de apărare a drepturilor universale ale omului, nu există putere internațională suficientă pentru a ține piept unor bandiți. Dimpotrivă, iluzia că se poate a pus la risc milioane de oameni, în primul rînd femei, după 9/11 – și scadența a venit azi. Bandiții sunt mult mai tari pentru că luptă pentru interesele lor, nu pentru principii, și Occidentul e slab, fiindcă  în spatele fiecărui lider este un electorat care de fapt nu prea crede că trebuie să plătească din buzunar pentru drepturile omului la alte națiuni.

E drept că, așa cum spuneam, calea istorică este ca fiecare să înfrîngă pe talibanii săi, oricum s-ar numi ei – inchiziții, fasciști, fundamentaliști creștini (în Polonia și România avem proiecte oficiale de restrîngere a drepturilor femeilor sau minorităților sexuale promovate pe față, de alde Neamțu&Papahagi, aceste caricaturi anacronice de talibani). Acum 20 de ani primeam scrisori de amenințare pentru Evangheliștii, care nu e vreo anecdotă deșucheată, ci o reflecție pretențioasă pentru oameni educați asupra alegerilor istorice ale creștinismului, instituționalizat sau umanizat, pentru că omul cu toporul în mînă nu pricepe nuanțe, iar națiunile slabe, ca a noastră, nu se mobilizează pentru drepturi și libertăți. Noroc că, mai norocoși geopolitic, suntem unde trebuie, astfel că izolăm pe cei răi cu majoritatea europeană, că a noastră, bravă, o putem cel mult convinge să stea acasă la un referendum.

Oricît de teribil e ce vedem în Afghanistan, nu putem influența noi cu nimic. Dar putem influența ce e la noi. La 30 de ani de la căderea comunismului avem din nou talibani și discuții de Evul Mediu despre chestiuni de igienă sanitară sau sexuală – cum ar fi dacă trebuie să înveți ce e aia. Marii noștri bărbați de caracter și de stat, Florin Cîțu și Sorin Câmpeanu, s-au afirmat deja în sensul că au arătat public că le e mai frică de talibani decît de europeni, votînd contra educației sexuale. PNL a fost în tabăra greșită la referendumul pentru familie – istoric greșită, vreau să spun, – că pentru cîteva voturi le-ar vinde talibanilor și pe mama, și pe sora lor, ce să mai spun de nevastă. PSD are programul că, dacă ai votanți săraci și needucați, care nu se spală și nu se vaccinează, tot așa vrei să rămînă și pe viitor, judecînd după atitudinile lor publice. Un număr incomensurabil de cretini au discutat luni de zile despre bărbații care fac copii sub dictatura UE – numai în capul lor de cretini a spus UE așa ceva, și bărbați ca ei nu ar trebui într-adevăr să aibă copii nici de la femei, că nu sunt calificați să crească nici măcar un cîine.

Dar nu UE poate civiliza un popor. De asta încerc eu să le explic ziariștilor din BXL că nu-i putem sancționa pe polonezi pentru atitudinea lor față de căsătoria homosexuală. Nu a fost vorba de așa ceva în principiile de la Copenhaga, și evoluția nu a venit în nici o țară că au venit unii din afară, din țări unde majoritatea gîndește civilizat, ca să impună adevărurile lor în țări mai sărace și needucate. Dimpotrivă. Fiecare națiune trebuie singură să-i învingă pe talibanii ei, fie că au arme sau încearcă, precum în Polonia, să folosească legi, repetînd procesul care a dus la civilizare în majoritatea țărilor din Europa sau America, să convingă majoritatea populației, biserica și societatea civilă. Lecția din Afghanistan, cîndva o țară normală, în curs de dezvoltare, arată că drumul o poate lua pe căi foarte greșite dacă membrii unei națiuni nu aleg valorile clare și nu le apără la vreme de cei care au programul să le restrîngă.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

36 thoughts on “Fiecare popor trebuie să-i învingă pe talibanii săi

 1. mircea

  oare valul 4 nu este aducerea a 10.000 de asiatici infestati cu covit-19,alfa,beta,gama,delta de incultii din inaltele dregatorii.Oare ei nu pot fi acuzati de crima .Au mai facut asa si in Decembrie 2019-Ianuarie2020,si au dat vina pa poporul Roman ca nu au murit ma multi.Asa-i Iohannis,Orban,Catu,Arafat,Tataru,Moldovan,…..

  Reply
 2. codrean

  Ar putea fi o lectie interesanta in unele privinte … pana la un punct …
  Totusi, ideea ca suntem bine situati geo-politic e nemaiauzita de catre romani ! In comparatie cu cine ? Cand ? Ca insusi „Cronicarul” ne plasa „in calea rautatilor” si avea, la vremea lui, perfecta dreptate ! Dar oare mai tarziu, in 1940 eram bine situati ? Sau in 1945 ? Cu cine si cand ne comparati ?

  Reply
  • robert

   Suntem relativ bine plasati, intre spatiul Vest European, Euro-Asiatic si Orientul Apropiat. Avem o casa la o rascruce de drumuri, putem sa ne speriem de orice trecator si sa baricadam usa (cum facem acum) sau sa deschidem usa si sa facem negot.

   Reply
 3. Arion Iulian

  Referitor la educatia sexuala in scoala,
  nimeni nu a vrut sa prezinta programa corespunzatoare fiecarei clase ci a sarit sa atace romanii in general.
  Intai le-a atribuit adversitatile necesare,
  dupa ca: „luptă, luptă si dă-i, si dă-i si luptă…”
  Cu cine va certati?
  Ati scris un articol incitator la ura, stimata doamna!

  Reply
 4. Grumaz Vasile

  Problema nu este legată de violență ci de furt. Este atât de importantă că există în cele zece porunci încă din Vechiul Testament. Totul este legat de furt si de consecințele acestuia.

  Reply
 5. Ghita Bizonu'

  Sofisme .. sofisme ..

  Si DA ! „Barbatii” pot sa nasca! O zice UE : „Întrucât, în anumite circumstanțe, bărbații transgen și persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate și ar trebui, în astfel de cazuri, să beneficieze de măsuri în ceea ce privește sarcina și serviciile de îngrijire legate de naștere fără discriminare pe criterii de identitate de gen.
  Deci barbatii pot naste.
  Situatie tragica … un „barbat” din astia ajunge la spital, e tratat de nu stiu ce dar pierde sarcina. Poate din cauza ca cf actelor sale era .. barbat nu „bărbățoi” sau „băiețoi” (femei sau fete cu aspect mai viril si apucaturi cam la fel. Uneori stresate ca sunt tratate pea „egalitar” si „inclusiv” de colegi…. )

  Si nu avem discutii despre igiena sanitara .. ci cel mult mentala …. Cand o parte a populatiei tale are navaru castoriei pubertare.. este normal sa ai mame f tinere ….. si nici un curs de „educatie sexuala” nu va evita mamelele f tinere . Pardpn „persoane” insarcinate minore de ambe sexe .Dar deh, sa interizic si sa ia grija ca interdictia sa ramana valabila ar fi „disctimunare culturala” a unei minoritati (de fapt o fractie a celei minoritati)

  Cat despre evangehlsitii … e o cestie de bun simt. Ceva de genul ca nu te apuci sa stigi „hai Rapidu” aflandu-te in compania dinamovostilor. Si invers.
  Nu este bine sa insulti religia altora .. ca nu se stie!!

  Apropos cand a fost Afganistan o tara „normala” ? Altcandva decat pe timpul lui alexandru Megalomanu’ ? Ca in rest cam este „The Land That Time Forgot ” ….. hm… cunoasteti cartea „Calaretii” a lui Kessel ? Vi se poar aia normali sau mai degraba contemporani cu argonautii ?!
  Fiecarre reforma a monarhiei a starnit rascoale si chiar un razboi civil …..
  In 78 Republica a avut necazuri ca a vrut sa faca o reforma …. agrara !

  „Tara normala”?
  Hm .. sunteti prea tanara* ca sa stiti cum in 1979 femeile persane au reimbracat ciadoru’ ca sa protesteze impotriva lui Aryamehr (care interzisese portul ciadorului… ) Si in ciador au ramas !!!! Si Persia … Iranul este cat de cat „conectat” la „timpul lumii”

  * totul este relativ …. la 14 ani sigur esti prea tanar ptr unele informatii ..

  Reply
 6. Ciobanul Bucur

  Inteleg sa sunt primul care comentez aici. Ca atare, pot incepe prin a spune ca un astfel de articol ar trebui raspandit prin toate caile la dispozitie in era noastra, spre invatatura.
  Un singur bemol am: in toata discutia despre educatia sexuala in scoala, eu si altii ca mine avem o singura rezerva: a nu se folosi aceasta oportunitate pentru propaganda pro-LBGT. Din cate am inteles, chiar si premierul ungar e preocupat exclusiv de acest aspect, cand vorbeste de protectia copiilor fata de propaganda agresiva LGBT. In rest, din partea mea, cei numiti LGBT sa faca ce vor cu viata lor, sa si-o legalizeze prin casatorie etc. etc., dar sa nu incerce sa ne forteze sa-i iubim si noi, ceilalti.

  Reply
 7. inteleptul

  Vreme trece vreme vine – ce e rau si ce e bine tu te-ntreaba si socoate. Doamna Mungiu are dreptate . Talibanismul fiecaruia dintre noi este (si ca recunostem si ca nu recunostem exista bucatele de talibanism in fiecare ) de neinlaturat fara o minima educatie si fara inevitabilul scurgerii timpului . Chiar daca traim cu totii in anul de gratie 2021 din nefericire sau poate nu , nu ne aflam cu totii pe acelasi palier al cunosterii , al intelegerii si al acceptului, a ceea ce noi numim drepturile tuturor oamenilor de pe planeta .Suntem macinati de istoria ce ne-a fost si inca ne este in mod fals prezentata .Suntem macinati de ceea ce trecutul ne-a adus in fata , suntem macinati de o nevoie politica ce tine de obtinerea unor voturi pentru a ramane la putere . Politicul poate identifica usor (prin terti ) toate zonele importante de talibanism din societate ce tin treze suferintele interioare ale unor cetateni si functie de asta isi compun si recompun discursul politic .Vedem asta si in Romania , mai recent la discursul fostului premier aflat in competitie electorala si in Ungaria lui Orban „cel rau”si in Polonia unde s-a ajuns la nerecunoasterea existentei dreptului de proprietate al unor oameni deposedati cindva de bunurile lor .Iesind din contextul spuselor doamnei Mungiu in Romania avem in acest moment o situatie politica nemaintilnita pina acum . Un cumul de intimplari si de decizii politice au determinat ca premierul actual sa fie practic de neinlocuit ,indiferent ce ar dori unii sau altii aflati in scena politica romaneasca .Practic premierul Citu a devenit premier Independent nici o forta politica , nici macar Presedintele Romaniei , nemaiputind sa il scoata din jocul politic guvernamental . Citu conduce in acest moment Romania . Deciziile premierului vor navali in spatiul punblic intr-un ritm nicicind atins .Nimeni nu poate sa ii opreasca nici numirile pe functii ,nici restructurarile guvernamentale , nici ordonantele de urgenta (va fi o avalansa de astfel de ordonante ) fara a avea niste costuri politice de nesuportat pentru el sau partidul din care face parte . O incintare sa poti descifra aceste jocuri aduse in fata noastra si de ceea ce noi numim intimplare .

  Reply
 8. Un slujitor credincios

  Doamna Alina Mungiu suferă de sindromul „ierbii mai verzi de peste gard”. Cu alte cuvinte idealizează occidentul oferindu-i valențe unui fel de nirvana politica și sociala. Tot ceea ce vine din vestul Europei și de Bruxelles este bun și demn de urmat in perspectiva dânsei. Exemplul tipic de intelectual care a pierdut legătura cu identitatea Românească și cu valorile care ne definesc că și țara. Doamna Mungiu nu mai înțelege satul românesc, simțul comunității, legătură cu biserica, iubirea aproapelui ….etc aceste lucruri sunt străine de dânsa sau poate nu au fost niciodată cunoscute. Doamna Alina Mungiu nu cunoaste cu adevărat societatea occidentală și nu a trăit în mijlocul ei, doar a citit și ea niste statistici sau se uită pe la știri și aruncă apoi cu acuzații. Va spun că și un roman care de câțiva ani buni trăiesc în Europa occidentală că nu înțelegeți încotro se duce, sau poate că intelegeti și chiar doriți acest lucru. Am sa consider totuși nu înțelegeți așa că vă spun mai bine Europa occidentală nu mai are de mult suflet și valori, și de fapt cum spunea un mare filozof român care a suferit în temnițe comuniste ” omul fără Dumnezeu este un animal care vine de nicăieri și merge sper nicăieri”. Va dau și eu câteva statistici că sa vă reveniți din aceasta beție a valorile occidentale care ne duc inevitabil spre o societate ” multilateral dezvoltată”. In Europa de Vest și nord jumătate dintre familii ajung in divorț, celelalte care nu ajung in divort, majoritatea, sunt moarte în punct de vedere relațional, partenerii fiind străini unul de altul. In Romania rata divorțului la momentul actual este undeva pe la 20%. Infidelitatea este ceva normal in Occident și femeile emancipate au ajuns să fie mai infidele decât bărbații în relații ( sunt studii care arata faptul că în Occident, in societățile netradiționale, femeile înșeală mai des decât bărbații dar mențin relația de familie din dorința de stabilitate financiară și socială). Deci familia este distrusa iar copiii sunt distruși și ei ( divorțul este perceput de copii pe scala stresului că și al doilea cel mai puternic stres posibil resimțit de care un copil, și urmat nu de puține ori de tot felul de traume). Poate legat de copii nici nu ar mai trebui sa aduc în discuție dementa digitala care este mult mai accentuată în vestul Europei și care aduce cu sine tot felul de boli psihice încă din copilărie, anxietate, ADHD, depresie…etc și faptul că principala cauza de deces in randul tinerilor este sinuciderea cele mai adesea datorita singurătății și lipsei apropierii omului de familie, comunitate, natura și mai ales Dumnezeu. Mai apoi individul. Mai peste tot în Occident omul trăiește pentru weekend și Holiday. Adică lucrează toata săptămâna, ca sâmbătă și duminică să bea și să se petreacă sau pentru a merge în concedii. Marea majoritatea a persoanelor înțeleg trăirea lor prin beții frecvente în weekend, droguri mai ușoare sau mai puternice și relații sexuale lipsite de semnificație ( one night stand cum le denumesc și le popularizează ei). Sa vorbim apoi la nivel de societate , political correctness este un fel de Dumnezeu, nu ai voie sa ai opinii divergente sau sa te exprimi liber și cam nimeni nu îți spune adevărul în fața pentru că adevărul s-ar putea sa și jignească. Legat de corupție acolo nu este vorba că nu există ci faptul că nu se face atâta nevroza pe el și că oamenii au un nivel de viață confortabil care îi determină să nu prea ii intereseze. Doamna Alina Mungiu zicea și de Mihail Neamțu dar nu înțelege faptul că domnul Mihail Neamțu a trait in Occident 7 ani și a văzut precum a zis și el lipsa de profunzime și superficialitatea in trăire în Occident, a vorbit și el despre Tamisa că fiind raul cu cea mai mare cantitatea de droguri aruncate în el. Din păcate și eu am văzut atâtea lucruri în Occident care mă lăsa cu un gust amar ( in Barcelona culegeau noaptea seringile lăsate pe plaja de drogați, in Amsterdam prostituția este in floare și din păcate multe dintre acele femei sunt și din Romania, ….). Mai sunt multe alte lucruri de spus dar idea centrală este că românii trebuie sa se uite critic și să nu le fie frica să zică și nu la ideologiile nocive deși vor exista oameni care consideră că în marea lor diversitate și acceptare este ok să numească talibani pe oricine nu este de acord cu ideologiile lor. Și să nu uităm oamenii mari ai credintei și culturii românești că și Petre Tutea care întotdeauna îndemna romanul sa se întoarcă la originile sănătoase, Dumnezeu, țară și familia.

  Reply
  • para

   @Slujitor & Credincios: Cei mai multi noi astia care ne-am carat am nimerit la inceput in nisele cele mai permeabile ale societatii – cu alte cuvinte la munca de jos. Cei mai multi nici nu pot mai mult, altii se complac in situatia asta pana crapa, doborati de socul schimbarii… dar sunt si unii care reusesc sa isi urmeze obiectivele. Eu am plecat din tara sa pot sa o vad macar odata pe an pe Martha Argerich intr-o sala pe masura muzicii ei. Intre timp s-a mai ofilit saraca da muzica si salile raman. Pentru asta am dat cu ciocanul si am tras cu carca atat cat a fost nevoie pana a aparut nisa care sa mi se potriveasca. Pe parcurs, „slujitorii” cu care m-am insotit nu doar ca au ramas credinciosi „valorilor” traditionale dar au adaugat una noua – nostalgia. Prin filtrul ei, tot ce e omenesc, durabil sau inaltator „dincolo” devine insignifiant in raport cu metehnele oamenilor… si nu vb de clase sociale ca pana la urma cultura nu se masoara in bani sau prestigiu, ci in ceea ce esti, dincolo de ceea ce ai.
   Nostalgia e un viciu si trebuie recunoscuta ca atare. Atunci cand aplecarea catre trecut iti obtureaza vederea in perspectiva, valorile de care vb dvs. sunt pervertite in manifeste fundamentaliste. Dumneavoastra puneti din nou Pamantul in centrul Sistemului Solar… vai de capul lui Copernic… si de toti care s-au sacrificat sa scoata lumea din Evul Mediu.

   P.S: imi propusesem sa imi tin pliscu’ pe net, da in cazul asta e mai rau daca nu zice nimeni nimic…

   Reply
 9. robert

  Este evident ca aceasta lupta trebuie sa fie purtata de fortele interne, altfel riscul e sa se prabuseasca tot. Si totusi, apropo de Afganistan, un mic rapel din istoria noastra. Razboaiele ruso-turce si ocupatia rusa au devastat si zguduit tarile romane. Le-au zguduit atat de bine ca samanta modernitatii a avut sanse sa-se dezvolte.
  Traim vremuri interesante. Razboiul cultural inter-statal a devenit unul intra-statal. Din ce in ce mai multe state sunt in prag sa esueze. America se pregateste sa confrunte China. Sper ca in continuare sa-se adevereasca ca „Romania are atat de mult noroc incat nici nu are nevoie de politicieni”.

  Reply
 10. Petru Sorin Dandea

  Sunt si eu sunt curios cand a fost Afganistanul o tara normala. Se pare ca nu a prea fost normala in ultimii 200 de ani. Si aceasta nu datorata totdeauna talibanilor ci si stapanirilor occidentale.

  In privinta educatiei sexuale, cu tot respectul doamna Mungiu, nu cred ca notiuni de igiena sexuala, care s-ar putea regasi in orice curricula, au ceva in comun cu idei de tipul „sexul – o alegere”, idei promovate de minoritatea LGBTQAI … si cate alte litere vor mai urma chiar nu ma intereseaza.

  O discutie asupra validitatii conceptului de familie, care in societatea occidentala si nu numai are forma mama, tata, copiii nu cred ca face sens. Si aici nu vorbesc de faptul ca de la DEX la Webster definitia este clara. Ci de faptul ca pe tot parcursul istoriei, umanitatea a considerat familia un element fundamental pentru societate. De aceea, pentru mine, lupta aceasta a minoritatii LGBTQAI de a schimba radical modul in care societatea a integrat conceptul de familie in cunoasterea universala mi se pare cea mai pura forma de talibanism.

  Reply
 11. Catalin

  Inca nu reusesc sa imi dau seama care e treaba cu talibanii mioritici si nici nu stiu daca atunci cand ti-ai format o opinie despre un anumit subiect risti sa fii catalogat drept taliban de catre cei care au o alta opinie decat tine.

  Inainte de a fi sau nu de acord cu acceptarea ideii ca barbatii pot purta o sarcina as prefera sa stiu daca exista cumva experimente pe animale de laborator care sa confirme fezabilitatea dpv medical. Fizic s-ar putea sa fie posibil, luand in considerare cele 10-20 de kile de shaworma si bere pe care le poarta cu el, de la o anumita varsta, orice barbat care se respecta. Gandind mai indraznet, imi pot chiar imagina cum va arata galeria Rapidului peste vreo 20-30 de ani de descoperiri stiintifice sau dilemele care ne vor incerca la sarbatorile pascale atunci cand va trebui sa bagam la cuptor un miel binar nascut de un berbec fluid. De asemenea, nu exclud nici imaginea unor harnice si solide creaturi care candva se numeau femei, carand voioase, in ritm de manele, saci de ciment si boltari, pe marile santiere ale tarii. Doar gandirea noastra ingusta precum o retrovizoare de Logan ne impiedica sa vedem un viitor divers, plin de neprevazut si culoare.

  Revenind la talibanism, constat cu tristete si uneori surprindere, faptul ca avem si un grup de talibani ai vaccinarii fara consimtamant informat care, fara prea multe argumente sau informatii, propovaduiesc noua doctrina a injectiei in parcare pe toate canalele posibile. Prima reactie pe care o am atunci cand ii aud cantand in strana este de cele mai multe ori cea naturala, regasita in articol, de a-i cataloga drept cretini. Neavand insa obiceiul de a-mi asculta prima reactie, ascult totusi ce spun astfel incat sa vad daca ofera si informatii utile in afara propagandei. De cele mai multe ori nu au nimic de zis, monotonia lor fiind comparabila cu cea a discursurilor de pe vremea lui Nea Nicu.

  Mai exista si un grup de talibani ai restrictionarii drepturilor si libertatilor, partizani de neclintit ai discriminarii pe motive medicale, cam ca in Evul Mediu. Nici pe acestia nu ii cataloghez drept cretini desi cativa din ei chiar au serioase deficiente cognitive. Candva ii ascultam, intre timp nu ma mai intereseaza ce spun intrucat, la fel cum sunt impotriva discriminarii/restrangerii drepturilor persoanelor de sex/gen feminin sau cu alta orientare sexuala sunt si impotriva psihopatilor care se gandesc sa imparta societatea in functie de statusul vaccinal. Nu ideea vaccinarii este rea(vaccinul este, alaturi de tratamentul medical, o arma cu care poti lupta impotriva bolilor) ci folosirea ei ca ciomag, in cel mai pur stil SS, de catre oameni politici si tari de la care aveam cu totul alte asteptari.

  Peisajul e trist spre deprimant iar venirea la putere a talibanilor in Afganistan este una din ultimele noastre probleme.

  Reply
 12. Marinica

  Doamna Pippidi, v-ati dezlantuit rau de tot. Imi place cum combateti. I-ati bumbacit pe talibanii autohtoni fara mila sau discriminare. Ati administrat castane fara numar pentru tot neamul. Cele pentru Neamtu si Papahagi au fost cireasa de pe tort.

  Reply
 13. DA LibanuL?

  islamul este o RE-Ligie?
  Cultele Protestante si neopro nu sunt RELIGII – Re-Ligo, Re-Ligare – sunt la fel ca ISLAMUL niste culte RELIGIOASE.
  (ca exista si culte nereligioase, gel Comunismul cu toate simbolurile si CARTILE sale sfinte si NAZISMUL – dati exemple de alte culte)
  A mai vazut cineva vreodata „studenti” in RELIGIA crestina
  (nu in theologie – nu din aia care doar interpreteaza o carte si-si dau nume numai din ea)
  …ori in cea BUDISTA?
  Dar cum se numesc invataceii lui Dalai Lama?

  Reply
  • BarBoss Negru da suparare

   … cucushma pe ochi ,turnat calare pe iapa mea turceasca si cu Barda ridica amenintator asupra Universitatii luiii…
   Cuza.
   Va dau eu cateva exemple de CULT, ca sa va dumiriti.
   Cultul Lui Mihai Vitezul, de care e legate mai multe Culte, Cultul Regelui, Cultul Marelui Barbat Oltean = Geniul Carpatilor & Meshter Cirmaciu!

   Reply
   • Ba NU BaBuL Ta Libanul

    Ma scuzati, am avut o ezitare…
    deoarece credeam ca e Universitatea e a lui Sf. Sava avand in vedere ca ma pozitionez pe ruinele prestigiuoasei ACADEMII srbesti cu toata Biserica Rusa (a taLiBanilor) la coada iepii mele turcesti.
    Pentru cei care u stiti cine a fost Sf. Sava cel barboss va recomand calduros sa va informati de pe internet si sa nu uitati, cate zile veti trai, ca cel mai prestigiuos Liceu din Bucale = din inima ROMANIEI; la care a invatat insasi Majestatea SA …Regele MIHAI, acolo unde toata nomenclatura RRRRRRRRRRROMANIEI, trecuta si viitoare, doreste sa-si bage copiIi, deci, se numeste…., cum altfel, decat: Sf. SAVA = sfantul SERBILOR, care a pus bazele invatamandului RELIGIOS in SERBIA, deci!
    (provincia trebuie neaparat sa viziteze Piata Universitatii din Capitala ROMANIEI ca sa inteleaga cate ceva, desi sunt si poze din google are view)

    Reply
   • Life of Brian

    https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_M%C4%83r%C4%83%C8%99e%C8%99ti
    Disparuti, inseamna ca nu au mai putut fi reconstituiti dupa, insa nu toti au fost rapiti la Cer, sa fim seriosi!
    Hai, ca de la Ma rashesti au fi crezut unii ca ajung acasa, in BUzau daca dezerteaza, dar la OITUZ?
    Pierderile trupelor române în bătălia de la Oituz (Corpul 4 Armată) au fost de peste 12.000 de militari, dintre care circa 1.800 morţi, 4.850 răniţi şi circa 5.700 dispăruţi, menţionează volumul „Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, 2003).
    Credeam ca Perversitatea e cel mai bine inteleasa de catre femei!

    Reply
    • abracadabra

     Adica, 3 trenuri maximale umplute la refuz cu navetisti tineri in haina militara au disparut subito?
     Puf-Puf!
     Adica, aproape JUMATATE din totalul pierderilor contabilizate, asa cu e si normal?

     Reply
 14. DES

  Talibanii din Afganistan au căzut într-o capcană: civilizata armată afgană, americănește dotată și echipată, i-a invitat la putere. Pentru că poți scoate americanul și rusul din Afganistan, dar deocamdată nu poți scoate talibanul din afgan. La fel și cu noi: avem câte un cimpanzeu ascuns în 98% din genele noastre. Culturalicește, mai puțin, evident, dar întâlnirea acestui cimpanzeu cu briciul la modul colectiv se produce cam o dată la 1-2 generații.
  Violența este cam cosubstanțială islamului, ne place – nu ne place. În timp ce bărbații europeni nu suportă nici măcar să taie o găină pentru masa de duminică, deși toți au trecut prin sângeroase bătălii pe Netflix.

  Aș fi vrut foarte mult ca bravele trupe BLM care au mărșăluit cu echipament de război prin orașele SUA să fie desantate pe lângă aeroportul din Kabul, să verificăm dacă talibanii ar fi pus genunchiul pe pământ și ar fi „donat” câte 10 dolari pentru iertarea păcatelor coloniale și sclavagiste ale strămoșilor (și chiar ale contemporanilor) lor. Dar nu-i nimic, îi așteptăm pe talibani să joace la bursă. Acolo se va vedea bărbăția!

  Reply
 15. Munteanu

  Boko Haram inseamna „fara scoala” shi exact asta urmareshte organizatzia: Desfiintzarea scolilor ! Ar trebui deci sa fie usor de combatut o organizatzie care spune clar ce doreshte spre deosebire de multe altele cum e shi biserica din Romania care nu spun cinstit „fara scoala” ci doar cer sa fie studiata shi religia in scoli. Aparent inofensiv dar efectul e acelashi: Studentzii religiei, numitzi in Afganistan „talibani” practic nu stiu altceva atat in Romania cat shi in Afganistan. Este practic imposibil pentru un elev care cunoashte bine matematica , fizica , chimia, biologia, etc. sa mai creada prostiile shi prejudecatzile de la ora de religie. Exact din acest motiv prin 1920 in Mexic biserica catolica de acolo a ars pe rug un profesor de matematica de la liceul din Verracruz. Multzi altzi profesori Mexicani au fost mutilatzi taindu-le nasurile shi urechile. Spre deosebire de Afganistan armata Mexicana a inceput atunci „razboiul cu creshtinii” ( la Cristiada ) shi armata a tras inclusiv cu tunurile in biserici shi a ucis aproape totzi preotzii Mexicani care instigasera mutilarile shi arderile pe rug. Putzinii supra-vietzuitori creshtini au fost deportatzi la Vatican. Armata Mexicana spanzura creshtinii de stalpii de telefon de pe marginea caii ferate astfel incat pasagerii sa-i vada shi sa devina atei. Asha trebue sa procedeze shi Romanii daca vor sa evite arderea pe rug a profesorilor de matematica.

  Reply
 16. Virgil

  Daca nu ati fi bagat chestia asta asa ne nuantata „în Polonia și România avem proiecte oficiale de restrîngere a drepturilor femeilor sau minorităților sexuale promovate pe față, de alde Neamțu&Papahagi, aceste caricaturi anacronice de talibani” articolul ar fi fost bun. In rest ar fi bine sa va abtineti de la a da sfaturi. Lumea s-a ca saturat de agresivitatea celor „politically correctness „

  Reply
 17. Laur22

  „fiecare popor sa-shi invinga talibanii sai ”

  adica : THE END OF NATION BUILDING POLICY ?

  Hai nu ma ‘nebuni.

  Pai atunci voi „gasca” din ce-o s-a mai traitzi ?

  Nu ca ar fi rau sa fie asha daaaa …. slaba sperantza ca prea multzi calici doar din asta fac matzul rotund.

  Deh ca doar nu degeaba ultimul audit al cheltuielilor din Afgansitan a fost in 2017

  Iar daca va intrebatzi ce s-ar fi putut face cu 2.2 trilioane de doalari in Afganaistan pentru afgani va spun eu :
  S-ar fi putut plati cash in mana 100 dolari pe cap de afgan: femeie, batran, copil ori matur vreme de 600 de luni adica undeva mai bine de jumatate de secol.
  Iar in Afganistan 100 dolari / luna nu-s de colo ter ajuta sa evitzi saracia abjecta.
  Dar eh poate ca nu asta s-a dorit ca cei care nu au chef sa rezolve saracia abjecta in USA n-o sa se duc acuma s-o rezolve in Afganistan.

  More about this in cartea Technowar in Vietnam sau serch pe youtube The Vietnam War : Reason for Failure – Why the U.S. lost.

  Shi tot asha dupa cum un reactor nuclear are un neutron buget tot asha shi un contra-insurgency war sau daca preferatzi un colonial ocupation war : Vietnam / Afganistan / Irak & Co ar trebui gandit ca un un-satisfied -> revolted -> insurgent buget war.
  Shi ce imi place mie sunt interventzionistii astia, nation building astia, care creaza mai multzi insurgentzi decat erau inainte de interventzia lor pentru ca mai apoi sa le cera localnicilor sa se spele cu respectivii insurgentzi pe cap.

  Oameni aidoma celor din USR sunt expertzi nu in a rezolva ceva ci in a se lupta cu cineva .
  Pentru ca scopul lor in viatza nu e solutzia ci lupta.

  Reply
 18. Gabriel Radeanu

  De fapt doamnă…exact analogia care o faceți dumneavoastră,prin etichetarea drept „talibani” a susținătorilor ideologiilor anacronice sau conservatoare,este intoleranța represivă caracteristică progresismului actual,care-l transformă în neo-comunism, datorită aroganței asumate de singură și posibilă ideologie!
  Where is the freedom of choice?… dacă marșul este într-o singură direcție?
  Educația ar trebui să deschidă universul,nu să-l „regularizeze”!
  Eu cred că societatea românească nu prezintă tulburări funcționale semnificative datorate interpretărilor greșite ale noilor curente ideologice,motorul acestor schimbări este de fapt globalismul devenit realitate concretă înainte că societatea să-l îmbrățișeze ideologic, și exemplele oferite sunt lipsite de potențial,sunt derizoriul ridicol potrivit României care refuză să-si privească chipul schimonosit de masca dramatică a ultimilor ani…

  Reply
 19. Dumitru

  „Dar nu UE poate civiliza un popor.” Cata fudulie in afirmatia asta. Ar putea chiar fi calificata de post-coloniala. Pana la urma, daca e sa fim obiectivi, talibanii par sa fi descoperit un model de lupta anti-coloniala care merge. Ca si in Vietnam, pierderile sunt enorme, atat in vieti umane, cat si in drepturi individuale, dar rezultatul este de netagaduit – au reusit sa-i dea afara si pe englezi, si pe rusi/sovietici, si pe americani. Au avut si ajutor (si de la americani, si de la pakistanezi si poate si de la altii).

  In alta ordine de idei, pozitia AMP ma uimeste un pic, prin credinta ca istoria (si deci Civilizatia) are un sens unic. Bineinteles, daca Progresul e zeu, Stanga din EU si SUA sunt profetul, detinatorii Revelatiei. Ce e amuzant este ca de multe ori cei care au aceasta credinta vin din medii cu sisteme de valori crestine catolice si protestante. Emmanuel Todd numea asta „catolicismul zombi”. Ce-i amuzant este ca, in timp ce crestinismul contemporan a renuntat aproape total sa fie prescriptiv in practica, acesti „catolici zombi” revin la fondul vechi rigorist si normalizator (Lumea trebuie sa avanseze spre Progres).

  Reply
 20. ionas

  Si Germania , cu unul dintre cele mai civilizate popoare ale lumii a alunecat in barbarie cumplita in anii 1930-40 – intrebati evreii.
  De asemenea si in Vest homosexualitatea a fost sanctionata de lege pina in anii 1950.

  Fanatici religiosi in Romania nu prea exista – doar mascarici ce folosesc simboluri presupus religiose si care incearca sa ocupe un loc la taraba cu oferte politice sectiunea „traditional”

  Reply
  • DES

   Exact. Nu ne putem pretinde nație majoritar și profund creștină și să practicăm generalizat (sau să înghițim) minciuna și furtul. (Aici îi cuprind și pe neoprotestanți, care-și flutură puritatea creștină peste tot, dar care nu-și pot ascunde aceeași șmecherie de ghiaur).
   Ne-am specializat în stat cu fundul în două luntri și nu ne va fi bine în vremurile de radicalizare care vin.
   Eu i-aș încadra în categoria măscăricilor și pe cei din partidele laice (dar care cred toți la modul religios în șpagă și șmanglă).

   Reply
 21. CMC

  De citit si bagat la cap !
  „Vom avea mii de teze de doctorat despre multiplele identități și zero despre inginerie. Vor fi conduși de lideri slabi, formați prin cafenele și săli de clasă aseptice, de sisteme educaționale experte în „starea de bine”. Lor li se vor opune lideri formați în văgăunile din munții Asiei, care au luptat cu arma în mână și cuțitul la brâu, iar întâlnirea lor va fi o reeditare a întâlnirii lui Arhimede cu soldații și… „Noli turbare circulos meos!” pentru că noi și copiii noștri prețuim viața confortabilă mai presus de orice. Cei care ni se opun nu dau doi bani pe ea.”
  https://www.stiripesurse.ro/predictiile-lui-daniel-funeriu-copiii-nostri-vor-asista-neputinciosi-la-prabusirea-civilizatiei-noastre_1959194.html

  Reply
  • X

   Și cu diplomele de bacalaureat ascunse ale copiilor foștilor profesori plecați în regimul comunist să predea prin Africa, cum rămâne? Și care nimeresc într-un laborator din Franța, agață niște publicații, apoi se întorc în România ca mari performeri? Și mai mult, care se înrolează politic într-un partid-operațiune a unor băieți din servicii? Și care nu-și dau seama nici acum c-au fost instrumentalizați. Trebuie să fii foarte indemn la simțul ridicolului pentru a scrie ceea ce a scris Funeriu. El, Neamțu, Papahagi, Voinescu, Paleologu jr. și alții mai mici decât ei, împrăștiați prin administrații, universități, redacții etc. ar trebui, mai înainte de a face predicții, să privească trecutul, să-l înțeleagă, să caute să înțeleagă reacția publicului în ceea ce-i privește și să identifice acele cantități uriașe de cenușă pe care să și-o pună în cap după ce inteligența lor a fost făcută de râs de șmenarul-informator Petrov.
   Predicția lui Funeriu seamănă cumva cu intrarea unui tătar beat, călare, cu o lulea în colțul gurii, într-o biserică și care ar exclama: Băi, se duce de râpă credința creștină!!! Da, se duce, dar nici tu nu ești străin de asta.

   Reply
 22. Laur22

  Shi totushi problema ramane neatinsa.

  Esti legitim sa itzi propui sa ii schimbi pe altzii sau tot ce e legitim sa potzi e sa te schimbi doar pe tine ?

  Iar daca esti legitim in incercarea de a-i schimba pe altzii care sunt limitele acestei legitimitatzi ?

  Are acesta legitimitate niste limite shi dicolo de actuala frasuneala a lui Trump/Biden cu retragerea din Afganistan

  Esti legitim sa incerci sa ii vaccinezi pe cei din Waziristan ?
  Esti la fel de legitim sa incaleci aceasta opeartziune umanitara cu agentzi CIA pentru CIA stie de ce …. ?
  Shi nu, nu fabulez aceste fapte s-au intamplat ba chiar s-au dat la TV, la 60 minutes.
  Cand reactzia a venit ca deh daca faci ceva suficient de multa vreme, oricat de serviciu secret au fi tu tot se afla.
  Insemna asta ca nu mai trebuie sa incercam sa ii vaccinam anti-polio pe oamenii muntzilor pentru ca la noi Olivia Steer are ideei ori pentru ca prin Waziristan contra-inteligence-ul taliban a devenit ceva mai stringent ?

  Toata frasuneala actuala pentru a evecua securistii americii adica agentzii statului tare toata infrastructura guvernului de ocupatzie filo-american votat de ditamai 923,592 oameni intr-o tzara de 38,928,346 oameni
  https://www.afghanistan-analysts.org/en/reports/political-landscape/afghanistans-2019-elections-30-final-results-and-parallel-governments/#:~:text=Afghanistan%E2%80%99s%20IEC%20has%20declared%20incumbent%20Muhammad%20Ashraf%20Ghani,votes%20%2850.64%20per%20cent%20of%20the%20valid%20votes%29.

  Toata infrastructura de la judecatori la procurori la politizti la agenzti de securitate la tzuztzerii contzopisti ai acestota .
  Toata mashina terorii a „statului de drept”

  OK shi ce facem cu tzara ?
  Ce facem cu actuala FOAMETE din tzara ?

  Care foamete o sa ma intebatzi ?
  Aia de o atenueaza UNICEF shi WHO care nu vor sa plece din Afgansitan odata cu puterea de ocupatzie .
  Shi nu, nu fabulez, daca ceva nu apare le televiziunile cu fir scurt la serviciile secrete asta nu insemna ca nu se intampla.

  https://www.indiatvnews.com/news/world/afghanistan-humanitarian-airbridge-who-unicef-taliban-kabul-medicine-food-supply-728328

  „The World Health Organisation and UNICEF are calling for a “humanitarian airbridge” to be set up immediately to allow the unhindered delivery of medicines and other aid supplies to Afghanistan. The two UN agencies said in a statement Sunday that they are “committed to stay and deliver for the people of Afghanistan.”

  The agencies said that, even before the Taliban’s recent takeover of Afghanistan, the country required the world’s third-largest humanitarian operation, with more than 18 million people needing help. According to a report with the Voice of America (VOA), the WHO has said one-third of the population is facing acute hunger and more than half of all children under age five are malnourished. The current drought is expected to worsen an already dire situation, it further said.

  „Continuity of health services must continue without interruption across the country, with a focus on ensuring women have access to female health-workers…Most major health facilities are functional. And this is based on provincial-level field monitoring. Health workers have been called to return to or to remain at their posts, including female health staff,” said WHO spokesperson Tarik Jasarevic.”

  Adica da voua vi se rupe inima de soarta unor tzutzeri ai terorii americane, a statului tare, a aparatului represiv.

  Altora li se rupe inima de soarta a 18 milioane de rupzi in cur pe care actuala seceta ii condamna la moarte.

  Shi colac peste pupaza la acesta catastrofa in plina desfasurare mai apar unii imbecili care vorbesc de hahaha cordoane sanitare. Asta e deosebirea dintre ceia care fac cu adevarat ceva bun shi cei care sunt tzutzerii terorii „statului tare”, tzureri care merita tot tot da absolut tot ceea ce urmeaza sa primesca.

  Oamenii care fac ceva bun nu pleca din Afgansitan, aia care pleaca stiu ei de ce shi ce merita sa patzesca daca nu se ascund in gaura de sarpe. Oamenii buni …. insa …. „have been called to return to or to remain at their posts, including female health staff”

  Shi l-am vazut la TV pe un operativ UNICEF din teren declarand : ca aprox 80% din personalul UNICEF shi alte agentzii internatzionala implicate in distribuirea ajutorului alimentar & medical in Afganistan a ramas la fatza locului shi oficiali UNICEF au declarat „we are in wait and see attitude and we will continue our work with the talibans in the same way as before because also before in order to access the countryside we worked with them in order to do our work.”

  Acuma ce o sa se intample cu misiunea UNICEF din Afgansitan nu pare sa intereeza pe nici-un talking head de la TV ca ce se intampla cu judecatoarele ori cu agentzi de securitate romani din Afganistan ne spune presa .
  “Un agent de pază român din Afganistan a povestit despre modul în care el și colegii săi au fost evacuați din Kabul.”
  https://www.dcnews.ro/contractor-roman-a-ramas-mult-armament-pe-mainile-talibanilor-statul-roman-chiar-s-a-implicat_834672.html

  Intre agentzii de paza shi oamenii UNICEF exista o DIFERENTZA iar diferentza este cea dintre cei 14 romani care au cerut sa fie evacuatzi din Afganistan shi difrentza pana la 33 care nu au dorit sa fie adusi inapoi in Romanai ca sa faca guvernul Catzu poza cu ei.

  Aha shi inca ceva, eu am vazut la TV un reportaj de la un punct de trecere a frontierei Pakistanezo – Afgana LA COADA DE PE PARTEA PAKISTANEZA a frontierei la coada cu oamenii care asteptau sa treaca in Afganistan.

  Da, da, da fac oamenii coada ca sa treaca in Afganistan shi asta nu pentru ca se bucura de ce se intampla acolo ci pentru ca …. viatza merge inainte shi business ul nu asteapta pe nimeni care e ocupat cu alte frasuieli. Voi ce legatura avetzi cu ei ?

  Shi atunci voi pe cine vretzi sa „salvatzi” ?
  Iar cand respectivii va intorc spatele de ce va miratzi ?

  Reply
  • DES

   Dintre ăia care voiau să treacă din Pakistan în Afganistan, foarte puțini erau mânați de dorința de business. Unii se întorc poate acasă, alții vor pur și simplu să trăiască într-un stat islamic, unii sunt agenți pakistanezi, alții aduc bani din Quatar etc. Ca la orice început, unii cred că lucrurile vor fi mai curate, fără corupție, fără sărăcie, cu liniște după 43 de ani de război, fără generali afgani trăind ca niște pașale și fără generali americani care trec pe lângă câmpurile de mac și cred că-i vreo plantă medicinală pashtună.
   În rest e pace, niciun taliban nu ia la țintă vreun soldat american, șeful CIA s-a întâlnit cu șeful talibanilor, dronele sunt la sol. Că mai mor niște zeci sau sute de inși, asta e! Nu poți să faci omletă mediatică credibilă fără să spargi niște ouă!!! Așa se aruncă mîța moartă în grădină la unchiul Xi și mâța sunnită lângă gardul șiit iranian. Despre diadia Putin, mai vedem – s-ar putea să-i mai pocnească și lui câte-o petardă din când în când. Și mult-mult-mult bullshit mediatic pentru occidentali pentru că le place.

   Reply
   • Laur22

    @DES

    Draga DES nu uita ca principalaul export al Afganistanului e cel de opiu mai precis 82% din totalul comertzului mondial de opiu vine din Afgansitan.
    Da da Arganistanul controlat de amarican nu a dat un pas inapoi in comertzul de opiu.
    Deci ce controlau americanii ?
    Deci da …. s-au dus sa „take care of bussines” ca orice emisar de narcotraficante.

    in rest cum sa zic dinte totzi vorbaciosi care ne inunda cu vorbele lor la de youtube shi TV vorbindu-ne despre de ce shi cum trebuia facut cel mai interesan mi se pare in evolutzia lui istorica Rory Steward
    Un tip fost minstru britanic al ajutorului ectern care a mers de la Herat la Kabul o calatorie care i-a luat cam 500 de zile in care a dormit in 500 de sate diferite SHI CARE INTRE 2005 SHI 2008 A CONDUS DE LA FATZA LOCULUI UN NGO CARE A AJUNS LA 300 ANGAJATZI.

    Itzi recomand cu precadere :
    „How not to fix a failed stare -> asta pentru ca sa intzelegi care e viziunea sa generica despre external implication aid and military intervention Prelegere tzinuta de le la Yale ca deh respectivul e Harward academic
    „Time to end the war in afganistan”-> prelegere tzinita de el acu 10 ani
    „Afganistan : Rhetoric and Reality” -> prtelegere de acu 4 ani
    la
    oricare din luarile sale de cuvand din ultimile 2 saptamai la hai sa zicem
    „why afganistan mark the end of liberal interventionsim”

    ca sa vezi cum arata doctrina lui forever war din gura unuia care a spus ca totushi US and UK trebuie sa plece din Afganistan doarece nu reprezinta nici un fel de interes strategic pentru ambele adioca aproximatic cam ceea ce s-a spus shi despre Vietnam sh care a condus la retragerea doin Vietnam.

    Ceea ce Rowry shi gasca de vorbacioshi la TV nu intzleg e ca daca pleci nu potzi s apleci pe jumatate shi militar e sinicidere curata sa lashi cum zic ei „a residula force on the ground on an undefinite term”

    De ce e dementza acesta idee ?
    E atat de evident dementa incat nic rusii cand au plecat in 1989 nu au aplicat-o deshi slava domnului ei au granitza directa cu Afgansitanul iar pentru ei o intorcere in scopul prevenirii colapsului regimului lor marioneta insemna num mai mult decat trecrea unui pod.
    Shi cu toate astea cand regimul a dat semne de slabiciune la 4 ani dupa plecarea lor nu s-au intors.
    De ce ar trebui sa se intoarca acu ‘muricanii ?
    Nu zic ca nu pot tehnic vorbind daaaaa ce ar rezolva cu asta ?
    Ar prelungi cu inca 10 ani o retragere care trebuia sa se fi petrecut acu 10 ani ?

    Pana cand ?
    For ever and ever and ever ?
    Shi ca sa ce ?
    PS ultima leafa pe care u primit-o sildatzii afgani care trebuiau sa se lupte cu talibanii ai fost in May anul asta.
    Shi daca vrei sa intzlegi cat de semnificativa e acesta informtazie ia nota ca motivul principal pentru care George Washington a facut actul nebunesc out of character shi aproape siniucigas al atacului de craciun imortalizat in Delaware Crossing act caree insa din fericire s-a transformat intr-un enorm succes deoarece toata lume din tabara opusa credea ca e imposibil shi deci nu s-a pregatit opentru el , a fost, deoprece banii de solda pentru „continental army ” urmau sa se termine la sfarsitul lui decembrie.
    Iar el sti ca fara solda platita la zi armata sa de voluntari urma inevitabil sa de dezintegreze.

    De aia sau mai precis shi de aia armata afgana s-a dezintegrat.
    Deoarece no pay no play.

    Reply
 23. Vlad Slăvoiu

  Era martie 2019. În seara aceea de cenaclu, citiseră două fete și doi băieți. Una din cele două fete e în mod special antipatizată de stâlpii sinistrei societăți, așa că se trece la obișnuita umilire publică: în esență, pentru că textele fetei nu „se ridicau” la nivelul înaltelor standarde ale uluitor de inteligenților nimeni literari, leprele atacă. O lepră mărturisește: „În seara asta nu-mi plac fetele, în seara asta îmi plac mai mult băieții.” Lepra-șefă preia din zbor: „De când așteptam eu să recunoști asta…” Mua-ha-ha și hi-hi-hi, vai da’ ce ne distrăm și ce umor pe noi, dă-mă dracu’!…

  Cine erau aceste lepre? Erau dintre marii opozanți ai acelor ani, conștiințele publice care atrăgeau atenția asupra pericolului dictaturii, erau protestatari, erau voci civice… Lepra-șefă dădea interviuri (dă și azi, de altfel) remarcabile prin stupiditatea răspunsurilor sale.

  De ce se agitau ei, de ce erau ei atât de „isterici”? (Pentru o explorare a noțiunii: Thomas Frank, „Aux États-Unis, le complotisme des progressistes”, în LMD, august 2021) Pentru că erau „de stânga”?… Să fim serioși, cu așa o stângă intelectă mai bine te sinucizi… Și-atunci de ce? Păi cred că e destul de simplu: din prostie pură și josnicie morală, pe de o parte, din sclavie, pe de o altă parte, și din interes meschin, pe de a treia parte. După părerea mea, ăștia sunt „talibanii” noștri cu care trebuie luptat în primul rând; ceilalți sunt, cum bine s-a remarcat aici, niște „caricaturi”.

  Oricum, tot e bine că, în seara aia, au făcut glume cu gay, nu cu evrei – că altfel se trezea nenea Silviu Antonache și le trăgea o petiție… :)) Așa cum bine că nenea n-a văzut „Sărută-mă până nu e prea târziu” (Shirel Peleg, 2020), că, dacă-l vedea, rămâneau, Doamne ferește, bieții artiști fără slujbe …că adevăru’ e că nu se face ce-au făcut ăia acolo… Chiar așa, ne batem joc? Vorba lui Cherintos: „Să ne luăm în serios, domnule!” Sau ăla zicea invers? Nu mai știu…

  Da’ aflu io și revin cu un mesaj scris. :)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *