Dorin Tudoran

Farmecul nu tocmai discret al tranziției – Prima Doamnă (I)

Aflat pe platoul unui canal de televiziune spre a comenta ceremonia de primire-predare a funcției de președinte desfășurată la Cotroceni, cineva încearcă să convingă telespectatorii că ”Prima Doamnă” e, așa, o chestie ”informală”, că doar românii nu sunt americani:

Președintele Iohannis a venit însoțit cu (de) soția Domniei Sale. În sistemul românesc nu e vorba de Prima Doamnă, nu e ca la americani. Este, pur și simplu, soția președintelui.”

Să înțelegem că sagacele comentator e sigur că doar în Statele Unite soția președintelui este și “Prima Doamnă”? Puțintică documentare n-ar strica. Poate începe cu Franța.

Sugerându-i-se cuvântul ”protocol”, comentatorul cu pricina răspunde prompt și flegmatic:

”Protocolol îl fac cei care se ocupă cu așa ceva.”

Aici comentatorul  are dreptate – la nivelul acesta, regulile de protocol nu sunt stabilite de jucătorii de barbut care mai însuflețesc emisiuni de televiziune.

Un ”sistem românesc” ”pur”, elaborat, să zicem, de Mircea Badea, ar interzice ”Prima Doamnă” și comentatori iscusiți ne-ar aduce cu picioarele pe pământ: ”Uite-o și pe Carmen asta…”; “Mărioara aia…”

Nu știu cât noroc postdecembrist au avut românii la președinți, dar aș spune că au avut noroc de trei Prime Doamne la locul lor.

”Formală” ori ”informală”, poziția de Primă Doamnă nu este chiar floare la ureche.

Cine nu crede, să le întrebe pe fostele Prime Doamne – Nina Iliescu, Nadia Constantinescu și (mai ales) Maria Băsescu.

Care ar fi calitatea supremă a unei Prime Doamne? Să fie o doamnă.

Să-i dorim Primei Doamne a României să se bucure de mult mai multă liniște decât liniștea de care s-a bucurat predecesoarea Domniei Sale.

Liniștea unei Prime Doamne vorbește și despre liniștea (sau neliniștea) multor altora.

Respectându-i pe alții, ne respectăm pe noi înșine.

Hai, că nu e chiar rocket science!

 

sursa: dorintudoran.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Farmecul nu tocmai discret al tranziției – Prima Doamnă (I)

  1. Vasile Bouleanu

    Rolul sotiei in viata fiecarui barbat sau viceversa, este rezultatul direct al relatiilor care i-i leaga unul de altul. In acest caz avem in fruntea Romaniei un Presedinte profesor care este casatorit cu o profesoara.
    Sunt convins noi toti vom avea de invatat de la cei doi dar mai ales sotiile noastre ale alegatorilor se vor simti reprezentate din punct de vedere feminnin prin noua Prim Doamna a Tari.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *