Romania Curată

Fără indiferență la transparență! Societatea civilă cere a doua dezbatere publică a legilor Educației

În contextul schimbării proiectelor legislative în domeniul educației, solicităm ministrului Educației să respecte rigorile Legii transparenței decizionale nr. 52/2003 și să facă publice proiectele legilor educației înainte ca acestea să intre pe circuitul de avizare interministerială. Formele neoficiale care au ajuns la cunoștința publicului, sunt foarte diferite de cele anterioare, așadar proiectul trebuie din nou consultat. Potrivit presei, ministrul Ligia Deca a declarat, în contextul publicării variantelor de legi rezultate din modificările efectuate de noua conducere a Ministerului Educației, următoarele: ,,în momentul în care ele vor intra în acest proces de avizare interministerială, pentru a fi apoi aprobate de către Guvern, ele vor fi făcute şi publice”. Această declarație încalcă prevederile Legii transparenței decizionale nr. 52/2003:

Articolul 7

(1) În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administrației publice are obligația să publice un anunț referitor la această acțiune în site-ul propriu, să-l afișeze la sediul propriu, într-un spațiu accesibil publicului, și să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz. Autoritatea administrației publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informații.

(2) Anunțul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoștința publicului, în condițiile alin. (1), cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare de către autoritățile publice. Anunțul va cuprinde: data afișării, o notă de fundamentare, o expunere de motive, un referat de aprobare privind necesitatea adoptării actului normativ propus, un studiu de impact și/sau de fezabilitate, după caz, textul complet al proiectului actului respectiv, precum și termenul-limită, locul și modalitatea în care cei interesați pot trimite în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ.

În cazul în care proiectele legislative vor fi făcute publice abia după transmiterea lor pe circuitul de avizare, părțile interesate, între care asociațiile elevilor, reprezentanții profesorilor și ai părinților nu vor putea să își exprime opinia și să propună îmbunătățiri textului agreat la nivelul coaliției. Există deci riscul ca legile să aibă o formă agreată doar de către partidele din coaliția de guvernare, contra spiritului proiectului România educată


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Fără indiferență la transparență! Societatea civilă cere a doua dezbatere publică a legilor Educației

  1. emil

    Educatia se dezbate continuu, la radio, la televizor, la Parlament, la societatile civile, in campania electorala, etc, de cand ne nastem si pana murim despre educatie vorbim pana adormim. De cand e lumea si pamantul, nu toate mustele fac miere. Unii produc si inoveaza, altii fura si plagiaza.

    Reply
  2. Adrian

    Era vorba că toate propunerile de anul trecut vor primi răspuns. Eventual într-un centralizator. Există aceste răspunsuri ?

    Reply
  3. Petra

    „… spiritul proiectului România educată” ?????????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    e o glumă, nu?
    Spiritul proiectului e același cu spiritul legii „noi” a pensiilor speciale, cu cel al legilor pentru conservarea mediului și al legilor pentru protecția orfanului și văduvei.
    Spiritul proiectului R.e. e spoirea înapoierii în mers înainte.

    Reply
  4. Șasă casă - Leji frumoasă!

    Mai nou, au găsit motivul ca să treacă măgăriile din lege: ne impune UE! Nu luăm banii din PNRR, muicăăă!!!
    Nimeni nu vede cum băieții din CNATDCU și minister schimbă pe șestache standarde, regulamente fără nicio justificare! Pardon, au una: A fost proiect cu Banca Mondială și trebuie să schimbăm! Plagiatele, în schimb, se tratează cu Mucles liberal.
    (Cam aceeași strategie și-n justiție: nu putem rezolva Dosarul Revoluției pentru că-i complex, dar nimănui nu-i dă prin cap să disjungă cauze per individ. Că-i mai ușor să primești condamnare postum și implicit post-pensie specială!)
    Pașol na turbinka, demokrațîia!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *