Ioana Nunu

Cum combatem fenomenul de fake news în rândul elevilor

Situația de criză în care ne aflăm este ținta perfectă pentru diseminarea știrilor false, deoarece în această perioadă elevii sunt preponderent vulnerabili, jonglând între credibilitate și confuzie.

Internetul a fost plin în ultimele zile de zvonuri legate de perioada în care vom recupera orele de curs, fără să fi existat vreo informație oficială publică în acest sens.

Mii de elevi cad în capcana fenomenului de fake news din absența unei grile de interpretare, dar în primul rând din lipsa comunicării eficiente între întreaga paletă de actori ai sistemului de învățământ. (MEC și publicul țintă: elevii)

Poți combate tu acest fenomen în comunitatea ta?

Răspunsul este da și îți voi oferi 2 argumente simple:

  1. Nu distribui mai departe o știre fără să o verifici și să o treci prin filtrul gândirii tale critice, căci altfel îți poți induce colegii în eroare!
  2. Când un coleg împrăștie o știre neadevărată, ia atitudine și informează-i pe colegii tai că este falsă.

Impactul dezinformării este unul nociv în această perioadă, conturând haos și confuzie. Este important să facem un pas înapoi atunci când citim un titlu care ne atrage atenția din aria intereselor noastre actuale.

Pentru a verifica cu ușurință o știre, fără a apela la mai multe surse, poți accesa direct un site de fact checking precum Factual.ro ori site-urile autorităților de care depind respectivele decizii. Factual, în schimb, deconspiră știrile false și face trimitere către declarații oficiale.

În acest sens, dacă ești mai activ pe rețelele de socializare, poți verifica pagina Ministerului Educației, pagina noastră Școli curate, dar și paginile consiliilor și asociațiilor de  elevi care vor comunica de asemenea informații veridice.

Este important să conștientizăm rolul media în această perioadă, să distingem informația și să folosim responsabil rețelele de socializare.

Ioana Nunu activează la nivelul județului Bacău ca ambasador Școli curate, proiect al Societății Academice din România (SAR), dar și ca vicepreședinte în Consiliul Elevilor al Elevilor Bacău. Totodată, susține incluziunea socială, fiind voluntar activ în sistemul Direcței Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Cum combatem fenomenul de fake news în rândul elevilor

  1. Adrian

    În sfârșit v-ați dat seama ce calvar (la început de carieră) și ușurare (mai apoi) este în viața profesională a cadrelor didactice (probabil de-aceea li se mai spune…profesori) copiatul fără noimă.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *