Daniel Befu

EXPLOZIV: Ce treabă are cu canalizarea din Comarnic firma unui intermediar al șpăgii din Dosarul Microsoft! La o lună după ce firma cumnatului lui Ponta câștigase extinderea canalizării în Comarnic

Contractul prin care Grossmann Engineering Group, în asociere cu Euroconstruct Trading 98 SRL, a câștigat licitația de extindere a canalizării orașului Comarnic e în atenția presei autohtone prin asocierea lui cu familia premierului. România Curată vă prezintă un fapt care poate duce investigația mai departe. Mai exact, ”amănuntul” că în februarie 2012, în Comarnic și-a deschis punct de lucru și firma IMO Invest Total SRL. Mai mult, cu această ocazie, firma bucureșteană și-a completat capitolul de activități cu cea care are Codul CAEN: 3700 – colectarea si epurarea apelor uzate. Acest lucru se întâmpla la doar o lună după atribuirea contractului de canalizare consorțiului Grossmann – Euroconstruct. La acea dată, 50% din IMO Invest Total era deținută de Khalil Abi Chahine, unul dintre cei care, conform procurorilor, a fost intermediar al șpăgii în Dosarul Microsoft. Victor Ponta, dar și alți membri ai familiei sale, dețin apartamente în ansamblul Central Residential Park, dezvoltat de o firmă a lui Khalil Abi Chahine DUPĂ transferul șpăgii Microsoft. În același timp, personajul era un apropiat al grupării NIRO-Cocoș. Simple coincidențe? Să vedem.

România Curată vă prezintă nu una, ci un șir de ”coincidențe” cel puțin ciudate.

1. Contractul vizat de DNA, pentru construirea rețelei de canalizare a orașului Comarnic, a fost câștigat de Grossmann-Euroconstruct, contractul de 11 milioane de euro fiind atribuit de Hidro-Prahova SA. Problema este că Hidro Prahova SA este o societate al cărei pachet majoritar (70%) este controlat de CJ Prahova, condus de Mircea Cosma (PSD), un apropiat al lui Victor Ponta și al lui Sebastian Ghiță. Deci cumnatul lui Ponta a primit contractul de la un apropiat al lui Ponta. Coincidență?

2. Asociatul firmei Grossmann Engineering Group în acest contract este Euroconstruct Trading 98 SRL, firma lui Dan Besciu și Sorin Vulpescu. Dan Besciu este un foarte bun și vechi prieten al lui Dorin Cocoș, conform declarației pe care a făcut-o suprasemnatului, chiar unul dintre intimii familiei Udrea-Cocoș. Mai mult, Cocoș și Besciu au fost asociați în West Tour 98 SRL alături de Petre Ion. Besciu și Cocoș au fost asociați și în Grupul Român de Investiții (GRI) SA, alături de Alexandru Bittner, Adrian Petrache și Nell Cobar Emil (ultimii trei sunt partenerii lui Remus Truică din Total Net). La restaurantul Golden Blitz obișnuia să ia masa primarul Capitalei și, ulterior, președintele României Traian Băsescu. Din cauza apropierii lui Dorin Cocoș de Besciu și Vulpescu, gașca de prieteni a primit supranumele de “Grupul de la Golden Blitz”, Elena Udrea, fiind considerată și ea fiind o membră a grupării. Patronii de la Golden Blitz, prin firma lor de construcții Euro Construct Trading 98, au cunoscut prosperitatea în contracte cu statul.

Faptul că Grossman era controlată de cumnatul lui Victor Ponta, iar Euro Construct se afla în sfera de influență a Grupului de la Golden Blitz (implicit și a lui Traian Băsescu), nu i-a împiedecat – atenție, în anul 2012 – să se asocieze pentru a câștiga cele aproximativ 11 milioane de euro ale contractului de la Comarnic. Așadar, nu e vorba ”doar” de mai vechile colaborări ale lui Victor Ponta cu familia Cocoș-Udrea, din perioada în care firmele lui Cocoș apelau la serviciile de avocat (2005-2006) ale actualului premier, sau cele în care, tot ca avocat, Victor Ponta a prestat pentru companiile care-l aveau ca asociat pe Petre Ion, partenerul lui Dan Besciu din West Tour 98.  (foto: Ponta, Cocoș, Udrea/ nasul.tv)

udrea_cocos_ponta

În vara anului 2012, Dan Besciu și Sorin Vulpescu negau că l-ar cunoaște pe cumnatul lui Ponta, Iulian Herțanu, într-un dialog cu suprasemnatul. Adică la câteva luni după ce firmele lor se asociaseră pentru canalizarea Comarnicului.

3. Comarnic este o comunitate relativ mică, cu 11.970 de locuitori, conform Recensământului din 2011 (adică mult sub populația unui cartier dintr-un oraș ceva mai mare). O localitate în care exista o pseudo-rețea de canalizare de pe vremea lui Ceaușescu, rețea a cărei extindere a fost atribuită în 20 ianuarie 2012 consorțiului din care făcea parte Grossmann Engineering Group. Într-o astfel de localitate, câte firme de canalizare își au locul? Cu toate acestea, o firmă din București, IMO Invest Total SRL, și-a deschis un punct de lucru în Comarnic în data de 29 februarie 2012. Mai mult, și-a diversificat domeniul de activitate, care până atunci era active în imobiliare, cu CODUL CAEN: 3700 – colectarea si epurarea apelor uzate. Noul punct de lucru și diversificarea activității avea loc la o lună după atribuirea contractului către Grossmann & Euro Construct. 50% din IMO Invest Total era deținută la acel moment Khalil Abi Chahine, partener cu Victor Ponta în ”celebrul” club (nu doar de fotbal) FC Național și prieten al cuplului Daciana Sârbu -Victor Ponta. A venit IMO Invest Total la Comarnic pentru a fi subcontractor al câștigătorilor sau pentru a prelua colectarea și epurarea apelor uzate după finalizarea extinderii canalizării?

Offshore-ul Meneldil Associated SA (din BVI) al lui Khalil Abi Chahine (societate anonimă implicată și în transferul șpăgii din Dosarul Microsoft) e unul din dezvoltatorii Central Residential Park SA, cartierul de lux unde familia Ponta-Sârbu deține trei apartamente. De asemenea, Chahine este prieten și cu Elena Udrea-Dorin Cocoș, adică prietenii celuilalt membru al consorțiului: Euroconstruct Trading 98. Altă ”coincidență”?

4. Și o ultimă ”coincidență”: Adresa unde IMO Invest Total SRL și-a declarat punctul de lucru este “orasul Comarnic, Str. Republicii nr. 1, jud. Prahova”. Adresa coincide cu cea a firmei Dorian Smart Solutions SRL, patronată de Botoacă Vasile-Dorian, adică primarul orașului Comarnic (mai întâi PDL, apoi PMP), declarat incompatibil de ANI. Primarul Botoacă Dorian are propriile lui probleme cu integritatea, pe 8 ianuarie 2015, Prefectura Prahova anunțând încetarea mandatului lui (detalii aici), dar și cu OLAF (vezi aici).

***

BONUS: Ce a spus premierul în septembrie 2012, la întrebarea suprasemnatului: ”Domnule prim ministru, cum comentați afacerile cu statul ale cumnatului dumneavoastră?” ”Lucrează cumva la Ghimbav?” (vezi video, min. 1,20-1,30). Anterior și ulterior, Victor Ponta a refuzat în mod repetat să răspundă la această întrebare. Dar tocmai pentru că această întrebare i-a fost pusă în mod repetat, nu poate pretinde că nu știa că firma cumnatului său are numeroase afaceri cu statul.

Citește și: 

Cumnatul lui Ponta a fost reținut. România Curată vă prezintă contractele cu finanțare publică, în valoare de 105 milioane de lei (aprox. 25 de milioane de euro) de care a beneficiat firma lui

Elena Udrea și Afacerea Microsoft. Legăturile: Clitemnestra, Niro, Khalil, Boștină și Asociații

Toți oamenii premierului. Victor Ponta și Afacerea Microsoft

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “EXPLOZIV: Ce treabă are cu canalizarea din Comarnic firma unui intermediar al șpăgii din Dosarul Microsoft! La o lună după ce firma cumnatului lui Ponta câștigase extinderea canalizării în Comarnic

  1. Paul

    Legea licitatiilor publice este vicioasa.Competitorii,presupunand ca au studiat Caietul de sarcini,nu trebuie sa liciteze sub valoarea de deviz a lucrarii,pentru a nu veni ulterior cu devize suplimentarea pentru aprobarea de noi fonduri in vederea finalizarii obiectivului.Aceasta practica deschide poarta fraudei.In alta ordine de idei,legea nu trebuie sa permita castigatorului licitatiei,sa supcontracteze lucrarile obiectivului licitati,cu terte firme constructoare.Apare in felul acesta niste intermediari cu legaturi sus-puse,care capuseaza obiectivul licitat.Victor Ponta are o anumita instructie,este deschis pentru evolutie,dar este slab de caracter,motiv pentru care va disparea din primplanul scenei politice.Va trebui sa-si lamureasca Dosarul Cristian Panait.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *