Dorin Tudoran

Exerciții de dicție electorală

Deși organizație privată, Grupul pentru Dialog Social ține să aibă mereu partid la stat. Ba la statul de drept, de rit Băsescu-Udrea; ba la statul în față, pentru a lua fața altora; ba la statul pe gânduri, fiindcă ADN-ul GDS-ului este de la Hamangia.

Dar GDS este și o asociație de utilitate publică, așa că are “dreptul la resurse provenite din bugetul de stat şi din bugetele locale”. Și cum să ai acces la bugetul de stat, dacă nu ai partid privat la stat? Cum să ai acces la bugetele locale, dacă nu prestezi?

Printre prestările publice foarte private ale GDS a apărut și aceea de verificare a compatibilității candidaților la tot felul de funcții. Prin alte părți i se spune ”vetting”. După cum vorbește dna Andreea Pora, la București procesul se poate numi și ”Veta”.

De la distanță, premierul Dacian Cioloș arată ca un om foarte serios și pus pe treabă. Oameni în a căror părere am încredere îmi spun că și de aproape dl Cioloș inspiră siguranță, tenacitate și bună-credință. Declarațiile sale sunt, deseori, o probă de mare bun-simț.

Înțeleg politica de PR a Grupului pentru Dialog Social (”king maker”), dar nu prea înțeleg de ce a avut nevoie dl Cioloș să se lase citit și procitit de radiologii de la GDS. Un aparat setat să compare orice subiect cu inegalabilul Traian Băsescu este iremediabil dereglat.

România postdecembristă ne-a oferit nenumărate spectacole à la Cirque du Soleil: oameni de stat cunoscuți pentru ateismul lor, foști înalți activiști PCR primesc binecuvântarea Patriarhului Daniel, jură cu mâna pe Biblie și își fac semnul crucii.

De la o vreme, oameni altfel serioși iau pietre în gură, asemeni lui Demostene, se roagă lui Dumnezeu să le ierte păcatele, intră cu sfială în sediul GDS, sărută mâna Patriarhului laic al României și încep să recite: “Eu pup poala popii, popa pupă poala mea.”

E drept, unele dintre aceste ceremonii s-au soldat cu miracole în toată regula. Cel mai grăitor pentru forța GDS-ului făcători de regi rămâne firește cel în care un candidat a intrat pe ușă lup de mare și a ieșit pe poartă Henric al V-lea al României.

Dacă sondajele sunt cât de cât de crezut, mi-e teamă că pelerinajul trimisului PNL la Mecca societății civile românești va primi din partea electoratului un răspuns pe măsura influenței pe care o are azi GDS asupra societății românești: “Napi îți dau prin gard.”

La Antena 3 ar fi trebuit să meargă dna Alina Gorghiu, fiindcă a cam venit timpul să dovedească ce poate. Ce nu poate se cam știe.

Acest text a apărut și pe site-ul lui Dorin Tudoran


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Exerciții de dicție electorală

 1. NC

  Cu tot respectul pentru autor, articolul este mult sub standardul cu care ne-a obișnuit România Curată (inclusiv la categoria pamflete).

  Reply
 2. ??????

  Anuntand domnul Ciolos ca s-ar fi gandit la conducerea PNL, in campania lectorala, considerati ca ii sugereaza doamnei Gorghiu ca ar putea sa nu formeze majoritatea parlamentara dupa guvernarea domnului Ciolos, dar dumnealui s-ar gandi totusi si la o functie politica de conducere daca doamna Gorghiu s-ar retrage , asa duoa cum a anuntat in campania electorala, daca nu ar forma majoritatea parlamentara in jurul PNL ?

  Reply
 3. lucid

  Ce scrie in ultimul timp Dorin Tudoran este ilustrarea perfecta a situatiei emigrantului de care nimeni nu are nevoie, nici cei alaturi de care traieste in prezent nici cei de care s-a despartit cu multi ani in urma. Frustrari care nu intereseaza pe nimeni. Trist final.

  Reply
 4. laur22

  QVI PRODEST ?

  Au trebuit si ei sa se bage-n seama .

  Cat de eficient ?

  Atat cat uite nimeni nu ar putea fi banuit ca ar avea nici cel mai vag habar fara google despre ce s-a vorbit acolo dincolo de traditzionala limbincurela Liicheana.

  Ar fi facut mai mult daca i-at fi dus capul sa puna de-o doctrina, sa gonfleze vre-o idee asa cum resuseau sa faca mai ‘nainte.

  Da nu mai e cazul, aparent nu doar Ciolos e plafonat le nivelul Romanaia100, ci si GDS, ba chiar si Liiceanu insasi nu poate sparge acest glass ceeling al platitudinilor plictisicioase .

  Ori pentru acest lipsa de idei nu e de vina Tudoran dupa cum pentru esecul lui Hillary nu e de vina Hollywood-ul ci Trump insasi.

  Tot asa cum ciorba reincalzita a political correctnes a aliantzei Hillary – Hollywood n-a convins destui americani la fel ciorba reincalzita al lui Ciolos – GDS a lui anticoruptzia „mea” creste Romania n-a mai convins destui romani. Ghion !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *