Alina Mungiu-Pippidi

Exclusivitate. Klaus Iohannis pune condiții noului guvern

Stimați compatrioți,

Deși am declarat vineri că e un lucru bun că a trecut moțiunea de cenzură, o știu și eu, la fel ca și dvs, că aceasta nu e calea ideală de a schimba un guvern. Leul a căzut în urma creșterii instabilității politice, după un un de zile în care internaționalizarea luptei noastre politice a afectat dobânda la care se împrumută țara. Nu e în interesul românilor să plătească dobânzi mai mari la credite. Și suntem o țară de datornici, nu doar Rovana Plumb a contractat un împrumut, ci majoritatea românilor. În interesul stabilității era mai bine dacă de vineri anunțam soluția unei crize politice creată de trecerea moțiunii.

De ce criză? Pentru că majoritatea din Parlament nu s-a schimbat. Oamenii aleși în 2016 sunt tot acolo, iar PSD e în continuare stăpân pe jumătate din voturi. Chiar dacă de frica alegerilor anticipate, care nu pot fi în niciun scenariu mai devreme de luna iunie a anului viitor, dar de fapt nici atunci, parlamentarii aprobă un guvern minoritar, ce va putea face acesta? Să-i vâre la loc în pușcării pe cei eliberați prin recursul compensatoriu până când ne obligă CEDO din nou să le dăm drumul spre reeducare? De aceea am considerat că e mai bine să aducem la putere o grupare mai largă. Matematica e însă neiertătoare, dragi compatrioți, și de asta nu putem colabora decât cu fostul meu contracandidat, Victor Ponta, cel care a dovedit la Colectiv că ”corupția ucide”, și cu fostul nostru trădător Călin Popescu Tăriceanu, pe care DNA tot nu a reușit să îl bage la pușcărie. Am avut nevoie de weekend ca să ne facem planuri cât de cât comune cu acești tovarăși de drum, care ne-au sprijinit de altfel la moțiunea de cenzură, și suntem convinși că îi vom reeduca și pe ei din grup infracțional organizat măcar în soluție imorală. Privim spre viitor: cine e de partea justiției să vină de partea noastră, iar justiția îl va trata cu îngăduință.

Am hotărât ca atare să mai dau o șansă PNL. Nu pentru că ar fi partidul meu, iar în ciuda faptului că în decursul mandatului meu partidul nu se poate spune că a evoluat, nici liderii preferați de mine, ca Alina Gorghiu sau Cristian Bușoi, și nici cei aleși de ei, ca Ludovic Orban, nu au performat pe măsura așteptărilor mele. Mai recent, i-am băgat însă în restructurare și acum structurile, de exemplu în București, sunt numite de sus în jos, deci Doamne ajută să crească și performanța odată cu disciplina.

Am însă aceleași temeri pe care le aveți și dvs. Cum poate numirea unui prim ministru de la un partid care nu are nici măcar un sfert din voturi în Parlament să stabilizeze țara? Cum poți păstra o majoritate parlamentară precum cea de la moțiune fără a oferi ceva fiecărui parlamentar care susține guvernul? Ce poate face un guvern minoritar în afară de a schimba niște investiții locale de la primarii PSD la primarii PNL sau UDMR? Cât va dura până când publicul iarăși va striga ”Aceeași mizerie”, spre profitul USR, care până acum și-a propus în program să schimbe doar ”paradigma” (consilierii mei lucrează să elucideze care e paradigma asta pe care o vor schimbată și de unde se poate achiziționa una nouă), adică a unui partid fără nicio experiență de guvernare și care nu pricepe avantajele reformei de sus în jos?

Sigur, mă pot angaja în numele PNL la performanța de a continua ce a făcut PSD: adică să păstrăm pensiile și salariile mărite, chiar pensiile speciale impozitate de ei, că asta poate aduce venituri la buget și are mult mai mult sens decât să le tăiem noi cu totul și să ne mai facem dușmani. Mai ales că o să mai dăm bani înapoi la bănci, companii energetice și alții care ne-au susținut în campania noastră anti-PSD. Cum a zis dl Vîlceanu, dacă nu e adevărat ce am zis noi că PSD se împrumuta ca să plătească pensii și găsim banii în bugetul lui Orlando, o să dăm tot ce-au promis ei, dar mai devreme, din ianuarie 2020.

Nu trebuie însă să credeți, dragi compatrioți, că dau în numele dvs un cec în alb fostei opoziții, care nu a avut nici guvern, nici program, nici din umbră, nici transparent, până la moțiunea asta de cenzură, dar pe care am adus-o la guvernare în numele meritului și raționalității cheltuirii banului public. De asta, indiferent ce altceva vor face, nu voi numi niciun premier de la PNL sau de aiurea dacă nu se angajează la următoarele :

 1. Încetarea imediată a tuturor derogărilor de la mecanismul de numire prin merit în orice poziție din administrație, începând cu pozițiile de conducere, și organizarea unui concurs unic național de ocupare a acestor mii de posturi pe merit prin examen online, în cooperare cu ANFP și instituțiile selecționate pentru a antrena funcționarii din ministere pentru Președinția Consiliului UE. Modificarea legislației pentru a nu mai avea excepții de la merit care ajung să depășească regula.
 2. Crearea unei comisii parlamentare pentru un veritabil plan național de investiții (nu doar al PSD), care să includă toate partidele parlamentare, unde fiecare cheltuială, atât din bani de la buget, cât și fonduri europene, să fie prevăzută pe minim următorii cinci ani. În cooperare cu sectorul privat, societatea civilă, Banca Mondială și Comisia Europeană. Măsură deja existentă în programul meu din precedenta campanie și în conformitate cu cerințele semestrului european. Guvernul care vine nu va mai face ca PSD, adică să dea bani doar la primarii săi! Dar nici nu vom face un banchet pentru primarii care alocă doar firmelor favorite, alocările din planul național de investiții vor fi condiționate de afișarea pe site-ul fiecărei autorități a tuturor contractelor publice, cu aceiași indicatori urmăriți de European Procurement Scorecard.
 3. Refacerea urgentă a sistemului de urmărire a standardelor de cost, distrus de PSD, și publicarea unui clasament lunar al cheltuielilor/unitate (de exemplu, întreținere drum urban pe km, costul apei, al bordurilor, gazonului etc).
 4. Revenirea la măsura guvernului Boc în care prezența în consiliile de administrație ale companiilor și regiilor publice cu capital de stat nu se mai remunerează, se plătește doar o indemnizație de ședință care nu poate fi mai mare de 250 de euro pe jumătate de zi, și reintroducerea managerilor internaționali.
 5. Invitarea unui audit internațional al legilor anticorupție și aplicării lor, că sunt și eu cam nedumerit cum pot fi achitați unii ca Horia Georgescu pentru care se cer ani de închisoare și de ce durează zece ani să se dea neînceperea urmăririi penale la un primar în funcție care a făcut arest preventiv un an. O să sprijin guvernul ca rezultatele să fie transpuse într-o legislație care să fie eficientă și să respecte drepturile cetățenilor în același timp.

A, uitasem. Și să îmi ia odată guvernul avionul ăla pentru deplasări ca să nu mai zbor cu lumpendiaspora, le-am dat deja sute de secții în care mă pot vota, deci nu mai avem de ce să ne întâlnim.

P.S. Te interesează parodiile după oameni politici? Îl poți citi și pe David Cameron despre Brexit în ultimul Economist.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “Exclusivitate. Klaus Iohannis pune condiții noului guvern

 1. emil

  Cum o inima marita nu este o inima puternica nici salariile si pensiile marite nu sunt mai puternice. Trecerea la moneda euro ar fi pastrat puterea de cumparare a populatiei fara mariri. O buna parte a bandelor de infractori au scapat de raspunderea penala dupa ce si-au activat punti de legatura in justitie ori au modificat legile si interpretarea Constitutiei. Crimele, distrugerile si atrocitatile mafiei asupra populatiei au avut o evolutie ascendenta sub guvernarea PSD. Speram ca dl Iohannis sa nu practice alba-neagra cu romanii.

  Reply
 2. marian

  Ati dat tonul la „servicism” cand cu protestele anti-OUG 13, acum propuneti amestecarea ironiei cu umorul involuntar: „comisie parlamentara care sa includa toate partidele parlamentare”.

  Reply
 3. nae girimea

  „cine e de partea justiţiei să vină de partea noastră, iar justiţia îl va trata cu îngăduinţă.”
  Mortala formulare ! Am ras cu lacrimi !

  Reply
 4. Cristina Gorgos

  Din păcate, nu e loc de umor nici in discursul (imaginar) al lui Johannis, nici in discursul electoral inițiat oficial abia ieri și deja erodat de trei ani de strigături, topaieli și injurii la adresa “ciumei rosii” care l-au fasonat pe Caramitru Jr ca purtător de cuvânt al Renașterii europene in teritoriul Carpațo-dunărean. Și o fi Cameron un pompous ass dar nici pe departe nu întruchipează un urecheat la fel de pompos ca președintele roman, mai ales in ipostaza in care bate cu copita in troaca drept semn ca a “rezolvat” toate problemele țărișoarei dintr-o simpla moțiune—ce lipsește in cazul de fata e publicul in stare sa aprecieze umorul, voluntar sau involuntar, născut din agitația unui astfel de specimen avansat la rang de dregător. Trei ani de susținere oarba a tuturor proștilor și prostiilor comise de aceștia (Vezi cazurile Cioloș Tehnocratul și Kovesi Anticorupta) își spun cuvântul—odata cu spiritul critic s-a dus și umorul, ultima reduta a libertății de gândire. Adică “rezolvat”!

  Reply
 5. Vasilescu Nicolae

  Stimata Doamna,
  Cu regret va informez ca propunerile dvs. sunt incomplete fara modificarea
  legilor serviciilor secrete prin demilitarizarea lor si mai ales prin interzicerea
  activitatilor economice. Sper si intr-o reducere semnificativa a alocarilor bugetare pentru aceste institutii care numai nationale nu sunt. Puterea economica le apartine in Romania lor si corporatiilor
  straine.

  Reply
 6. Mirciulică

  „Lumpendiaspora” ?! Furnizaţi gratis muniţia celor care vă acuză de elitism „GheDeS-ist” . E adevărat că pot fi destul de cacofonici cu strigările lor de „sans-cullotes” români,dar nu trebuie dispreţuiţi .Ei n-au aşteptat pomeni de la nici o guvernare şi au avut curajul de a o lua de la capăt în afară.nedându-se la o parte de la nici o muncă,indiferent cât de umilă sau degradantă ar fi părut .Şi au avut destulă perspicacitate de a vedea diferenţa dintre „buna guvernare” din ţările de rezidenţă ,pe care o clamaţi la toate răspântiile , şi mizerabila ” formă fără fond” pe care o oferă de 30 ani statul (doar cu numele !) român . O ruşine europeană , „moştenirea grea a trecutului”, în care contractul social este admirabil,dar lipseşte cu desăvârşire .Ceva care dă dreptate absolută (brrr! asta îmi cam dă fiori!..) extremistului suprem ,care a afirmat din scurtul stagiu de puşcărie dintre 1924-1925 : „Marxismul este moartea statului modern ” ..Pentru că,ne place sau nu,proasta guvernare perpetuată la exasperare , naşte adesea monştri…

  Reply
 7. goagl

  Ce lipsa de comentarii destepte pe aici. Lumea nu se prinde, articolul a fost prea subtil. Cum e cu Horia Georgescu,care a facut greseala sa incerce sa il impiedice pe KJ sa fie presedinte, arest preventiv si tot tacamul, si pe urma achitat? Astia de la Rezist nu zic nimic, nimic? @Marian, cand o sa fie vreun protest contra serviciilor atunci sa mai vorbim. USR si-au transmis conditiile lor, e evident ca sunt cu pluta si nu stiu nici sa ceara, toate cele 4 conditii sunt pentru Parlament, nu guvern sau nou PM. Or sa fie straluciti la guvernare!

  Reply
 8. LeMn Tansa TaMaie!

  Noul GUVERN trebuie in primul rand sa obtina votul in PARLAMENT – problema e ca ce a mai ramas din PSD refuza, de pe acum, sa le dea votul lor!
  Oricum, votul PSD nu-l vor primi si nici nu vor exista NEGOCIERI pana dupa Alegerile Prezidentiale – rezulta ca tot Dancila va guverna Titanicul; ca NU vom avea niciun Buget, pentru la anul, inca de anul acesta; daca nu cad la pace TOTI cei care au dat jos GUVERNUL evident.
  (unii cer anticipate – ceea ce e o IMPOSIBILITATE evidenta – altii bani pentru primarii lor, obiectivele lor…
  rezulta ca e aproape imposibil de satisfacut deocamdata CERERILE tuturor celor care au dat jos guvernul psd, astfel incat sa treci noul guvern si bugetul de la anul in timp util si tot Dancila va Guverna pe Titanic!

  Reply
 9. Laur22

  esentza politicii din Ro:
  „cine e de partea justiției să vină de partea noastră, iar justiția îl va trata cu îngăduință.”
  pentru ca nu asha …. justitzia suntem noi.

  in rest nu asha …… mult Ciolacu shi mult „doamne fereste” .
  altminteri pentru pulifricii dare ii dau cu euro au macar acesti vre-o ideea de care sunt argumentele teoretice pe care expertzii in politici macro economice la dau in general impotriva trecerii oricarei tzaricu economie subdezvoltata gen Romania, Grecia & Co la o moneda controlata de interesele unor economii dezvoltate gen euro, dolar, frenc elvetzian ?

  Nu, dar vordesc

  Iar cei care chiar intzeleg respectiva teorie trebuie sa taca shi sa inghita dementza generalizata care a ajuns sa tzine loc de dezbatere politica in Romania. O dementza sinucigasha extrem de iritata cand intelneste vre-o urma de dementza la contagiune.

  Chiar care ar fi beneficiile trecerii Romaniei la francul elvetzian ?
  Exact aceleashi cu cele ale trecerii la euro ca shi riscurile de altfel.

  Reply
 10. ionas

  Leul nu s-a devalorizat in raport cu monedele forte deoarece nu prea este lasat sa floteze de catre BNR. Daca ar fi liber s-ar devaloriza cu 10-15 %.

  Nu se va schimba nimic, va fi aceasi piesa proasta dar cu alti actori si aceia vechi

  Reply
  • Dumitru

   Nu-mi vine deloc sa cred ce spuneti – pentru a sustine o moneda trebuie sa cheltui bani multi, iar BNR n-are banii astia…

   Reply
   • ionas

    BNR nu are banii dar poate impune foarte multe restrictii la tranzactionare, leul se tranzactioneaza doar la Bucuresti.
    Conducerea BNR a stat linistita pina in iunie 2019 cind a fost realeasa si apoi a inceput sa se vaite de politica economica.

    Reply
 11. bozo

  Excelent articol cu un inceput ce scoate in evidenta actiunea concentrata de maculare a imaginii tarii in scopuri politicianiste meschine: „Leul a căzut în urma creșterii instabilității politice, după un un de zile în care internaționalizarea luptei noastre politice a afectat dobânda la care se împrumută țara.”

  Singura observatie este ca presedintele Johannis nu va fi in veci asa de fluent precum apare in parodia de mai sus. Poate ca trebuia sa-l parodiati cu un text un pic mai fragmentat indicand si pauzele lungi ce-l caracterizeaza. :)

  Reply
 12. CMC

  Despre Rise Project si Dan Barna, nimic, nimic?
  Ca la Dragnea aparea imediat un articol despre „dezvaluirile” Rise Project, inca inainte ca aia sa le dezvaluie…..

  Cica e neclar in clipa asta daca: Barna a inceput lupta cu Statul paralel…. sau Statul paralel a inceput lupta cu Barna…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *