Daniel Befu

EXCLUSIV. Sorin Grindeanu, victima lui Dragnea sau produs al unei grupări de contrabandă din Timiș?

Contribuția sa majoră la destabilizarea lui Liviu Dragnea (coautor el însuși) și a PSD a dus la adoptarea rapidă a lui Sorin Grindeanu de către tabăra ”morală”, care sufla de luni de zile în acest conflict. Astfel că nu mai vorbește nimeni la ora asta de faptul că premierul este un pseudouniversitar (volumul la care a colaborat, „Introducere în informatica socială” a fost demascat de presă ca plagiat, iar „Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”, care i-ar fi putut aduce premiul Nobel, a dispărut pur și simplu). Fostul membru în comisia de control a SRI, ales de doar cîteva mii de oameni din Timiș înainte să ajungă prim ministru, dat fiind că serviciile au cam eliminat alte alternative, trăiește o adevărată a doua viață ca șef al rezistenței morale. Încă puțin și-i ia locul lui Dacian Cioloș, prim ministru technocrat al unei guvernări fără partide, dar cu multe servicii. De unde ne vine însă Sorin Grindeanu? În această anchetă exclusivă, aflăm și răspunsul.

 În care e introdus răposatul Ciobanu

Deputatul-SGG Victor Ponta e un politician în pas cu vremurile, care uzitează de arta comunicării prin Facebook pentru a-și transmite la răstimpuri mesajele, pe care mai apoi presa le preia și le rostogolește în spațiul public. La Facebook a apelat în forță și în ultima lună de zile, când a lansat mai multe postări în care se declară preocupat de parcursul României, afirmându-și susținerea fermă pentru Sorin Grindeanu. Spre exemplu:

17 mai 2017, Victor Ponta, postare pe Facebook: „Sorin Grindeanu a vorbit ca un prim-ministru — era și timpul! … Guvernul „Grindeanu” este departe de a fi un guvern perfect — face destule greșeli … Dar să îl sabotezi zi de zi doar pentru că nu este suficient de obedient sau pentru că nu funcționează pe același model brevetat la Consiliul Județean Teleorman este o greșeală fatală”.

13 iunie 2017, Victor Ponta, postare pe Facebook: ”Eu am făcut politică de 15 ani doar în PSD – niciodată nu mi-am închipuit că voi fi pus în situația de a da jos un Guvern PSD – condus de un membru PSD chiar mai vechi decât mine în partid; și nici nu voi face așa ceva, indiferent de ce decide „Conducerea”…”

Victor Ponta nu e un palavragiu de Facebook, el știind să folosească acest instrument în mod responsabil și cu scop precis. Și simpatia lui pentru timișoreni nu e de dată recentă. Cu o lună și două zile înainte de a fi numit premier, a găsit important să meargă până la Timișoara, ca transmită un mesaj de prețuire unui anume Ghiță Ciobanu (nu cel din reclama Vodafone), personaj aproape necunoscut la nivel național, dar influent la nivel de Timiș:

5 aprilie 2012, Victor Ponta, conferință de presă: ”Am venit la Timișoara ca sa ii spun bun venit domnului deputat Ciobanu alături de noi, un om pe care il cunosc de foarte multi ani si pe care l-am dorit alături de mine. Alături de domnul Ciobanu au venit in echipa PSD un număr de 15 primari si speram sa câștigam cat mai multe voturi si sa avem o prezenta din ce in ce mai puternica”.

Acest al doilea Ghiță Ciobanu, pe care Victor Ponta declara că îl știe de multă vreme, era în 2012, tot de multă vreme, prietenul, asociatul și angajatorul politicianului local Sorin Grindeanu, cvasinecunoscut la acel moment dincolo de granițele Timișului.

Ulterior, apropierea Sorin Grindeanu-Ghiță Ciobanu a continuat și în Parlamentul României, unde cei doi, ajunși deputați după alegerile legislative din 2012, au fost colegi de bancă, după cum declara premierul în 2015, la decesul prematur al prietenului său, cauzat de un infarct: ”Ce pot sa spun?  Nu mai sunt cuvinte. Era colegul meu de banca in Camera Deputaților. A dus o viata sănătoasă in ultimii cinci ani. Sunt șocat” .

Ghiță Ciobanu era liderul ”grupului de la Delpack”, cuibul din care și-a luat zborul spre înălțimi Sorin Grindeanu. De asta profilul său are importanță, deși omul nu mai este printre noi.

Între 2005 și 2008 Sorin Grindeanu a fost director general adjunct la Delpack Invest SRL. În paralel a fost primit de Ghiță Ciobanu ca asociat ”simbolic” în Delpack, primind de la fostul vameș 3%, dar și în Terra Zone SRL, unde a primit 1%. În 2007 Grindeanu și-a cedat participația de 3% din Delpack Invest SRL către Olimpia Ciobanu, nevasta prietenului său.

Mafia duty-free pe fundal cu politicieni

Cât a lucrat la vamă, până în 2002, Ciobanu n-a avut afaceri. Însă nepotul lui da. Numele lui e Nelu Dică. În perioada când Ghiță Ciobanu era Directorul Regionalei Vamale Timiș, nepotul a operat o afacere cu duty-free. Iar partenerul lui de afacere era asociatul lui Gelu Ștefan Diaconu, director adjunct al Autorității Naționale a Vămilor (ANV). E vorba de firma de comisionariat vamal Terravam-Zone SRL, înființată iulie 2000, care i-a avut inițial coasociați pe nepotul lui Ghiță Ciobanu (45%) și pe Costică Dumitrescu (35%). Din 2000. În 2005, în firmă a intrat și Sorin Grindeanu, cu 1%. În 2007 Grindeanu și Ciobanu au ieșit din Terra Zone, cedându-și bucățica către Ana Daea, partenera asociatului unui partener de afaceri al milionarului Iosif Armaș.

Un an mai tâziu, Costică Dumitrescu i-a construit lui Gelu Diaconu, pe un teren deținut de cel din urmă pe strada Căuzași din centrul Capitalei, ”Hotelul Internațional” de 4 stele. Firma care deține acel hotel și care în trecut l-a avut asociat pe Costică Dumitrescu se numește Comity Prod Exim SRL și este controlată de soția lui Gelu Diaconu, Mihaela.

În septembrie 2000, cu câteva luni înainte ca firma ”Comity Prod Exim SRL” să se asocieze cu Gelu Diaconu ca să-i construiască acestuia hotelul din București, în cealaltă parte de țară, Costică Dumitrescu înființa o firmă cu nume asemănător, ”Comity Inn SRL”. În iunie 2001, intră în firmă nepotul lui Ghiță Ciobanu, Nelu Dică, care preia cele 99% de la tovarășul lui Gelu Diaconu. Împuternicită să facă modificarea în firmă a fost chiar nevasta lui Ciobanu, Olimpia, al cărei nume apare în aceeași perioadă ca împuternicită și în Terravam-Zone SRL. În noiembrie 2001, firma Comity Inn e preluată cu totul de Ghiță Ciobanu, viitorul protector al lui Sorin Grindeanu.

O a treia firmă pe care și-au împărțit-o nepotul lui Ghiță Ciobanu cu asociatul familiei Diaconu se numește Toser Trans SRL, fiecare deținând din ea câte 20%.

Întrebat de legăturile sale cu Ghiță Ciobanu, Gelu Diaconu a spus că au fost ”cunoștințe foarte bune”, însă e ”mult spus” prieteni. Fostul șef al ANAF din Guvernul Ponta a declarat pentru România Curată că nu a făcut afaceri cu Ghiță Ciobanu, declarând că află în premieră de la noi faptul că prietenul și partenerul său de afaceri, Costică Dumitrescu, a fost asociat în afaceri duty free cu nepotul lui Ciobanu în perioada în care Ciobanu și Diaconu lucrau la ANV. Gelu Diaconu a declarat că a tras de 3-4 ori la hotelul Delpack, însă aceste popasuri au fost pur accidentale.

Harta conexiunilor din jurul lui Gheorghe Ciobanu (Click pe schemă pentru zoom)

Multe țigări și și mai multe firme

Firma Toser Trans SRL, fondată de nepotul lui Ghiță Ciobanu și tovarășul de hotelărie al lui Gelu Ștefan Diaconu, a fost cedată în 2001 constănțeanului George Deală. În 2002, Toser Trans SRL a fuzionat cu Transeuro Construct SRL și cu Elegant Magic SA, ambele reprezentate de Sorin Vișenescu, Lucian Orban și Aurelian Nedelcu. Administrator al firmei Toser Trans SRL a fost pus Mircea Ostache, personaj acuzat de procurori în 2011 că ar fi parte a unei rețele complexe implicată în fraudarea operațiunilor de import-export prin portul Constanța. Ulterior, în 2016 lotul acuzat de DNA, a fost achitat de ÎCCJ în primă instanță.

Sorin Vișenescu, supranumit “regele duty-free-urilor”, a operat indirect o rețea de duty-free-uri amplasate în majoritatea punctelor de trecere a frontierei din România prin intermediul grupului de firme Transeuro Impex SRL, Euroconsulting Internațional SRL și Alfeus Trade SRL.

Un comisar de la un punct vamal din județul Timiș care a interacționat cu Transeuro Impex SRL în perioada când societatea opera magazine duty-free, a recunoscut că la răstimpuri, noaptea venea tirul cu țigări și până dimineață țigările dispăreau, iar stocul apărea scriptic ca deja vândut persoanelor care au tranzitat punctul de trecere a frontierei. Asta în ciuda faptului că fluxul de intrări-ieșiri de persoane prin respectivul punct de trecere a frontierei era nesemnificativ.

Drumurile lui Sorin Vișenescu și Ghiță Ciobanu s-au apropiat nu doar în cadrul firmei Toser Trans SRL. Numele celor doi apar și într-o interceptare a SRI citată de de jurnalistul Adrian Mogoș într-o investigație de presă publicată în 2008 în Jurnalul Național, care prezintă modul de operare a rețelelor de contrabandiști de pe Clisura Dunării. În respectiva anchetă de presă e pomenită una din operațiunile procurorilor, realizată cu sprijinul SRI, când s-a destructurat o rețea în care era implicată și societatea SDV Free Tax SRL, firmă apropiată de Sorin Vișenescu. Cităm: ”Pentru a-şi rezolva problemele, Lupu l-a sunat şi pe Sorin Vişinescu, patron Trans Euro Impex şi partener al lui Lucian Orban, la rându-i patron cu Cristodor la SDV, pentru a căuta o soluţie să îşi continue activitatea, cerându-i să «îi facă intrare la Ghiţă Ciobanu»”.

După publicarea referirii la interceptarea SRI în care e pomenit dialogul despre Ghiță Ciobanu, Sorin Vişenescu a declarat că a citit în ziare despre respectiva convorbirea telefonică atribuită lui. Comenatariul său a fost la acel moment: “Domnul Ciobanu nu mai avea nici o funcţie începând cu 2000. Nu văd ce puteri ar fi avut atunci şi cu ce să mă ajute el pe mine din acest punct de vedere. Este foarte posibil ca băiatul ăsta să mă fi sunat să-i fac nişte legături în zonă, dar pentru alte chestiuni”.

Firma SDV Tax Free SRL menționată în interceptarea SRI, deși nu era deținută oficial de Sorin Vișenescu, numeroase indicii duc spre el. Pe față în firmă apare numele lui Cristodor Teodor. Angajat al mamei lui Vișenescu, Cristodor Teodor e cel care a creditat-o cu 150.000 euro pe consiliera personală a premierului de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, Hermina Nicoleta Uță. Conform ultimei declarații de avere, semnată în iunie 2016, Uță este în prezent șefa cabinetului Președintelui Senatului.

Un al treilea context îl apropie pe Ghiță Ciobanu de Vișenescu. Olimpia Ciobanu, soția vameșului, s-a asociat în firma Acceso Servtel SRL cu Interactive Commtech Development SRL, societate parteneră a mamei lui Sorin Vișenescu. În Acceso Servtel SRL asociat a fost și deputatul Nicolae Bara, iar administrator pupilul lui Ghiță Ciobanu, Radu Adrian Pau.

Carieră în vremea embargoului

Oltean aciuat în Banat, Ghiță Ciobanu, deși nu foarte notoriu la nivelul maselor, în anii 2000 devenise binecunoscut în lumea politică a Timișoarei, în special prin prisma funcției de fost șef al Direcției Regionale Vamale Timiș, pe care a ocupat-o între 1999 și 2001 și unde, conform surselor noastre, ajunsese să controleze cu mână forte ce se întâmplă în vamă, chiar și ulterior plecării sale din sistem, în 2002. Anterior acestei funcții, Ghiță Ciobanu acumulase 9 ani de experiență în diverse funcții în cadrul structurilor Vămii Timiș, pornind de la simplu lucrător vamal în 1990. O vamă de suflet pentru el a fost Moravița. Anii 1992-1995 au fost unii de ”școală” pentru mulți lucrători vamali, dat fiind că atunci s-a instituit primul embargou internațional împotriva Serbiei, care a făcut să explodeze la propriu traficul de motorină dinspre România și a îmbogățit peste noapte pe cei care au avut curajul să îl încalce.

În 1999, când s-a instituit cel de-al doilea embargou asupra exporturilor de produse petroliere către Serbia, Ghiță Ciobanu deținea controlul regionalei vamale Timiș. Conform informațiilor culese de România Curată, oficial Statele Unite conveniseră cu Guvernul român să închidă ochii la micul trafic, ”ca debușeu” pentru controlul situației de la frontiere. Însă ca tranzitul de motorină să nu ia amploare, de la nivel central uneori se organizau controale mai stricte, anunțate în prealabil. În timpul unuia dintre aceste controale, s-a ajuns ca din cauza procedurilor mai scrupuloase de control, la unele puncte de frontieră cu Serbia să se creeze cozi de mașini ce depășeau 20 de kilometri. La același supracontrol derulat în plină febră a motorinei, surpriză. Într-un punct vamal din Timiș subordonat lui Ghiță Ciobanu, s-a constatat că ”bate vântul”, neexistând mai deloc mușterii dornici să treacă granița spre sârbi pentru ”câștig facil”. Acest fapt a fost la acel moment interpretat ca ”un control” foarte bun pe care Ghiță Ciobanu l-ar fi avut asupra persoanelor care tranzitau spre Serbia, acesta fiind bănuit că i-a anunțat pe cei ce se ocupau de micul trafic de motorină să ia o pauză. Un coleg care l-a cunoscut, a declarat că la un moment dat ajunsese ”prea puternic” pe funcția de conducere a Regionalei Vamale Timiș.

După încheierea carierei sale funcționărești, la doar 38 de ani Ghiță Ciobanu a plonjat în mediul privat, devenind cofondator și director executiv al echipei de forbal Poli AEK Timișoara, controlată și finanțată la acel moment de Argirom Internațional SA. Aceasta e firma controversatului afacerist Iosif Armaș, care și-a cunoscut maxima influență în Guvernarea Năstase, moment când a privatizat stațiunea Băile Herculane. Pentru combinațiile din jurul Hercules SA a și intrat în atenția DNA, fiind arestat de DIICOT în 2016.

Iosif Armaș a fost asociat în firma Miniaquarom SRL cu Codru Talpeș, fiul fostului șef al SIE, Ioan Talpeș (nașul lui George Maior, ex-șeful SRI). În Miniaquarom, Armaș a avut-o parteneră și pe soția amiralului Cico Dumitrescu, membru în 1990 al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), secretar de stat în MAI și consilier al președintelui Ion Iliescu. Alături de Ghiță Ciobanu în structura Sportiva Fotbal Club Politehnica AEK se regăsea și numele unui greu al PSD de la momentul respectiv, Dan Ioan Șipoș, președinte al CJ Timiș în perioada 2000-2004. În perioada 2002-2004, Ghiță Ciobanu a împărțit funcția de președinte de club, cu cea de consilier personal al lui Șipoș.

În paralel cu funcția de director executiv al clubului de fotbal, prin una din firmele care ulterior au ajuns sub controlul său, a fost închiriat un etaj al Casei Tineretului din Timișoara, care a fost transformat în mini-hotelul Tristar Service, unde, conform surselor României Curate, erau cazați fotbaliștii.

Banii reciclați în presă

În 2002, același an în care a renunțat la vamă, Ghiță Ciobanu s-a apucat și de editat ziare, înființând societatea care a publicat cotidianul ”Prima oră- Cotidian Bănățean”. A înființat firma Pro Press SRL Timișoara, alături de boșii din PSD de la acea vreme: Dan Poenaru, șeful PSD Timiș, Dan Ioan Șipoș, președintele CJ Timiș și controversatul Eugen Milutinovici, secretar general al PSD Timiș. În 2004, Ghiță Ciobanu a preluat părțile celorlalți, devenind unic patron al entității de presă, care a înregistrat o cifră de afaceri cumulată în intervalul 2002-2005 de 2,72 milioane lei și un număr de angajați ce a variat între 24 și 35. În 2005 și-a pus administrator la ziar pe unul din pupilii săi, Radu Adrian Pau, care, la fel ca și Sorin Grindeanu, celălalt tânăr luat sub aripa lui Ghiță Ciobanu în anii 2000, a intrat și el deputat în Parlamentul României. Din păcate acest lucru s-a întâmplat la un an după moartea patronului său, în 2016.

Niște servicii

Firma Tristar Service SRL a fost înființată în 1999 în Capitală de 3 bucureșteni anonimi: Florin Olteanu, Adrian Cosmin Voican și Cătălin Nicolae. La 8 zile după turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2004, Ghiță Ciobanu intră în firma Tristar Service SRL, avându-l ca partener pe Cătălin Nicolae. Acesta apare și în societatea Santo Internațional SRL, alt mare operator duty-free al României tranziției. În 1999, în cadrul Santo Internațional, Cătălin Nicolae a fost coasociatul Cameliei Lăscuț, nora lui Pavel Lăscuț, fost ofițer DIE pe relația Spania și sef, în a doua jumătate a anilor 90, al directiei de Supraveghere și Control din Autoritatea Națională a Vămilor (pe atunci Direcția Generală a Vămilor). Adică șeful lui Ghiță Ciobanu.

Același Cătălin Nicolae, partenerul lui Ghiță Ciobanu din Tristar Service, a fost asociat până în 2001 și administrator până în iulie 2002 în firma 2N Communications SRL. În august același an, în acționariatul firmei a intrat Pavel Lăscuț, superiorul pe linie ierarhică în ANV al lui Ghiță Ciobanu de la finalul anilor 90. Din 2002 însă, până spre finalul lui 2003, Cătălin Nicolae a intrat ca asociat în cadrul firmei Global Training Support SRL, alături de 2 Communications SRL a lui Pavel Lăscuț.

Arc peste ani, în 2013 pe Cătălin Nicolae, asociatul lui Ghiță Ciobanu din Tristar Service SRL, îl găsim ca administrator al dezvoltatorului imobiliar Bavaria Complex SRL, societate controlată la acel moment de George Cristian Toader și în acționariatul căreia a intrat în același an, Balkan Petroleum a lui Marian Iancu.Totodată Nicolae Cătălin a fost în intervalul 2007-2015 și administrator al Ara Software, societate controlată de același George Cristian Toader. Despre Toader, presa locală din Argeș, care a studiat licitațiiile câștigate de Ara Software, susținea în urmă cu două luni că ar fi fiul șefului Centrului de Pregătire a Spionajului – Centrul de Informații Externe – de la Brănești. În prezent în Ara Software coasociat este și Dan Ștefan Ciobanu, despre care același site local scria că ar fi fost cadru SRI.

Mama și fiul, imobile în Primăverii deținute de aceeași filieră

George Cristian Toader, patronul asociatului lui Ghiță Ciobanu, a investit și în firma Kriyuco Medical, alături de Cristian Sindie, cel care i-a vândut în 2001 mamei lui Adrian Năstase un apartament de lux la subpreț pe strada Jean Textier, în cartierul Primăverii. Sindie a fost asociat și cu Gheorghe Gheară, rudă cu Nicu Gheară. În Kriyuco Medical asociat a fost și luptătorul Iulian Mavlea, membru al grupării Rafo, asociat în trecut cu sora ex-deputatului PSD Gabriel Bivolaru. Pe numele lui Bivolaru a tranzitat terenul din Zambaccian al ex-premierului Adrian Năstase.

Școala de lideri

Trăgând linie, vedem cum în intervalul 2003-2015 Sorin Grindeanu l-a avut alături în varii ipostaze (asociat, angajator, prieten, coleg de partid și coleg de bancă în Parlament), până la deces, pe acest Ghiță Ciobanu, vameș îmbogățit din afaceri legate de vamă. Totodată, în paralel cu preocupările sportive și hotelărie, vameșul milionar a investit și în mass-media locală și a reușit să fie și grădinarul unei pepiniere politice care, dacă îl socotim și pe el la număr, a dat cel puțin trei deputați: ”Ciobanu, Grindeanu și Pau”. Și un premier pe Sorin Grindeanu, cel reevaluat zilele astea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

17 thoughts on “EXCLUSIV. Sorin Grindeanu, victima lui Dragnea sau produs al unei grupări de contrabandă din Timiș?

 1. N.D.T.

  În sfârșit un articol care încearcă să ne răspundă la întrebarea CINE ESTE POLITICIANUL X? Dacă n-ar fi astfel de articole (rarissime!), am rămâne ca boii cu capul în iesle rumegând la nesfârșit analize ale spuselor politicienilor (care sunt răspunsuri la întrebarea CE A ZIS POLITICIANUL X?).
  Sper ca acest articol să fie doar începutul. Timișoara și Timișul au rămas sub un con de umbră al interesului jurnaliștilor. Abia acum, când acest mare oraș a dat un prim-ministru (în mod paradoxal, nu din „spiritul Timișoarei” revoluționare, liberale, opozante etc.!), poate or să înceapă să înțeleagă ceva și „miticii”. Să vii din Timișoara și să spui că ai fost, ești și vei fi pesedist ar fi fost prin 1995 sau 2000 o declarație generatoare de ironii. În 2017, nu mai e, se pare. În exact aceste zile, când (teoretic) PSD-ul este vulnerabil, PNL-ul alge vechiul la conducere, iar războinicul Nicușor Dan este surprins cu bocancii dați la reparat și ciorapii uzi, puși la uscat pe sobă.
  Mai așteptăm astfel de articole, nu de dragul dezvăluirilor (unele nu aduc nimic nou pentru cine a trăit și a avut minime conexiuni cu „lumea bună” a Timișoarei). Poate ne apucăm să ne întrebăm: Cine a făcut contrabandă cu țigări și motorină? Cine sunt firmele și persoanele din Italia cu afaceri în vestul României și care au fost amnistiate fiscal de statul italian? Și mai ales, cu cine au desfășurat acestea afaceri? Dacă Grindeanu este pesedist cu legături pedeliste, de ce l-a pus pe Ponta, ginerele unui alt greu timișan? PDL-ul a avut slăbiciune pentru „charisma” vameșilor (un alt fost vameș din Bihor a și condus acest partid, sau club de afaceri, ce-o fi fost)? Au fost chiar așa de incompatibile PD(L)-ul și PSD-ul?
  Cât de român a fost, este și va fi serviciul de informații din zonă? Sau a fost anesteziat de o adiere dinspre Atlantic? Comunismul s-a născut pe Neva și a murit pe Bega: din cadavrul lui în descompunere, cresc țigări, iese motorină și duhoare grea de minciună. Ca de la o fermă mare de porci din Teleorman, aproape fără diferență.

  Reply
 2. CMC

  Cred ca e mai simplu.
  Ponta vrea sa fie sef cu orice pret. Impreuna cu securistul Ghita (!!!!) au facut un partid care prin voturile obtinute a reusit doar sa nu permita PSD-ului sa obtina majoritatea.
  Pe de alta parte, atat Ponta cat si Dragnea sunt acuzati si/sau condamnati.
  Deocamdata toate acuzatiile sii condamnarile lui Dragnea par sa fi rezultat in urma unor acte care vizau dezvoltarea partidului, in timp ce la Ponta vizau actiuni prin care urmarea interese personale pe seama pozitiei in partid.
  Intrucat alegerile la noi par oricum inutile si doar duc la cheltuirea banilor publici, din moment ce duc la alegerea doar a altor securisti, ar fi mai simplu sa avem un singur partid – Partidul Securistilor – si sa nu ne mai ocupam de politica. Ar fi mai simplu pentru toata tara, care si-ar putea canaliza eforturile in alte directii.
  Decat acelasi lucru mascat sub forma multipartitismului, e mai simplu si mai economic asa. Din banii economisiti se poate creste bugetul securistilor. Ca la ritmul si gradele din care se pensioneaza cu pensii speciale o sa fie nevoie in viitor de doua -trei bugete de pensii doar pentru ei, judecatori si parlamentari.

  Reply
 3. mona

  Asta-i tot? „Trăgând linie, vedem cum în intervalul 2003-2015 Sorin Grindeanu l-a avut alături în varii ipostaze (asociat, angajator, prieten, coleg de partid și coleg de bancă în Parlament), până la deces, pe acest Ghiță Ciobanu, vameș îmbogățit din afaceri legate de vamă. Totodată, în paralel cu preocupările sportive și hotelărie, vameșul milionar a investit și în mass-media locală și a reușit să fie și grădinarul unei pepiniere politice care, dacă îl socotim și pe el la număr, a dat cel puțin trei deputați: ”Ciobanu, Grindeanu și Pau”. Și un premier pe Sorin Grindeanu, cel reevaluat zilele astea.”?

  Reply
  • autorul

   Dragă cititoare ”Mona”. Tu ai extras paragraful care cel mai benign din text. Dar te ajut cu altul, care e prezent in schema si care te va face sa te razgandesti, daca esti deschisa in directia asta. Daca nu, n-am cum sa te ajut:

   Mama și fiul, imobile în Primăverii deținute de aceeași filieră

   George Cristian Toader, patronul asociatului lui Ghiță Ciobanu, a investit și în firma Kriyuco Medical, alături de Cristian Sindie, cel care i-a vândut în 2001 mamei lui Adrian Năstase un apartament de lux la subpreț pe strada Jean Textier, în cartierul Primăverii. Sindie a fost asociat și cu Gheorghe Gheară, rudă cu Nicu Gheară. În Kriyuco Medical asociat a fost și luptătorul Iulian Mavlea, membru al grupării Rafo, asociat în trecut cu sora ex-deputatului PSD Gabriel Bivolaru. Pe numele lui Bivolaru a tranzitat terenul din Zambaccian al ex-premierului Adrian Năstase.

   Reply
   • ciuciu

    @ autorul,

    ai uitat si tablourile celebre ale matusei TAMARA ?????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Reply
 4. Adrian

  La nominalizare s-a scris în presă că era un apropiat al oamenilor de afaceri Cristescu între altele deținători direct sau prin interpuși a unor foste cazărmi dezafectate (unde a petrecut și actualul SGG, ex. Orăștie) precum și terenuri propuse spre exploatare industrială (balast, ex. Gurasada) i-ați întrebat ce „tabără” susțin?

  Reply
  • autorul

   E clar ce tabără susțin, ei fiind apropiați și de tata-socru. Însă nu am dovezi directe privind implicarea lor. Cei care au susținut ce ați scris mai sus provin din presa locală și au o înțelegere mai în amănunt a fenomenului. Trebuie crezuți pe cuvânt. Eu însă n-am cules probe până acum.

   Reply
 5. Nelu Stiuca

  PENTRU SALVAREA RO ESTE NEVOIE URGENT DE ALEGERI ANTICIPATE ODATA CU VALIDAREA REFERENDUMULUI PRIVIND REDUCEREA NUMARULUI DE PARLAMENTARI LA 300, PENTRU A SE ALCATUI UN LEGISLATIV DIN PARLAMENTARI CARE NU AU FACUT PARTE, DUPA 1989, DIN NICI O ORGANIZATIE INFRACTIONALA DE CRIMA ORGANIZATA NUMITA PARTID POLITIC SAU FORMATIUNE POLITICA. NUMAI O REVOLTA GENERALA ADEVARATA POATE SCOATE RO DIN GHEARELE CARACATITEI CORUPTIEI CARE A CAPTURAT TARA DUPA 1989. CLASA POLITICA ESTE CEA CARE A MAFIOTIZAT ROMANIA. TOATE INSTITUTIILE SI AUTORITATILE STATULUI APARTIN MAFIEI ASA CUM A DECLARAT IN FATA COMISIEI PARLAMENTARE FOSTUL SEF AL SPP GEAL BUMITRU ILIESCU . FENOMENUL SOCIO-CRIMINAL LA NIVEL NATIONAL ESTE IN RO MAI COMPLEX DECAT A FOST IN ITALIA SAU EXISTA IN ALTE TARII INAPOIATE ALE LUMII UNDE CANIBALISMUL E PE FATA.

  Reply
 6. Alexandru Lazarescu

  Revolta lui Grindeanu impotriva dictatorului Dragnea are inocenta si frumusetea Primaverii de la Praga. Dar vine KGB-ul si UDMR-ul si rezolva problema !
  Grindeanu are frumusetea tinerilor care incearca sa opreasca cu pieptul lor inaintarea tancurilor rusesti . Dar ca intotdeauna se gasesc vanzatori de neam si de tara, mai ales cand sunt din neamul hunilor si tatarilor. Asa sa le ajute celor ce se inchina la Dracnea !
  Ajuta Doamne Romania sa scape de naparcile KGB-iste, de sobolanii rosii !

  Reply
  • autorul

   Ca să păstrez aceeași notă lirică anti-KGB, adaug și eu ceva la portretul mirific la la inocența sa ca o boare primăvăratică: Și trage țigară de la țigară ca-n Casablanca.

   Reply
  • N.D.T.

   Primăvara de la Praga a fost ÎMPOTRIVA partidului comunist, nu ÎNTRE FACȚIUNILE partidului comunist. Grindeanu are, în cea mai flatantă pentru el variantă, frumusețea lui Troțki, comparativ cu Lenin.
   Cu neamurile hunilor și tătarilor (după cum arată istoria și chiar și analizele genetice recente) ne-am cam amestecat. Când donăm sânge, mai reducem puțin din ei, dar se refac repede.
   Cât despre scăparea de șobolanii roșii, Grindeanu a și făcut-o, numai c-a rămas singur :) O să-i recupereze, inclusiv pe fii năpârcilor KGB-iste, inclusiv din alte partide.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *