Daniel Befu

EXCLUSIV: Istoria, afacerile și conexiunile firmei controlate de șeful RAAPPS cu statul

Firma despre care procurorii DNA spun că ar fi fost controlată de către șeful RAAPPS, Georgian Surdu (reținut miercuri – vezi aici), are o istorie extrem de interesantă în asocieri și afaceri dubioase cu statul. Patronii din acte sunt asociați și în alte firme cu un background dubios, dar mereu câștigătoare ale unor contracte publice. Cele mai multe contracte au fost acordate acestei grupări de firme de către Loteria Română în directoratul PDL-istului clujean Gheorghe Benea și de Palatul Parlamentului în mandatul PDL-istului Gheorghe Barbu.

Loteria Română i-a atribuit ilegal în 2010 firmei CONSTRUCT CO GROUP – S.R.L (firma despre care procurorii spun că o controla Surdu) un contract 21,42 de milioane de lei cu TVA inclus, pentru lucrări de cadastru ce vizau întreg patrimoniul Loteriei Române, adică aproximativ 860 de imobile. Ca urmare a contestațiilor depuse la CNSC, licitația a fost anulată. Acest contract nefinalizat este doar unul dintre cele atribuite de Loteria Română grupului din jurul șefului RAAPPS, Georgian Surdu.

Inițial, la începutul anilor 2000, CONSTRUCT CO GROUP – S.R.L. s-a numit FILIP COMPRODEXIM – S.R.L. și era un mic depozit de cherestea de brad, amplasat pe Șoseaua Chitilei. Primii acționari au fost Filip Gostin și pe Bucur Petru, cel din urmă rămânând și asociat unic o vreme, avându-l ca mandatar pentru actualizarea actului constitutiv pe Văduva Marius Valentin. În 26.03.2006  firma a fost trecută pe numele lui Văduva Marius Valentin.

Aceasta nu a fost singura afacere a lui Văduva Marius Valentin. Astfel, îl regăsim în anul 2002 în acționariatul Shelter Group SA, alături de Busuioc Bogdan Gelu (1), Ionescu Dan Nuțu (2), Liviu Voinea (3) și Toader Marin Iulian, persoane cu CV-uri demne de prezentat.

1. Bogdan Gel Busuioc e un personaj inculpat pentru acte de tâlhărie (http://www.spete.info/178-dosar-proces-274361972012-brasov-4202894/ ).

2. Ionescu Dan Nuțu apare ca prestator de servicii deszăpezire în iarna lui 2014. Astfel, conform unei investigații a ziarului Gândul, firma controlată de el, Shelter Construct, în asociere cu Chirulli Andrea Impresa Individuale au câştigat deszăpezirea pe DN 1A, DN 7 şi DN 71, semnând un contract cadru cu regionala de drumuri Bucureşti Nord de 9,54 milioane lei (aprox. 2,12 milioane euro). Gândul preciza că preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, declarase că firma italiană parteneră cu  Ionescu Dan Nuțu, se numără printre sponsorii PDL. Precizăm că Ionescu Dan Nuțu este tatăl lui Alin Ionescu, patronul evazionist al Shelter Security. De altfel, firma care a câștigat deszăpezirea în Guvernarea Ponta, i-a avut în acționariat și pe Alin Ionescu și pe soția sa, cântăreața Cristina Spătar.

3. Liviu Voinea, asociat în SC Euroco Partner Industry SRL. Firma Euroco, în asociere cu SC Top Edge Engineering SRL, a semnat acordul-cadru cu numărul 197/27 mai 2010, în valoare de 4.591.529 lei fără TVA, încheiat cu Compania Națională Loteria Română (CNLR). Contractul, considerat unul fraudulos, a dus la efectuarea de plăţi nelegale către SC Euroco (lider de asociere), conform  Gărzii Financiare. A rezultat că CNLR a fost prejudiciată cu 3.952.318 lei cu TVA, având în vedere că atribuirea contractului s-a realizat de către CNLR prin nerespectarea prevederilor legale precum şi faptul că SC Euroco Partner Industry SRL a fost un intermediar între CNLR şi cele două societăţi, SC Top Edge Engineering SRL şi SC Xerox (România) Echipamente şi Servicii SA, obiectul contractului încheiat de CNLR cu SC Euroco Partner Industry SRL  fiind realizat, în fapt, la o valoare de 1.570.220 lei cu TVA, titrează jurnaliștii de la Jurnalul Național.

Văduva Marius apare în februarie 2005 și în acționariatul firmei Shelter Security SRL, alături de Alin Ionescu (ambii fiind din Târgu Jiu), personaj arestat la începutul lunii octombrie 2014 sub acuzatia de evaziune fiscală. Și firma Shelter Security SRL apare pe lista de firme care a derulat contracte cu Loteria Română. Astfel, în guvernarea Boc, în martie 2010, Loteria Română a încheiat cu Shelter un contract enorm, de 45.964.776 RON pentru  furnizarea unui sistem integrat de securitate, monitorizare și intervenție pentru agenții Loto, servicii de mentenanță, urmată de un al doilea contract, încheiat în 15.09.2011, în valoare de 8.980.000 RON, pentru servicii de monitorizare, interventie si mentenanță pentru un număr de 1033 locații la nivel național.

Interesant de menționat este că Văduva Marius apare și anterior anului 2005 în Shelter Security SA, nu ca asociat, ci ca mandatar al asociatului Alin Ionescu (în 2002-2003) și apoi ca mandatar al lui Ivan Ionel (în 2005-2006).

Marius Văduva a acționat în același mod și în firma CONSTRUCT CO GROUP – S.R.L, unde anterior preluării firmei, Văduva a apărut ca mandatar al acționarului unic, Bucur Petru. De altfel Văduva era simultan mandatar atât al asociaților din Shelter Security, cât și din CONSTRUCT CO GROUP – S.R.L.

De asemenea, Văduva Marius e fondatorul firmei Prod Plas SRL din Mogoșoaia în octombrie 2004, firmă în care l-a pus administrator pe Toader Marin-Iulian. Numele lui Toader îl găsim 10 ani mai târziu în rechizitoriul procurorilor, în dosarul de evaziune fiscală din Shelter Security. În  2006, Văduva Marius iese din acționariatul Prod Plas SRL, făcând rocada cu  sora lui, Buteică Marilena. La fel se întâmplă și în firma CONSTRUCT CO.GROUP – S.R.L, unde, în august 2009, Marius Văduva iese din acționariat transferându-și participația către Buteică Marilena (90%) și către Firan Julietta (10%). Firma celor două câștigă un contract bănos, de 13,2 milioane lei în toamna lui 2010, de la Camera Deputaților, în mandatul de Secretar General al Camerei Deputaților Gheorghe Barbu – PDL (http://www.zf.ro/mediafax-biz-exclusiv/contract-de-13-2-milioane-lei-pentru-amenajarea-unei-parcari-subterane-la-palatul-parlamentului-7745894), el fiind și administratorul Palatului Parlamentului.

Ca o dovadă în plus că Văduva Marius nu s-a îndepărtat de-a lungul anilor de Shelter Security, ci interesele sale au gravitat în jurul acestei firme, o găsim în ianuarie 2010, când a înființat firma de publicitate Top Global Media SRL în asociere cu sora sa Annemarie, sediul social al firmei fiind pe str. Laminorului nr 38, adică la adresa sediului social al Shelter Security și al Standard Security SRL.

Deși aparent nu există nici o legătură între Georgian Surdu și patronii evazioniști fiscali din Shelter Group SA, sau patronii firmelor care au beneficiat de contracte de zeci de milioane de lei cu Loteria Română, în realitate cercul acționarilor acestor societăți a fost întotdeauna același, învârtindu-se în jurul lui Văduva Marius (și ulterior a surorii sale) și în jurul lui Alin Ionescu.

Chiar dacă, în acte, patroni apar Marius Văduva, iar apoi sora lui, Marilena Buteică, procurorii DNA susțin că firma lor CONSTRUCT CO GROUP – S.R.L  era controlată, de fapt, de șeful RAAPPS, Georgian Surdu, prin administratorul Horațiul Daniel Popa Vidan.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *