Mihai Goțiu

EXCLUSIV: Guvernul Ciolacu negociază, în secret, retragerea Roșiei Montane din UNESCO, distrugerea ei și salvarea complicilor companiei canadiene. Ce a dezvăluit ministrul Boloș și ce s-a negociat în secret

Declarațiile făcute, luni seara, de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la Digi 24, arată că România negociază, în secret, cu Gabriel Resources pentru reluarea proiectului de la Roșia Montană, cu toate ilegalitățile lui și uriașele riscuri sociale și de mediu, implicit cu retragerea sitului de pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și distrugerea localității cu dinamită și cianură.

De aici și explicația lansării isteriei cu cele 6,7 miliarde de dolari pe care ar urma să le plătim companiei – pentru a face acceptabilă reluarea proiectului, declasarea Roșiei Montane de pe Lista Monumentelor Istorice din România și din UNESCO și, în același timp, pentru a bloca eventuale dezvăluire despre cine sunt persoanele care au încasat și pentru ce au primit sutele de milioane de dolari (”un miliard de euro”; pretinde Marcel Boloș!), pe care compania zice că le-ar fi ”investit”/”cheltuit” pe proiectul de la Roșia Montană.

Potrivit lui Boloș, în arbitrajul de la Washington, ar putea exista și varianta ”surpriză” a unei ”decizii nemonetare”, care, în locul unor despăgubiri în bani, să oblige statul român să autorizeze proiectul minier al Gabriel Resources, de la Roșia Montană. În sprijinul acestei afirmații, a spus domnul ministru Boloș, ”e faptul că această licență de exploatare a resursei noastre de aur e încă în vigoare”. Hopa, porumbelul! Sublinierea îmi aparține. Și să explic de ce.

Gabriel nu poate primi la arbitraj ce NU a cerut oficial!

Atenție, ICSID Washington (tribunalul de arbitraj) NU poate lua o decizie în sensul obligării statului român la autorizarea proiectului. Asta pentru că Gabriel Resources a avut de ales: 1) fie să solicite despăgubiri (sau ”premiul”, cum sunt botezate, cinic, despăgubirile, în jargonul arbitrajului), 2) fie să solicite autorizarea proiectului minier. Nu putea să solicite și una, și alta, în același timp! Mai mult, momentul până la care Gabriel Resources avea posibilitatea procedurală de a renunța la pretențiile de despăgubiri și de a solicita, în schimb, o obligare a statului român la autorizarea proiectului minier a trecut în luna octombrie 2020 (cui nu crede, îi recomand art. 40, alin. 2, din Regulamentul ICSID).

Dar cel puțin până la pronunțarea verdictului, România și Gabriel Resources pot ajunge la o ”soluție amiabilă” (pe care, apoi, presa de partid și de stat, dar și/sau presa cianuristă să o prezinte sub forma ”ne-a obligat tribunalul de arbitraj”).

Gabriel a cerut Guvernului autorizarea secretă a proiectului!

Ce înseamnă însă ”o soluție amiabilă”? Ei bine, vă citez din unul din memorandumurile confidențiale pe care le-am consultat, destinate membrilor Guvernului și redactate de Ministerul Finanțelor.

 • Astfel, pe 15 aprilie 2021, Gabriel Resources a solicitat o întâlnire Guvernului României pentru a-și face cunoscută oferta de înțelegere amiabilă.
 • Pe 10 iunie 2021 a avut loc o întâlnire a reprezentanților Ministerului Finanțelor, cu avocații României și reprezentanții/avocații Gabriel Resources, în scopul primirii ofertei de înțelegere amiabilă.

De fapt, Gabriel Resources NU a prezentat vreo ofertă de înțelegere amiabilă, ci a solicitat parcurgerea a trei pași de către România pentru a prezenta… oferta de înțelegere amiabilă:

 1. semnarea unui acord de confidențialitate (cu privire la discuțiile următoare legate de înțelegerea amiabilă – n.m.).
 2. organizarea unor întâlniri periodice cu reprezentanții instituțiilor publice cu atribuții în domenii specifice, care au legătură cu implementarea proiectelor de la Roșia Montană și Bucium;
 3. clarificarea poziției României privind propunerea cu denumirea ”Peisajul minier de la Roșia Montană”, făcută de Ministerul Culturii, de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ținând cont că o eventuală înscriere ar atrage interzicerea oricărei exploatări miniere în zonă (asta susținea Gabriel – n.m.).

Am spus-o, o repet, și o voi repeta, mai ales că și scrie negru pe alb în întâmpinările depuse de avocații lui Gabriel Resources la Washington: pretențiile (cuantumul) despăgubirilor solicitate NU s-au schimbat după intrarea Roșiei Montane în UNESCO. Tot efortul de a bloca recunoașterea valorii excepționale a localității din Apuseni pentru istoria și cultura umanității vine nu din faptul că un astfel de statut ar oferi vreo protecție legală patrimoniului de la Roșia Montană, ci pentru că ar încurca (rău de tot) jocurile de la Bursa din Toronto. Mulți dintre așa-zișii investitori, în fapt speculanți financiari la burse, își cultivă și o imagine filantropic-umanistă. Păi vă puteți imagina că un miliardar ”generos” precum Kaplan, care plătește milioane de dolari pentru salvarea panterelor negre din Africa (nu e o glumă sau ironie!), să fie asociat cu distrugerea unui sit UNESCO?

Cum ar veni, cât timp Roșia Montană e în UNESCO, proiectul minier s-ar putea face (prin retragerea de către România de pe Lista Patrimoniului Mondial), dar nu e suficient de ”sexy” pentru a putea permite speculații și câștiguri de sute și de miliarde de dolari la Bursă.

Licența expiră în iunie. De fapt, Boloș recunoaște că s-a negociat prelungirea ei!

Nu e nicio surpriză că negocierile cu Gabriel Resources au continuat și după includerea Roșiei Montane în UNESCO. Și că acestea s-au purtat tot prin Ministerul Finanțelor și în condițiile solicitate de corporația canadiană: în secret și având ca scop reluarea proiectului.

Iar afirmațiile de aseară ale lui Marcel Boloș le confirmă – prin referirea la licența minieră care ”e, încă, în vigoare”. Prelungită tot în secret, în 2019 (Viorica Dăncilă pretinde că președintele Agenției Naționale pentru Resurse Mineral – ANRM – a semnat prelungirea fără să o anunțe – o credeți?), licența de exploatare deținută de subsidiara din România a Gabriel Resources (Roșia Montană Gold Corporation – RMGC) expiră pe data de 20 iunie 2024. Atenție însă, pentru a fi prelungită cu încă 5 ani, RMGC trebuie să transmită ANRM o solicitare în acest sens cu cel puțin 90 de zile înaintea expirării. Adică, cel târziu, până pe 22 martie 2024.

Astfel, când spune că ”licența este încă în vigoare” înseamnă că fie deja a fost prelungită, fie că deja s-a negociat prelungirea ei (fiind o chestiune de ore sau de zile prelungirea ei). Că mi-e greu să cred că atunci când spune că ICSID Washington ar putea lua o decizie ținând cont de o licență ”încă în vigoare”, domnul Boloș ar prezuma că arbitrajul ar putea lua o considerare o licență valabilă doar încă 3-4 luni!

”Roșia Montană, cum distingi adevărul de minciună”. Demistificarea manipulărilor din ultima lună (VIDEO)

Explicația lansării isteriei cu miliardele despăgubiri

Și așa avem și o explicație pentru care Marcel Ciolacu cu al său consilier Victor Ponta au lansat, pe surse, înainte de vreme, isteria că România va pierde ”peste 2 miliarde de dolari” la Washington. Iar când au văzut că, în ciuda rostogolirii ”veștii” și a minciunilor (legate de cine ar fi ”vinovați”), au mărit miza, vorbind de 6,7 miliarde ca sumă pe care vom ajunge să o plătim. Iar ”presa de serviciu” a prezentat ipoteza asta ca fiind sigură.

Totul pentru a semăna frica și pentru a face acceptabilă ideea trădării istoriei și culturii României, distrugerea unui sit UNESCO, a munților, apelor, pășunilor și a pădurilor de la Roșia Montană. Și, mai ales, dezrădăcinarea și distrugerea viitorului locuitorilor din Roșia Montană și din împrejurimi. Și totul pentru a bloca aflarea adevărului despre cei responsabili pentru situația în care a ajuns în România.

Tot în emisiunea de aseară, domnul Boloș a spus: ”calculele arată că s-au efectuat cheltuieli care sunt aproximativ în jur de de 1 miliard de euro”. Un miliard de euro? Pe ce s-au dat un miliard de euro? Cine și pentru ce a încasat banii ăștia? Domnule ministru al Finanțelor, chiar credeți că toți cetățenii români sunt analfabeți funcțional? Ați fost la Roșia Montană? Știți cum ar fi trebuit să arate o comună din România, cu câteva mii de locuitori (și de oriunde din lume), în care s-ar fi cheltuit/”investit” un miliard de euro?

De fapt, Roșia Montană și cetățenii români sunt vânduți, încă o dată, în secret, tocmai pentru ca urma miliardului de euro de care vorbea domnul Boloș să se piardă.

În fine, a mai zis domnul Boloș că ”dacă decizia este nemonetară și dacă aceasta va fi continuarea exploatării, trebuie să ne supunem”. Poate domnii Boloș, Ciolacu și alții se vor supune. Eu nu pariez că vor face asta și localnicii din Roșia Montană și din împrejurimi. Și nici prietenii lor. Sper că nu se gândesc că vor trece cu buldozerele peste ei…

Pe același subiect:

Roșia Montană și „Terorismul prin litigii”. The Guardian scrie despre cazurile în care statele sunt obligate să plătească miliarde de dolari corporațiilor care vor să distrugă mediul

Secrete negre, de miliarde de dolari, în documentele dosarului Roșia Montană, de la Washington. Domnule Ciolacu, aveți curajul să le faceți publice?

Citește pe România Curată:

VICTORIE ÎN JUSTIȚIE, pentru Emilia Șercan! România TV, obligată să-i plătească 10.000 de euro daune morale

ULTIMĂ ORĂ: Victorie, în Justiție, pentru organizațiile civice date în judecată de grupul imobiliar One, care cere despăgubiri uriașe

Schweighofer, învinsă și la Înalta Curte. Cum au demonstrat inspectorii Gărzii Forestiere că în fabricile companiei intra lemn fără proveniență legală


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “EXCLUSIV: Guvernul Ciolacu negociază, în secret, retragerea Roșiei Montane din UNESCO, distrugerea ei și salvarea complicilor companiei canadiene. Ce a dezvăluit ministrul Boloș și ce s-a negociat în secret

 1. TATIANA PANAITESCU

  MINISTRUL BOLOȘ TREBUIE SĂ DEA RAPORT ÎNTREGII NAȚII, PE TOATE CANALELE MEDIACEA NEGOCIAT GUVERNUL CIOLACU ȘI ÎN CE TERMENI, CU PRIVIRE LA RETRAGEREA ROȘIEI MONTANE DIN PATRIMONIUL U N E SSSSSS C O -ANUME PENTRU A SALVA COMPLICII COMPANIEI CANADIENE ÎN ROȘIA MONTANĂ!

  Reply
 2. Dumitru

  Nasol. Dar asta e nivelul clasei politice din Romania, care nu are nici un pic de grandoare. Dat fiind ca totul e controlat de securisti in cel mai pur stil fanariot, singurii care se baga in politica sunt sociopati gen Burduja si ticalosi dispusi sa-si vanda si mama pentru profit (si aici cred ca intra majoritatea, de la PSD la PNL si la USR). Toti cei care nu erau complet corupti au fost eliminati. Iar in Romania, ca pe vremea fanariotilor, singurul lucru pe care acesti politicieni au sa-l vanda e Romania. Ultimii politicieni care au mai avut sclipiri ne-fanariote au fost, pentru mine, : de la USR Mihai Gotiu (pe partea de mediu, dar politicianist altfel), de la PNL Calin Popescu-Tariceanu, iar de la PSD Liviu Dragnea (care a avut curajul sa ceara o impartire echitabila a veniturilor gaziere si pentru asta a fost bagat la puscarie. Pentru mine asta ii rascumpara celelalte pacate.).

  Reply
 3. andrei

  intrebarea este daca romanii mai sunt dispusi sa iasa in strada pentru Roria Montana dupa ce protestele si miscarile anticianura din anii trecuti au fost capusate de catre gruparile #rezist?

  Reply
  • Mihai Goțiu Post author

   1) Întrebarea e dacă Ciolacu și Ciucă vor să afle dacă românii sunt dispuși să iasă, iar, în stradă pentru Roșia Montană într-un an electoral;
   2) Sigla #rezist a fost concepută de același grup care a creat și sigla Roșiei Montane și care a coordonat Campania Salvați Roșia Montană; așadar, #rezist nu avea cum să căpușeze mișcarea Roșia Montană; că #rezist a fost, încă din timpul protestelor și, ulterior, căpușată, e adevărat, dar asta e altă discuție

   Reply
   • andrei

    Corect, #rezist a fost capusata ulterior si exista o mare dezamagire publica.
    Protestele nu o sa mai aiba anvergura de atunci, traim vremuri mult mai complicate iar asa zisii „guvernanti” cunosc foarte bine acest lucru.

    Reply
   • Dumitru

    Din pacate, #rezist a devenit un circ securist, complet politizat. Cum dealtfel a fost deturnat si USR. Eu inca mai astept organizatii civice a caror indignare sa nu fie cu geometrie variabila…

    Reply
  • Razvan

   Daca or fi fost „capusate”, au fost „capusate” de PSD (pe vremea guvernarii PD, adica pe la incwputul lui 2012) si de PD, dupa ce PSD a venit la putere (adica prin 2013, cand cu „legile justitiei”, „martea neagra” etc., etc.). In NICI un caz de „miscarea rezist”!! Dezinformezi copios, pesedistule! >:

   Reply
 4. Dumitru Drinceanu

  Aberant! Chiar nu mai există,un corp de control CORECT niciunde? Atunci, de ce nu intervin cu rapoarte serviciile din care, secvențial să transpară public mașinațiuni guvernamentale, dezbateri, cercetări??? Stat în statul corupției în care prin manipulare se obține orice! Jaf cu știrea autorităților? Cam asta se înțelege. Și lumea nu se mai scandalizează, a obosit, dar acalmia este periculoasă, decidenți de mucava!!! Mai îndată v-ați ocupa de creșterea exporturilor, de irigații și renașterea agriculturii distruse prin indolența și afacerea Petrom, de industrie, inclusiv cea de armament și agregarea la programe informatice pentru fabricarea și exportul de drone și componente electronice…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *