Mihai Goțiu

EXCLUSIV. Ciolacu îi pregătește un cadou de excepție ”Fierăstrăului Codrilor”: peste 1.000 de hectare de pădure din moștenirea Banffy

UPDATE: Conform documentului consultat de România Curată, pădurea a fost vândută, astăzi, către firma Frasinul SRL, deținută de Traian Larionesei, sub condiția suspensivă că statul român (prin Romsilva – n.a.) va consemna suma în contul acestei firme, în termen de 30 de zile. Altfel spus, Frasinul a devenit proprietar al pădurii, dar dacă în termen de 30 de zile Romsilva/Guverul îi achită suma plătită vânzătorului, firma lui Larionesei este radiată din cartea funciară, iar proprietar devine statul român. Mâine, miercuri, 11 decembrie, este prima zi în care este programată ședință de Guvern, iar Marcel Ciolacu poate semna hotărârea pentru alocarea sumei de achiziție.

articol inițial

Romsilva ar trebui să cumpere, prin exercitarea dreptului de preempțiune, astăzi (marți), 1.073,24 hectare de pădure, aflate la Lunca Bradului, în județul Mureș, oferite spre vânzare de proprietarul Banffy – Josika Emmerich Ladislau. Achiziția riscă, însă, să fie blocată, de întârzierea adoptării unei hotărâri de Guvern care să permită acest lucru. Principalul beneficiar al blocării ar fi Traian Larionesei, cel supranumit și ”Fierăstrăul Codrilor” și cel căruia premierul Marcel Ciolacu i-a făcut o ofertă publică de a se înscrie în PSD.

Hotărârea de Guvern pentru alocarea sumei necesare achiziției pusă în consultare publică de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), pe 2 decembrie, dar trebuie aprobată și de Guvernul Ciolacu, a cărui următoare ședință va avea loc mâine (miercuri). Asta în condițiile în care semnarea contractului de vânzare-cumpărare este programată pentru astăzi, de la ora 11.00, la un birou notarial din Cluj.

Pentru cumpărarea pădurii și-a exercitat dreptul de preempțiune și grupul de firme Frasinul, deținut de Traian Larionesei, care are păduri în vecinătate. Conform art. 45, punctul 8, din Codul Silvic, dreptul de preempțiune al Romsilva este prioritar celui deținut de Traian Larionesei. În lipsa hotărârii de Guvern, statul român poate pierde acest drept, rămânând la latitudinea proprietarului dacă acceptă sau nu o nouă amânare (însă cu riscul unui proces lung, cu argumente pro și contra, în care statul ar contesta vânzarea către Larionesei, pornind de la ideea că inițierea HG-ului ar fi suficientă pentru preempțiune, chiar dacă formalitățile au o durată mai lungă).

Larionesei profită de lentoarea Guvernului Ciolacu

Din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentatul proprietarului, principala temere e că Guvernul Ciolacu nu va aproba hotărârea de Guvern și, ulterior, își va pierde și cel de-al doilea cumpărător care și-a manifestat intenția (Traian Larionesei). Temerile avocatului vin și în contextul în care moștenitorii familiei Banffy au avut nevoie de peste un deceniu de acțiuni în justiție pentru a reintra în posesia pădurii, încrederea în autoritățile publice fiind destul de scăzută.

În același timp, însă, este destul de puțin probabil ca Traian Larionesei să renunțe la o asemenea pădure, ținând cont de prețul ofertat (la nivelul prețului de preempțiune), și nici să conteste o eventuală amânare (în condițiile în care asta ar putea aduce la o deteriorare a relațiilor cu statul, cu ale cărui instituții publice, locale și naționale, are contracte de sute de milioane de euro).

10% din totul pădurilor cumpărate de Romsilva după 1990!

Conform proiectului de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cele peste 1.000 de hectare de pădure au fost evaluate, de o comisie special constituită, la prețul de 31,5 milioane de lei (aproximativ 6,3 milioane de euro), respectiv 5.900 euro/hectar. În motivarea hotărârii, se arată și faptul că, după 1990, statul român a achiziționat, prin Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva, o suprafață foarte mică de terenuri – doar 12.191 de hectare, dintre care 1.924 hectare terenuri cu destinație agricolă și 10.267 hectare terenuri cu destinație forestieră.

Practic, cumpărarea pădurii de la Lunca Bradului ar reprezenta aproape 10% din totalul suprafețelor de pădure achiziționate de statul român în ultimii 34 de ani. Asta în condițiile în care, în alte țări, achiziționarea de păduri este una strategică, în scop de tezaurizare (precum cumpărarea de aur ori de opere de artă), fenomen existent în România doar din partea unor persoane private și, cu caracter de excepție, în cazul unor UAT-uri.

Din discuțiile avute cu reprezentanți ai MMAP, intenția de a cumpărare a pădurii este clară, dar decizia aparține Guvernului, în acest sens hotărârea urmând să fie promovată pe ordinea de zi a ședinței Executivului, de mâine. În cazul în care statul român pierde această oportunitate de achiziție, beneficiar va fi Traian Larionesei.

Adică exact patronul celei mai mari firme de exploatare a lemnului din România, Frasinul, principală furnizoare pentru Schweighofer ani la rând și sancționată de Consiliul Concurenței pentru practici de tip cartel. În ultimii ani, cu banii făcuți din exploatarea pădurilor, Frasinul s-a dezvoltat și în zona contractelor cu diferite instituții și autorități publice, de la primării și consilii județene la ministere, suma totală fiind de ordinul a sute de milioane de euro. În 2023, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, dar, o lună mai târziu, a fost făcut cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud, cu voturile cvasi-majoritare ale consilierilor PSD și PNL. Cu ocazia inaugurării unei săli de sport în municipiul Bistrița (realizată de Frasinul), Marcel Ciolacu l-a invitat, public, să se înscrie în PSD. După ce am relatat acest episod, în timpul dezbaterilor legate de noul Cod Silvic în Parlament, Traian Larionesei m-a sunat și m-a amenințat cu procese (că l-aș fi defăimat prin asocierea cu Marcel Ciolacu!).

Afaceristul care m-a sunat să mă amenințe cu procesul e în conducerea asociației marii industrii a lemnului care încearcă, în aceste zile, blocarea adoptării noului Cod Silvic în Parlament

Ciolacu își face campanie plantând copaci, dar l-a invitat pe cel supranumit Fierăstrăul Codrilor, afacerist trimis în judecată pentru corupție, în PSD! De cine depinde Codul Silvic

STUPEFIANT: Trimis în judecată pentru corupție, ”Fierăstrăul Codrilor” a fost votat Cetățean de Onoare al unui județ din România

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “EXCLUSIV. Ciolacu îi pregătește un cadou de excepție ”Fierăstrăului Codrilor”: peste 1.000 de hectare de pădure din moștenirea Banffy

  1. GABI

    Dacă o cumpara o companie străină era mai bine! Faceți lobby pentru multinaționale cumva? Întreb pentru un prieten…În rest domnule Gotiu va dorim somn ușor…

    Reply
    • Mihai Goțiu Post author

      1. aveți probleme în a înțelege limba română? Romsilva e companie străină? 2. că e străină, că e română, mi-e totuna, atâta vreme cât e cineva care are grijă de pădure – Frasinul e compania autohtonă care a fost principalul furnizor pentru Schweighofer ani la rând, iar cum arată pădurile României pe unde a trecut se vede… nu cred că e o doar o întâmplare că a fost în topul companiilor amendate de Consiliul Concurenței pentru cartelizarea pieței lemnului, alături de Schweighofer, Kronospan și Egger; eu unul m-am săturat de genul ăsta de ”patrioți”

      Reply
  2. Boris Constantin

    Oare de ce mai suntem chemați la vot nu ar fiai bine sa voteze CCR in locul alegătorilor care oricum nu ia în considerare votul populației românești.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *