Mihai Goțiu

EXCLUSIV: Ce super-venituri au șefii din Rosmilva responsabili de distrugerea Pădurii Băneasa, negociată în secret. Și cu se mai ocupă: vânătoare pe bani, contracte publice și alte sinecuri

Tăieri în pădurile din județul Ilfov, după intrarea în vigoare a noului Cod Silvic, care instituie un regim de protecție ridicat pentru aceste păduri. Sursa foto: Daniel Sărdan

De la începutul anului, pe grupurile de activiști circulă multe fotografii cu tăieri în pădurile din județul Ilfov, după intrarea în vigoare a noului Cod Silvic, care instituie un regim de protecție ridicat pentru aceste păduri. Deschiderea, în secret, a unui drum forestier pentru traficul auto prin Pădurea Băneasa a declanșat revolta. Sursa foto: Daniel Sărdan

Deschiderea unui drum forestier circulației publice a autovehiculelor prin Pădurea Băneasa a revoltat societatea civilă și activiștii de mediu. Într-o scrisoare deschisă, semnată de zeci de organizații (printre care și România Curată, prin suprasemnatul, Mihai Goțiu), se acuză faptul că negocierile s-au desfășurat în secret, total netransparent, între Romsilva și o asociație privată.

În schimbul unei așa zise ”taxe de peisaj”, drumul forestier ar urma să fie deschis circulației autovehiculelor rezidenților din ansamblul Greenfield, trași pe sfoară de rechinii imobiliari care nu și-au îndeplinit obligația (asumată prin 2007!) de a le realiza o cale de acces legală. Nu e greu de anticipat că deschiderea acestui drum va avea cel puțin trei efecte majore toxice:

  • distrugerea ecosistemului Pădurii Băneasa (și așa deja agresat), prin fragmentare, poluare fonică și cu gazele de eșapament;
  • deschiderea unei Cutii a Pandorei (peste tot unde apar drumuri pentru mașini prin păduri, pasul următor sunt dezvoltările imobiliare – vile, restaurante, unități de cazare, ansambluri rezidențiale, care, în 5-10 ani duc la dispariția pădurii);
  • reducerea efectelor benefice ale pădurii (de la cele de relaxare, la reducere a poluării și diminuare a efectului de insulă de căldură) pentru locuitorii din întreaga parte de nord a Capitalei.

Revolta apărătorilor pădurilor e cu atât mai mare cu cât, la finalul anului trecut, a fost adoptat un nou Cod Silvic. Printre măsurile adoptate în noua lege și pentru care societatea civilă a luptat în ultimii ani a fost și instituirea Centurii Verzi. Adică protecția pădurilor rămase în jurul Bucureștiului și creșterea suprafeței împădurite. E evident că partea din Pădurea Băneasa care se află, administrativ, pe teritoriul Capitalei, este și ea vizată.

Mai mult, Consiliul local al Primăriei Sector 1 a adoptat, la începutul acestui an, o hotărâre prin care se instituie regimul de pădure parc, adică tot cu regim de protecție ridicat, pentru Pădurea Băneasa.

După primele discuții cu autoritățile, acestea par hotărâte să nu renunțe la deschiderea drumului. În aceste condiții, asociațiile Agent Green și Eco Civica se pregătesc să conteste deschiderea lui în instanțe.

Așa începe distrugerea unei păduri! Reacția civică împotriva șmecheriilor secrete dintre Romsilva și o asociație privată, care amenință Pădurea Băneasa

Noul Cod Silvic și hotărârea Consiliului local S1 este, însă, pe rol de hârtie igienică pentru șefii Romsilva. În frunte cu directorul general, Marius Dan Sîiulescu, cu directorul Direcției Silvice Ilfov, Cezar Răduță, dar și cu membrii Consiliului de Administrație, care ar trebui să oprească asemenea distrugeri, mai ales că reprezintă nu doar Romsilva, ci și Ministerul, Apelor și Pădurilor, respectiv Guvernul.

Și știți de ce? Pentru că îi ținem pe fulgi și îi plătim regește din banii noștri. 87.504 este indemnizația anuală a unui membru al Consiliului de Administrație al Romsilva. Adică organismul ăla despre care habar nu avem ce face (deși știm ce ar trebui să facă – printre altele, să aibă grijă ca mizerii ca cele legate de Pădurea Băneasa să nu întâmple). Că în momentul în care ne uităm peste declarațiile de avere și de interese ale membrilor lor vedem că cu totul altele sunt preocupările (și sursele de venit) ale acestora – de la vânătoare și afaceri private, la consultanță de sute de mii de lei (doar din câte un contract).

Așa, în viteză, am scos niște date – momentan legate doar de veniturile pe care le-au obținut acești domni în ultimii ani (cu mențiunea că majoritatea sunt pentru 2024, cu două excepții, care au depus declarații doar anul trecut, deci veniturile sunt pentru 2023). Și avem așa.

Directorii

Marius Dan Sîiulescu – director general Romsilva (declarație de avere depusă la 06.03.2025)

  • 296.563 RON – salariu director general Romsilva
  • 5.000 RON – salariu de la DS Vâlcea
  • Total venituri anuale: 301.563 RON

Cezar Mihail Răduță – director DS Ilfov (declarație de avere depusă la 29.05.2024)

  • 233.662 RON  – director DS Ilfov

Vânătorul cu venituri de milioane de la șefia CA Romsilva

Adrian Dănuț Apostu – membru și președinte al CA Romsilva (declarație de avere depusă la 03.03.2025)

  • 283.495 RON – angajat HCR Sfântu Gheorghe
  • 1.675.572 RON – dividende HCR Sfântu Gheorghe
  • 87.504 RON – indemnizația de membru CA Romsilva
  • 12.000 RON – membru în CA Ocolul Silvic al orașului Râșnov
  • 12.007 RON – dividende Petramed SRL
  • Total venituri pe 2024: 2.070.578 RON

Conform Termene.ro, HCR Sfântu Gheorghe, societatea de la care domnul Apostu ia grosul veniturilor, are ca obiect de activitate: 5520 – Facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată. În 2023 a avut o cifră de afaceri de aproape 20 de milioane de lei și venituri de 7,7 milioane de lei. Potrivit presei, principala afacere a firmei este Dino Parc Râșnov.

Termene.ro ne oferă, însă, și alte informații interesante. În 2023 a început să câștige, brusc, contracte din bani publici, fie prin achiziții directe, pentru organizarea de servicii de informare turistică prin licee (adică, înțelegeți, nu mai sunt profesori de geografie pe acolo, trebuie să plătească liceele servicii de informare turistică unor privați), fie prin licitații pentru organizarea de tabere pentru copii.

Din declarația de interese, mai aflăm că Adrian Dănuț Apostu este membru și în două asociații de vânătoare: Bârsa Râșnov și Vânătoare Harghita Sud. Iar Termene.ro ne spune că la aceeași adresă cu HCR sunt înregistrate și două asociații de vânătoare, Asociația de vânătoare cingetică și Asociația de Vânătoare Harghita Sud.

Mai mult, unul trei cei trei asociați din HCR Sfântu Gheorghe (fiecare cu pări egale), Sarkany Arpad a avut și are mai multe firme al căror principal obiect de activitate este vânătoare, Abies Wildlife, înregistrată, de asemenea, la aceeași adresă din Sfântu Gheorghe.

În fine, cel de-al treilea asociat la HCR, George Gabriel Rozorea, are, la rândul lui, legături cu pădurile, fiind director al Regiei Publice locale a pădurilor Piatra Craiului.

Pac-pac, cum s-ar spune. Dar despre afacerile de împușcat urși, capre negre și alte animale sălbatice pentru a umple hotelurile și parcurile de distracții sper să am timp să revin cu mai multe detalii.

Relațiile de afaceri ale lui Adrian Apostu, membru în CA Romsilva. Sursa: Termene.ro

Relațiile de afaceri ale lui Adrian Apostu, membru în CA Romsilva. Atât acesta, cât și asociații lui au legături cu vânătoarea pe bani ori administrarea pădurilor Sursa: Termene.ro

Vedeta CA Romsilva, fost ofițer SPP, pensionar MAPN și super-grangurul consiliilor de administrație

Pentru Corvin Nedelcu, cei 87.504 lei pe care îi primește, anual, ca membru al Consiliului de Administrație al Romsilva, reprezintă banii de semințe. În total, pe ultimul an a declarat venituri de peste jumătate de milion de lei de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, de la ROMATSA, de la Banca de Import-Export a României, de la Ministerul Transporturilor, de la Administrația Națională e Meteorologie, niște contracte de închiriere, dar și o ”pensioară” de vreo 50.000 de lei de la Casa de Pensii a MAPN, că Revoluția din 1989 l-a prins ofițer activ în Armată, loc de muncă pe care l-a schimbat, în 1991, pentru un deceniu, pentru un post de ofițer în Serviciul de Pază și Protecție (SPP).

Dar asta nu e tot. Separat de declarația de avere, în declarația de interese găsim o listă lungă de contracte de consultanță cu instituții publice, în valoare de peste 1,4 milioane de lei. Mai exact, contracte de consultanță cu primăriile Constanța, Buftea, Urechești, Viile (2 contracte), Gherla, Consiliul Județean Ilfov (2 contracte), ISJ Ilfov, Universitatea Valahia Târgoviște (4 contracte). Cu un număr relativ similar de contracte (și sume) apare și soția lui Corvin Nedelcu, Alina Nedelcu, în declarația de interese.

Corvin Nedelcu – membru CA Romsilva (declarație de avere depusă la 24.12.2024)

  • 117.653 RON – salariu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
  • 31.590 RON – salariu și venituri asimilate salariilor, Administrația Națională de Meteorologie
  • 66.584 RON – contract de mandat ROMATSA
  • 123.594 RON – salariu și venituri asimilate salariilor Banca de Import-Export a României
  • 87.504 RON – membru în CA Romsilva
  • 165 RON – venituri Ministerul Transporturilor
  • 4.305 RON – salarii RED TIES
  • 50.832 RON – pensie, Casa de Pensii a MAPN
  • 31.725 RON – contract de închiriere
  • Total venituri: 513.902 RON

Codrin Lupu – membru al CA Romsilva (declarație de avere depusă la12.02.2025)

  • 79.510 RON – consilier, Secretariatul General al Guvernului
  • 7.624 RON – consilier Electrocentrale Grup
  • 15.264 RON – consilier județean, CJ Iași
  • Total venituri: 102.398 RON

Notă: probabil fiind numit doar în acest an ca membru al CA, Codrin Lupu nu are venituri și din această sursă. Astfel, până la sfârșitul anului va recupera și el decalajul față de colegii săi.

Călin Sorin Ciobanu – membru al CA Romsilva (declarație de avere depusă la 11.01.2025)

  • 225.376 RON – contract de muncă, DS Suceava
  • 87.504 RON – membru CA Romsilva
  • Total venituri: 312.880 RON

Armand Chiriloiu – membru CA Romsilva (declarație de avere depusă la 09.01.2025)

  • 185.014 – director DS Argeș
  • 87.504 – membru CA Romsilva
  • 4.169 RON – proiect RNP Romsilva
  • Total venituri: 276.687 RON
Tăieri în pădurile din Ilfov, după adoptarea noului Cod Silvic, care ar trebui să le protejeze

Tăieri în pădurile din Ilfov, după adoptarea noului Cod Silvic, care ar trebui să le protejeze

IMPORTANT: Avem nevoie și de sprijinul tău ca să ducem la capăt lupta pentru păduri. Împreună, anul trecut, am reușit o victorie uriașă: adoptarea unui Cod Silvic cu multe măsuri anti-hoție ori pentru protejarea pădurilor de pe lângă orașe. Avem nevoie, în continuare, de ajutorul tău să ducem la capăt lupta de implementare a noului Cod Silvic – să investigăm, să facem vizibile abuzurile să punem presiune pe autorități să respecte legea. Fiecare donație, mai mare sau mai mică, recurentă lunar sau o singură dată, ajută. DONEAZĂ ACUM!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *