Romania Curată

Așa începe distrugerea unei păduri! Reacția civică împotriva șmecheriilor secrete dintre Romsilva și o asociație privată, care amenință Pădurea Băneasa

În urma unor înțelegeri secrete dintre Romsilva și o asociație privată, acest drum din Pădurea Băneasa ar urma să fie deschis circulației autovehiculelor sub pretextul plăți unei ”taxe de peisaj”. Foto: Grupul de inițiativă civică ”Salvați Codrii Vlăsiei”

În urma unor înțelegeri secrete dintre Romsilva și o asociație privată, acest drum din Pădurea Băneasa ar urma să fie deschis circulației autovehiculelor sub pretextul plăți unei ”taxe de peisaj”. Foto: Grupul de inițiativă civică ”Salvați Codrii Vlăsiei”

România Curată, prin coordonatorul editorial Mihai Goțiu, a semnat alături de zeci de organizații civice, scrisoarea deschisă prin care se solicită stoparea urgentă a deschiderii drumurilor forestiere pentru circulația auto în Pădurea Băneasa. Scrisoarea este adresată primarului Municipiului București, Nicușor Dan, primarului Sectorului 1, George-Cristian Tuță, ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, directorului general al Romsilva, Marius-Dan Sîiulescu, directorului Direcției Silivice Ilfov, Cezar-Mihai Răduță, și șefului Gărzii Forestiere București, Cornel Călin Crișan.

Scrisoarea atrage atenția că demersurile (secrete până de curând) de deschidere a drumurilor forestiere pentru circulația publică a autovehiculelor prin Pădurea Băneasa încalcă Legea 331/2021 (noul Cod Silvic) și alte legi de mediu. Pădurea Băneasa face parte, de facto, din Centura Verde București – Ilfov, a cărei protecție a fost votată prin adoptarea, la sfârșitul anului trecut, a noului Cod Silvic, după o mobilizare civică întinsă pe mai mulți ani.

Redăm mai jos conținutul scrisorii deschise și lista semnatarilor:

Într-un anunț al Fundației Avenor se arată că miercuri, 12 martie 2025, se va deschide un nou drum de acces din Cartierul Greenfield, și anume drumul forestier privat care traversează Pădurea Băneasa între Consolight și Aleea Padina. În același anunț se menționează că deschiderea drumului a fost posibilă prin negocierea și semnarea unui protocol între Romsilva și Federația Greenfield Băneasa, care ar permite accesul pe drumul forestier din zona Consolight pe o perioadă de 5 ani. 

Este vorba de o înțelegere ținută secretă și negată până în ultimul moment chiar și în fața presei, între Romsilva, probabil prin Direcția Silvică Ilfov, și o entitate, sau mai multe, din cartierul Greenfield din vecinătatea Pădurii Băneasa, printre care și Federația Greenfield Băneasa.

Din observațiile în teren ale membrilor organizațiilor civice, drumul a fost reabilitat recent, a fost lărgit, pietruit și are instalate indicatoare rutiere în pădure.

Aceasta reprezintă o încălcare a legii și ar crea un precedent periculos prin interpretarea răuvoitoare a Codului Silvic, contravenind funcțiilor și a rolului social și sanogen al pădurii. De asemenea, ar crește riscul ca drumurile forestiere din țară să fie deschise pentru circulația autovehiculelor, Codul Silvic fiind menit să protejeze pădurile de la degradare prin fragmentare și interzice, în spiritul și textul lui, accesul motorizat realizat în urma unor astfel de interpretări făcute sub diferite presiuni.

Consecința directă a acestui demers este fragmentarea pădurii si distrugerea ei pe lângă efectele colaterale, de la creșterea poluării și a nivelului de zgomot în pădure, la afectarea vieții sălbatice și degradarea funcțiilor și a rolului pădurii pentru comunitate: agrement, educație, sport, socializare, spațiu de liniște și relaxare.

Deschiderea circulației auto a drumului forestier intră în contradicție cu obiectivul asumat prin HCL nr. 5/30.01.2025, votată cu unanimitate de către Consiliul Local al Primăriei Sectorului 1, care presupune menținerea integrității și a sănătății pădurii Băneasa prin desemnarea acesteia ca arie naturală protejată de interes local. În această hotărâre se menționează explicit că nu se vor deschide drumuri forestiere pentru circulația auto (art. 4 alin. 3) și sunt stipulate și tipurile de amenajări permise.

În sprijinul acestei hotărâri, Asociația Parcul Natural Văcărești a întocmit deja un studiu științific pentru desemnarea ariei protejate pe care îl poate pune la dispoziție la cerere, oricărei persoane și autorități interesate. Fauna ariei naturale protejate propuse Pădurea Băneasa este foarte variată, fiind identificate 115 specii de nevertebrate din care 7 sunt protejate, 8 specii de amfibieni protejate, 6 specii de reptile, din care 5 sunt protejate, 49 specii de păsări din care 11 sunt protejate și 19 de specii de mamifere din care 15 sunt protejate.

Foto: Grupul de Inițiativă Civică ”Salvați Codrii Vlăsiei”

Foto: Grupul de Inițiativă Civică ”Salvați Codrii Vlăsiei”

Conducerea Direcției Silvice Ilfov a afirmat că este vorba de o taxă de peisaj pe care entitatea din Greenfield să o plătească pentru a putea circula pe un drum forestier nou reabilitat prin tăiere, lățire, pietruire, instalare de indicatoare rutiere în pădure. 

Cel mai probabil Direcția Silvică Ilfov face referire la art. 113, alin (2) din Codul Silvic, ”Drumurile auto forestiere sunt căi de transport tehnologic, de utilitate privată, utilizate pentru: gestionarea pădurilor, desfășurarea activităților de vânătoare și pescuit sportiv, intervenții în caz de avarii, calamități sau dezastre, fiind închise circulației publice, precum și pentru accesul proprietarilor la propriile terenuri”

Considerăm că interpretarea dată de conducerea Direcției Silvice Ilfov este răuvoitoare și poate lua forma unui abuz în serviciu, întrucât: 

  • Este vorba de un cartier rezidențial construit în afara pădurii.
  • Cartierul Greenfield are acces public prin Aleea Teișani-Drumul Pădurea Pustnicu iar dezvoltatorul s-a obligat să facă două drumuri de acces din Șoseaua de Centură. Acestea nu au fost încă executate și, încă din anii 2005-2007, dezvoltatorul imobiliar pune presiune pentru crearea de drumuri prin Pădurea Băneasa. Conform Legii 50/1991, o construcție în zonă urbană nu ar trebui să fie autorizată dacă nu are acces la un drum public. 
  • Au fost numeroase procese inițiate de dezvoltator pentru a deschide circulația prin pădure dar toate au fost până acum pierdute definitiv, sentințele instanțelor precizând clar că nu se permite circulația publică pe un drum forestier. De ani de zile se pune presiune asupra personalului silvic pentru a permite circulația prin pădure a locatarilor din ansamblu, ajungându-se până la ruperea barierei. 

Credem că aceste lucrări și presiuni exercitate asupra Pădurii Băneasa, încercarea de distrugere a acestei bogății naturale, ultima pădure din București, pentru dezvoltatori imobiliari, inclusiv încercările de intimidare asupra celor care militează pentru integritatea pădurii, trebuie să înceteze și să fie cercetate. 

Precizăm că faptele, înțelegerile scrise între silvic și entitatea din Greenfield ar putea fi încadrate la art. 246 din Codul penal: ”Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o vătămare intereselor legale ale unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”.

Având în vedere modul în care evoluează lucrurile, constatăm că există un grup de presiune constituit care dorește căi de acces și diverse tipuri de construcții în pădure. Iterăm că pot fi și infracțiuni la Codul Silvic.

Având în vedere cele expuse mai sus, solicităm instituțiilor abilitate, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Primăria Municipiului București, Primăria Sectorului 1, Romsilva, Garda Forestieră București și Direcția Silvică Ilfov:

  1. Să stopeze neîntârziat încălcări normelor legale în vigoare și să nu permită accesul auto pe drumurile forestiere din Pădurea Băneasa.
  2. Să revoce eventualele înțelegeri scrise încheiate între Direcția Silvică Ilfov, Greenfield și alte persoane care fac presiuni pentru deschiderea circulației publice pe aceste drumuri.
  3. Să clarifice public statutul de drum forestier și să interzică definitiv circulația auto.
  4. Să facă publice toate documentele relevante legate de acest demers.
  5. Să demareze o anchetă privind legalitatea acestui demers.

De asemenea, conform Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, solicităm copii după următoarele documente:

  1. Bugetul alocat și cheltuielile efectuate pentru modernizarea drumului forestier care traversează Pădurea Băneasa între Consolight și Aleea Padina.
  2. Procesul-verbal al negocierilor între Romsilva, Federația Greenfield Băneasa, Fundația Avenor sau alte entități implicate;
  3. Protocolul semnat de Romsilva și Federația Greenfield Băneasa privind accesul auto pe drumul menționat pentru 5 ani;
  4. Avizele obținute pentru amenajarea. drumului, inclusiv avizul poliției rutiere și memoriul justificativ;
  5. Orice alt document relevant legat de acest subiect.

Cu considerație,

Dan Trifu, Fundația ECO-CIVICA, Dan Bărbulescu, Asociația Parcul Natural Văcărești, Daniel Sărdan, Grupul de inițiativă civică ”Salvați Codrii Vlăsiei”/Centura Verde, Alex Găvan, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, Florin Stoican, Rețeaua pentru Natură Urbană/Centura Verde, Ciprian Gălușcă, Greenpeace România, Alina Kasprovschi, Fundația Comunitară București , Octavia Vereșteanu, Platforma de mediu pentru București, Lucian Almarii, Asociația Sport la Orice Vâstă, Oana Turturică, Asociația Hai cu Bicla, Elena Tudorache, Initiativa Civică Bucureștii Noi, Ionut Maftei, Asociația Popasuri, Iulian Angheluță, Asociația Free Miorița, Gabriel Păun, Asociația Agent Green, Angi Șerban, Asociația Corupția Ucide, Ioana Ciuta, Asociația Bankwatch Romania, Elena Lucaci, Asociația Părinți de Cireșari, Mihaela Lungu, Grupul de Inițiativă Civică I.O.R. Titan, Monica Prodan, Grup de inițiativă civică – Pentru locuri de joacă și spații verzi în Grozăvești., Mihai Goțiu, Platforma România Curată, Gabriela Iordan, grupuri de inițiativă civică Livada Comunitară Mărțișor/Spații Verzi Sănătoase, Oana Neneciu, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Irina-Nicoleta Breniuc, Asociația pentru Consum Sustenabil, Andreea David, Grup de inițiativă civică aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure , Petronela Dumitriu, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, Andreea-Liana Buzea, Grupul de Inițiativă Civică Spații Verzi Sănătoase, Camelia Băcioiu, Acțiunea Comunitară Tineretului, Adriana Pitea, Străzi pentru Oameni, Bogdan Mihalache, Asociația Aspire to Change, Briziou Cristina, Urban Cultor, Andreea Raducu, AsoP București, Corina Trancă, Asociația Peisagiștilor din România – Filiala teritorială București – Ilfov, Diana Culescu, Federația Internațională a Peisagiștilor din Europa, Theodor Manolache, Asociația Alergăm de plăcere, Andreea Oglagea, Asociația A.R.T. Fusion, Iulian Ignat GIC Parc Bazilescu

Deschiderea drumului forestier circulației publice cu mașini înseamnă distrugerea habitatului, poluare și, după modelul clasic, presiuni pentru afaceri imobiliare în jurul lui - apariția de restaurante, vile ori ansambluri rezidențiale (RC). Foto: Grupul de Inițiativă Civică ”Salvați Codrii Vlăsiei”

Deschiderea drumului forestier circulației publice cu mașini înseamnă distrugerea habitatului, poluare și, după modelul clasic, presiuni pentru afaceri imobiliare în jurul lui – apariția de restaurante, vile ori ansambluri rezidențiale (RC). Foto: Grupul de Inițiativă Civică ”Salvați Codrii Vlăsiei”

Avocata Schweighofer, promovată de PNL șefă în Guvernul Ciolacu!? Vă surprinde? Vă revoltă? Stăm cu mâinile în sân?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Așa începe distrugerea unei păduri! Reacția civică împotriva șmecheriilor secrete dintre Romsilva și o asociație privată, care amenință Pădurea Băneasa

  1. Razvan

    Drum “privat”, printr-o padure a Statului? Interesant! Vreau si eu! :P
    Cati arbori au fost taiati pentru ca drumul sa fie “largit”? Era trecuta asta in amenajamentul silvic?
    Terenul trebuie adus “la starea initiala”. Iar costurile sa fie suportate de cine a stricat pe acolo!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *