Nicusor Dan

Este aberant ca Poliția să mă întrebe pe mine dacă un imobil este într-o zona protejată sau nu

Nu există o instituție care să vină pe teren să oprească o infracțiune în curs în construcții. Vreau să spun niște lucruri pe care le-am transmis Ministerului Dezvoltării, care este organizatorul întregii activități de dezvoltare urbană în domeniul construcțiilor și al administrației publice din România. Este inadmisibil că lucrurile acestea să se petreacă dintr-o necorelare administrativă.

Pe chestiunea intervenției de urgență există teoretic mai multe instituții care pot interveni. Există mai întâi niște niveluri elementare pe care Poliția locală, chiar niște oameni de la ordine publică, pot să intervină. În primul rand există un Ordin al Ministerului Dezvoltării care spune că orice lucrare fără panou trebuie oprită. Ordinul nu spune cine oprește, deci ar trebui să existe niște norme metodologice care să spună că orice polițist local care vede un șantier fără panou poate opri pe loc lucrarea.

În al doilea rand există o prevedere în normele metodologice la Legea construcțiilor care spune că directorul de șantier trebuie să aibă pe șantier autorizația de construire și toată documentația. Oricărui polițist local care este în control și cere aceste documente, trebuie să i se prezinte. Dacă nu, oprește lucrarea. Lucrul acesta trebuie prevăzut explicit în niște norme metodologice la Legea Poliției locale astfel încât polițistul să știe clar.

Cine constată dacă lucrările se desfășoară conform cu autorizația sau nu? Aici este o chestiune care poate să fie subtilă, dar este absurd că în cazul în care tu ai mai multe instituții – Inspectoratul de Stat în Construcții, Poliția Locală, Direcția pentru Cultură și Ministerul Culturii în cazul zonelor protejate – să nu ai un ofițer de serviciu din toate aceste instituții care să lucreze în week-end, iar atunci când cetățenii dau un telefon și sesizează o demolare ilegală sau o alta infracțiune în construcții, să vadă dacă lucrurile stau așa sau nu. La fel, aici, în opinia mea, este o chestiune care trebuie prevăzută explicit în lege și trebuie functionalizate în special Inspectoratele de Stat în Construcții (ISC) pentru că ele sunt cele care au pregătirea de specialitate.

După aceea, avem o chestiune pe care am propus-o Ministerului Dezvoltării de ani de zile, să existe un Monitor Oficial al Construcțiilor în care toată informația pe care noi trebuie să o găsim pe panoul de șantier, inclusiv schițele elementare ale construcțiilor, să fie găsite. Astfel, oricine vede o lucrare de construcție să poată vedea dacă există autorizație de construire valabilă sau nu, cine este proprietarul, dacă acesta s-a schimbat sau nu, cine este constructor, dacă autorizația suspendată de Tribunal. Despre lucrurile acestea vorbește toată lumea, dar nu există o evidență clară a ceea ce se întâmplă pe șantiere.

Este aberant ca Poliția locală să mă întrebe pe mine dacă un imobil este într-o zona protejată sau nu. Trebuie să existe niște instrucțiuni în acest domeniu astfel încât orice polițist local să poată ști ce are și ce nu are voie să facă.

Sunt în presă sute de cazuri ilegale unde ISC a comunicat că dosarele au fost trimise la Parchet, dar nimeni nu a fost condamnat vreodată și nu se știe ce s-a întâmplat cu dosarele. Atunci, când tu ești Ministrul Dezvoltării, ai în competență dezvoltarea urbană a României, trebuie să ai o discuție cu un responsabil al Parchetului si să vezi ce se întâmplă cu aceste dosare. Dacă tu că ministru ești o persoana responsabilă, poți să ceri Parchetului General să specializeze niște oameni care să se ocupe de acest tip de infracțiuni. Așa cum funcționează Parchetul astăzi, este evident că procurorii nu au competență să se ocupe de astfel de dosare.

Așa cum știți, delegația Comisiei Europene trimite de două ori pe an o mică delegație pentru raportul MCV. Fiecare dintre aceste cazuri vor fi raportate pentru raportul MCV pentru România. Să nu se mire nimeni că România nu va intră în spațiul Schengen dacă tipul acesta de lucrări vor continua.

 

Mai multe amănunte, pe aceeași temă, aici:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Este aberant ca Poliția să mă întrebe pe mine dacă un imobil este într-o zona protejată sau nu

  1. alex

    Solutia este ca cetatenii sau vecinii sa blocheze activitatea pana se sesizeaza si institutiile statului. Altfel cainii latra caravana trece…

    Reply
  2. petre

    eu locuiesc la parterul unui bloc si mi-am construit un balcon. A venit o echipa de politie, si a inceput sa strige la noi cat pot ei de tare de s-au uitat toti vecinii de la blocurile din jur, sa ne oprim, sa ne legitimam etc. Le-am adus dosarul cu documentatie, in care nu s-au uitat, si au inceput sa caute nod in papura: de ce nu purtam casca de protectie, eu si cei doi prieteni care au venit sa ma ajute. In acel moment noi sapam sant pentru fundatia balconului, iar deasupra noastra nu se lucra, si nu era risc sa ne cada ceva de sus in cap. Apoi mi-a spus ca nu sunt calificat in constructii. I-am spus ca am contract de supraveghere a calitatii lucrarilor cu un diriginte de santier(si totodata sa sapi santuri e munca necalificata, deci nu cred ca trebuei vreo calificare). Apoi a inceput sa ma ameninte ca folosesc munca la negru a celor doi amici, si ca imi cheama ITM-ul(amicii mei erau acolo din dorinta voluntara de a ma ajuta, si nici decum nu i-am tocmit pe bani, si deci nu era munca la negru). Deci politistii stiu ca pot interveni cu controale la constructii, si chiar fac asta, atunci cand vor ei.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *