Antonia Pup

La răscruce de lansări, MEC anunță strategia pentru digitalizarea educației

Vineri, 18 decembrie a.c.,  Ministerul Educației și Cercetării a lansat în dezbatere publică strategia SMART-Edu privind digitalizarea învățământului. Întrucât aceasta este în dezbatere publică până în 15 februarie, vă invit să vă exprimați opinia cu privire la document aici.

Câteva gânduri, așadar, cu privire la modul în care a fost proiectată această lansare:

1) Ce am apreciat cel mai mult la construcția acestui document? Faptul că poartă semnătura a mai multor oameni din societatea civilă pe care îi respect și admir. De ce nu i-am văzut astăzi pe scenă? Nu știu. Mi s-ar fi părut mult mai natural, în spiritul building together & sense of ownership. Pe de altă parte, știm cum a ieșit ultima dată când oameni din societatea civilă au pus umărul la construcția unui proiect de țară. A ieșit fix deloc. Și nu din vina lor!

2) Cum naiba să scoți o strategie de țară fără să știi câți copii nu au acces la internet/educație online? Măi, măcar de dragul PR-ului, o instituție guvernamentală care nu e un butic, totuși, se putea mobiliza pentru a livra un răspuns de bun simț jurnaliștilor și nouă, cetățenilor. Măcar în ziua lansării unui document atât de important.

3) Se zice că implementarea strategiei se va face din fonduri europene. Îmi doresc ca această promisiune să fie una asumată, în sensul în care cineva de la vârful Guvernului se va trezi la realitate și va conștientiza că pe PNRR made by PNL doar 3,18% din fonduri sunt alocate educației. Parlamentul European zice 10%.

4) Încrederea cetățenilor în instituțiile statului este mult prea scăzută pentru implementarea unei astfel de strategii, dar Doamne, ce bine ar fi fost dacă i-am fi avut la lansare, măcar în calitate de spectatori, pe Florin Cîțu, pe Raluca Turcan, pe Sorin Cîmpeanu (…) Știți, oameni despre care se știe că țin garnitura grea de partid, partid care și-a asumat portofoliul Educației, la cererea președintelui Iohannis (lăudabil – am spus într-un articol precedent că singura șansă, infimă, să se facă ceva la Educație în acest mandat este identitatea culorii politice între PM și ministrul Educației. Acum, că ministrul Finanțelor, ministrul Educației și PM vor avea aceeași culoare – chiar nu mai există nicio scuză să avem, al doilea an la rând, o Educație cu sub 3% din PIB în buzunar.

5) Să fi văzut un ministru curajos prezentând strategia, nu unul care a fugit de la eveniment. Am fi putut să zicem: uite un om care joacă până în minutul 90. Oricât ne place sau nu, implementarea unei astfel de strategii este o decizie politică. Va avea nevoie de susținere politică. Ori eu nu mai văd această susținere nici măcar în PNL – partid care, cu o săptămână în urmă, promitea câte în lună și-n stele pentru educație.

Structural, chiar nu cred că e (mai) nimic diferit între modul în care era folosită intelighenția de pedeliști și modul în care este folosită societatea civilă astăzi, în vremuri galbene, nu portocalii. Oamenii de bună credință lipiți în geamul crăpat al școlii românești, la fix când să intre pe poartă poștașul să aducă pensia. Istoria recentă ne demonstrează cât interes avem pentru promisiuni și evenimente comparativ cu acțiuni concrete, ferme. Vezi România Educată, vezi școlile-pilot. Până atunci, să le mulțumim celor care au contribuit la acest demers – frumos, lăudabil, absolut necesar. Un demers care sper să aibă și altă finalitate decât fundul de sertar de birou de cabinet de minister.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *