Romania Curată

Echipa Școli curate solicită dialog pentru educație cu primarii Emil Boc și Cristian Octavian Matei

În momentul de față în cadrul proiectului ”Școli Curate” derulăm întâlniri cu reprezentanți ai primăriilor din județul Cluj în vederea îmbunătățirii finanțării și transparenței în educație. În ultimele două luni, echipa locală a proiectului au încercat să stabilească o întâlnire de lucru cu domnii primari Emil Boc și Cristian Octavian Matei în privința situației învățământului de la nivelul UAT-urilor Cluj-Napoca și Turda, însă ne-am lovit de refuzul constant al acestora la un dialog onest și cu datele pe masă despre starea educației.

În baza ”Raportului alternativ privind starea învățământului în județul Cluj în anul școlar 2019-2020” și a petitiei județene trimisă 11.11.2020, ambasadorii bunei guvernări în școli și licee, alături de coordonatorul județean al proiectului au pus în discuție planurile de finanțare pentru anul 2021 din bugetul local al unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Cluj, a serviciului public de educație pentru următoarele trei tipuri de cheltuieli:

 • investiții, reparații consolidări
 • bursele elevilor
 • alte cheltuieli de natura bunurilor și serviciilor, care nu fac parte din finanțarea de bază

Opt primării din județ au răspuns pozitiv apelului echipei de ambasadori Școli Curate și au fost angajați într-un dialog real și necesar îmbunătățirii finanțării educației la nivelul UAT-urilor: Cuzdrioara, Mociu, Baciu, Unguraș, Apahida, Gherla, Florești și Moldovenești. În urma acestor întâlniri de lucru, primarii și-au luat angajamente în vederea acordării și creșterii cuantumurilor celor patru tipuri de burse școlare, alocarea de fonduri pentru cheltuielile ce țin de bunuri și servicii necesare unităților de învățământ, astfel incat practica ilegală a fondului școlii să dispară, cât și în privința fondurilor necesare investițiilor și reparațiilor.

În ciuda faptului că am solicitat aceste întâlniri începând cu luna decembrie atât pe e-mail cât și telefonic, nici până în ziua de astăzi nu am obținut deschidere la dialog din partea domnului primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc și a domnului primar al municipiului Turda, Cristian-Octavian Matei, în vederea exprimării recomandărilor Societății Academice din România la capitolul finanțării sectorului de educație din bugetele locale. Solicităm celor doi primari să ne propună o dată și un interval orar pentru o întâlnire de lucru pe marginea îmbunătățirii finanțării și transparenței din educație de la nivelul municipiilor Cluj-Napoca și Turda.

Școli curate este inițiativa Societății Academice din România, cel mai vechi think-thank din țara noastră, de creștere a gradului de bună guvernare și transparență în școli și licee prin monitorizarea alocării, accesării și cheltuirii resurselor publice și responsabilizarea principalilor actori din comunitatea locală: elevi, părinți și profesori. Prin Școli curate ne propunem să contribuim la modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Echipa Școli curate solicită dialog pentru educație cu primarii Emil Boc și Cristian Octavian Matei

 1. Adrian

  ” să ne propună o dată și un interval orar pentru o întâlnire de lucru pe marginea[…]”

  Oamenii aceia pot oricand raspunde c-or fi fost alesi sa faca (dreaga, chibzuiasca) nu sa bata lemnos apa-n piua.

  Propuneti, viceversa, un loc (eventual virtual) si-un interval orar oamenilor acelora.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *