Vasile Ernu

E timpul să ieșim toți în stradă. Nu e doar rușinos ci e revoltător! Nu se mai poate!

Președintele amenință greviștii: „Cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale?”. Președintele proiectului ”România (ne)educată” sparge greva. Se găsesc ”mărunțișuri” ca o ultimă formă de umilință a profesorilor.
Fac grevă profesorii pentru mărire de salariu dar se măresc salariile organelor de forță. E halucinant.
Scriu în primul rând ca un părinte al cărui copil merge la școală și care este foarte interesat de soarta școlii românești.

Zilele trecute am vorbit cu un tânăr profesor din rural. Făceam programul pentru vară. Aveam o școală de vară unde tema era educația. Aveam un subiect: Libertatea și drepturile: cum sunt ele studiate în sistemul de învățământ.
Cineva mi-a spus de un bun profesor din rural, tânăr și dedicat copiilor, specialist în științe socio-umane. L-am căutat, l-am găsit și l-am invitat. Și mi-a spus ceva ce m-a făcut să mă simt furios, neputincios, rușinat și revoltat simultan.

– Domnule Ernu, aș veni cu mare plăcere dar vara merg la munci afară, să strâng bani ca să pot trăi în cursul anului și să predau.

Să plângi, să urli? Sau mai bine să protestăm.

Cum e posibil să se ajungă aici? Tinerii profesori în mâinile cărora le lăsăm copiii și viitorul acestei țări să nu poată trăi din munca lor, să meargă la munci necalificate „afară”, în timpul vacanței, pentru că România secolului XXI, membră NATO și UE, nu poate să-și plătească decent profesorii.

Ce e rușinos în acest caz e faptul că un profesor, mai ales la început, nu poate trăi decent și e condamnat la sărăcie și subzistență. Munca lui este denigrată, subapreciată.

În timp ce profesorul îmi povestea umilința prin care e supus de un regim politic iresponsabil, pe Digi 24 – locul unde se află „elita bună” – văd pe burtieră „Cum fac liderii de sindicat jocul Rusiei”, iar ditamai profesorul universitar de științe politice Cristian Pârvulescu, cel care a condus ani de zile Pro Democrația, spune: „Nu este momentul de grevă, deoarece instabilitatea folosește Rusiei”. Acesta e vocea „bună” a societății civile și a lumii universitare? Incredibil și inadmisibil: Alo – suntem la nivel de Mali sau Rwanda la procent din PIB pentru educație, cercetare. Nivelul de salarizare e jalnic – sistemul e în colaps total.

Unde e președintele cu „România Educată”? Unde sunt susținătorii lui care făceau shaming că, dacă nu-l votăm, murim anafabeți și doar el va face România educată? Unde sunt vocile publice care ne învață „cu cine e bine să votăm” și acum tac asurzitor? Acum toți tac sau fac presiune nerușinată pentru a stopa protestele.

Ce NU destabilizează țara, bugetul, guvernul etc.? Vreți să vă spun, Domnule Președinte, Domnule Prim Ministru, Domnilor profesori de la Pro Democrația și jurnaliști care denigrați protestele? Prietena Iulia Popovici mi-a oferit aceste date:

Ce NU destabilizează țara, bugetul, guvernul:

  • magistrați care-și majorează retroactiv, din 2018, salariile cu 25%;
  • pensiile speciale de 12 miliarde de lei anual;
  • majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene;
  • majorarea cu 50% a salariilor de la Agenția Fondului de Mediu și cu 25% la Agenția Națională de Integritate;
  • mărirea numărului de secretari de stat până la 200.

Ce destabilizează țara și ne aruncă în brațele Rusiei?

  • majorarea cu 25% a salariilor profesorilor, cu un cost estimat total de 2,7 miliarde de lei anual.

Repet să știe toată țara: avem bani pentru pensiile speciale de 12 miliarde de lei anual și nu avem 2,7 miliarde de lei anual la cât e estimată creșterea salarială a profesorilor!

Copiii noștri vor fi crescuți de cei cu „pensii speciale” sau de profesorii ținuți în sărăcie? În ultima sută de ani, nu cred că am avut un regim care să subfinanțeze educația în așa hal. De treizeci de ani s-a dus un program de subfinanțare care a creat un sistem de anti-selecție a resurselor umane. Am zeci și zeci de prieteni din generația mea sau mai tineri care au abandonat după doi-trei ani această meserie, pe care o adorau, din cauza salariilor mizere.

Cunosc personal, fără să exagerez, zeci de cazuri ale unor oameni devotați educației care au plecat spre alte meserii din cauza salariilor și a sărăciei. Prestigiul acestei meserii a fost aproape total devalorizat. În orice societate modernă, profesorul și medicul sunt meserii esențiale care necesită multă pregătire: în mâna lor ne încredințăm sănătatea, viața copiilor și a viitorului. Nu ne putem bate joc de ei!

România nu mai este o țară săracă, ci doar o țară bogată cu oameni săraci ținuți în sărăcie. Și ne mai mirăm că ai noștri copii fug din țară în masă. Aici e cauza.

Atenție: sistemul nu a colapsat încă total datorită investițiilor imense din anii 60-70 în educație. Ce semeni aia culegi. Ce am investit în anii 90… începem să vedem roadele. Nu putem cere performanță unui sistem ținut în sărăcie și gonind cele mai bune cadre din sistem.

Spiru Haret are o faimoasă vorbă: „Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara”. Școala nu arată deloc bine – mă sperie viitorul care se construiește cu o astfel de școală.

Ca părinte, cred că e de datoria noastră să fim alături de protestele profesorilor: părinți, copii, profesori trebuie să fi acum solidari cu protestatarii. Toată țara trebuie să susțină această cauză.

Nu e doar rușinos ci e revoltător! NU se mai poate!

Ca părinte sunt total solidar cu protestatarii!

Dați mai departe!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “E timpul să ieșim toți în stradă. Nu e doar rușinos ci e revoltător! Nu se mai poate!

 1. Vlad Slăvoiu

  Personal, sunt solidar cu profesorii preuniversitari să facă mai departe grevă, dacă ei așa consideră, numai dacă au inteligența să nu lase să se lipească de ei userisme jalnice de tip Iulia Popovici. Ăsta e, din punctul meu de vedere, standardul.

  Dacă aleg să se lase contaminați, vor pierde simpatia de care se bucură acum. Eu așa cred.

  Reply
 2. tempor1k

  DIn păcate tonul cuvântării date de acest președinte de stat se regăsește și prin multe alte instituții ale statului.
  Acest ton zis in scârbă de: „na, ia de aici – ți-am dat ceva ce mai comentezi, ciocu mic! Uite ce cheltuieli mari generezi!”
  Din păcate s-a ajuns într-un stadiu de ruptură între diferitele mase sociale.
  Unii au ajuns niște speciali ai societății pentru ca tot restul să fie doar … niște resturi ale societății.
  Oribil faptul că un președinte venit taman din domeniul învățământului să se rățoiască la colegii lui de breaslă.
  Ce să înțelegem din „cuvântarea” adresată profesorilor:
  – dacă vreți un trai decent „munciți” dați și voi meditații că numai așa se poate să „trăiți bineeee”! Așa mai facem un târg și pe piața diplomelor de tot felul.

  Reply
 3. ArticolAntiMilitari

  Aiurea articol si plin de ura. De ce scrieti de NATO din moment ce beneficiarii de pensii militare sunt facuti cu ‘ou si otet’ desi acest sistem exista in zeci de tari din NATO, iar multe fac parte si din Uniunea Europeana? Cand au aparat primele pensii militare in Romania, majoritatea populatiei din prezent nu era nascuta sau avea doar cativa ani. Uitati-va in celelalte tari cum se acord pensiile militare si ce cuantumuri mari au. Nu sunt de vina pensionarii militari ca peste 1 milion de oameni au pensii sociale (1125 lei) doarece din anumite motive n-au putut avea multe puncte, n-au muncit in conditii speciale si/sau deosebite ca majoritatea din MaPN si MAI. Media de aproximativ 2000 de lei din sistemul public de pensii e din cauza celor care au muncit putin sau o parte la negru, mai ales cei de acum 20-30 de ani!

  Reply
 4. carcotasul

  De muuulta vreme „E timpul să ieșim toți în stradă. „, cum spune autorul, doar ca indolenta romaneasca a triumfat pana acuma. Daca va mai triumfa si in continuare, ne batem singuri cuie-n sicriu.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *