Cosmina Mărginean

Am avut timp de 4 ani dreptul la bursă și nu am știut acest lucru. Acum da și o solicit de la primar!

Aș vrea să încep acest articol cu o mărturisire. Eu vin din mediul rural, din localiatea Zau de Câmpie, și până să ajung la liceu nu știam ce sunt bursele, cum se acordă, cine le acordă, cum ajungi să iei bursă, dar cel mai important, faptul că aveam dreptul la bursă. Am avut timp de 4 ani dreptul la bursă și nu știam acest lucru.

În mintea mea, bursele erau doar pentru cei mai buni dintre cei mai buni și trebuie să participi la toate concursurile posibile și multe altele pentru a ajunge să primești bursă. În mintea mea, bursa era ceva aproape imposibil de obținut. Ei bine, am ajuns în punctul în care am realizat că bursa nu e un miracol, e un beneficiu de care ar fi trebuit să mă folosesc timp de 4 ani și mai mult, până în prezent. Aveam în gimnaziu și colegi cu nevoi la care bursa socială putea face o mare diferență în educația și destinul lor. Îmi pare rău că nu am știut de acest drept mai repede, dar acum știu și sunt gata să lupt pentru elevi.

“Ìn acest moment, există patru tipuri de burse pentru elevi: burse sociale sau burse de ajutor social, burse de studiu, burse de merit și burse de performanță.

Bursele de studiu, bursele de merit și bursele de performanță sunt o metodă de încurajare și recunoaștere a efortului, muncii și a interesului elevului pentru procesul de învățare. Bursele de ajutor social sau bursele sociale vin ca o metodă de sprijin în cadrul situațiilor defavorizate, elevilor care fac parte din categorii de risc sau din medii cu risc de excluziune socială, constituind un suport pentru echitate și șanse egale la educație.” – arată raportul Școli curate pentru jud. Mureș

Autoritățile locale, nerespectând acest drept, respectiv dreptul la bursă, exprimă doar nepăsare și lipsă de interes pentru elevi, pentru viitorul țării. Există copii care luptă pentru bursă, care așteaptă să fie recompensați într-un fel sau altul și se străduiesc să fie cei mai buni, însă cineva acolo sus consideră că eforturile lor tot nu sunt suficiente și trece cu vederea peste nevoile lor. Totodată sunt extrem de mulți elevi care au nevoie efectiv de o sumă care pentru ei, face o mare diferență. Sunt mulți elevi care renunță la scoală pentru a merge la muncă, sau lipsesc săptămâni în șir pentru a-și ajuta familia să treacă de la o lună la alta. Acei copii au cea mai mare nevoie, dar ce păcat că cei care ar trebui să îi ajute întorc spatele cu indiferență și dau dovadă de lipsă de moralitate.

Ei bine, aici intervenim noi, echipa Școli Curate, și luptăm pentru acești elevi. În ultimele 6 luni am făcut demersurile necesare și am adunat informații despre situațiile din fiecare localitate în parte. Din păcate, rezultatul a fost unul la care nu ne-am așteptat și care pe mine, personal, m-a făcut să îmi schimb complet părerea despre sistemul de învățământ dar și despre conducerea fiecărei localități.

Conform raportului privind starea învățământului din județul Mureș, “din 102 de administrații publice locale, 14 au răspuns afirmativ la existența unei hotărâri de consiliu local în vigoare, deci un procent de 13,72% din numărul total de UAT-uri. Un număr de 79 de administrații publice locale nu prezintă HCL în vigoare (77,45%), iar 7 au omis să răspundă la această întrebare (6,86%*).

Din cele 14, un număr de doar 4 administrații publice locale acordă toate tipurile de burse (3,92%). Există 6 UAT-uri care au acordat burse de performanță (5,88%), 12 burse de merit (11,76%), iar 4 burse de studiu și de ajutor social (3,92%).” 

Din 102 de UAT-uri, 100 și-au făcut timp măcar să răspundă cererii noastre cu privire la informațiile de interes public, pe când conducerea comunelor Albești și Bălăușeri au refuzat să raspundă, demonstrând nu altceva decât lipsa de interes atât pentru educație cât și pentru elevii lor.

Cosmina Mărginean este ambasador Școli curate în jud. Mureș, președinte al Consiliului elevilor în Colegiul Agricol Traian Săvulescu, dar și implicată în dezbateri academice prin echipa școlii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Am avut timp de 4 ani dreptul la bursă și nu am știut acest lucru. Acum da și o solicit de la primar!

  1. Dumitru

    Pe mine totusi ma amuza felul in care guvernul e generos cu banii autoritatilor locale (pentru ca banii vin din bugelete locale). Mi se pare chiar ciudat ca nu exista un principiu de subsidiaritate care sa spuna care sunt competentele autoritatilor locale si sa le lase sa ia singure decizii in legatura cu bugetul legat de actiunile lor…

    Reply
  2. Dumitru

    Addendum: nu ma-ntelegeti gresit, si eu am fost elev (fara bursa) si student (bursier). Dar pot sa ma si pun in pielea primarilor si sa-mi dau seama ca sistemul n-are cum sa functioneze cu adevarat pentru ca (probabil) nu exista resurse suficiente pentru cei care au drepturi. Sistemul nu merge decat pentru ca multi nu stiu ca au aceste drepturi.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *